Ποιος είπε ότι την πεζοπορία πρέπει να την ξεχάσεις άμα γίνεις γονιός; Σίγουρα θα πρέπει να επαναπροσδιορίσεις τους στόχους σου για τα πρώτα τουλάχιστον χρόνια, τα μονοπάτια που θα διαβείς και το χρόνο που θα χρειαστείς, αλλά η πεζοπορία είναι λυτρωτική, καθαρίζει το μυαλό, ξεκουράζει την ψυχή και αφαιρεί από το σώμα την «τοξική» κούραση.
Ακόμα και με παιδιά; Ναι! Κι αν φοβάστε να το τολμήσετε, την πρώτη φορά επιλέξτε να πάτε με κάποιο πεζοπορικό σύλλογο, με συνοδεία ενός οδηγού βουνού και με φίλους –που έχουν κι αυτοί παιδιά- που το θέλουν το ίδιο με εσάς. Έτσι θα απολαύσετε μια οικογενειακή βόλτα στη φύση που θα σας μείνει αξέχαστη, καθώς σίγουρα τα παιδιά θα έχουν φροντίσει γι’ αυτό μαζεύοντας πολλούς από τους θησαυρούς της!
Ποιο είναι το κατάλληλο μονοπάτι;
Κατάλληλο είναι ένα μονοπάτι που το ξέρετε ή σας έχουν μιλήσει γι’ αυτό πεζοπόροι που έχουν πάει με παιδιά. Ένα μονοπάτι που δεν έχει υψομετρικές διαφορές, ούτε επικίνδυνα σημεία π.χ. σε γκρεμό ή σε ποτάμι-φαράγγι, ενδείκνυται για πεζοπορία με παιδιά. Χρήσιμο είναι να γνωρίζετε σε ποια σημεία μπορεί να προσεγγίσει αυτοκίνητο για να σας παραλάβει αν χρειαστεί και καλό είναι το μονοπάτι να είναι σηματοδοτημένο ή ελεγχόμενο, π.χ. μέσα σε κάποιο φυσικό πάρκο και όχι στο ανοιχτό δάσος.
Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η προετοιμασία των παιδιών. Όσο πιο πολύ έχετε εντάξει τα παιδιά στην προετοιμασία, τόσο πιο ενεργά θα είναι κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας. Καλό είναι να τα έχετε κατατοπίσει με ένα χάρτη ή κάποιο σκαρίφημα, το οποίο θα έχουν μαζί τους και να έχετε ετοιμάσει από κοινού τα πράγματα που θα κουβαλάτε, εξηγώντας τη χρήση και τη σημασία τους. Προσοχή! Σε καμία περίπτωση μην ωραιοποιήσετε τη διαδικασία. Τα παιδιά είναι απολύτως «αντικειμενικά» στο πώς αποτυπώνουν αυτό που φαντάζονται.
Σε κάθε περίπτωση, κάθε οικογένεια έχει το δικό της ρυθμό, τις δικές της αντοχές και ισορροπίες, τις δικές της προτιμήσεις και προσδοκίες, οπότε η επιλογή του μονοπατιού είναι κάτι απολύτως υποκειμενικό. Ακόμα και σε οικογένειες που και οι δυο γονείς είναι «έμπειροι» πεζοπόροι, τα παιδιά αλλάζουν τα δεδομένα και χρειάζεται επανατοποθέτηση.
Ξεκινήστε από τα κοντινά στην Αθήνα
Οι κατοικούντες στον κλεινόν άστυ έχουμε μερικά από τα πιο όμορφα μονοπάτια δίπλα μας! Ο Υμηττός και η Πάρνηθα έχουν σηματοδοτημένα και ήπια μονοπάτια κατάλληλα για οικογένειες. Στον Υμηττό, μπορείτε να τα ανακαλύψετε ακολουθώντας τις οικογενειακές δράσεις της Φιλοδασικής Ένωσης Αθηνών. Στην Πάρνηθα, πεζοπορίες για οικογένειες διοργανώνουν συχνά τα δύο καταφύγια, Μπάφι και Φλαμπούρι, καθώς και η Trekking Hellas. Για περισσότερες πληροφορίες, εδώ.
Μονοπάτια στην Πελοπόννησο
Για τους Αθηναίους, ο αμέσως επόμενος κοντινότερος προορισμός είναι η Πελοπόννησος, στο κέντρο της οποίας βρίσκεται το Μαίναλο, ένα ήπιο βουνό –χωρίς άγρια ζώα όπως και η υπόλοιπη Πελοπόννησος- ιδανικό για πεζοπορία με παιδιά. Σημειώστε ότι το Μονοπάτι του Μαινάλου (Menalon trail) είναι πιστοποιημένο, επομένως ασφαλές και σηματοδοτημένο όλο το χρόνο (όσο –βέβαια- είναι ανθρωπίνως δυνατόν). Διατίθεται ενημερωμένος χάρτης και εφαρμογή κινητού που λειτουργεί και χωρίς σύνδεση ίντερνετ.
Τα τμήματα του μονοπατιού από τη Στεμνίτσα ως την Ελάτη έχουν μεγάλες υψομετρικές διαφορές και δεν ενδείκνυνται για παιδιά. Ένα κομμάτι του του 1ου τμήματος που μπορείτε να κάνετε με παιδιά είναι η κατηφορική διαδρομή από την Ιερά Μονή Προδρόμου ως τη γέφυρα του Κόκκορη (Πολυγένη), όπου πρέπει κάποιοι από την παρέα να έχετε αφήσει το αυτοκίνητό σας για να μη χρειαστεί να γυρίσετε πίσω. Είναι κατηφόρα από τη Μονή Προδρόμου μέχρι το Λούσιο και τον παλιό νερόμυλο και ήπια πεζοπορία μέχρι το εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα και του γεφυριού του Κόκκορη. Ακολουθείτε τη σήμανση για Αρχαία Γόρτυνα, όχι για Μονή Φιλοσόφου. Η πεζοπορία με παιδιά διαρκεί γύρω στη μία ώρα.
Μια εύκολη πεζοπορική διαδρομή είναι κομμάτι του τμήματος 4 (Ελάτη- Βυτίνα). Τόσο από την άσφαλτο μέχρι τις πηγές Πυργακίου με κατεύθυνση προς την Ελάτη, όσο και προς τη Βυτίνα, η διαδρομή είναι εύκολη και εντυπωσιακή, καθώς κινείστε στην κοίτη του Μυλάοντα. Με παιδιά, θα χρειαστεί να περπατήσετε γύρω στη μισή ώρα για να φτάσετε από το δρόμο στις πηγές Πυργακίου, αλλά υπολογίστε και επιστροφή. Από το δρόμο μέχρι τη Βυτίνα είναι περίπου μισή ώρα, αλλά αν έχετε αφήσει αυτοκίνητο στο χωριό, δεν θα χρειαστεί να επιστρέψετε. Διαβάστε περισσότερα Οικογενειακή βόλτα στο δάσος… στη Βυτίνα
Τα καταλληλότερα για οικογένειες μονοπάτια του Μαινάλου είναι όμως γύρω από το Βαλτεσινίκο. Τα «Μονοπάτια των Αρκάδων Ποιμένων», (οργανωμένες πεζοπορίες σε αυτά τα μονοπάτια πραγματοποιούνται κάθε φθινόπωρο) και πιο συγκεκριμένα το μονοπάτι που ξεκινάει από το Σανατόριο της Μάνας κι ακολουθεί το Ρέμα Ελλά, καθώς και το μονοπάτι για τη βρύση «Γριάς το Λιθάρι» είναι πορείες μέσα στο ελατόδασος με ωραία γεφυράκια και πλούσια βλάστηση. Διαβάστε περισσότερα Στα «Μονοπάτια των Αρκάδων Ποιμένων»
Δείτε τις πεζοπορίες στην Αρκαδία που έχει σχεδιάσει το ΜΑΜΑΚΙΤΑ συνοδεία έμπειρων οδηγών βουνού, συμπληρώστε τη φόρμα διαθεσιμότητας -στα ελληνικά- κι ένας ταξιδιωτικός σύμβουλος θα προσαρμόσει τη δραστηριότητα στη σύνθεση και τα ενδιαφέροντα της οικογένειας ή της παρέας και θα σας αποστείλει σύντομα λεπτομέρειες. Για τη διαμονή σας, το Βαλτεσινίκο και η Βυτίνα έχουν αξιοπρεπέστατα καταλύματα. Τα πιο φιλικά στις οικογένειες είναι η «Καλή Θέα» στο Βαλτεσινίκο και η «Αιώρα» στη Βυτίνα.
