Καταρράκτες… που μπορείς να πας με παιδιά

Greece kids family waterfalls edessa open museum

7+1 εντυπωσιακοί -και συνάμα προσβάσιμοι από παιδιά- καταρράκτες στην Ελλάδα

Οι καταρράκτες είναι από τα πιο επιβλητικά θεάματα που μπορεί να προσφέρει η άγρια φύση στον άνθρωπο. Δεν είναι μόνο οι σχηματισμοί και ο ήχος του νερού στη γαλάζια βάθρα με την υδάτινη «τσουλήθρα», αλλά όλη η πορεία, συνήθως μέσα από μονοπάτια και πυκνή βλάστηση, μέχρι να σου αποκαλυφθεί η απρόσμενη αυτή εικόνα.

Στους περισσότερους δεν μπορεί ούτε ενήλικας να φτάσει εύκολα, πολλώ μάλλον δε παιδιά. Συγκεντρώσαμε εδώ τους καταρράκτες που έχουμε εμείς επισκεφτεί με μωρά σε μάρσιπο και παιδιά άνω των 3 ετών (η αλήθεια είναι ότι οι ενδιάμεση φάση είναι λίγο…πρόβλημα γιατί καταλήγει συνήθως σε καλλικούτσα!) με πάσα επιφύλαξη καθώς κάθε οικογένεια έχει το δικό της ρυθμό, προτιμήσεις και προσδοκίες από μία εξόρμηση στη φύση.

1. Στην Έδεσσα

Το πιο προφανές! Μέσα στην πόλη βρίσκεται το πάρκο των Καταρρακτών. Περνάς και από κάτω τους (ναι, σαν τη σκηνή από τον «Τελευταίο των Μοϊκανών»!) Δίπλα βρίσκεται το υπαίθριο μουσείο του νερού, η παλιά βιομηχανική υδροκίνητη ζώνη της Έδεσσας, γνωστή ως περιοχή των Mύλων. Μπορείτε να επισκεφτείτε τους παλιούς μύλους που στεγάζουν το ενυδρείο-ερπετάριο, το σησαμοτριβείο- μύλο των γεύσεων και το νερόμυλο-μύλο των αισθήσεων. Θα βρείτε επίσης πολλά καφέ-εστιατόρια δίπλα στους μύλους και τους καταρράκτες, καθώς και ένα παιδότοπο.

2. Στο Βόρειο Όλυμπο, ο Ορλιάς

Ο Όλυμπος δεν είναι μόνο οι ψηλές κορυφές και το οροπέδιο των Μουσών. Κρύβει και το πανέμορφο ρέμα Ορλιά. Ερχόμενοι από το Δίον, αφήνετε το αυτοκίνητο στον Άγιο Κωνσταντίνο κι ακολουθείτε με τα πόδια το χωματόδρομο παράλληλα με το Ρέμα Ορλιά. Στα 5 λεπτά περπάτημα, ο χωματόδρομος τερματίζει στη βάθρα με το μικρό καταρράκτη. Λίγο πριν φτάσετε σε αυτόν, στο δεξί σας χέρι, θα δείτε μια σημαδεμένη κοτρόνα. Από εκεί ξεκινάει, ένα πιο στενό κατηφορικό μονοπάτι που σε 10 λεπτά σας βγάζει σε ένα από τα μαγικότερα θεάματα που έχετε δει στη ζωή σας, το μεγάλο καταρράκτη του ρέματος Ορλιά. Δεν υπάρχει κανένα εστιατόριο ή καφέ κοντά. Πρέπει να προμηθευτείτε τα απαραίτητα από το Δίον αν θέλετε να κάνετε ένα υπέροχο πικ νικ.

3. Καταρράκτες Παλιάς Καβάλας

Για τους επισκέπτες της Καβάλας, ο ορειβατικός σύλλογος επιφυλάσσει ένα καλά σηματοδοτημένο και συντηρημένο δίκτυο μονοπατιών. Πολύ εύκολο και για μικρά παιδιά είναι το μονοπάτι της Παλιάς Καβάλας (Εσκί Καβάλα), το οποίο κρύβει κι έναν μεγάλο καταρράκτη. Αφήνετε το αυτοκίνητο στο νταμάρι και περπατάτε μέχρι τον καταρράκτη, με το εντυπωσιακό ύψος των 12 μέτρων, όπου μπορείτε να κάνετε πικ νικ.

