Συμβουλές για να βρείτε τη νταντά που σας ταιριάζει και να μείνει μαζί σας!

Αφιερωμένο εξαιρετικά στην Ιουλία…

Είχαμε την τύχη να γεννήσουν πολλοί φίλοι σχεδόν ταυτόχρονα με εμάς! Κοινές ανησυχίες, κοινά ερωτήματα, κοινό πρόγραμμα… ωραίο πράγμα! Τον τελευταίο καιρό λοιπόν, πολλοί φίλοι είναι στην περίοδο που τα παιδιά τους μεγάλωσαν αρκετά για να μπορούν να βγαίνουν και ως ζευγάρια πιο συχνά έξω. Ή οι γιαγιάδες τους κουράστηκαν (καθώς, μεγαλώνοντας, οι απαιτήσεις είναι μεγαλύτερες) ή δεν μπορούν να συνοδεύουν τα παιδιά σε δραστηριότητες εκτός σπιτιού. Και μας ρωτάνε συνέχεια για νταντάδες -πώς θα βρουν, τι πρέπει να λάβουν υπόψη, τι να τους πουν, τι να τους ζητήσουν, ποιο πρέπει να είναι το ωράριο κ.λ.π.

Εκ των προτέρων να πω ότι δεν ανήκουμε στη συνήθη κατηγορία της ελληνικής οικογένειας που έχουμε διαθέσιμες γιαγιάδες. Και αυτό μπορεί να ακούγεται ως κάτι αρνητικό στα αυτιά μιας Ελληνίδας μάνας, αλλά σε εμάς λειτούργησε πολύ θετικά. Κάναμε πολύ γρηγορότερα τον οικογενειακό μας προγραμματισμό και πολύ περισσότερο στα «μέτρα» μας: βασιστήκαμε στις δικές μας δυνάμεις, είμαστε εμείς οι «κύριοι» του σπιτιού και μοναδικοί ρυθμιστές του καθημερινού προγράμματος και του οικογενειακού πλάνου, αποκτήσαμε γρήγορα αυτοπεποίθηση ως γονείς και βρήκαμε τρόπους να ζούμε όμορφα με τα παιδιά μας και χωρίς αντικαταστάτες. Γι’ αυτό όσοι-ες ανήκετε στην κατηγορία που θεωρείτε τη γιαγιά αναντικατάστατη και μόνη ικανή να διαχειριστεί την απουσία σας, αλλά έχετε ήδη αποφασίσει ότι χρειάζεστε μια νταντά και κάπου διστάζετε, θα ήθελα να σας πω ότι κάτι κερδίζετε και κάτι χάνετε… Οι γιαγιάδες είναι αναντικατάστατες ως γιαγιάδες, όχι απαραίτητα ως αποκλειστικές baby-sitters.

Κάποιες γενικές συμβουλές:

 • Δείτε την επιλογή σας σε βάθος χρόνου. Όχι ως προσωρινή…
 • Αναφορικά με την ηλικία της υποψήφιας νταντάς, επιλέξτε βάσει του τι χρειάζεστε. Αν πρόκειται για μωρό, επιλέξτε κάποια που να έχει δυνάμεις και αντοχές, νέα ή μεγαλύτερη. Να είναι σε καλή φυσική κατάσταση. Αυτό βέβαια πάντα αποτελεί προτέρημα, απλώς αν το παιδί είναι του δημοτικού, δεν είναι τόσο σημαντικό. Αν χρειάζεστε κάποια να πηγαινοφέρνει τα παιδιά σε δραστηριότητες ή να είναι το απόγευμα μαζί τους και να κάνει δραστηριότητες, επιλέξτε μία νεότερη σε ηλικία. Αν θέλετε κάποια που να μπορεί να διαχειριστεί το σπίτι, μια μεγαλύτερη με εμπειρία θα σας βοηθούσε περισσότερο.
 • Αναφορικά με τη μητρική γλώσσα της νταντάς, είμαι της άποψης ότι αν το παιδί έχει ξεκινήσει το κανονικό σχολείο, καλό είναι να έχετε μία νταντά με ίδια μητρική γλώσσα για να μπορεί να το βοηθήσει σε κάτι που θα χρειαστεί. Επίσης αν το παιδί είναι μικρότερο, να μπορεί να του διαβάσει παραμύθια και άλλα. Εκτός αν είναι σκοπός σας το παιδί να είναι δίγλωσσο, οπότε εκεί αλλάζει το πράγμα.
 • Να είναι μαμά ή όχι; Πάλι εξαρτάται για το γιατί τη θέλετε. Το να είναι η ίδια μαμά ήταν για μένα προτέρημα. Όχι ότι δεν υπάρχουν νεαρές κοπέλες ταλαντούχες ως νηπιαγωγοί ή βρεφονηπιοκόμοι ή γενικά με εμπειρία στο να φυλάνε παιδάκια γιατί μεγάλωσαν μικρότερα αδέρφια… Απλώς εκεί παίρνετε πάντα το ρίσκο να ερωτευτούν σύντομα και να βάλουν μπρος δική τους οικογένεια!
 • Είναι προτέρημα το να μένει κοντά και να έχει αυτοκίνητο. Για παν ενδεχόμενο…
 • Στην πρώτη συζήτηση με την υποψήφια νταντά, καλό θα ήταν να ξεκαθαρίσετε ακριβώς τι θέλετε για να δει και αυτή ευθύς εξ’ αρχής αν της κάνετε ως οικογένεια. Είναι πολύ σημαντικό να μην προκύψει στην πορεία μεγάλη απόκλιση ρόλου και διαφορά στις αρμοδιότητες. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους!
 • Όταν οι γονείς λείπουν ταυτόχρονα από το σπίτι ή έχουν συγκεκριμένο ωράριο, το ωράριο εργασίας της νταντάς είναι πολύ εύκολο να προσδιοριστεί, γιατί ουσιαστικά καλύπτει τη δική σας απουσία. Πολύ συχνά, γονείς δεν χρειάζονται για 8ωρο μια νταντά ή οι δουλειές τους δεν έχουν σταθερό ωράριο (όλο και πιο σύνηθες πια να είναι και οι δύο γονείς έτσι). Επίσης μπορεί να χρειάζονται κάποιον για ένα τρίωρο λ.χ. καθημερινά με τη δυνατότητα να κάνει υπερωρίες. Σε αυτήν την περίπτωση, για να δεσμευτεί ένας άνθρωπος «πάνω σας» και να μπορεί να κάθεται σε υπερωρίες, όποτε προκύψουν, θα πρέπει να του έχετε σταθερό μισθό, με τον οποίον να συμφωνήσει ότι δεν θα έχει άλλη εργασία (ή ότι η άλλη εργασία δεν θα τον δεσμεύει στο να κάνει υπερωρίες στο σπίτι σας). Το ύψος του μισθού δεν έχει σημασία. Αυτό μπορείτε να το συμφωνήσετε. Η σταθερότητα παίζει περισσότερο ρόλο σε αυτήν την περίπτωση.
 • Είναι σημαντικό να μην ζητάτε από τη νταντά να κάνει δουλειές του σπιτιού, όταν κρίνεται η ασφάλεια του παιδιού σας. Πλέον δεν είναι σύνηθες μια οικογένεια να έχει την οικονομική δυνατότητα να έχει και γυναίκα για τον καθαρισμό του σπιτιού και νταντά. Πλέον οι νταντάδες κάνουν και κάποιες ελαφριές δουλειές του σπιτιού, κυρίως όταν κοιμούνται τα παιδιά. Μην ντρέπεστε να ζητήσετε κάτι, γιατί αποτελεί ζητούμενο να σας ξεκουράζει για να είστε καλύτερη μητέρα. Αλλά επειδή τα παιδιά είναι προτεραιότητα, είναι σημαντικό να μην την αγχώνετε με to-do list όσο λείπετε από το σπίτι.
 • Ο πρώτος καιρός που θα έρχεται σπίτι σας είναι διάστημα προσαρμογής, όχι μόνο του παιδιού με τη νταντά, αλλά κυρίως των μεγάλων μέσα στο σπίτι (γονιών-νταντάς). Είναι σημαντικό τον πρώτο καιρό να έρχεται και να είστε μαζί, ακόμα και αν αυτές οι ώρες μοιάζουν άχρηστες. Είναι η περίοδος που τοποθετούνται τα όρια μεταξύ των γονιών και της νταντάς και της νταντάς με τα παιδιά μέσα στο σπίτι με όμορφο και ομαλό τρόπο. Θα δει πώς συμπεριφέρεστε στα παιδιά σας και πώς συμπεριφέρονται αυτά, πώς διαχειρίζεστε τις καταστάσεις (ακόμα και κρίσης!), θα μάθει μικρά μυστικά των παιδιών, θα γνωρίσει τη λειτουργία του σπιτιού (ακόμα και πρακτικές λεπτομέρειες) και θα έχετε χρόνο να μιλήσετε για την διαπαιδαγώγηση των παιδιών σας. Έχετε υπόψη σας ότι, κυρίως αν είναι και αυτή μητέρα, έχει ήδη κάποιες συνήθειες. Μπορείτε να της δείξετε κι εσείς τις δικές σας. Επίσης αυτό το διάστημα είναι χρήσιμο γιατί θα μπορέσετε να προσδιορίσετε με μεγαλύτερη σαφήνεια τι χρειάζεστε από τη νταντά και ποιες και πόσες ώρες την χρειάζεστε. Αν περάσετε αυτήν την περίοδο συμβίωσης δεν θα χρειαστεί να της υποδεικνύετε ασφυκτικά με αυστηρές οδηγίες πώς πρέπει να κάνει τι.
 • Αφήστε τη νταντά να αναπτύξει αυθεντική και ουσιαστική σχέση με τα παιδιά σας. Καταλαμβάνει σημαντικό μέρος της καθημερινότητάς τους και πρέπει να καταλαμβάνει και σημαντικό μέρος της καρδιάς τους. Η σχέση με τη νταντά πρέπει να είναι επαγγελματική στα πρακτικά ζητήματα, αλλά δεν μπορεί να μην έχει συναίσθημα και αγάπη για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών. (Εγώ ακόμα θυμάμαι τη δική μου νταντά με τόση αγάπη!)
 • Κάντε τα πάντα ώστε να μην φεύγει κατάκοπη και απηυδισμένη. Σε καμία δουλειά δεν μπορούμε να πηγαίνουμε κάθε μέρα με χαμόγελο. Αλλά είναι πολύ σημαντικό, τις περισσότερες μέρες -τουλάχιστον- να έρχεται με χαρά να συναντήσει τα παιδιά σας.

ΥΓ: Πρέπει να σας πω ότι εμείς δεν έχουμε νταντά. Άγγελο έχουμε! Που ήρθε να μας φυλάει στα δύσκολα και τα εύκολα… Σε ευχαριστούμε Ιουλία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s