Μια βόλτα στο Ίδρυμα Ευγενίδου με παιδιά

athens what to do with kids science

Σε ένα από τα καλύτερα Πλανητάρια στον κόσμο και τα πιο εξοπλισμένα Εργαστήρια νέων Τεχνολογιών 

Μπορούμε να πιάσουμε τον ήλιο και τα άλλα αστέρια; Πώς είναι το φεγγάρι; Γιατί έχουμε μεγαλύτερη μέρα το καλοκαίρι και νύχτα το χειμώνα; Υπάρχει ζωή στους άλλους πλανήτες; Γιατί ο Κρόνος και ο Ουρανός έχουν δαχτυλίδια; Δεν πρόκειται για ερωτήσεις παιδικές. Τα ερωτήματα αυτά απασχολούν κάθε άνθρωπο, μεγάλο και μικρό. Μια επίσκεψη στο Ίδρυμα Ευγενίδου θα μας απαντήσει πολλά από αυτά (και θα μας δημιουργήσει νέα!) και τα παιδιά είναι πάντα μια καλή αφορμή να επισκεφτούμε ένα σημείο αναφοράς στην πόλη μας και ένα από τα καλύτερα Πλανητάρια στον κόσμο. Όμως το Ίδρυμα Ευγενίδου έχει κι άλλα να προσφέρει σε όλη την οικογένεια.

Την πρώτη φορά που μπήκα στο Θόλο του Πλανηταρίου ως μαθήτρια ένοιωσα δέος. Το ίδιο ακριβώς αισθάνθηκα και τώρα που μπήκα ως ενήλικας. Νομίζω ότι όσες φορές και να επισκεφτώ το Πλανητάριο, θα με πιάνει αυτό το «γλυκό» σφίξιμο στο στομάχι, που «χρειάζεται» για να κάνουμε ένα μικρό ταξίδι στο Διάστημα. Οι παραστάσεις του Πλανηταρίου συνδυάζουν τη γνώση με την ψυχαγωγία και παρουσιάζουν τις εξελίξεις στην Αστρονομία, την Αστροφυσική και τη Διαστημική με τρόπο που ανταποκρίνεται σε διαφορετικές ηλικίες. Ειδικά τώρα που εγκαταστάθηκε το νέο προβολικό σύστημα τελευταίας τεχνολογίας, ο ήχος και η εικόνα έχουν γίνει ακόμα πιο εντυπωσιακά. Για κάθε προβολή, μπορείτε πριν ή μετά, να «κατεβάσετε» τον ψηφιακό οδηγό της παράστασης από την ιστοσελίδα του Πλανηταρίου για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα επιστημονικά ζητήματα που θίγει. Πριν μπείτε στο Θόλο, παρατηρήστε το μεγάλο μηχάνημα προβολής που φαίνεται πίσω από το τζάμι. Στη μεγάλη κυκλική βάση τυλίγεται η πολλών χιλιομέτρων ταινία των μη ψηφιακών παραστάσεων! Την εποχή αυτή, προβάλλεται για τα μικρότερα παιδιά, ηλικίας από 5 ετών, η γλυκιά και επιμορφωτική παράσταση «Polaris: Το διαστημικό υποβρύχιο και το μυστήριο της Πολικής Νύχτας», με τον Τζέιμς (τον Αμερικανό πιγκουίνο) και τον Βλαδίμηρο (τη Ρωσίδα πολική αρκούδα) σε ένα εικονικό ταξίδι στις παγωμένες άκρες της Γης. Για το πρόγραμμα των παραστάσεων επισκεφτείτε την ιστοσελίδα http://www.eugenfound.edu.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=NODE&cnode=18

