Από τις Πρέσπες στα καταφύγια της άγριας ζωής στο Νυμφαίο παρέα με τις ανθισμένες κερασιές
Η φύση την άνοιξη οργιάζει και ο νομός Φλώρινας είναι κατεξοχήν μέρος για φυσιολάτρες: Πρέσπες, Νυμφαίο, λίμνες Ζάζαρη, Χειμαδίτιδα, Πέτρες και Βεγορίτιδα, αλλά και η πρωτεύουσα του νομού, η Φλώρινα, είναι πραγματικοί πίνακες ζωγραφικής, αλλά και μια ευκαιρία για όλη την οικογένεια να έρθει σε επαφή με φυσικά τοπία εξαιρετικής ομορφιάς και σπάνια ορνιθοπανίδα: δάση βελανιδιάς και -σε μεγαλύτερο υψόμετρο- οξιάς, αρκεύθου, καλλιεργήσιμες εκτάσεις με κερασιές και άλλα οπωροφόρα με λευκά λουλούδια που μοιάζουν με στολισμένες νύφες… Ζώα της φάρμας, του βουνού, της νύχτας και του αέναου ταξιδιού: αρκούδες και λύκοι, αλεπούδες και λαγοί, κοπάδια αγελάδων, βουβάλια, άλογα, αλλά και σκιουράκια, σκαντζόχοιροι, σαλαμάνδρες… Ερωδιοί, πελεκάνοι, κορμοράνοι, πάπιες, κύκνοι και πελαργοί… Ποτέ δεν είχαμε δει τόσα πολλά και όλα μαζί!
Πόσο εύκολο είναι όμως ένα οδοιπορικό για οικογένειες με περισσότερα του ενός παιδιά στην περιοχή; Από άποψη διαμονής, υπάρχουν περισσότερες επιλογές για μεγάλες οικογένειες από ό,τι σε άλλα μέρη της Δυτικής Μακεδονίας: Πλατύ Πρεσπών, Φλώρινα και Νυμφαίο έχουν καταλύματα με μεγάλα δωμάτια. Αναφορικά με τις αποστάσεις, οι εκδρομές στη βόρεια Ελλάδα από την Αθήνα δεν είναι το ίδιο εύκολες όσο γι’ αυτούς που ξεκινούν από πόλεις που βρίσκονται κοντά στην Εγνατία. Δεν είναι όμως απαγορευτικές. Αν το αποφασίσετε, οι διαδρομές στο νομό Φλώρινας θα σας αποζημιώσουν, καθώς τα παιδιά θα ενθουσιαστούν και δεν θα κουραστούν τόσο όσο για να φτάσετε μέχρι εκεί από την Αθήνα. Οι πιο «δύσκολοι» δρόμοι είναι τρεις: από τη Φλώρινα στις Πρέσπες μέσω του Πισοδερίου, από τον Αητό στο Νυμφαίο και από το Νυμφαίο στη Φλώρινα μέσα από το βουνό, που έχουν πολλές στροφές και φτάνουν σε μεγάλο υψόμετρο, απαγορευτικό για το χειμώνα. Την άνοιξη όμως (η άνοιξη εκεί φτάνει προς το τέλος του Απριλίου, αν όχι το Μάιο), οι διαδρομές είναι πολύ πιο βατές και καθόλου επικίνδυνες. Να σημειώσουμε επίσης, ότι η προετοιμασία της βαλίτσας για ένα τέτοιο ταξίδι την άνοιξη, πρέπει να γίνει με γνώμονα τις απαιτήσεις του χειμώνα, καθώς στο νομό Φλώρινας, θα βρεθείτε σε μεγάλο υψόμετρο, όπου πάντα κάνει κρύο, μπορεί ανά πάσα στιγμή να βρέξει, ακόμα και να χιονίσει!
Για να φτάσετε στις Πρέσπες, η πιο εύκολη διαδρομή είναι να πάτε από Καστοριά. Πρώτη διανυκτέρευση στο Πλατύ Πρεσπών με θέα τη Μικρή Πρέσπα. Στα ταξίδια που περιλαμβάνουν μεγάλες αποστάσεις και πολλές μετακινήσεις και δραστηριότητες, όταν έχετε μικρά παιδιά, το δωμάτιο που μένετε παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς πρέπει να έχει χώρο για να παίξουν τα παιδιά, ακόμα κι όταν οι θερμοκρασίες δεν επιτρέπουν παιχνίδι στον κήπο και να εξασφαλίζει σε εσάς έναν πολύ καλό ύπνο. Εμείς μείναμε στη Βίλλα Πλατυθέα, σε ένα διαμέρισμα με δύο υπνοδωμάτια, παραγγείλαμε πίτσες απ’ έξω το πρώτο βράδυ και μείναμε πολύ ευχαριστημένοι. Δείτε περισσότερα στη σελίδα http://www.presparesort.gr.