4. Στα Τζουμέρκα

Κοντά στο χωριό Καταρράκτης ψηλά στα Τζουμέρκα βρίσκεται ο δίδυμος καταρράκτης. Το μονοπάτι που οδηγεί στο συγκλονιστικό αυτό θέαμα είναι βατό και ενδείκνυται και για μικρά παιδιά. Συνήθως όσο πλησιάζουμε προς την άνοιξη, τα νερά είναι πιο ορμητικά και επομένως πιο εντυπωσιακά. Στο γυρισμό, τα παιδιά 2 και 3 ετών θέλανε «καλλικούτσα». Στο πάρκινγκ για τον καταρράκτη λειτουργεί μια ταβέρνα.

5. Καταρράκτες Σκρα

Σε μία ώρα περίπου από τη Θεσσαλονίκη, στο νομό Κιλκίς και πάνω στο όρος Πάικο βρίσκεται το ηρωικό χωριό Σκρα (γνωστό από τη Μάχη που δόθηκε κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο). Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται οι καταρράκτες και η γαλάζια λίμνη. Αφήνετε το αυτοκίνητο στο χώρο στάθμευσης και περπατάτε για 10 λεπτά στο ελαφρώς κατηφορικό πλακόστρωτο μονοπάτι (στην επιστροφή είναι λίγο κουραστικό). Φτάνετε σε ένα πλάτωμα με ξύλινα τραπέζια όπου όλοι κάνουν πικ νικ και συναντάτε το ποτάμι. Από το ξύλινο γεφυράκι συνεχίζετε και σε λιγότερο από ένα χιλιόμετρο συναντάτε τη γαλάζια λίμνη με τους καταρράκτες. Εδώ συναντήσαμε και βρέφη σε μάρσιπο. Αν ακολουθήσετε το νερό, θα φτάσετε σε ένα ακόμα πιο μαγικό τοπίο με νερά και σπηλιές. Στην πλατεία του Σκρα όπως και στο χωριό Κούπα, υπάρχει εστιατόριο-καφέ. Στο Σκρα αξίζει να επισκεφτείτε και το μουσείο που είναι αφιερωμένο στην ομώνυμη μάχη.

6. Στο Παρανέστι Δράμας

Αν ταξιδέψετε στο νομό Δράμας ή Ξάνθης, ένας όμορφος καταρράκτης και προσβάσιμος από μικρά παιδιά, είναι της Αγίας Βαρβάρας. Από το Παρανέστι ακολουθείτε το δρόμο παράλληλα με το Αρκουδόρεμα προς τα Διπόταμα. Από το σημείο με τη σχετική σήμανση όπου αφήνετε το αυτοκίνητο, χρειάζεται να περπατήσετε μόνο 300 μέτρα μέσα στο δάσος αφού διασχίσετε μία ξύλινη γέφυρα. Καλό είναι να επιβεβαιώσετε αν η γέφυρα είναι στη θέση της, καθώς μετά από ένα βαρύ χειμώνα ενδέχεται να την έχει πάρει το ποτάμι! Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται οι μεγαλύτεροι καταρράκτες της Ελλάδας, Λειβαδίτης και Λεπίδα. Η κατάβαση σε αυτούς δεν ενδείκνυται για παιδιά.

7. Καταρράκτης Καλάμαρη στη Μεσσηνία

Πρόκειται για έναν καταρράκτη που έχει νερό συνήθως μόνο την άνοιξη. Κοντά στη Γιάλοβα, στον κεντρικό δρόμο, θα δείτε τη σχετική σήμανση. Το αυτοκίνητο φτάνει σε ένα σημείο, από το οποίο χρειάζεται να περπατήσετε σε μονοπάτι βατό κι επίπεδο για περίπου 15 λεπτά (με παιδιά). Ταβέρνες για φαγητό θα βρείτε σε όλη την ακτογραμμή του κόλπου του Ναυαρίνου, τη Γιάλοβα και την Πύλο.

+1. Καταρράκτες της Νέδας (το εξτραδάκι)

Οι καταρράκτες της Νέδας βρίσκονται στα όρια Μεσσηνίας και Ηλείας και είναι εντυπωσιακοί, αλλά όχι και τόσο προσβάσιμοι από μικρά παιδιά. Το βασικό πρόβλημα είναι ο κατηφορικός στενός και με λακκούβες χωματόδρομος ενός χιλιομέτρου από την Πλατανιά. Τα τζιπ δεν δυσκολεύονται και πολλοί κατεβαίνουν και με συμβατικά αυτοκίνητα, αλλά αρκετό ιδρώτα και προσευχές μη συναντήσουν κανέναν στην αντίθετη κατεύθυνση. Το μονοπάτι για τους καταρράκτες είναι λιγότερο από ένα χιλιόμετρο, αλλά υπάρχουν σημεία απροστάτευτα (χωρίς κάγκελο) και χρειάζεστε αθλητικά παπούτσια ή μποτάκια. Η επιστροφή θα σας φανεί πανεύκολη. Τον Αύγουστο μην πλησιάσετε καν!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *