Πού θα πάμε τριήμερο;

Προτάσεις για τριήμερα και Σαββατοκύριακα με παιδιά

Τριήμερο πλησιάζει! Η εμπειρία έχει καταδείξει ότι αν δεν κάνεις πρόγραμμα εγκαίρως, πολύ δύσκολα θα κάνεις τελικά την εκδρομή που θέλεις με την παρέα που θα ήθελες! Επίσης, αν έχεις περισσότερα του ενός, δύσκολα θα βρεις και το δωμάτιο που θα ήθελες!

Εγώ σας παραθέτω τα «δοκιμασμένα» από εμάς με τον περιορισμό ότι είναι προτάσεις για αναχώρηση κυρίως από Αθήνα!

Επιλογή 1 : Πελοπόννησος

 • Η ορεινή Κορινθία είναι κοντά στην Αθήνα, με αποτέλεσμα να γεμίζουν τα ξενοδοχεία εγκαίρως και οι τιμές να κρατιούνται ψηλά. Μία επιλογή είναι τα Τρίκαλα Κορινθίας. Από εκεί μπορείτε να πάτε βόλτα στο μοναστήρι του Αγίου Βλασίου και ακόμα πιο ψηλά, στο χιονοδρομικό της Ζήρειας. Είναι τέλεια για παιδιά. Αν είναι άνοιξη, τα παιδιά λίγο μεγαλύτερα και σε θέση να κάνουν πεζοπορία, μπορείτε να ανεβείτε στο οροπέδιο της Ζήρειας, στη Δρακόλιμνη και να δείτε το υπέροχο θέαμα των άγριων αλόγων να καλπάζουν ελεύθερα. Μεγάλο μειονέκτημα της Ζήρειας, ο καιρός σε συνδυασμό με το πόσο άγριο είναι το βουνό. Μπορεί να ξεκινήσετε με έναν ήπιο χειμωνιάτικο καιρό να ανεβαίνετε το βουνό και ξαφνικά να βρεθείτε μέσα στο χιόνι. Προσοχή λοιπόν, γιατί εμείς μία φορά την πατήσαμε και μείναμε στο Ρέθι. Το χειρότερο είναι ότι από την παρέα, κάποιοι ακόμα μου το κοπανάνε!!!! Εγώ τι έφταιγα δεν μπορώ να καταλάβω (!!!!)
 • Μια άλλη επιλογή στην ορεινή Κορινθία είναι η Γκούρα. Είναι ένα όμορφο χωριό, σε καλό σημείο για να μπορέσετε να κάνετε εκδρομή προς τη λίμνη Δόξα και το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου. (Από τη μονή, προμηθευτείτε γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο!) Στη λίμνη περπατήστε προς το νησάκι με το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου (ακόμα κλαίω με το ότι δεν έταξα εκείνη την ώρα τη φωτογραφική μηχανή που έχασα λίγο πιο πάνω, στο οροπέδιο του Φενεού!) Αν είναι άνοιξη, μπορείτε να κάνετε ιππασία. Θα δείτε τα άλογα με τους ιπποκόμους τους λίγο κάτω από το μοναστήρι. Επίσης μπορείτε να πάτε στην Παναγιά των Βράχων και μετά για φαγητό στην Ευρωστίνη με το ωραίο ποταμάκι και τις πάπιες. Έχει ωραίες ψησταριές!
 • Μια άλλη κοντινή επιλογή ακόμα και για ημερήσια εκδρομή είναι το The Ranch στο Σοφικό Κορινθίας. Πρόκειται για ένα ράντσο διαμορφωμένο για παιδιά, με βιωματικές δραστηριότητες, γήπεδα, ιππασία και άλλα προγράμματα, το οποίο τα καλοκαίρια λειτουργεί ως κατασκήνωση, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα μπορείτε να πάτε ακόμα και πολλές οικογένειες μαζί και να μείνετε εκεί το βράδυ.
 • Η Ζαρούχλα έχει πολλούς ξενώνες που είναι για οικογένειες και έχει και ένα καφέ κοντά σε ένα ποταμάκι που θα αρέσει πολύ στα παιδιά σας. Από εκεί μπορείτε να κάνετε εκδρομή στη λίμνη Τσιβλού, αν ο καιρός το επιτρέπει και να φάτε σε μία από τις δύο ταβέρνες που έχει εκεί κοντά. Μην ψάξετε για ταβέρνα με θέα στη λίμνη! Δεν υπάρχει!