Πρώτη εκδρομή μας το χωριό Άγιος Γερμανός, το τελευταίο χωριό πριν τα ελληνοσκοπιανά σύνορα με την όμορφη πλατεία και τα πέτρινα σπίτια. Στον Άγιο Γερμανό, βρίσκεται η ομώνυμη βυζαντινή εκκλησία με τις υπέροχες αγιογραφίες και το ψηλό καμπαναριό (μην αφήσετε τα παιδιά σας να ανέβουν τις σκάλες!) Υπάρχουν ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια, το Κέντρο Πληροφόρησης Πρεσπών και πολλά μαγαζάκια, από όπου μπορείτε να αγοράσετε φασόλια πάσης φύσεως και για κάθε συνταγή, το προϊόν για το οποίο είναι διάσημη η περιοχή. [Κι αν δεν αγοράσετε, καλό είναι να ξέρετε ότι αυτά είναι τα ελληνικά φασόλια, που πωλούνται από τις μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων]. Οι φασολιές είναι και ο λόγος που θα δείτε στοιβαγμένες καλαμιές στο δρόμο σας. Τα καλάμια έρχονται από την Άρτα κυρίως, για να σκαρφαλώσουν οι φασολιές. Στη συνέχεια οι αγρότες κόβουν τις ρίζες και αφήνουν τα φασόλια να ξεραθούν πλεγμένα πάνω στα καλάμια!
Τα δάση που απλώνονται γύρω από τις Πρέσπες έχουν κυρίως αρκεύθους, ένα είδος κέδρου, που φύεται στην περιοχή. Οι δύο λίμνες, Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα, διαφέρουν πολύ μεταξύ τους. Η Μικρή Πρέσπα έχει πολλές καλαμιές, και είναι βαλτώδης, με θαμπά νερά, καθώς ο πυθμένας της αποτελείται κυρίως από χώμα. Η Μεγάλη Πρέσπα έχει βότσαλα και είναι πιο διαυγής, γι’ αυτό και θυμίζει πιο πολύ θάλασσα.
Η βόλτα στη Μικρή Πρέσπα επιβάλλει στάση στο σημείο που ξεκινάει η πεζογέφυρα για τον Άγιο Αχίλλειο. Αν έχετε πολύ μικρό παιδί, πάρτε καρότσι. Θα δείτε όλη τη λιμναία ορνιθοπανίδα μαζεμένη σε μια βόλτα: κορμοράνοι, πελεκάνοι, τσικνιάδες (ερωδιοί), κύκνοι, πάπιες, χήνες, πελαργοί… Αν είναι και εποχή στάσης των αποδημητικών πουλιών, θα δείτε ακόμα περισσότερα, αλλά εμείς δεν ήμαστε τόσο τυχεροί! Φτάνοντας στον Άγιο Αχίλλειο, περπατήστε περιμετρικά στο νησάκι μέχρι τα ερείπια της ομώνυμης βυζαντινής εκκλησίας. Αν επιστρέψετε από την άλλη πλευρά, το μονοπάτι είναι πιο ανηφορικό και αν έχετε καρότσι θα χρειαστεί να το κλείσετε και να το πάρετε στα χέρια. Θα δείτε κι άλλα βυζαντινά εκκλησάκια, πολλά ζώα και θα καταλήξετε ξανά στο μικρό χωριό κοντά στην πεζογέφυρα, όπου μπορείτε να φάτε ή να πιείτε κάτι. Δοκιμάστε πιπερόπιτα (δεν είναι για παιδιά!)
Επόμενη στάση, η Μεγάλη Πρέσπα, την οποία μοιράζονται Ελλάδα, Αλβανία και πΓΔΜ, το Τριεθνές σύνορο. Υπάρχει μόνο ένα ελληνικό χωριό πάνω στη λίμνη, οι Ψαράδες, 7 αλβανικά, των οποίων οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την αλιεία και γύρω στα 25 από τη μεριά της πΓΔΜ, που αποτελούν τουριστικούς προορισμούς. Δυστυχώς ο διασυνοριακός τουρισμός δεν είναι ανεπτυγμένος, κι έτσι δεν μπορείτε να περάσετε τα σύνορα βαρκάδα. Μπορείτε όμως από τους Ψαράδες, να ναυλώσετε βάρκα (με βαρκάρη) που θα σας οδηγήσει στις σπάνιες βυζαντινές βραχογραφίες, στα ασκηταριά της Μεταμόρφωσης και της Ανάληψης, αλλά και κοντά στους πελεκάνους, οι οποίοι γνωρίζουν -φαίνεται- καλά τους βαρκάρηδες και πλησιάζουν άφοβα. Το καλοκαίρι θα κάνετε στάση και για μπάνιο! Στο χωριό Ψαράδες υπάρχουν ωραίες ταβέρνες που σερβίρουν μεταξύ άλλων και ψάρια του γλυκού νερού (τα οποία όμως δεν κάνουν για παιδιά, καθώς έχουν πολλά κόκαλα).
Φεύγοντας από τις Πρέσπες, μπορείτε να πάτε στο χιονοδρομικό κέντρο της Βίγλας ακολουθώντας το δρόμο από το Πισοδέρι που καταλήγει στην πρωτεύουσα του νομού, την όμορφη Φλώρινα. Προσοχή: αν ο καιρός είναι καλός και αν τα παιδιά δεν ζαλίζονται στο αυτοκίνητο. Αλλιώς φροντίστε να ταξιδέψετε την ώρα που θα κοιμούνται.
Η Φλώρινα είναι μια πανέμορφη πόλη, την οποία διαπερνά ο ποταμός Σακουλέβας. Μπορείτε να κάνετε βόλτα στο πλακόστρωτο δίπλα στο ποτάμι θαυμάζοντας τα πανέμορφα αλλά εγκαταλελειμμένα αρχοντικά και να φάτε ή να πιείτε καφέ (ή τσιπουράκι αν το σηκώνει η παρέα και ο μετέπειτα δρόμος!). Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Λαογραφικό Μουσείο και την Πινακοθήκη Φλωρινιωτών Καλλιτεχνών. Στο νέο Πάρκο της Φλώρινας, υπάρχει καφέ-εστιατόριο δίπλα σε παιδική χαρά.
Από τη Φλώρινα, σε μισή ώρα αν ο καιρός είναι καλός, μπορείτε να φτάσετε ακολουθώντας ένα φιδωτό δρόμο μέσα από δάση οξιάς στο μαγευτικό Νυμφαίο, το χωριό από πέτρα των πλούσιων Βλάχων αργυροχρυσοχόων, που αποτελεί άριστη επιλογή διαμονής και για μεγάλες οικογένειες ή παρέες με παιδιά, όπως είναι για παράδειγμα το ξενοδοχείο Μάνης. Η βόλτα στα καλντερίμια του χωριού είναι μια απόλαυση (όχι αν έχετε καρότσι!) Υπάρχουν ταβέρνες με καταπληκτικό φαγητό και ο παλαιός ξενώνας Εντερνέ για καφέ και γλυκό. [Δοκιμάστε από τα γρεβενιώτικα παγωτά zoom serie την τσιχλόφουσκα με smarties!] Επισκεφτείτε το Σπίτι των Χρυσικών της Νεβέσκας, τυπικό δείγμα αρχοντικού, και τη Νικείο Σχολή, έδρα της οργάνωσης «Αρκτούρος», όπου θα ενημερωθείτε για το έργο της για την προστασία της καφέ Αρκούδας και του Λύκου http://www.arcturos.gr/. Από το Νυμφαίο, ακολουθείτε το πλακοστρωμένο μονοπάτι (δεν πάει αυτοκίνητο για να μην ενοχλούνται οι αρκούδες, το καρότσι όμως πάει άνετα) και μετά από περίπου ένα τέταρτο με είκοσι λεπτά, ανάλογα με το βηματισμό των παιδιών σας, βρίσκεστε στο Καταφύγιο της Αρκούδας, όπου -με τη συνοδεία εθελοντών και αν είστε τυχεροί (μετά το Μάρτιο που ξυπνάνε)- θα δείτε από κοντά καφέ αρκούδες. Ξεναγήσεις ξεκινούν κάθε ώρα από τις 10.00 ως τις 16.30 εκτός Τετάρτης.
Από το Νυμφαίο, μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε το Καταφύγιο του Λύκου στις Αγραπιδιές, όπου με πολλή περισσότερη τύχη θα δείτε λύκους, καθώς θα διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι ότι ο λύκος αποφεύγει τα πραγματικά άγρια «ζώα», δηλαδή τον άνθρωπο! Το ωράριο για τις ξεναγήσεις είναι το ίδιο με το Καταφύγιο της Αρκούδας, αλλά καλό είναι να πάτε νωρίς που έχει λιγότερο κόσμο, για να έχετε περισσότερες πιθανότητες να δείτε το πανέξυπνο αυτό ζώο. Στις επόμενες ξεναγήσεις, ο κόσμος είναι πολύς και μέχρι να φτάσουν τα παιδιά σας κοντά στο σημείο που κρύβεται ο λύκος, θα έχουν προλάβει οι μεγαλύτεροι να τον διώξουν!
Με ορμητήριο το Νυμφαίο, μπορείτε να εκδράμετε στις λίμνες Χειμαδίτιδα και Ζάζαρη. Στη Χειμαδίτιδα, βρίσκεται το Κέντρο Πληροφόρησης Ζάζαρης και Χειμαδίτιδας. Μπορείτε να κάνετε αυτήν την ημερήσια εκδρομή με έμπειρους οδηγούς και εκπαιδευτές από το κέντρο περιβαλλοντικών περιηγήσεων «Άρτεμις», που εδρεύει στο Σκλήθρο. Το κέντρο διοργανώνει υπαίθριες δραστηριότητες, όπως ιππασία, mountain bike, κανό, πεζοπορία σε καταγεγραμμένες διαδρομές, όπως το μονοπάτι των Ψαράδων (2,5 χλμ) κ.λ.π. και για οικογένειες με παιδιά, ανάλογα με την ηλικία. Δείτε περισσότερα στην ιστοσελίδα https://www.artemisoe.gr.
Για τους λάτρεις της πεζοπορίας, υπάρχει μία και μοναδική διαδρομή με άρτια σηματοδότηση και προβολή σε όλη την περιοχή, τα Μονοπάτια Ειρήνης, η οποία διέρχεται από τα σημαντικότερα σημεία περιβαλλοντικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος της περιοχής, μεταξύ των οποίων οι οικισμοί Λέχοβο, Ασπρόγεια, Νυμφαίο, Αγραπιδιά, Σκλήθρο και Λιμνοχώρι, περνάει από το καταφύγιο Λύκου, από τις λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα αλλά και από πλούσια δάση.
Στην ευρύτερη περιοχή, μπορείτε να επισκεφτείτε τα λαογραφικά μουσεία στο Αμύνταιο, το Ξινό Νερό και το Λέχοβο, ενώ στη Βαλτονέρα εκτίθεται η μεγαλύτερη συλλογή από ξύστρες που έχει γραφτεί στα ρεκόρ Γκίνες, της Δήμητρας Κουτσουρίδου.
Ακόμα μία εκδρομή περιλαμβάνει τις λίμνες Πετρών και Βεγορίτιδας. Μπορείτε να ενημερωθείτε για τις λίμνες στο Κέντρο Πληροφόρησης, που εδρεύει στον Άγιο Παντελεήμονα στις όχθες της Βεγορίτιδας. Στον Άγιο Παντελεήμονα μπορείτε να καθίσετε και για φαγητό στο Ναουμίδη με θέα τη λίμνη ακριβώς δίπλα σε παιδική χαρά ή να κάνετε πικ νικ κοντά στο νερό λίγο πιο κάτω, που επίσης βρίσκεται μια παιδική χαρά (δεν έχει σκιά πάνω από τις κούνιες!). Αν θέλετε να διανυκτερεύσετε εκεί κοντά ή απλώς για βόλτα, μπορείτε να «περάσετε» τα όρια του νομού Φλώρινας και να βρεθείτε στον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο (που «ανήκει» στο νομό Πέλλας), το γραφικό χωριό πάνω στο βουνό, έναν από τους πιο γνωστούς χειμερινούς προορισμούς της βόρειας Ελλάδας. Η διαδρομή μέχρι εκεί αλλά και η βόλτα γύρω από τη λίμνη την άνοιξη περνάει μέσα από ατέλειωτες εκτάσεις με ανθισμένες κερασιές. Αν η βόλτα σας στο νομό Φλώρινας λαμβάνει τέλος εδώ, ο καλύτερος δρόμος επιστροφής είναι μέσω Πτολεμαϊδας-Κοζάνης-Ελασσόνας. Επισκεφτείτε επίσης Στην Κοζάνη με παιδιά* Καλή επιστροφή και -πάντα- καλό δρόμο!