Το ταξίδι για το Μαθράκι, τους Οθωνούς και την Ερείκουσα ξεκινάει με τον «Πήγασο» από το μικρό λιμανάκι του Αγίου Στεφάνου, στη βορειοδυτική Κέρκυρα. Και είναι ένα ταξίδι στην ανοιχτή Αδριατική θάλασσα, αλλά και στον ανέγγιχτο από τον τουρισμό χρόνο. Οι παραλίες και των τριών νησιών βρίσκονται στο νότιο μέρος τους (επομένως δεν τις χτυπάει καθόλου ο βοριάς, αλλά ούτε και ο μαΐστρος) κι έχουν καταγάλανα, πεντακάθαρα ρηχά νερά. Αυτοκίνητα δεν υπάρχουν, τα καταλύματα είναι οικογενειακά και στη βαλίτσα χρειάζεται να έχετε μόνο μαγιώ, πετσέτες και εσώρουχα.
Για οικογενειακές διακοπές με μικρά παιδιά, ό,τι καλύτερο δηλαδή, αρκεί να έχετε εξασφαλίσει δύο εβδομάδες άδειας και να είστε διατεθειμένοι να φτάσετε μέχρι εκεί. Αν μένετε στην Αθήνα, για να πάτε στα Διαπόντια νησιά, χρειάζεστε χρόνο, διότι, αφ’ ενός το ταξίδι είναι μεγάλο, αφ’ ετέρου, μπορεί τελικά να μην ταξιδέψετε την ημέρα που έχετε προγραμματίσει λόγω αέρα κι έτσι το πλάνο σας να χαλάσει. «Ό,τι αέρας δεν πιάνει στο υπόλοιπο Ιόνιο, πιάνει στα βόρεια της Κέρκυρας» μας είπε ο καπετάνιος και το διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι! Από την Αθήνα η Ηγουμενίτσα μέσω νέας Εθνικής οδού Κορίνθου-Πατρών και νέας Ιονίας οδού απέχει 5 ώρες (στάση μπορείτε να κάνετε στον Ψαθόπυργο ή το Ρίο Αχαΐας ή στην Αμφιλοχία, από την οποία για λίγο καιρό ακόμα θα περνάει ο δρόμος!). Η Ηγουμενίτσα απέχει από την Κέρκυρα 1μιση με 2 ώρες ανάλογα το καράβι και η πόλη της Κέρκυρας από τον Άγιο Στέφανο μία ώρα με το αυτοκίνητο. Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο ο «Πήγασος» στις 10.30 φεύγει για Μαθράκι (άφιξη στις 11.00) και Οθωνούς (άφιξη στις 12.00), ενώ την Παρασκευή πάει Ερείκουσα (άφιξη στις 11.30). Από την πόλη της Κέρκυρας αναχωρεί ο «Αλέξανδρος» που παίρνει και λίγα αυτοκίνητα.
Αν, τώρα, θέλετε να δείτε όλα τα νησιά, μια πρόταση είναι: Σάββατο να πάτε Οθωνούς για 2 διανυκτερεύσεις, Δευτέρα από Οθωνούς στο Μαθράκι για άλλες δύο βραδιές, Τετάρτη να επιστρέψετε στην Κέρκυρα και Παρασκευή να πάτε ημερήσια στην Ερείκουσα.
Οθωνοί: «το γαλαζοπράσινο νησί»
Έτσι έλεγε η ταμπέλα που μας καλωσόρισε στο νησί. Εγώ θα αντέτεινα πάντως ότι το πιο χαρακτηριστικό του νησιού είναι ότι σου δίνει την αίσθηση των «εσχατιών». Της Ελλάδας ή του κόσμου, δεν έχει σημασία. Πέρα από εκεί, η απέραντη ανοιχτή θάλασσα. Παρόλα αυτά, είναι το πιο ανεπτυγμένο νησί του συμπλέγματος, με ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβερνάκια, καφέ και μίνι μάρκετ πάνω στην παραλία, την «Άμμο», η οποία είναι –προφανώς- αμμώδης με καταγάλανα και πολύ κρύα νερά, τα πιο κρύα –μάλλον- των Διαπόντιων νησιών. Με το που αράξει το καΐκι, ακριβώς απέναντί σας, ο «Αντώνης» έχει, εκτός από ξαπλώστρες και τραπεζάκια στην παραλία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, καφέ και ταβέρνα, μποστάνι με φρέσκα φρούτα και λαχανικά –η ποιότητα στο φαγητό όταν έχεις παιδιά, παίζει ρόλο, πώς να το κάνουμε;- και ένα καΐκι για να σας πάει στην «Άσπρη Άμμο», μία από τις ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας, όπου σύμφωνα με τη μυθολογία, έμεινε ο Οδυσσέας, αιχμάλωτος της Καλυψούς για 7 χρόνια.