  dscn7219

  Λίμνη Τσιβλού

 • Η Ζαχλωρού είναι διαφορετική από τη Ζαρούχλα! Είναι το χωριουδάκι μεταξύ Διακοπτού και Καλαβρύτων, από όπου περνάει ο οδοντωτός. Υπέροχη εκδρομή με παιδιά. Παίρνετε τον οδοντωτό από το Διακοπτό και κατεβαίνετε είτε στη Ζαχλωρού (έχει ξενώνες για να μείνετε και ωραίες ταβέρνες πάνω στο φαράγγι του Βουραϊκού), είτε στα Καλάβρυτα. Ακόμα πιο υπέροχα την άνοιξη που μπορείτε να διασχίσετε το φαράγγι με τα πόδια αν τα παιδιά είναι μεγάλα, ή να ανεβείτε από τη Ζαχλωρού στο Μέγα Σπήλαιο! Αν είστε με αυτοκίνητο, από τα Καλάβρυτα μπορείτε να επισκεφτείτε το Σπήλαιο Λιμνών και τις πηγές του Αροανίου (Πλανητέρο). Εκεί έχει και εστιατόρια που έχουν αρκετά φαγητά, αλλά σερβίρουν κυρίως πέστροφα (για μωρά σούπα πέστροφας αλεσμένη δεν είναι άσχημη ιδέα!)
 • Ιδανικός προορισμός για οικογένειες, το Αχαϊκό χωριό πάνω από τον Άγιο Παντελεήμονα στο Αίγιο. Είναι ένα συγκρότημα με ξύλινα σπιτάκια, φάρμα, λίμνη, δραστηριότητες βουνού για παιδιά και ταβέρνα. Είναι πλήρως αυτόνομο ενεργειακά και αυτάρκες και ο εμπνευστής του έχει γνήσια οικολογική συνείδηση. Τα παιδιά μπορούν να αρμέξουν τα ζώα, να μαζέψουν τα αυγά και να κάνουν χίλια δυο πράγματα σε ένα απολύτως ασφαλές περιβάλλον. Κοντινή εκδρομή είναι η Πλατανιώτισσα, η εκκλησία μέσα στον Πλάτανο σε ένα υπέροχο τοπίο με τρεχούμενα νερά ( έχει και 2 ταβέρνες που θα μπορέσετε να φάτε). Μία ακόμα βόλτα εκεί κοντά είναι στο μουσειακό συγκρότημα υδροκίνησης στην Εφταπίτα, όπου διοργανώνονται εκπαιδευτικά προγράμματα στο νερόμυλο κι εσείς μπορείτε να κάνετε βόλτα στον ποταμό Μεγανίτη.dscn2577
 • Το δυνατό σημείο της οικογένειάς μας είναι η ορεινή Αρκαδία, που δεν εξαντλείται σε ένα τριήμερο. Ειδικά για αυτούς που τους αρέσουν οι δραστηριότητες στη φύση. Το ορεινό μονοπάτι του Μαινάλου (Menalon Trail) είναι 75 χιλιόμετρα και χωρίζεται σε 8 τμήματα, σημεία του οποίου είναι βατά για μεγάλα παιδιά (για τα μικρότερα λειτουργεί το όχημα «καλικούτσα». Για περισσότερες λεπτομέρειες επισκεφθείτε http://menalontrail.eu/. Για διαμονή, Βαλτεσινίκο και Βυτίνα αν θέλετε να είστε κοντά στο χιονοδρομικό του Μαινάλου. Και στα δύο χωριά, υπάρχουν όμορφοι ξενώνες, με ωραία πρωινά, οικογενειακά δωμάτια, ωραίες ταβέρνες και πολλά παιδιά, κυρίως το καλοκαίρι!!!! Ειδικότερα στο Βαλτεσινίκο, υπάρχει σύλλογος νέων που κάνει δραστηριότητες για παιδιά με εθελοντές νηπιαγωγούς και νέους καλλιτέχνες από το χωριό (και είναι πολλοί, πιστέψτε με!) Το χιονοδρομικό στην κορυφή της Οστρακίνας