Στο Ίδρυμα Ευγενίδου, βρίσκεται ένα από τα πιο σύγχρονα εργαστήρια νέων τεχνολογιών στην Ελλάδα. Στεγάζεται στο χώρο πίσω από το κατάστημα με τα «επιστημονικά» παιχνίδια και έχει εκτυπωτές τριών διαστάσεων (3D printers) και πολλούς υπολογιστές, όπου τα παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου, μπορούν να παρακολουθήσουν δωρεάν μαθήματα προγραμματισμού και ρομποτικής. Την εποχή αυτή λειτουργούν εβδομαδιαία εργαστήρια για την εισαγωγή στις βασικές γλώσσες προγραμματισμού και τη swift, το «κυνήγι θησαυρού» με arduino που συνδυάζει τον προγραμματισμό με αισθητήρες, κυκλώματα και τρισδιάστατα εκτυπωμένα αντικείμενα, καθώς και τα εργαστήρια ρομποτικής, Printerland και 3D Printing, δημιουργίας ιστοσελίδας με το WordPress, το εργαστήριο «Βγες από τον λαβύρινθο» και το εργαστήριο κατασκευής ενός synthesizer τσέπης. Πάντως, το πιο εντυπωσιακό στο εργαστήριο είναι ότι εδώ κατασκευάζονται πρακτικά αντικείμενα καθημερινής χρήσης με τρισδιάστατους εκτυπωτές: σουβέρ, είδη γραφείου, κρεμάστρες για τα παλτά κ.ο.κ. Η αλήθεια είναι ότι η ομάδα του εργαστηρίου φοράει και κοσμήματα φτιαγμένα με αυτόν τον τρόπο! Όσο οι νεαροί επιστήμονες βρίσκονται στο εργαστήριο, οι συνοδοί μπορούν να παρακολουθήσουν μια προβολή στο Πλανητάριο ή να απολαύσουν τον καφέ τους στην όμορφη και φωτεινή καφετέρια με τη χαλαρωτική κλασική μουσική. Για πληροφορίες και εγγραφές επισκεφθείτε το UTech Lab ή καλέστε στο τηλέφωνο 210 94 69 694.

Στο Ίδρυμα Ευγενίδου στεγάζεται και μια πολύ σύγχρονα εξοπλισμένη και πλούσια βιβλιοθήκη, η οποία προσφέρεται για διάβασμα και έρευνα –όχι μόνο για ακαδημαϊκή, καθώς μπορούν οι μαθητές και μαθήτριες να βοηθηθούν στις σχολικές εργασίες τους. Η βιβλιοθήκη διαθέτει ένα όμορφο παιδικό τμήμα με βιβλία που αφορούν τις θετικές επιστήμες.

Το Ίδρυμα Ευγενίδου συμμετέχει ως εταίρος στην πρωτότυπη εκπαιδευτική πλατφόρμα που δημιουργήθηκε από το Ευρωπαϊκό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Καινοτομίας, STEMforYouth (www.stem4youth.eu), η οποία προσφέρει ελεύθερη πρόσβαση και υποστήριξη εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μαθητών/τριών ηλικίας 12-18 ετών και περιέχει καλά δοκιμασμένες μεθοδολογίες και πρακτικές εκπαίδευσης φυσικών επιστημών, που εφαρμόζονται σε συνδυασμό με θέματα επιστήμης. Πιο συγκεκριμένα, το Ίδρυμα Ευγενίδου έχει αναπτύξει 7 «προκλήσεις» Εφαρμοσμένης Μηχανικής στα πεδία Αεροναυπηγικής, Μηχανολογίας, Ηλεκτρολογίας, Ναυπηγικής, Ρομποτικής και Ηλεκτρονικής. Έτσι οι μαθητές/τριες χρησιμοποιούν αρχές σχεδιασμού και μεθοδολογία εργασίας της Εφαρμοσμένης Μηχανικής, προκειμένου να επιλύσουν ένα πρακτικό πρόβλημα, όπως να κατασκευάσουν ένα ηλεκτρικό σκουπάκι χειρός ή ένα ρομπότ που τροφοδοτείται από ηλιακά πάνελ!

Κι ένα μικρό μυστικό για τους γονείς που αγωνιούν για τον επαγγελματικό προσανατολισμό και αποκατάσταση των παιδιών: ο Διευθυντής του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου Δρ. Μάνος Κιτσώνας μας αποκάλυψε ότι τα κριτήρια επιλογής των αστροναυτών έχουν αλλάξει! Παλιότερα που οι αποστολές διαρκούσαν 3-4 μέρες το πολύ, οι αστροναύτες ήταν οι «άριστοι των αρίστων» στο πεδίο των επιστημών. Σήμερα που οι αστροναύτες βρίσκονται σε αποστολές που διαρκούν μήνες, πρέπει πρώτα από όλα να πληρούν «κοινωνικά κριτήρια», ούτως ώστε να μπορέσουν να συμβιώσουν σε αυτές τις τόσο ιδιαίτερες συνθήκες με άλλους! Αν σας πει λοιπόν το παιδί ότι θέλει να γίνει αστροναύτης, δεν φτάνει να είναι καλός μαθητής, αλλά πρέπει να μπορεί και να συνεργαστεί με τους συμμαθητές του!

Παρακολουθήστε το αφιέρωμα του ΜΑΜΑΚΙΤΑ στο UTech Lab από την εκπομπή CityLife.

Info

ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ

Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο (είσοδος από οδό Πεντέλης 11)

Τ.: 210 946960

www.eef.edu.gr

Όλοι οι χώροι του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα ή/και χειλιανάγνωσης κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο 6936177143 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: pr@eef.edu.gr. Οι σκύλοι οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *