“Ευτυχισμένος είναι ο άνθρωπος, που πριν πεθάνει είχε την καλή τύχη να ταξιδέψει στο Αιγαίο Πέλαγος. Πουθενά αλλού δεν μπορεί κανείς να περάσει τόσο εύκολα από την πραγματικότητα στο όνειρο”
(Ν. Καζαντζάκης)
Μάλλον στους Λειψούς εννοούσε. Σύμπλεγμα 24 μικρών νησιών με μεγαλύτερο τη Λειψώ, που λέγεται ότι ήταν το νησί της Καλυψούς. Αλήθεια ή παραμύθια, η Καλυψώ μαγεύει όποιον επισκέπτεται το νησί και τον κάνει να θέλει να επιστρέφει συνέχεια. Φαίνεται ότι εκτός από εμένα και πολλούς άλλους γνωστούς και φίλους, η μαγεία αγγίζει πολλούς Ιταλούς, που αποτελούν σημαντικό ποσοστό των μονίμων κατοίκων του νησιού σήμερα. Έτσι, στους Λειψούς, συνδυάζεται η αυθεντικότητα του Αιγαίου Πελάγους με τον εκλεπτυσμό της ιταλικής κουλτούρας.
Δεν είναι και τόσο μακριά όσο νομίζεις….
«Πολύ μακριά, βρε παιδάκι μου… άντε να βρεις απευθείας καράβι… πόσο μάλλον με παιδιά». Εκ πρώτης όψεως ναι. Είναι μακριά, δεν έχει κάθε μέρα απευθείας πλοίο και δεν έχει αεροδρόμιο. Μετά την πρώτη φορά όμως, δεν θα ξανασκεφτείτε κατ’ αυτόν τον τρόπο. Τόσο οικεία θα νιώσετε, που θα σας φανεί «παιχνιδάκι». Οι Λειψοί συνδέονται κάθε μέρα με τη Λέρο (με 2 και μερικές φορές και 3 δρομολόγια), όπου υπάρχει αεροδρόμιο με 1-2 πτήσεις καθημερινά και μάλιστα με επιδοτούμενα εισιτήρια αν τα κλείσετε νωρίς. Από το αεροδρόμιο, θα χρειαστείτε ταξί ή γνωστό για να πάτε στο λιμάνι, αλλά από την Αγία Μαρίνα οι Λειψοί απέχουν 15 λεπτά.
Αν ταξιδεύετε με παιδιά, να σημειώσουμε ότι η θάλασσα σε αυτή τη μεριά του Αιγαίου δεν «ταράζεται» εύκολα ακόμα και το χειμώνα (καμία σχέση με τους ανέμους του βορείου Αιγαίου ή των Κυκλάδων) και ότι οι Λειψοί είναι εξαιρετικό μέρος για διακοπές με παιδιά, καθώς «η κατάσταση» είναι τελείως οικογενειακή: οι Λειψιώτες –φαίνεται- κάνουν πολλά παιδιά, γιατί όπου κι αν πάτε, θα βρεθούν παιδάκια που θα εντάξουν τα δικά σας στην παρέα τους και θα κάνουν baby-sitting στα μικρότερα!
Απόλαυση της ψυχής και του ουρανίσκου
Στο λιμάνι, είναι όλο το χρόνο ανοιχτά τα ενοικιαζόμενα δωμάτια του κύριου Μιχάλη, που είναι πλούτος στη ζωή σας να τον γνωρίσετε http://www.lipsimichalis.eu και ανοιχτές και το μεσημέρι είναι τουλάχιστον δύο από τις ταβέρνες (η Καλυψώ και το Καρνάγιο), ενώ το βράδυ, ανοίγει συνήθως και το Πεύκο και ο Γιάννης. Σήμα κατατεθέν του νησιού, τα –επίσης- ανοιχτά όλο το χρόνο ουζερί του Ασπράκη και του Νίκου & Λούλη (φιλικά στα παιδιά λόγω μεζέδων), καθώς και του Σοφοκλή, που είναι για πιο μποέμικες καταστάσεις! Θα παραγγείλετε ούζο και θα σας φέρουν 5-6 πιάτα με μεζέδες, καθώς το χταποδάκι θα ψήνεται στα κάρβουνα και θα σας τρυπάει τη μύτη! Τα πρωινά, δοκιμάστε τις τοπικές τυρόπιτες και κάτι ψωμάκια με ξινομυζήθρα από το φούρνο πίσω από την (πλήρως ανακαινισμένη) παιδική χαρά, και μην φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε κρασοτύρι που φτιάχνεται στο τυροκομείο «του Ιταλού» πάνω από τον οικισμό, καθώς και το γλυκό λειψιώτικο κρασί.
Ανεβαίνοντας το καλντερίμι προς το κέντρο του οικισμού, θα φτάσετε στην κεντρική εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, που φιλοξενεί την προστάτιδα εικόνα του νησιού, την Παναγιά του Χάρου. Η σπάνια αυτή απεικόνιση της Παναγίας που κρατάει αντί του Βρέφους, τον Εσταυρωμένο, γιορτάζει στις 23 Αυγούστου και το προσκύνημα ακολουθεί μεγάλο πανηγύρι με σταφύλια και γλυκά. Ιδιαίτερο είναι το «καφέδισμα» (καφέ και κέρασμα) μετά το μνημόσυνο που γίνεται για όλους τους Αγίους, την ημέρα που γιορτάζεται η μνήμη τους.
Στην πλατεία του οικισμού, θα βρείτε το εκκλησιαστικό και λαογραφικό μουσείο, ένα παραδοσιακό καφενείο-εστιατόριο με σπιτικά φαγητά, το cafe du Moulin, και ένα ψητοπωλείο για σουβλάκια. Ο φούρνος της Άννας, μια γλυκύτατης γιαγιάς, βρίσκεται δίπλα στο Ταχυδρομείο. Αγοράστε σιμίτια (ή σιμίδια, ποτέ δεν κατάλαβα πώς τα αποκαλούν οι ντόπιοι- πρόκειται για μπαστούνια με γεύση κουλουριού Θεσσαλονίκης) και τυρόπιτες. Πίσω από την κεντρική πλατεία, βρίσκονται «Οι Γεύσεις του Μανώλη», σε ένα όμορφο κτίσμα, που στο παρελθόν μπορεί να είχε χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους, αλλά σήμερα προσφέρει ελληνική –λίγο γκουρμέ- κουζίνα όλη τη μέρα και όλο το χρόνο. Εμείς πετύχαμε μπαρμπούνια κοκκινιστά στο φούρνο, κοτόπουλο με λαχανικά και ξερά σύκα, «σάντουιτς» τσιπούρας με χόρτα και σπανάκι και τέλεια ψημένο φρεσκότατο ψάρι. Μη μιλήσω και για το cheesecake με μαρμελάδα φράουλα για το τέλος…
Στην Παναγιά του Χάρου
Μπορεί κανείς άνετα να περάσει όλες του τις μέρες στη Λειψώ χωρίς να κουνηθεί από το λιμάνι και το χωριό. Όλα είναι γύρω-γύρω και διαχέεται παντού μια πολύ φιλόξενη αύρα. Αίσθημα ασφάλειας και ηρεμίας για τους γονείς, ξεγνοιασιάς για τα παιδιά, καθώς θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε: σούπερ μάρκετ, γάλα, φρούτα και λαχανικά, καλό σπιτικό φαγητό σε μια τοποθεσία που δεν την χτυπάει σχεδόν ποτέ ο άνεμος.
Θα ήταν παράλειψη όμως να φτάσετε μέχρι εδώ και να μην πάτε ως το εξωμονάστηρο της Παναγιάς του Χάρου. Είναι, με παιδιά, κάτι λιγότερο από μία ώρα πεζοπορία από τον οικισμό (με μία ανηφόρα). Σύμφωνα με την παράδοση, μια γυναίκα που το σπίτι της γειτόνευε με την εκκλησία, άναβε κάθε μέρα το καντήλι. Την ημέρα του Ευαγγελισμού του 1943, η γυναίκα αυτή άφησε 6 κρινάκια με την ευχή να φύγουν οι δυνάμεις Κατοχής από την Ελλάδα. Τα κρινάκια ξεράθηκαν, παρέμειναν όμως πάνω στην εικόνα ώσπου τον Αύγουστο άρχισαν να ζωντανεύουν μέχρι τις 23 Αυγούστου που είχαν ανθίσει 12 μπουμπούκια.
Η εικόνα της Παναγιάς του Χάρου συμβολίζει το πώς ο ύψιστος ανθρώπινος πόνος της μάνας που χάνει το παιδί της έγινε η Σωτηρία του ανθρωπίνου γένους. Με άγγιξε και μένα όταν Την πρωτοείδα και παρακάλεσα να μη χάσω ποτέ παιδί μου. Κι όταν στη γέννα, ήρθε εκείνη η ώρα που κινδύνεψε η τρίτη μου η κόρη, εκπλήρωσα το τάμα κι έτσι τη βγάλαμε Μαρία. Όμως οι ντόπιοι την αποκαλούν Χαρά, που λίγο απέχει από το Χάρο, αλλά αυτό αποτελεί ζήτημα υπαρξιακό, που δεν είναι του παρόντος.
![Greek islands Aegean with kids](http://mamakita.gr.185-138-42-42.linuxzone123.grserver.gr/wp-content/uploads/2019/01/greek-islands-dodecanese-kids-27-711x400.jpg)
Στις παραλίες των Λειψών
Οι παραλίες είναι επιεικώς ανεπανάληπτες. Η πιο γνωστή είναι η Λιεντού, που βρίσκεται κοντά στον οικισμό (3 λεπτά από το λιμάνι αν έχεις και πράγματα). Σε αυτήν βρίσκεται το πολύ φιλικό σε οικογένειες ξενοδοχείο Αφροδίτη με ταβέρνα http://www.hotel-aphroditi.com. Σε κοντινή απόσταση με τα πόδια, βρίσκεται ο Κάμπος, λίγο πιο πέρα ο Χριστός και τέλος η Έλενα, που έχει πάρει το όνομά της από το ομώνυμο ξενοδοχείο. Από τη Λιεντού ως την Έλενα, ο παραθαλάσσιος περίπατος είναι περίπου της μίας ώρας με παιδιά και/ή καρότσια και κάτι λιγότερο από εικοσάλεπτο γι’ αυτούς που τρέχουν τα πρωινά. Η διαδρομή θα σας μείνει αξέχαστη, καθώς θα αγναντεύετε τα υπόλοιπα νησάκια των Λειψών με τα όμορφα χρώματα που παίρνουν το δειλινό και το χάραμα.
Από την άλλη μεριά του οικισμού, μπορείτε να κάνετε περίπατο μέχρι το Καρνάγιο, κι αν τα παιδιά είναι μεγαλύτερα, μέχρι το Κουσέλιο (πρέπει να ανεβείτε και μια μικρή ανηφόρα). Στη νότια πλευρά του νησιού βρίσκεται η μαγική –και ιδανική για παιδιά- παραλία Κατσαδιά με το υπέροχο χρώμα νερών και αμμουδιάς, και με το εξωτικό καφέ-μπαρ- εστιατόριο «Ντιλάιλα» (διαθέτει και μερικά δωμάτια), που κλείνει όμως για το χειμώνα. Η παραλία είναι ήρεμη –μάλλον- πάντα. Στα δυτικά της Κατσαδιάς, βρίσκεται η Παπανδριά, εξίσου τέλεια παραλία, ενώ στα ανατολικά και με πρόσβαση από χωμάτινο μονοπάτι από την Παναγιά του Χάρου (στα δέκα λεπτά) η Λίμνη. Στα ανατολικά βρίσκονται οι βοτσαλωτές παραλίες Χοχλακούρα, Τουρκόμνημα, Ξηρόκαμπος, Μονοδένδρι και Καμάρες. Ειδικά η τελευταία είναι πιο απόμερη και λιγότερο προσβάσιμη, αλλά έχει υπέροχη θέα στα Ασπρονήσια.
Στο βόρειο μέρος του νησιού και στα 10 λεπτά με αυτοκίνητο από τον οικισμό, βρίσκεται ο Πλατύς Γιαλός. Τα νερά του Πλατύ Γιαλού δεν θα τα ξεχάσετε, αλλά πιο πολύ δεν θα ξεχάσετε το βυθό, όπου κολυμπούν αμέτρητες γλώσσες ανάμεσα στα πόδια σας και αστερίες. Χρειάζεστε μάσκα ακόμα και στα ρηχά. Υπάρχει και μια ταβέρνα με ωραίο παραδοσιακό φαγητό, η οποία επίσης κλείνει το χειμώνα.
Εκδρομή στα κοντινά νησιά
Κάθε μέρα από τους Λειψούς, μπορείτε να πάτε στην Πάτμο και τη Λέρο. Η απόσταση είναι και με τα δύο νησιά γύρω στα 20 λεπτά αν το ταξίδι είναι απ’ ευθείας. Από τους Λειψούς τους καλοκαιρινούς μήνες, αναχωρούν καραβάκια που κάνουν ημερήσια εκδρομή στους Αρκιούς, το Μαράθι, τα Ασπρονήσια και το Μακρονήσι.
Μας αρέσει: ότι το νησί δεν αδειάζει το χειμώνα και ότι, αν χρειαστεί –που να μην χρειαστεί- να φύγετε εσπευσμένα, θα βρεθεί σίγουρα κάποιος να σας πάει σε 5 λεπτά στο Παρθένι της Λέρου, όπου βρίσκεται το αεροδρόμιο.
Να έχετε υπ’ όψη σας ότι: η μοναδική, αλλά σοβαρή δυσκολία στους Λειψούς είναι ο διαχωρισμός των απορριμμάτων. Στο νησί ανακυκλώνουν όλοι τα πάντα. Υπάρχουν ειδικοί κάδοι παντού για χαρτί, πλαστικό, μέταλλο, οργανική ύλη, γυαλί. Πόσο καλοί είστε στην ανακύκλωση; Εδώ θα φανεί: Σε ποια κατηγορία εμπίπτουν τα νύχια; Τα μαλλιά; Τα φάρμακα; Εδώ σας θέλω!
![Greek islands with kids](http://mamakita.gr.185-138-42-42.linuxzone123.grserver.gr/wp-content/uploads/2019/01/greek-islands-dodecanese-kids-6-711x400.jpg)