είναι μικρό (φέτος έχει πολύ χιόνι!!!). Αν είναι άνοιξη, κοντά στο χιονοδρομικό, υπάρχει μια φοβερή τοποθεσία για πικ νικ και παιχνίδι, το οροπέδιο «Ρούχοι». Αν δεν έχει χιόνι για σκι ή δεν θέλετε να κάνετε, μπορείτε να κάνετε πεζοπορία στο τμήμα Βυτίνα-Ελάτη. Αν πάλι δεν είστε ούτε γι’ αυτό, μπορείτε να πάτε κατευθείαν στην Ελάτη και να επισκεφτείτε το υπαίθριο εργαστήρι ξυλογλυπτικής στη μέση του δάσους (στην κυριολεξία). Στο ίδιο σημείο, μπορείτε να κάνετε ιππασία ή βόλτα με τα άλογα, με συνοδό τον κύριο Χρήστο. Η Ελάτη έχει καλή ταβέρνα, το Καταφύγιο, αλλά χρειάζεται να κάνετε κράτηση. Εναλλακτικά, μπορείτε να επισκεφτείτε το Σπήλαιο Κάψια, ένα από τα 10 καλύτερα ελληνικά σπήλαια (ωράριο λειτουργίας 9-15.00/ υπάρχει ξεναγός) και το Κτήμα Καλόγρη, οινοποιείο για γευστική δοκιμή πολύ κοντά στο σπήλαιο. Βγάζουν 4 κρασιά και φτιάχνουν ωραίες πίτες (με ραντεβού). Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε το σπίτι των Κολοκοτρωναίων στο Λιμποβίσι, το γραφικό χωριό Αλωνίσταινα, τη λίμνη του Λάδωνα (υπάρχει και εδώ ωραία ταβέρνα), το ψηλότερο χωριό της Πελοποννήσου, τα Μαγούλιανα, με ωραία ψησταριά (τον Ιωσήφ), τη Λάστα με το «ανοιχτό» καφενείο του Αη Γιώργη (μπαίνετε, διαλέγετε μόνοι σας τι θέλετε, αφήνετε τον οβολό σας και μετά πλένετε και ό,τι λερώσατε), το Χρυσοβίτσι και την Πιάνα. Γυρίζοντας Αθήνα, κάντε στάση για φαγητό κοντά στο Λεβίδι, στο «Χάνι Κανδήλας» ή στη Βλαχέρνα στου «Ονείρου το Στέκι» (δοκιμάστε ρεβίθια με κάστανο). Πολύ φιλικά προς τα παιδιά!
 • Η άλλη, πιο διάσημη επιλογή για την ορεινή Αρκαδία είναι η Δημητσάνα και η Στεμνίτσα. Τα χωριά είναι πιο κοσμοπολίτικα και πανέμορφα. Από εδώ μπορείτε να επισκεφτείτε το Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα και τα μοναστήρια στο φαράγγι του Λούσιου: η Μονή Φιλοσόφου δεν έχει περπάτημα από το αυτοκίνητο, η Μονή Προδρόμου έχει ένα δεκαπεντάλεπτο περπάτημα με ανηφόρες και κατηφόρες, αλλά βατό. Αν τα παιδιά είναι μεγάλα, το ιδανικό είναι να κάνετε όλη τη διαδρομή από τη Μονή Προδρόμου ως τη Μονή Φιλοσόφου, με μικρή παράκαμψη για να δείτε το Νερόμυλο κάτω στο ποτάμι (πρέπει να έχετε κάποιον να φέρει το αυτοκίνητο βέβαια!). Κοντά στην Καρύταινα, υπάρχει το αγρόκτημα Παπάκια, ένα χώρος διαμορφωμένος για παιδιά, με παιδική χαρά, λίμνη και πολλά ζώα! Υπάρχει εστιατόριο και καφέ. Κοντά στη Δημητσάνα, στο Ψάρι υπάρχει και η Αρκαδιανή, με ωραία ταβέρνα, χώρο για παιχνίδι, μουσείο και παραδοσιακά προϊόντα που παρασκευάζονται εκεί.