Αν δεν επιθυμείτε να μείνετε στους Οθωνούς, μπορείτε να πάτε ημερησίως από τον Άγιο Στέφανο τρεις φορές την εβδομάδα. Επειδή όμως, η παραμονή σας θα είναι σύντομη (από τις 12 ως τις 15.30) και θα θέλετε να χαρείτε τη θάλασσα, καλό είναι να πάρετε κάτι ελαφρύ μαζί σας για φαγητό (φρούτα, τοστ ή κάτι αντίστοιχο που θα «κρατήσει» τα παιδιά). Αυτό ενδείκνυται ιδιαίτερα αν το ταξίδι είναι ταραχώδες, καθώς ο μεγαλύτερος περιορισμός για τους Οθωνούς είναι ο άνεμος και το βόρειο Ιόνιο δεν αστειεύεται. Αν ταξιδέψετε με πάνω από 4 μποφώρ άνεμο, χρειάζεστε δραμαμίνες, τσίχλες για τη ναυτία, βραχιολάκια για τα παιδιά από το φαρμακείο, και σε κάθε περίπτωση, σακούλες (έχει και ο καπετάνιος!)
Μαθράκι: το παρθένο νησί
Εν έτει 2017, δεν νομίζω ότι έχω ξαναδεί νησί τόσο όμορφο και ταυτόχρονα τόσο παρθένο. Αυτό το αντιλαμβάνεστε αμέσως μόλις φτάσετε στο λιμανάκι, τις Πλάκες. Η κατάσταση, τελείως οικογενειακή. Στο ταβερνάκι «τα Δελφίνια», το πιο πιθανό είναι να συναντήσετε την Αντιδήμαρχο της Κέρκυρας, που είναι από το Μαθράκι, η οποία θα σας προϋπαντήσει κάνοντάς σας να αισθανθείτε μέλος αυτής της οικογένειας. Δεν υπάρχει καμία οργανωμένη μετακίνηση στο νησί, αλλά όσοι έχουν καταλύματα και ταβέρνες θα έρθουν να σας παραλάβουν ευχαρίστως από το λιμάνι. Προς τα νότια, απλώνεται η μεγάλη αμμώδης παραλία με τα ρηχά καταγάλανα νερά, το «Πορτέλο», η οποία καταλήγει στο Ακρωτήρι «Αρβανίτικο». Στο τέλος αυτής της παραλίας, βρίσκονται τα δωμάτια και η ταβέρνα του Γιάννη «Τάκα Τάκα» «Corfu Paradise» (www.corfuparadise.com), ακριβώς πάνω σ’ έναν όρμο με «μπεμπίσια» νερά, και λίγες ξαπλώστρες και ομπρέλες. Η άμμος μοιάζει με πούδρα και η παραλία είναι αποκλειστικά δική σας. Ο Γιάννης έχει και δύο σκάφη, ένα μεγάλο και ένα μικρότερο, με τα οποία μπορεί να σας πάει στα άλλα δύο νησιά ή το γύρο του νησιού. Οι γονείς θα «σκανδαλιστείτε» με την τόση χαλαρότητα –ενδέχεται και να κακομάθετε- καθώς το μόνο που θα χρειάζεται να έχετε στο νου σας είναι να βάζετε αντηλιακό στα παιδιά. Στις 13 Ιουλίου που γιορτάζει ο Άγιος Σπυρίδωνας γίνεται πανηγύρι, που κρατάει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Αλλά αυτό είναι για «σόλο καριέρα» ή ρομαντικό ντουέτο! Δείτε περισσότερα για το νησί στην ιστοσελίδα: www.mathraki.net.
Ερείκουσα: το πιο πολλά υποσχόμενο νησί
Ενδέχεται σε μερικά χρόνια να έχει γίνει must για κάθε πλούσιο «σκαφάτο» που σέβεται τον εαυτό του. Αυτό προμηνύουν και τα έργα στο λιμάνι, όπου κατασκευάζεται μαρίνα που θα μπορεί να δεχτεί περίπου 100 σκάφη. Ήδη φιλοξενεί χολιγουντιανούς σταρ, οι οποίοι έχουν βρει καταφύγιο στο «Acantha Boutique Hotel» στην άκρη της υπέροχης παραλίας. Το πολυτελές αυτό κατάλυμα των λίγων δωματίων έχει λίγες ξαπλώστρες αποκλειστικά για τους ενοίκους του, και μερικά μόνο σκαλάκια οδηγούν σε έναν επίγειο παράδεισο, όπου μια ιταλίδα σεφ μαγεύει με την ιταλική gourmet κουζίνα της (χωρίς να αρνηθεί να φτιάξει μια απλή μακαρονάδα για τα παιδιά). Στο κέντρο της παραλίας, βρίσκεται το ξενοδοχείο «Ερείκουσα», με ταβέρνα, ξαπλώστρες και μίνι μάρκετ. Μεταξύ παραλίας και καταλυμάτων δεν παρεμβάλλεται δρόμος και τα νερά δεν θυμίζουν Ιόνιο, αλλά μάλλον ανοιχτή θάλασσα. Στην Ερείκουσα, για ημερήσια εκδρομή μπορείτε να πάτε και από το Σιδάρι με τουριστικό πλοιάριο.
Βορειοδυτική Κέρκυρα: σαν ορμητήριο
Αν προτιμάτε να κάνετε ημερήσιες εκδρομές στα Διαπόντια νησιά, οι βολικότερες τοποθεσίες στη βορειοδυτική Κέρκυρα για διαμονή με μικρά παιδιά, ιδανικές και ως ορμητήρια είναι ο Αρίλλας και ο Άγιος Γεώργιος Πάγων. Είναι παραλίες οργανωμένες, με όλες τις ανέσεις, καταλύματα πάνω στη θάλασσα, ταβέρνες με φρέσκο ψάρι, καταγάλανα –και κρύα- νερά. Νοικιάζονται -σχεδόν παντού- θαλάσσια ποδήλατα και πάσης φύσεως φουσκωτά παιχνίδια, και για τα μεγαλύτερα παιδιά, υπάρχουν θαλάσσια σπορ.
Το Σιδάρι είναι πιο τουριστικό. Αν δεν σας ενοχλεί η πολυκοσμία και η «πολλή πληροφορία», εδώ θα βρείτε waterpark, πάρα -μα πάρα- πολλές δραστηριότητες, πολλές πισίνες σε όλη την ακτογραμμή μέχρι το Canal d’ Amour, παιδικό μενού σε όλα τα εστιατόρια (κοτομπουκιές, ψαρομπουκιές, φιλέτο κοτόπουλου, σουβλάκια και τα λοιπά σε μικρές μερίδες) που σας βγάζει από τη σκέψη του πώς θα χωρίσετε τις μερίδες για τα παιδιά, και πολλούς ξένους τουρίστες, κυρίως Βρετανούς. Αν θελήσετε να επισκεφτείτε το Σιδάρι για να θαυμάσετε τους κολπίσκους μέχρι το Canal d’ Amour και το Ακρωτήρι του Δράστη, μπορείτε:
Α. να περπατήσετε αργά το απόγευμα κατά μήκος της παραλίας μέχρι τους τέσσερεις κολπίσκους του Canal D’ Amour. Το παραλιακό μονοπάτι περνάει ανάμεσα από ξενοδοχεία, beach bars, πισίνες –μικρές, μεγάλες, μεσαίες, στρογγυλές, μακρόστενες, τετράγωνες- ξαπλώστρες, τραπεζάκια, κούνιες, αιώρες και άλλες πισίνες… Αν ο ήλιος δεν είναι ντάλα, δεν είναι καθόλου κουραστικό για τα παιδιά, αλλά τα νερά εκείνη την ώρα είναι θολά (από την πολυκοσμία της ημέρας).
Β. να νοικιάσετε θαλάσσιο ποδήλατο. Για να καταφέρετε δύο ενήλικες να το φτάσετε μέχρι την άκρη του Canal d’ Amour και να το γυρίσετε πίσω σε μία ώρα, καλό θα είναι να το πάρετε από την άκρη της παραλίας. Έχει θαλάσσια ποδήλατα με τέντες, σκάλες για να ανέβεις μετά τη βουτιά και νεροτσουλήθρα!
Γ. να νοικιάσετε βάρκα με χειριστή από το λιμανάκι στο Σιδάρι και να φτάσετε μέχρι το Ακρωτήρι του Δράστη ή την παραλία του Λογγά, που φημίζεται για το όμορφο ηλιοβασίλεμα. Στο μεν Ακρωτήριο του Δράστη, μπορείτε να προσεγγίσετε και με αυτοκίνητο, αλλά το να θαυμάσετε αυτή τη θέα από την άκρη του βράχου με παιδιά, αποτελεί –μάλλον- επιπολαιότητα. Στη δε παραλία του Λογγά, αν πάτε με το αυτοκίνητο, κατεβείτε εναλλάξ, αφήνοντας ο ένας στον άλλον τα παιδιά, γιατί αλλιώς θα καταλήξετε να ανεβαίνετε έναν σχεδόν κάθετο βράχο με παιδιά στον ώμο κατά την επιστροφή!
Εκδρομή στην Παλαιοκαστρίτσα;
Αν μείνετε στη βορειοδυτική Κέρκυρα, δύσκολα θα αντισταθείτε σε μια βόλτα στην Παλαιοκαστρίτσα. Η ομορφιά της είναι απερίγραπτη, αλλά έχετε υπ’ όψη σας ότι το καλοκαίρι είναι πολύ τουριστική και ότι όλοι οι κολπίσκοι κατακλύζονται από κόσμο, ξαπλώστρες, ομπρέλες και πάσης φύσεως φουσκωτούς κροκόδειλους, δελφίνια, κύκνους, κουλούρες-ντόνατς κ.λ.π. Αφήστε το αυτοκίνητο σε κάποιον από τους χώρους στάθμευσης και μετά περπατήστε για να βρείτε την παραλία που σας ταιριάζει καλύτερα. Η αλήθεια είναι ότι η πληθώρα επιλογών σε συνδυασμό με την πολυκοσμία και το γεγονός ότι δεν μπορείτε να δείτε από το δρόμο ποια παραλία σας βολεύει, δεν ευνοούν τις γρήγορες αποφάσεις (κομβικές όταν ταξιδεύετε με παιδιά), γι’ αυτό μην διστάσετε να απολαύσετε μόνο οι ενήλικες μια βουτιά, όταν οι συνθήκες δεν βοηθούν για κάτι περισσότερο! Όλα είναι μια συμφωνία με το έτερον ήμισυ. Αρκεί μετά να του/της το ξεπληρώσετε με κάποιο τρόπο!
Επίσκεψη στην πόλη της Κέρκυρας με παιδιά
Δεν είναι πολύ πιθανό να φτάσετε μέχρι την Κέρκυρα και να μην κάνετε μια βόλτα στα καντούνια της. Βάλτε στο cd player του αυτοκινήτου την αλησμόνητη Βλαχοπούλου να τραγουδάει «Κέρκυρα, Κέρκυρα, με το Ποντικονήσι…» (δείξτε στα παιδιά και την ταινία στο μεταξύ) και εξοπλιστείτε με υπομονή, καθώς η πόλη το καλοκαίρι είναι αποπνικτική από τη ζέστη, την υγρασία και τους πολλούς τουρίστες, και η κίνηση, καθώς και η δυσκολία στάθμευσης αποτελούν σοβαρά εμπόδια. Η βόλτα στα καντούνια με παιδιά δεν είναι καθόλου «παίξε-γέλασε» (φορέστε παπούτσια ή crocs που δεν γλιστράνε). Επισκεφτείτε την Casa Parlante, πηγαίνετε αμαξάδα… Το απογευματάκι, κάντε βόλτα στη Σπιανάδα με πατίνι και ποδήλατο, αγοράστε καλαμπόκι, μαλλί της γριάς και λουκουμάδες από τους πλανόδιους μικροπωλητές και κεράστε παγωτό τα παιδιά στο Φαληράκι, στο «Εν Πλω» ή στο «Imabari» πίσω από το παλάτι-Μουσείο Ασιατικής Τέχνης απολαμβάνοντας τον ήλιο να δύει πίσω από το Κάστρο. Υπάρχει ένα μικρό λούνα παρκ στο λιμάνι και μια παιδική χαρά κοντά στο παλιό κάστρο. Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται οι νεροτσουλήθρες της Aqualand.
Τι μας άρεσε: στα Διαπόντια νησιά και σε όλη την Κέρκυρα, ακόμα και τις ώρες αιχμής, οι πεντακάθαρες τουαλέτες. Φοβερή αίσθηση ασφάλειας για διακοπές με παιδιά.
Τι να μην ξεχάσετε: Επιτραπέζια για το ταξίδι Ηγουμενίτσα- Κέρκυρα, αντικουνουπικό και ένα καλό χάρτη ή gps (κυρίως για τα χωριά της βορειοδυτικής Κέρκυρας).