Εύκολη πεζοπορία μπορείτε να κάνετε με παιδιά μέσα στο δρυόδασος της Φολόης στους πρόποδες του Ερυμάνθου στην ορεινή Ηλεία. Το δρυόδασος της Φολόης με τις ιστορικές βελανιδιές βρίσκεται σε οροπέδιο, επομένως όλα τα μονοπάτια είναι επίπεδα και η πορεία γίνεται σε δασικούς δρόμους. Το μονοπάτι που ξεκινά από το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου και καταλήγει κοντά στη διασταύρωση Φολόη-Κούμανη και αυτό που ξεκινάει από το Μουσείο Φολόης και οδηγεί προς το φαράγγι του Ερύμανθου, πλάι σε τοξωτά γεφυράκια, νερόμυλους και μικρές σπηλιές είναι τα πιο εύκολα και τα πιο όμορφα. Διαβάστε περισσότερα Στο δάσος της Φολόης με παιδιά
Στα περιβαλλοντικά πάρκα αναψυχής
Η αλήθεια είναι ότι η πεζοπορία με παιδιά μέσα σε περιβαλλοντικά πάρκα ή πάρκα αναψυχής, πέραν του ότι είναι πιο ασφαλής, είναι και πιο… εκπαιδευτική. Μπορεί το νέο σχέδιο τοπικής αυτοδιοίκησης να μην «έλαβε υπ’ όψη του» την επιτυχία του χωριού-προτύπου Ανάβρας Μαγνησίας, όμως το «Περιβαλλοντικό και Πολιτισμικό Πάρκο Γούρα» με τις «Πηγές Ανάβρας» είναι ιδανικό για μια οικογενειακή βόλτα. Στο πάρκο υπάρχουν ντριστέλες και μαντάμια για να ανακαλύψουν τα παιδιά τα «παραδοσιακά πλυντήρια». Λειτουργεί το Λαογραφικό Μουσείο Κτηνοτροφικής Ζωής και στο Πλάτωμα Κανατούλα υπάρχει κέντρο πληροφόρησης, παιδότοπος, τουαλέτες και καθαρό πόσιμο νερό. Η ντριστέλα της Εκκλησίας λειτουργεί ακόμα και σήμερα.
Ένα πολύ προσεγμένο, «ευφάνταστο» και ασφαλές μέρος για οικογενειακή πεζοπορία είναι το Πάρκο των πηγών του Ασωπού μεταξύ της Κάτω και της Άνω Παύλιανης στην Οίτη (Φθιώτιδα). Στο φυσικό πάρκο αναψυχής έχουν παρέμβει οι κάτοικοι του χωριού, καθιστώντας το αξιοθέατο που συνδυάζει το φυσικό κάλλος των πηγών του Ασωπού με την ανεξάντλητη φαντασία του ανθρώπινου νου. Το πάρκο αναδεικνύει όλες τις ομορφιές του την άνοιξη! Κατεβείτε το μονοπάτι, διασχίστε τη «μουσική» γέφυρα με λίγα «μαθήματα πιάνου», επισκεφτείτε το Μουσείο Υδροκίνησης για να δείτε πώς λειτουργεί ο νερόμυλος, το νεροπρίονο, τα μαντάμια, η νεροτριβή και ακολουθείστε πορεία προς τα δεξιά ακολουθώντας το καλά σηματοδοτημένο μονοπάτι προς τις πηγές του Ασωπού. Καθ’ όλο το μήκος του, οι κάτοικοι της Παύλιανης έχουν «στολίσει» το μονοπάτι, εξυπηρετώντας πρακτικές αναγκαιότητες, όπως γέφυρες, σηματοδότηση, παγκάκια, αλλά κυρίως, κάνοντάς το ελκυστικό για μικρά (και μεγάλα) παιδιά, τα οποία θα αντέξουν πολύωρη πεζοπορία, καθώς ανά τακτά διαστήματα θα ανακαλύπτουν κούνιες και πολλά χειροποίητα/αυτοσχέδια παιχνίδια. Σε πολλά σημεία του πάρκου μπορείτε να κάνετε πικ νικ. Στο πρώτο «πλάτωμα», βρίσκεται το «τελεφερίκ», στο δεύτερο, το ποδόλουτρο και λίγο παρακάτω το «ποδοσφαιράκι» και το τραμπολίνο. Όσο προχωράτε, να υπολογίζετε και επιστροφή.
Τόσο η Άνω Παύλιανη, όσο και η Κάτω διαθέτουν ξενώνες φιλικούς στην οικογένεια, όπως η φάρμα Vasilikia. Διαβάστε περισσότερα Παύλιανη: διακοπές με παιδιά στο βουνό
Στο μεγάλο βουνό των Θεών
Ο Όλυμπος δεν είναι μόνο το ψηλότερο (και ίσως πιο απόκρημνο και τρομακτικό) βουνό της χώρας. Είναι και οι παρυφές του εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, καθώς τις διατρέχουν γάργαρα ρέματα με διάφανα νερά και μονοπάτια στα οποία εύκολα συναντάς καταρράκτες.