Επιλογή 2: Στερεά Ελλάδα

 • Μια άλλη απόδραση στη φύση είναι το Κυριάκι Βοιωτίας. Υπάρχουν οικογενειακά δωμάτια στα καταλύματα του χωριού, πολύ ωραίες ταβέρνες και μπορείτε να κάνετε βόλτες στη φύση του Ελικώνα. Πιο συγκεκριμένα, λίγο έξω από το χωριό, βρίσκεται η θέση Αρβανίτσα, ένα οροπέδιο με ταβέρνα-καφέ και παιδική χαρά που είναι ιδανικά για πικ νικ (και γάμο, διότι εμείς για γάμο πήγαμε και γνωρίσαμε αυτό το ωραίο μέρος-να ζήσει ο Βαγγέλης και η Κατερίνα!)dscn8682
 • Στα σύνορα Ευρυτανίας και Φθιώτιδας, υπάρχει το δασικό χωριό «Λιβαδάκι». Ένα συγκρότημα από ξύλινα σπιτάκια, όπου υπάρχει δυνατότητα να κάνετε πολλές δραστηριότητες στη φύση. Είναι ιδανικό για παρέες με παιδιά, αλλά και ορμητήριο (αν ο καιρός το επιτρέπει) για εκδρομή στο Καρπενήσι και το χιονοδρομικό του, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.dscn5041
 • Μια άλλη εκδρομή του Σαββατοκύριακου ή τριημέρου είναι η Οίτη. Μπορείτε να μείνετε στα Λουτρά Υπάτης ή πιο ψηλά στο πανέμορφο χωριό Παύλιανη, να επισκεφτείτε τη Μονή Αγάθωνος με το ζωολογικό κήπο (!) και τα πανέμορφα παγώνια και το Γοργοπόταμο με την ιστορική γέφυρα.
 • Δεν μπορώ να σνομπάρω την πιο διαδεδομένη επιλογή των εν Αθήναις κατοικούντων, τον Παρνασσό, παρόλο που δεν θα το σύστηνα σε μεγάλες οικογένειες ή μεγάλες παρέες με πολλά παιδιά. Γεμίζει πολύ συχνά και όπου και να κυκλοφορήσετε υπάρχει ένας συνωστισμός και μια βαβούρα που στα παιδιά δεν πολυαρέσει και εκνευρίζονται. Αν παρόλα αυτά, επιμένετε να πάτε ή εξ’ ορισμού διαφωνείτε, αντί για την Αράχωβα και τους Δελφούς, μπορείτε να προτιμήσετε την άλλη μεριά του Παρνασσού: Αμφίκλεια, Πολύδροσος, Επτάλοφος (Αγόριανη). Στην Αμφίκλεια, υπάρχει ένα Μουσείο Άρτου, ενώ μπορείτε σε κοντινή απόσταση, να επισκεφτείτε ένα μοναδικό βιωματικό μουσείο, το Vagonetto, για να ταξιδέψετε με τα βαγόνια στην ιστορία των μεταλλείων της περιοχής. Μπορείτε να επισκεφτείτε επίσης το Χάνι της Γραβιάς, το χωριό Βάργιανη και φυσικά το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού!
 • Λίγο μακρύτερα είναι η πανέμορφη ορεινή Ναυπακτία. Για Σαββατοκύριακο από την Αθήνα θα ενδείκνυται όταν ολοκληρωθεί ο νέος εθνικός δρόμος Κορίνθου-Πατρών, αλλά για τριήμερο μια χαρά επιλογή είναι! Για οικογένειες θα πρότεινα διαμονή στην Άνω Χώρα ή τον Πλάτανο, διότι υπάρχουν καταλύματα με δίχωρα δωμάτια. Από τον Πλάτανο, μπορείτε να κάνετε τη διαδρομή που περνά από τη λίμνη του Ευήνου και στην Ευρυτανία προς τη Δομνίστα και το Κρίκελλο με την υπέροχη πλατεία. Από την Άνω Χώρα, μπορείτε να ακολουθήσετε την κυκλική διαδρομή που περνά από την Ελατού και την Τερψιθέα.

Επιλογή 3: Μια ταρζανιά για το τέλος-Ήπειρος

 • Και τελειώνω επιτέλους αυτό το post με μία ταρζανιά! Τριήμερο με παιδιά στο Μέτσοβο (ξεκινώντας από την Αθήνα, αλλιώς τι ταρζανιά θα ήταν!) Άξιζε για όλους μας πάρα πολύ! Χάρη στην Ιονία Οδό, και από τα Ιωάννινα, χάρη στην Εγνατία, το Μέτσοβο δεν είναι τίποτα! Το μέρος είναι υπέροχο! Αρχοντικό! Ιδανικό για εκδρομή με παιδιά! Έχει μεγάλα δωμάτια, άπλα στους πεζοδρόμους, στις πλατείες, στις ταβέρνες, παντού… Έχει όμως πάνω από όλα ωραίες βόλτες! Το αρχοντικό Τοσίτσα-λαογραφικό μουσείο (τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν με το ειδικό τηγάνι που κάνει τους κεφτέδες ολοστρόγγυλους), την πινακοθήκη Αβέρωφ με το παιδικό εργαστήρι (δεν μπορείτε να συμμετάσχετε εσείς γιατί είναι μόνο για τους ντόπιους, αλλά μπορείτε να θαυμάσετε τα έργα των παιδιών και να πάρετε ιδέες), την παιδική βιβλιοθήκη (μπορείτε να περάσετε ένα υπέροχο απόγευμα εκεί με τα παιδάκια των ντόπιων), τη Μονή της Παναγίας κάτω στο Μετσοβίτικο ποταμό με τον ωραίο νερόμυλο του Γκίνα, τον Αβερώφειο κήπο με την υπέροχη θέα και τη λίμνη των πηγών Αώου. Και βέβαια για όλες τις ηλικίες είναι εντυπωσιακό και το Τυροκομείο που πρωτοφτιάχτηκε το μετσοβόνε και το Οινοποιείο-Κατώγι Αβέρωφ!

3 thoughts on “Πού θα πάμε τριήμερο;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s