Αμοργός με παιδιά

Amorgos island Cyclades kids babies

Διακοπές στο «Απέραντο Γαλάζιο» για όλη την οικογένεια

Σε όσους έχουν επισκεφτεί έστω και μία φορά την Αμοργό πριν αποκτήσουν παιδιά, δεν θα φαίνεται και πολύ δόκιμη η επιλογή ενός τέτοιου νησιού για οικογενειακές διακοπές. Απορούσα με κάποιους αμοργιανούς φίλους που πάνε ανελλιπώς με τα μικρά τους. Δεν μπορούσα να καταλάβω πώς τα καταφέρνουν με το ταξίδι και τις μετακινήσεις. Μέχρι που ήρθε η σειρά μου να ξαναπάω. Αυτή τη φορά με παιδιά. Γιατί η Αμοργός έχει μια ιδιαίτερη ενέργεια και τη μαγεία που «απαιτείται» για να «χαθείς» στο «Απέραντο Γαλάζιο». Παρακάτω θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε για να πάτε με παιδιά και να τη λατρέψετε ξανά, με άλλο τρόπο.

Amorgos island Cyclades kids babies
Η Χώρα της Αμοργού είναι μία από τις ομορφότερες του Αιγαίου

Στην Αιγιάλη και το family friendly Λακκί

Στη βεράντα έριχναν τη σκιά τους τα ψηλά δέντρα, τα παιδιά έπαιζαν στο δεντρόσπιτο και στα πόδια μας απλωνόταν η καταγάλανη θάλασσα. Αν στην Αμοργό υπάρχει ένα μόνο μέρος για να απολαύσεις διακοπές με μικρά παιδιά, ακόμα και βρέφη, αυτό είναι το Λακκί της Αιγιάλης.

Η Νίκη έφερε δροσερούς χυμούς αλόης και πορτοκαλάδες με κουρκουμά για τα παιδιά. Είναι η τρίτη από τις πέντε αδερφές της οικογένειας Γαβαλά, που έφτιαξε αυτό το αληθινό «χωριό» πάνω στη θάλασσα. Είναι και οι πέντε χαμογελαστές, «σπαθάτες» και  δραστήριες. «Είστε σαν ένα σόι αμαζόνων, έτσι όπως σας βλέπω», ομολόγησα. «Τα οφείλουμε στον πατέρα μας το Μιχάλη, όλα αυτά που έχουμε εδώ σήμερα. Ήταν ανοιχτόμυαλος και πολύ μπροστά για την εποχή του. Μας έστειλε όλες σχολείο», απάντησε αυθόρμητα η Νίκη. «Εδώ υπήρχαν μόνο βάτα και αγροσυκιές όταν 50 χρόνια πριν πήρε το χωράφι. Και με πολλή δουλειά το μεταμόρφωσε σε περιβόλι. Το 1960 έφτιαξε περιμετρικά τα δωμάτια γιατί ήταν μηχανικός, αλλά σύντομα γεννήθηκε η ανάγκη να έχουμε και φαγητό. Και να’ σου η μάνα μας η Καλλιόπη να βγάζει από τον ξυλόφουρνο τους μουσακάδες, τα μπριάμ, τα γεμιστά… μέχρι το 1983 που αποκτήσαμε ηλεκτρικό φούρνο! Τώρα τα φαγητά γίνονται πιο γρήγορα, αλλά οι πρώτες ύλες είναι ακόμα από το μποστάνι μας».

Το Lakki Village είναι ένας μικρός παράδεισος για οικογένειες: λευκά κυκλαδίτικα σπιτάκια, καλντερίμια για βόλτες ανάμεσα στα γιασεμιά και τις πικροδάφνες, παγκάκια κάτω από σκιερά δέντρα, παιδική χαρά, πισίνα, εμψυχωτές που οργανώνουν παιχνίδια και δραστηριότητες για τα παιδιά, καλό φαγητό, χωρίς δρόμο, κανένα αυτοκίνητο και η αμμουδιά στα πόδια σου. Κι αν «βαρεθείτε» το πολύ άραγμα και το μπάνιο, μπορείτε να ασχοληθείτε με το περιβόλι και να πάτε στη φάρμα με τα γουρουνάκια, να κάνετε μάθημα μαγειρικής και να μάθετε όλα τα βότανα για τα οποία φημίζεται τόσο η Αμοργός. Δείτε περισσότερα στη σελίδα http://lakkivillage.com.

