Το Μάτι Ακούει

4 εκπαιδευτικές δράσεις και προγράμματα για κωφά και βαρήκοα παιδιά στην Αθήνα

Η Αθήνα οφείλει να ανταποκρίνεται στη φήμη της ως λίκνο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Και μία από τις υποχρεώσεις «της» είναι να εξασφαλίζει προσβασιμότητα για όλους, στους αρχαιολογικούς χώρους και τους χώρους πολιτισμού, παρέχοντας υπηρεσίες φιλικές σε άτομα με αναπηρία. Χάρη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το μεγαλύτερο και πλουσιότερο μουσείο της χώρας και την –μοναδική παγκοσμίως- κωφή αρχαιολόγο και ξεναγό των κωφών ατόμων Δήμητρα Κοκκέβη, από το 1998 υλοποιείται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για κωφά παιδιά «Το Μάτι Ακούει» χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Το ευχάριστο είναι ότι ακόμα τρεις φορείς, στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς τους, σχεδιάζουν και υλοποιούν δωρεάν εκπαιδευτικές δράσεις για κωφά και βαρήκοα παιδιά.

 

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και άλλοι αρχαιολογικοί χώροι: Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το Μάτι Ακούει» απευθύνεται σε μαθητές από Δ’ Δημοτικού ως την τελευταία τάξη του Λυκείου από την Ελλάδα (στην ελληνική νοηματική γλώσσα) και σε τελειόφοιτους μαθητές από το εξωτερικό (στη διεθνή και την αμερικανική νοηματική γλώσσα) από τη Δήμητρα Κοκκέβη. Η ίδια έχει σχεδιάσει και υλοποιεί το πρόγραμμα «Ancient Greek Archaeology …Through Deaf Eyes: The Pompeii of the Aegean» στο Rochester School for the Deaf, στις ΗΠΑ. Εκτός του εκπαιδευτικού προγράμματος που υλοποιείται εντός του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, προγραμματίζονται ξεναγήσεις κατόπιν συνεννόησης για μαθητές Λυκείου σε αρχαιολογικούς χώρους. Διανέμεται επίσης οδηγός του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου για κωφούς στα ελληνικά «Το Μάτι Ακούει» (από το 1998). Δείτε περισσότερα στη σελίδα του ΕΑΜ http://www.namuseum.gr/education/amea01-2-gr.html.

Ίδρυμα Ευγενίδου: Στο Πλανητάριο και το εργαστήριο τεχνολογίας UTech Lab δίνεται η δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα ή/και χειλεανάγνωσης σε όλες τις προβολές και τα εκπαιδευτικά προγράμματα κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο 693 617 7143 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: pr@eef.edu.gr. Δείτε περισσότερα στη σελίδα www.eef.edu.gr.

Ίδρυμα Ωνάση: Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Ειδικής Αγωγής τους Ιδρύματος Ωνάση, με παράδειγμα τα σπάνια βιβλία της Ωνασείου Βιβλιοθήκης και με τη βοήθεια των εκδόσεων «Φοίνικας», πραγματοποιείται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η Τέχνη της Βιβλιοδεσίας» για κωφούς εφήβους. Οι συμμετέχοντες γνωρίζουν την τέχνη της βιβλιοδεσίας χρησιμοποιώντας παραδοσιακές τεχνικές και εργαλεία διακόσμησης βιβλίων, μαθαίνουν να σταχώνουν φύλλα χαρτί, να δένουν σώματα βιβλίων και να μεταμορφώνουν καλύμματα σε μοναδικά έργα τέχνης αφήνοντας το δικό τους αποτύπωμα στο χρόνο. Στο τέλος του εργαστηρίου παίρνουν μαζί τους ένα πρωτότυπο σημειωματάριο. Δείτε περισσότερα στη σελίδα του Ιδρύματος http://www.onassis.org/

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο: Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο έχει σχεδιάσει και υλοποιεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Παίζω, ανακαλύπτω και αισθάνομαι… στα μουσεία» για ΑμεΑ. Το πρόγραμμα υλοποιείται κατόπιν συνεννόησης στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας, στον Εθνικό Κήπο, στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης & Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», στην Εθνική Γλυπτοθήκη και στη Νέα Δημοτική Πινακοθήκη Αθηνών. Επικοινωνήστε για περισσότερες πληροφορίες https://www.hcm.gr.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s