Σαββατοκύριακο πάμε μουσείο;

Οικογενειακές βόλτες στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης μας με τις «Βόλτες στην Πόλη»

-Πότε ήταν η τελευταία φορά που ανέβηκες στην Ακρόπολη;

-Όταν πήγαινα σχολείο!

Παραδεχτείτε το! Συμβαίνει και σε εσάς να έχετε χρόνια πολλά να επισκεφτείτε κάποιον από τους αρχαιολογικούς χώρους και τα γνωστά μουσεία της Αθήνας, παρόλο που μπορεί να τα βλέπετε κάθε μέρα από το παράθυρό σας ή στο δρόμο σας για τη δουλειά.  Ενδέχεται το νέο μουσείο της Ακρόπολης να εξαιρείται, λόγω νεότητας (!) και πιθανώς και οι αρχαιολογικοί χώροι της Πλάκας (Ρωμαϊκή και Αρχαία Αγορά) γιατί ίσως σε κάποιο κυριακάτικο περίπατο στην Πλάκα, σας δελέασε η δωρεάν είσοδος και αποφασίσατε να κάνετε μια βόλτα.

Κι όμως! Ζούμε σε μία πόλη που είναι από τις αρχαιότερες της Ευρώπης,  η οποία κατοικείται αδιάλειπτα χιλιάδες χρόνια και την επισκέπτονται όλο το χρόνο άνθρωποι από τα πέρατα του κόσμου για να ζήσουν την ιστορία της. Σε κάθε της γωνιά υπάρχουν μνημεία που καταμαρτυρούν το πλούσιο ιστορικό παρελθόν της, τα οποία για εμάς που κατοικούμε στην Αθήνα, μπορεί να θεωρούνται δεδομένα. Για όσους έχουμε παιδιά όμως, το να συμμετάσχουμε σε μια «οικογενειακή ξενάγηση» που ανταποκρίνεται στις ιδιαιτερότητες των μικρών ηλικιών είναι το ζητούμενο. Για κάποιους, αρκεί μια αφορμή: αρκεί κάποιος να το κανονίσει και να μας προτείνει να ακολουθήσουμε.

Έτσι βρήκαμε τις «Βόλτες στην Πόλη», μια ομάδα από γονείς- εκπαιδευτικούς, ιστορικούς αρχαιολόγους και παιδαγωγούς- η οποία δημιουργήθηκε για να απαντήσει στο ερώτημα παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας «Μαμά, μπαμπά τι είναι αυτό;».  Την απάντηση δίνει η ομάδα κάθε Σαββατοκύριακο με οργανωμένες «Βόλτες στην Πόλη», στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς της  χώρους, προσκαλώντας γονείς και παιδιά να περάσουν μια ευχάριστη μέρα μαζί, να γνωρίσουν και να αγαπήσουν την ιστορία της πόλης και τους κρυμμένους θησαυρούς της.

Οι ξεναγήσεις ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένες ηλικίες παιδιών -που καλό είναι να τηρούνται και από τους γονείς- που δεν μοιάζουν με εκείνες τις «άοσμες και άχαρες» της σχολικής μας μνήμης, αλλά διανθίζονται με ιστορίες, διηγήσεις, μύθους και θρύλους που μας συνδέουν με το παρελθόν, και όλα αυτά με την πιο όμορφη παρέα, τα παιδιά. Στο τέλος της ξενάγησης, προσφέρεται συνοδευτικά πρότυπο εκπαιδευτικό υλικό ως αφορμή για μια συνέχεια των ερωτήσεων σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα των παιδιών.

Οι «Βόλτες στην Πόλη», εκτός από ξεναγήσεις για οικογένειες, πραγματοποιούν ξεναγήσεις για σχολεία και παιδικούς σταθμούς, Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, για ενήλικες, αλλά και ξενόγλωσσες ομάδες (σχολεία ή οικογένειες). Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε http://voltes.city και τη σελίδα στο Facebook/voltes.city.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s