Στην παραλία της Αιγιάλης νοικιάζονται ποδήλατα θαλάσσης, κανό και καγιάκ, ενώ δίπλα από το Lakki Village, βρίσκεται το Amorgos Diving Center https://www.amorgos-diving.com. Όσο για την Αιγιάλη, το χωριό τα έχει όλα. Βρίσκεται στα 300 μέτρα από το Λακκί με ταβέρνες, ζαχαροπλαστεία, μαγαζάκια για «μικρά» καλοκαιρινά ψώνια, καφέ και ουζερί. Από το λιμάνι της αναχωρούν λάντζες για την Ψιλή Άμμο, την απέναντι παραλία του όρμου.

Γύρω από την Αιγιάλη και ως τη Χώρα

«Η άνοιξη και το φθινόπωρο στην Αμοργό είναι οι πιο ωραίες εποχές, γιατί τα βότανα μυρίζουν υπέροχα!», συμφώνησε το ζευγάρι πεζοπόρων, μέσα στο μαγαζάκι-εργαστήριο με τα αμοργιανά βότανα «Ίαμα» στη Λαγκάδα. Οι υπόλοιποι, μεγάλοι και μικροί, κάθονταν απέναντι στο «Νίκο» απολαμβάνοντας τη θέα, καθώς καλούδια από το μποστάνι της οικογένειας κατέφθαναν στο τραπέζι: μελιτζάνες ιμάμ, κολοκυθοκορφάδες, ντοματοκεφτέδες, ντολμαδάκια… «Τα χωριά της Αμοργού έχουν «μείνει» στην αυθεντικότητα των Κυκλάδων πριν τον τουρισμό», προσέθεσε μια μεγαλύτερη κυρία από τη δυτική Ευρώπη. «Η Λαγκάδα ειδικά, είναι -μάλλον- ένα από τα πιο όμορφα χωριά του Αιγαίου», συνέχισε. Χωριό αμόλυντο, με γωνιές «φτιαγμένες στο χέρι», μαζί με τα Θολάρια είναι τα «κέντρα» του πεζοπορικού τουρισμού του νησιού, που στηρίζει την οικονομία όλο το χρόνο.

Αν τα παιδιά είναι λίγο μεγαλύτερα και θέλετε να ζήσετε κομμάτι της εμπειρίας που αναζητούν ταξιδιώτες-πεζοπόροι από όλο τον κόσμο στην Αμοργό, μπορείτε να περπατήσετε μέχρι το Στρούμπο, το εγκαταλελειμμένο χωριό απέναντι από τη Λαγκάδα. Το μονοπάτι είναι εκτεθειμένο στον ήλιο, αλλά εύκολο, με μικρή υψομετρική διαφορά, γύρω στη μισή ώρα με παιδιά (one way) και είναι γεμάτο βότανα και τσάι. Φτάνετε στο χωριό με τους περισσότερους φούρνους και έχετε θέα της Λαγκάδας και του όρμου της Αιγιάλης. Η επιστροφή, λόγω ανηφόρας είναι λίγο πιο κουραστική. Το μπάνιο στη θάλασσα θα σας λυτρώσει!

Εκτός από την Αιγιάλη, στον Άγιο Παύλο, στη νησίδα που εισχωρεί στη θάλασσα, υπάρχει παραλία με βοτσαλάκι όπου μπορείτε να κολυμπήσετε με παιδιά. Υπάρχουν ομπρέλες και κάτι να πιείτε και να φάτε. Μπορείτε επίσης και να πάτε στο απέναντι ακατοίκητο νησί τη Νικουριά για μια βουτιά με το «Ελευθερία» που εκτελεί συχνά δρομολόγια από τον Άγιο Παύλο.

Τη Χώρα δεν είναι πολύ καλή ιδέα να την επισκεφτείτε όσο ο ήλιος είναι ψηλά. Τα καλντερίμια είναι στενά και επομένως σκιερά, αλλά βράζει ο τόπος. Την ώρα που πέφτει ο ήλιος, όμως είναι μαγεία. Μπορείτε να κάτσετε σε μία από τις πλατείες και τα «ανοίγματα» για να γευτείτε τα τοπικά λικέρ από φραγκόσυκο, τη «μεκίλα» και φυσικά την «ψημένη». Η Χώρα έχει και υπέροχα γλυκοπωλεία! Το «Καλλιστώ» φημίζεται για το γλυκό τριαντάφυλλο, που μπορείτε να βρείτε και σε παγωτο-εκδοχή καθώς και για το παστέλι.

