Συμβουλές για να είναι διακοπές … και για τους γονείς
Kανόνες:
- Όχι πολλά πράγματα!
- Επιλογή σωστού ξενοδοχείου-προορισμού!
- Καλή παρέα!
Μετά από τρία παιδιά και πολλά ταξίδια, κατέληξα σε κάποιες βασικές αρχές που έχουν κάνει την προετοιμασία και το ταξίδι πολύ εύκολα πλέον. Δεν ήταν έτσι από την αρχή! Σε καμία περίπτωση! Δυσκολευτήκαμε πολύ να βρούμε το κόλπο. Δοκιμάσαμε πολλά. Κουραστήκαμε! Αλλά σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να αποφασίζουμε να φύγουμε Παρασκευή πρωί και να φεύγουμε Παρασκευή απόγευμα μετά τη δουλειά μου και να γυρίζουμε Κυριακή με τρία παιδιά ηλικίας 2, 4 και 6 ετών. Ναι γίνεται…. Υπό κάποιες προϋποθέσεις:
Οι διακοπές με παιδιά για να είναι διακοπές και για τους γονείς απαιτεί πρόνοια! Πρακτικότητα στην προετοιμασία της βαλίτσας, σωστή επιλογή ξενοδοχείου και ειδικά στην περίπτωση που το παιδί είναι ένα, καλή παρέα! Η χρυσή τομή για τον καθένα βρίσκεται με τον πειραματισμό και τις δοκιμές. Απλώς δεν πρέπει να το βάζουμε κάτω!
Για να αποφύγουμε γκρίνιες των παιδιών στο ταξίδι καλό είναι να τα προετοιμάζουμε γι’ αυτό που θα συμβεί: ανάλογα με την ηλικία τους, με χάρτες, φωτογραφίες, συζήτηση, ούτως ώστε στον παραμυθένιο κόσμο που ζούνε να μην τους γκρεμιστεί το όνειρο εξαιτίας μιας καθυστέρησης πλοίου ή ακύρωσης πτήσης. Σημαντικό είναι να λέμε και τα “κουραστικά” μέρη του ταξιδιού, όχι μόνο τι ωραία που θα περάσουμε. Ειδικά αν το ταξίδι- η διαδρομή θα κρατήσει πολλή ώρα. Επίσης καλό είναι να αφήνουμε στα παιδιά ένα μικρό περιθώριο επιλογής, έτσι ώστε να αισθάνονται ότι είναι κι αυτά “μέσα στο κόλπο”. Ποια τσάντα θα κρατήσουν, ποια παιχνίδια τους θα πάρουν… Όχι παραπάνω όμως! Προσοχή! Γιατί θα νομίζουν ότι μπορούν να ελέγξουν το ταξίδι και αυτό δεν θα είναι καλό! Η εμπειρία έχει καταδείξει ότι όσο λιγότερα περιμένουν τα παιδιά, τόσο πιο πολύ χαίρονται!
Ερχόμαστε λοιπόν στο επίμαχο ζήτημα της βαλίτσας! Εγώ εφαρμόζω το σύστημα ότι από παιχνίδια κουβαλάμε μόνο αυτά που μπορούν να κρατήσουν τα ίδια σε μια τσαντούλα τύπου “νηπιαγωγείου”. Έτσι αποφεύγονται παιχνίδια που χρησιμοποιούνται για μία φορά (με την εξάσκηση). Σημαντικό να μην καταλήξετε να κουβαλάτε εσείς αυτήν την τσάντα, γιατί τότε δεν θα πετύχει! Αντισταθείτε και υπενθυμίζετε σε όλες τις φάσεις ότι το παιδί το ίδιο διάλεξε τα πράγματά του. Μαρκαδόροι και τετράδια ζωγραφικής είναι όλες τις εποχές χρήσιμα, ενώ το καλοκαίρι τα κουβαδάκια (κυρίως αυτά που λειτουργούν και ως κουζινικά ή γλυκά) είναι απαραίτητα! Από βιβλία διαλέγουμε μικρά και “δοκιμασμένα” και έχουμε μαζί μας μια κόλλα κι ένα ψαλίδι, γιατί πάντα χρειάζονται για να φτιάξουμε ένα αυτοσχέδιο παιχνίδι με υλικά της φύσης! -Καλό είναι να έχουμε πάρει καμιά ιδέα από τις ιδέες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο για τέτοιου είδους κατασκευές. Φροντίζουμε να μπορούν να κουβαλούν μόνα τους τα παγουρίνα τους και ένα πακέτο χαρτομάντηλα ή υγρομάντηλα.
Εκτός από αυτό το μικρό τσαντάκι για το κάθε παιδί, καλό είναι να υπάρχει ένα ξεχωριστό σακίδιο πλάτης που θα έχει τα “μπανιερά”, το οποίο θα το κουβαλά ένας από τους δύο ενήλικες: πετσέτες, μπρατσάκια, μαγιώ, αντηλιακό, απωθητικό κουνουπιών, μια σακούλα για τα βρεγμένα, πάνες (αν φοράει κάποιο παιδί) και μωρομάντηλα. Αυτή είναι η τσάντα της θάλασσας, από την οποία θα αφαιρείτε κάθε μέρα τα βρεγμένα μαγιώ και θα συμπληρώνετε πάνες. Στην πραγματικότητα, στο “σωστό” μέρος για καλοκαιρινές διακοπές, μόνο μέχρι εδώ είναι τα απαραίτητα. Άντε και από μια ζακετούλα!