Από τον Παλαιό Παντελεήμονα μπορείτε να κάνετε μια εύκολη πεζοπορία σε δασικό δρόμο μέχρι τους Παλαιούς Πόρους, κινούμενοι σε σταθερό υψόμετρο στα 500-450 μέτρα. Η απόσταση είναι περίπου 2 ώρες ανάλογα με τη φυσική κατάσταση της οικογένειας και την αντοχή των παιδιών στο περπάτημα. Επίσης, από το Λιτόχωρο, μπορείτε να ανεβείτε με αυτοκίνητο ως τον Άγιο Διονύσιο και να κατέβετε περπατώντας προς το Λιτόχωρο μέσα από ένα λίγο κατηφορικό μονοπάτι, χωρίς μεγάλες υψομετρικές διαφορές που διαρκεί περίπου μία ώρα (μάλλον είναι και το πιο όμορφο κομμάτι του φαραγγιού του Ενιπέα).
Όμως ο Βόρειος Όλυμπος είναι μια αποκάλυψη. Από το Δίον, αφήνοντας το αυτοκίνητο στον Άγιο Κωνσταντίνο, ακολουθείτε το χωματόδρομο παράλληλα με το Ρέμα Ορλιά. Στα 5 λεπτά περπάτημα, ο χωματόδρομος τερματίζει στη βάθρα με το μικρό καταρράκτη. Λίγο πριν φτάσετε σε αυτόν, στο δεξί σας χέρι, θα δείτε μια σημαδεμένη κοτρώνα. Από εκεί ξεκινάει, ένα πιο στενό κατηφορικό μονοπάτι που σε 10 λεπτά σας βγάζει σε ένα από τα μαγικότερα θεάματα που έχετε δει στη ζωή σας, το μεγάλο καταρράκτη του ρέματος Ορλιά. Μια ακόμα εύκολη διαδρομή είναι προς την Αγία Κόρη. Από τη Βροντού, ακολουθείτε τις ταμπέλες για Αγία Κόρη και αφήνετε το αυτοκίνητο στην είσοδο του ιερού χώρου. Κατεβαίνετε μερικά σκαλιά, τα οποία σας οδηγούν στο εκκλησάκι κάτω στο ποτάμι με το άγιασμα. Από το σημείο που έχετε αφήσει το αυτοκίνητο, ξεκινάει ένα ανηφορικό μονοπάτι που σε ένα τέταρτο σας οδηγεί στον καταρράκτη της Αγίας Κόρης.
Ένα εξαιρετικό κατάλυμα στην περιοχή του Βορείου Ολύμπου, στους πρόποδες των Πιέριων είναι το Κτήμα Μπέλλου. Διαβάστε περισσότερα Όλυμπος και Πιέρια όρη με παιδιά: εκεί που οι Θεοί συνάντησαν τις Μούσες
Κάτι σπάνιο για το τέλος: Μπουχάρια Μικροβάλτου
Στο νομό Κοζάνης, στην τοποθεσία «Μικρόβαλτος» βρίσκεται ένα «γεωλογικό πάρκο», που είναι γνωστό ως «μπουχάρια», με τις «καμινάδες» που έχει φτιάξει η φύση με το πέρασμα των αιώνων και τη διάβρωση του εδάφους, που θυμίζουν την πολύ διασημότερη Καππαδοκία. Στην κοιλάδα αυτή, μπορείτε να περιηγηθείτε ακολουθώντας ένα ξύλινο «μονοπάτι-εξέδρα» ασφαλές μεν, με σκαλοπάτια δε, και να ξαποστάσετε στα παγκάκια και τα κιόσκια. Κατά τη διαδρομή δεν υπάρχει καθόλου σκιά κι έτσι καλό είναι να αποφύγετε τις ώρες με ήλιο. Όσο προχωράτε, υπολογίζετε και επιστροφή. Διαβάστε επίσης Στην Κοζάνη με παιδιά*
Για περισσότερες πληροφορίες και χάρτες, καθώς και φιλικά στους πεζοπόρους ξενοδοχεία, επισκεφτείτε τα «Μονοπάτια της Ελλάδας» και την ιστοσελίδα Hikers Friendly Hotels.