Το Απέραντο Γαλάζιο ή αλλιώς πώς να ανέβεις με παιδιά στη Χοζοβιώτισσα

Η διαδρομή στην Αμοργό είναι μία. Πρόκειται για το δρόμο που συνδέει τη μία άκρη του νησιού με την άλλη, ο οποίος κινείται στη ράχη του ξερού κι απόκρημνου βουνού που συναντά τα σύννεφα. Η διαδρομή είναι σχεδόν αεροπορική και ιδιαίτερα μυστηριακή, καθώς η μία πλευρά του βουνού κοιτά προς την ήρεμη θάλασσα και ενίοτε τον «πολιτισμό», η άλλη όμως κόβει την ανάσα.

Χαρακτηριστική είναι η τοποθεσία του «Καλογερικού» λίγο πριν τη Χώρα. Είναι ένα «μπαλκόνι» στο «Απέραντο Γαλάζιο», η εικόνα που ενδεχομένως ενέπνευσε τον Luc Besson και «γύρισε» την ταινία που άλλαξε την πορεία του τουρισμού του νησιού. Από εδώ ξεκινάει το μονοπάτι για την Αγία Άννα, αλλά αν ταξιδεύετε με παιδιά, χρήσιμο είναι να γνωρίζετε ότι υπάρχει και πιο σύντομος δρόμος. Ακολουθώντας τις ταμπέλες, αφήνετε το αυτοκίνητο σε ένα πάρκινγκ και από εκεί η παραλία είναι μερικά μέτρα πιο κάτω.

Το μονοπάτι, οι «αφοπλιστικές» παραλίες της Αγίας Άννας και του Μούρου δεν είναι προτάσεις για οικογένειες, αλλά πώς να πας μέχρι την Αμοργό και να μην ζήσεις αυτήν την εμπειρία; Πώς να μην ανέβεις εξάλλου και μέχρι τη Χοζοβιώτισσα;

Αφήσαμε το αυτοκίνητο στο χώρο στάθμευσης για την Παναγία και αποσβολωμένοι τραβούσαμε φωτογραφίες του μοναστηριού που είναι λες και κάποιος πέταξε λευκό τσιμέντο από ψηλά κι αυτό κόλλησε στο βράχο. «Άντε πάμε», είπα με μία δόση δειλίας και είδα τη μικρή μου κόρη να κινείται προς το αυτοκίνητο. «Όχι προς τα εκεί», τις φώναξαν οι μεγάλες. «Πάνω πάμε!» Λίγο ο ήλιος που είχε πια κρυφτεί πίσω από το βουνό μιας και ήταν απόγευμα, μια η γατούλα που είπαν να κυνηγήσουν, καταφέραμε να φτάσουμε στο μοναστήρι. Χρειάστηκαν μερικά σκαλιά ακόμα για το αρχονταρίκι και για να μας ξεκουράσει ο πατήρ Σπυρίδων, ο Ηγούμενος, με την ελαφριά και δροσερή ψημένη και τις ιστορίες του. «Το μοναστήρι ολοκληρώθηκε παράλληλα με το χτίσιμο της Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην Πάτμο με χρήματα που έστειλε ο Αλέξιος ο Α’ Κομνηνός, γι’ αυτό και οι Μονές θεωρούνται αδελφές. Παλιά ανήκε και η Χοζοβιώτισσα στο Πατριαρχείο και οι ηγούμενοι ήταν υποχρεωμένοι να μετακινούνται μεταξύ των δύο νησιών. Τελικά ένα παραλίγο ναυάγιο -που έχουμε και την εικόνα του εδώ στο μοναστήρι- έληξε αυτή την ανταλλαγή επισκέψεων», μας διηγήθηκε.