Η βαλίτσα με τα ρούχα για όλη την οικογένεια εξαρτάται πολύ από τη σωστή επιλογή του μέρους! Δεν χρειάζεται μια μπλούζα για κάθε μέρα. Αλλά το ένα τρίτο των ημερών σε μπλούζες αν το παιδί είναι άνω των 3-4 και το ένα δεύτερο αν είναι κάτω των 3. Μία επιλογή σε μακρύ παντελόνι/κολάν και μία επιλογή σε κοντό για μία εβδομάδα. Η λύση των ευκολοφόρετων φορεμάτων για τα κορίτσια είναι ιδανική! Για καλοκαιρινές διακοπές δεν χρειάζεστε πάνω από 2 ζευγάρια παπούτσια (ένα crocs κι ένα πέδιλο), εσώρουχα και 1-2 φανέλες. Ένα νεσεσέρ με τα καλλυντικά όλων και ένα νεσεσέρ φαρμακείο (μην ξεχάσετε τα εντομοαπωθητικά)
Το μέρος των διακοπών όταν έχεις παιδιά είναι άμεσα συνυφασμένο με το ξενοδοχείο ή το δωμάτιο. Κάτι που δεν είναι καθόλου προφανές. Όλοι οι γονείς ψάχνουμε ένα ξενοδοχείο κοντά στη θάλασσα, τόσο κοντά που δεν θα χρειάζεται να ανεβοκατέβεις σκάλες ή να περάσεις δρόμο για να κάνεις μπάνιο. Ένα ξενοδοχείο ή δωμάτιο, που όταν ανοίγεις την πόρτα θα βρίσκεσαι σε κήπο και μετά παραλία ή κατευθείαν στην άμμο. Η παρεμβολή δρόμου ή η ύπαρξη πισίνας είναι απαγορευτικά στην περίπτωση που τα παιδιά είναι μικρά!
Καθόλου δεδομένο ότι θα βρεις κάτι τέτοιο. Παρόλο που είμαστε τουριστική χώρα, δεν είναι άπειρες οι επιλογές για γονείς με μικρά παιδιά. Όποιος ξεκινήσει με την εντύπωση ότι θα κάνει διακοπές με παιδιά αν χρειάζεται να πάρει αυτοκίνητο για την παραλία, ζει σε μια πλάνη. Από το καλοκαίρι του θα έχει την εικόνα του βγάλε-βάλε στο πορτ-παγκάζ τα τσουμπλέκια και τα κουβαδάκια από το αυτοκίνητο, δέσε-λύσε το παιδί, σήκωσέ το κοιμισμένο και μέσα στον ιδρώτα για να κοιμηθεί λίγο στο κρεβατάκι κι εμείς να ξεκουραστούμε (αλλά όχι! Αυτό θα ξυπνάει και θα είναι μέσα στην καλή χαρά, ενώ εμείς θα έχουμε ταλαιπωρηθεί από τον ήλιο και τη θάλασσα και το τέταρτο-μισάωρο οδήγησης για να γυρίσουμε από την παραλία!)….
Για να το προχωρήσω ένα βήμα παραπέρα, μην πάρετε καν αυτοκίνητο! Τα τελευταία χρόνια με 3 παιδιά διαλέγουμε μέρη που πας με αεροπλάνο και εκεί δεν χρειάζεσαι αυτοκίνητο: Τα Δωδεκάνησα είναι πολύ καλή επιλογή. Πιο συγκεκριμένα Αστυπάλαια, Ψέριμος (από Κω), Τέλενδος (από Κάλυμνο), Λειψοί, Αγαθονήσι (από Λέρο). Η Λέρος και η Κως έχουν πολύ φτηνά αεροπορικά γιατί έχουν και επιδοτούμενα εισιτήρια. Αν τα κλείσεις νωρίς, σου βγαίνει πολύ φτηνότερο το ταξίδι από ό,τι αν πας με πλοίο. Η έλλειψη αυτοκινήτου ξεκουράζει πολύ αν το μέρος είναι μικρό και έχει επιλογές μετακίνησης μέσω θαλάσσης. Επίσης αναγκαστικά παίρνεις λιγότερα πράγματα και έχεις αποδεδειγμένα λιγότερες έννοιες! Θα πείτε… σκληροπυρηνικό;;; δεν νομίζω!
Πολύ σημαντική η παρέα! Ιδανικό να έχουν και οι φίλοι σας παιδιά, να γνωρίζονται από πριν με τα δικά σας και οι γονείς να έχετε παρόμοια παιδαγωγική αντιμετώπιση. Αλλιώς οι καβγάδες μεταξύ των παιδιών -που είναι απολύτως φυσιολογικοί και αναμενόμενοι- θα σας αγχώνουν και θα σας κάνουν να αισθάνεστε εκτεθειμένοι. Η παρέα και αποφορτίζει εσάς τους γονείς, και διασκεδάζει τα παιδιά δημιουργώντας νέα ενδιαφέροντα με την εναλλαγή των ρόλων, αλλά και κάνει διακριτές τις ομάδες ενηλίκων και παιδιών, γεγονός που επιφέρει ισορροπία!
Καλό είναι να έχετε μια λίστα έτοιμη στο σπίτι που να την έχετε διαμορφώσει ανάλογα με τις ανάγκες σας. Αυτή η λίστα βοηθάει στη γρήγορη προετοιμασία, ακόμη και από τον μπαμπά μόνο του. Τα παιδιά, αν υπάρχει λίστα, συμμετέχουν πιο συγκεκριμένα και ενεργά.
Παρακάτω η δική μου λίστα με τα απαραίτητα για 15 μέρες διακοπών σε μέρος πάνω στη θάλασσα χωρίς αυτοκίνητο με παιδιά σε προσχολική ηλικία:
- τσαντούλες που κουβαλούν τα παιδιά με τα παιχνίδια τους (κουβαδάκια, βιβλιαράκια, μαρκαδόροι, μπλοκάκια)
- σακίδιο πλάτης με μπανιερά (καπέλα, πετσέτες, μαγιώ, μπρατσάκια, αντηλιακό, πάνες, μωρομάντηλα, απωθητικό κουνουπιών)
Μία βαλίτσα μεγάλη ή ένα back pack τύπου κάμπινγκ με:
- νεσεσέρ-φαρμακείο (depon, θερμόμετρο, αλοιφή για τσιμπήματα, hansaplast, betadine, κρέμα για σύγκαμα, ψαλιδάκι νυχιών)
- ενδοεπικοινωνία (για να πίνουμε το ποτάκι μας στη βεράντα του ξενοδοχείου ενώ τα παιδιά κοιμούνται)
- ζακέτες ή αδιάβροχα (από 1), μπλούζες/φορέματα (3 για κάθε εβδομάδα), παντελόνια/κολάν (ένα για κάθε εβδομάδα καλοκαιρινών διακοπών), πυτζάμες (από 2)
- εσώρουχα, φανέλες, αδιάβροχα υποστρώματα για τα βραδινά ατυχήματα, πάνες
- παπούτσια (2 ζευγάρια, ένα για τη θάλασσα και ένα απλό πέδιλο ή αθλητικό)
- μία πικέ κουβερτούλα αν υπάρχει μικρό που κοιμάται σε καρότσι
- καρότσι
- μπιμπερό (και βούρτσα για το μπιμπερό)
- νεσεσέρ καλλυντικών (αφρόλουτρο, οδοντόβουρτσες, οδοντόκρεμες)
- κάτι για το δρόμο (μπισκότο, φρούτο, παξιμάδι, μπάρα δημητριακών) Προνοήστε για γάλα!
- Πολύ πρακτικά τα υφασμάτινα καρεκλάκια που διπλώνουν και εφαρμόζουν σε κάθε καρέκλα για το φαγητό (κάτι φοβερά έχει το Imaginarium), όπως επίσης και κάτι αλλαξιέρες ταξιδιού που διπλώνουν (με μουσαμά).
- Χρήσιμο είναι το φωτάκι νυκτός.
- φορτιστές, φωτογρ. μηχ.
- Αν το παιδί δεν έχει χρονίσει ακόμα, τα πράγματα είναι ελαφρώς πιο περίπλοκα. Αν είναι το πρώτο σας παιδάκι, θα πάρετε σεντόνια και πετσέτες. Αν είναι το δεύτερο ή το τρίτο, θα περιοριστείτε σε αυτά που έχει το ξενοδοχείο. Θα χρειαστείτε το μάρσιπο. Και πολύ περισσότερα αν δεν θηλάζετε. Αν δεν μπορεί το παιδάκι να σταθεί ακόμα θα χρειαστείτε και μπάνιο ταξιδιού. Αν είναι λίγο πιο μεγάλο, χρειάζεστε το κουτάλι, ένα πιατάκι, το “μούλτι” και μια κρέμα. Τα υπόλοιπα τα βρίσκετε όπου πάτε. Αν είναι ακόμα πιο μεγάλα, προμηθευτείτε καλαμάκια, μπωλ και κουταλάκια ή ποτήρια για να μπορείτε στο δωμάτιο να έχετε πρωινό για τα παιδιά (για την περίπτωση ειδικά που ξυπνάνε πριν καν αρχίσει το πρωινό του ξενοδοχείου ή για την περίπτωση που ξυπνάνε γενικά πριν από εσάς!)
- Ζητήστε παρκοκρέβατο από το ξενοδοχείο! Και πιστολάκι μαλλιών αν το κρίνετε απαραίτητο. Μην το κουβαλάτε!
My brother suggested I might like this website.
He was totally right. This post actually made my day.
You cann’t imagine simply how much time I had spent for this information! Thanks!