Αυτό που όμως άρεσε στα παιδιά ήταν η ιστορία με τις γάτες: «Έχουμε εδώ και φροντίζουμε πολλές γάτες. Τις παρακολουθώ όταν γεννούν. Θηλάζουν τα μικρά τους, τα μετακινούν, τα προστατεύουν απόλυτα. Όταν μεγαλώσουν λίγο, τους φέρνουν το «θήραμα» αποτελειωμένο. Όταν μεγαλώσουν περισσότερο, τους το φέρνουν μισοτελειωμένο, για να εξασκηθούν στην πραγματικότητα της ζωής», μας αφηγούταν ο παππούλης, κοιτάζοντάς μας εξερευνητικά και όλο νόημα. Ωραίο μάθημα και για εμάς τους ανθρώπους.

Στην Κάτω Μεριά και τα Κατάπολα

Το νησί εκτός από τη Χοζοβιώτισσα, «προστατεύεται» από τον Άγιο Γεώργιο το Βαλσαμίτη. Το μοναστηράκι του είναι κάτασπρο και μέσα στα λουλούδια και τις μυρωδιές. Η μοναχή Ειρήνη αγιογραφεί και το φροντίζει από το 2010 που μόνασε εδώ χωρίς να έχει ρίζες από το νησί. Μόνο που ερχόταν στην Αμοργό για 30 καλοκαίρια με την οικογένειά της. Η τοποθεσία με το αγίασμα ταυτίζεται με το τρίτο σημαντικότερο μαντείο της Ελλάδας, μετά των Δελφών και της Δωδώνης, γνωστό ως το «Υδρομαντείο του Αιγαίου».

Ταξιδεύοντας προς την Κάτω Μεριά, γρήγορα αντιλαμβάνεται κανείς τον υπερπληθυσμό των αμνοεριφίων! Τα κατσίκια και τα πρόβατα έχουν τέτοιο «θράσος, που καβαλάνε τους θάμνους και τα δέντρα για να φάνε μέχρι και το τελευταίο χορταράκι. Στα χωριά Κολοφάνα και Αρκεσίνη θα βρείτε τις ωραίες ταβέρνες «Απάνεμο» και «Μαρουσώ» αντίστοιχα, ενώ κατεβαίνοντας ακόμα νοτιότερα, θα συναντήσετε την τρίτη προστάτιδα του νησιού, την Αγία Παρασκευή και το μικρό αμμουδερό όρμο των Παραδεισίων. Αν είναι τουριστική περίοδος και είστε με παιδιά, δεν θα χωρέσετε! Μπορείτε όμως να πάτε μέχρι την Καλοταρίτισσα, το νοτιότερο άκρο του νησιού με την απάνεμη και αμμουδερή οργανωμένη παραλία. Θα βρείτε ξαπλώστρες, ομπρέλες και μία καντίνα, αλλά και κανό και θαλάσσια ποδήλατα για μια βόλτα μέχρι τη Γραμβούσα.

Το ηλιοβασίλεμα μας βρήκε στα Κατάπολα, το επίνειο της Χώρας. Εδώ θα βρείτε ταβέρνες με φρέσκο ψάρι, καφετέριες και παιδική χαρά. Από εδώ φεύγουν καΐκια για τις κοντινές παραλίες Μαλτέζι και Πλάκες, τη Γραμβούσα και το Ναυάγιο, καθώς και για το γύρο του νησιού. Για αλιευτικές εκδρομές επισκεφτείτε τη σελίδα https://www.facebook.com/AmorgosFishingTrips/, ενώ για πριβέ κρουαζιέρες απευθυνθείτε στη θαλαμηγό Maria Vek http://amorgos-yachting.com.

Εδώ αράζει και ο Σκοπελίτης, ο καπετάν Γιάννης με τη θρυλική πλέον γραμμή «Μικρές Κυκλάδες». Με την προϋπόθεση ότι δεν σας πιάνει ναυτία, με το πλοίο αυτό μπορείτε χειμώνα-καλοκαίρι να ταξιδέψετε στη Σχοινούσα, τη Δονούσα, το Κουφονήσι, την Ηρακλειά και τη Νάξο. Δείτε τα δρομολόγια http://www.smallcycladeslines.gr. Δείτε περισσότερα Μικρές Κυκλάδες με παιδιά και μωρά

Amorgos island Cyclades kids babies
Ο θρυλικός Σκοπελίτης

Ανεβαίνοντας στη ράχη του νησιού την ώρα που δύει ο ήλιος, θα’ θελες να είχες κι άλλο ένα ζευγάρι μάτια. Αγναντεύεις τον ήλιο να βουτάει πίσω από τη Νάξο στον παράδεισο των Μικρών Κυκλάδων. Βλέπεις το βράχο της Κέρου και πιο αριστερά την Ηρακλειά. Μεταξύ τους, τη Σχοινούσα και το Πάνω και Κάτω Κουφονήσι. Μόνη της, πίσω από τη Νικουριά, στέκεται η Δονούσα και πάντα πάνω στο μπλε, θα δεις άσπρες γραμμές που σκίζουν τα νερά.

Χρήσιμες πληροφορίες για μικρούς και μεγάλους

  • Η Χοζοβιώτισσα γιορτάζει των Εισοδίων στις 21 Νοεμβρίου. Επίσης το νησί γιορτάζει της Αγίας Παρασκευής, 25 και 26 Ιουλίου. Στις 26 Ιουλίου είναι η γιορτή ψημένης στα Κατάπολα, στις 20 Αυγούστου η γιορτή του παστελιού στη Χώρα και το Σεπτέμβριο, η γιορτή του ξεροτήγανου στην Αιγιάλη.
  • Στην Αμοργό διοργανώνεται ο «αγώνας» των μονοπατιών, ο οποίος περιλαμβάνει και έναν παιδικό αγώνα ταχύτητας, τον Loza Kids Race http://amorgostrailchallenge.gr.
  • Το 2017 διοργανώθηκε «αγώνας κατάδυσης» αναβιώνοντας την ταινία «Απέραντο Γαλάζιο» και για το αν θα ξαναπραγματοποιηθεί μπορείτε να ενημερωθείτε από τη σελίδα www.authenticbigblue.com.
  • Η ομάδα Findingreece μπορεί να σας οργανώσει μία βόλτα με γαϊδουράκι, ένα μάθημα κεραμικής, μία θαλάσσια βόλτα για ψάρεμα, μια πριβέ «κρουαζιέρα» ή και μία πεζοπορία στα «μέτρα σας» https://www.findingreece.com
  • Από την εταιρεία Naxonisos Tastes θα βρείτε τη «χυμουδιά», φρουτοποτό με βιολογική αλόη και γεύση ρόδι, λεμόνι, φράουλα και πορτοκάλι.
  • Από την εταιρεία Αμόργιον, εκτός από ψημένη, θα βρείτε λουκουμάκια με τριαντάφυλλο, με ρόδι, με ψημένη, γλυκό και μαρμελάδα φραγκόσυκο, πετιμέζι, μέλι και τα πολύ ιδιαίτερα τοπικά μεκίλα και φραγκοσυκόμελο https://www.amorgion.gr/
Greek island Cyclades kids babies
Για μικρούς και μεγάλους

συμβουλές για ταξίδι με παιδιά στο καράβι

  1. Το πιο σημαντικό από όλα είναι τα παιδιά να αισθάνονται ότι συμμετέχουν στο ταξίδι. Να μην έχουν την αίσθηση ότι τα σέρνετε. Επομένως, εντάξτε τα ενεργητικά στο ταξίδι, αν είναι σε ηλικία μεγαλύτερη των 3 χρονών και δώστε εύρος κινήσεων στα ακόμα μεγαλύτερα, άνω των 7 χρονών. Συζητήστε μέρες πριν τα δύσκολα «σημεία» του ταξιδιού, όπως η διάρκεια της παραμονής στο καράβι. Μην ωραιοποιήσετε τίποτα και σε καμία περίπτωση γιατί η πραγματικότητα θα τα απογοητεύσει.
  2. Πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά πώς θα απασχοληθούν τα παιδιά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ειδικά αν είναι ένα. Θα πρέπει να κάνετε μια βόλτα στο πλοίο για να εξοικειωθεί με το χώρο κι ενδεχομένως να επισκεφτείτε και τον καπετάνιο! Τα πιο χρήσιμα «σύνεργα» είναι τα υλικά χειροτεχνίας και ζωγραφικής, τα επιτραπέζια, μια φωτογραφική μηχανή -ανάλογη με την ηλικία του- και μια ταινία στο laptop.
  3. Μην αγχώνεστε. Σκεφτείτε τα απαραίτητα για τον ύπνο και το φαγητό του, μια ζακέτα ή κουβερτούλα, και το πλήρωμα θα σας βοηθήσει για ό,τι άλλο χρειαστείτε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *