Το βουνό των θεών δεν είναι μόνο οι ψηλές κι απόκρημνες χιονισμένες βουνοκορφές, οι απότομες χαράδρες και τα πετρωτά βάραθρα. Είναι και οι παραδοσιακοί οικισμοί του Κάτω Ολύμπου, οι πεζοπορίες στα ρέματα στην βόρεια πλευρά του και η θέα του από το σκαρφαλωμένο στα όρη των Μουσών Ελατοχώρι.
Μπήκαμε στην καινούρια σήραγγα των Τεμπών, τη μεγαλύτερη σήραγγα των Βαλκανίων (6 χ.λ.μ.) που παραδόθηκε πριν λίγο καιρό, αλλάζοντας τελείως την αίσθηση του «περάσματος» από τη Θεσσαλία στη Μακεδονία. Αλλάζοντας βέβαια και την αίσθηση της οδικής ασφάλειας, καθώς το όνομά της «Μακροχώρι» αναπόφευκτα ανασύρει από τη μνήμη των μεγαλυτέρων μέσα στο αυτοκίνητο μια από τις πιο μαύρες εικόνες ατυχημάτων στην άσφαλτο. Χωρίς κανένα μποτιλιάρισμα, επικίνδυνη προσπέραση, ούτε κόρνα, βρεθήκαμε στην Πιερία, το νομό που το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, έχει τόσο κοντά του μια ήρεμη θάλασσα, λες και οι θεοί κατέβαιναν κάθε μέρα για λίγο από τα ψηλά και έπαιρναν το μπάνιο τους.
Στον Κάτω Όλυμπο: Παλαιός Παντελεήμονας-Παλαιοί Πόροι-Παλαιά Σκοτίνα
Κάνουμε μια στάση στον Πλαταμώνα κι αρχίζουμε να ανεβαίνουμε το φιδωτό δρόμο προς τον Παλαιό Παντελεήμονα. Κανένα από τα τρία πιο γνωστά χωριά του Κάτω Ολύμπου δεν έχει μόνιμους κατοίκους, αλλά και τα τρία έχουν ζωή κυρίως από τους περαστικούς και ταξιδιώτες, καθώς τα παλιά σπίτια έχουν μετατραπεί σε καλαίσθητους ξενώνες, ταβέρνες και μικρομάγαζα με χειροποίητα αναμνηστικά. Μετά από 10-15 λεπτά, φτάνουμε στον Παλαιό Παντελεήμονα, αφήνουμε το αυτοκίνητο στην είσοδο του χωριού και συνεχίζουμε με τα πόδια μέσα από τα καλντερίμια. Αν έχετε μωρό σε καρότσι, δεν ενδείκνυται. Παντού κυριαρχεί η γκρι πέτρα, τα σοκάκια είναι γραφικά και μπροστά σας σύντομα θα συναντήσετε τη μεγάλη πλατεία με την εκκλησία και τις πολλές – μα πάρα πολλές- ταβέρνες. Αν τα παιδιά είναι μεγαλύτερα, είναι το ιδανικό μέρος για να τα «αμολήσετε», καθώς δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα, ούτε μπορείτε εύκολα να τα χάσετε από τα μάτια σας.
Από τον Παλαιό Παντελεήμονα μπορείτε να κάνετε μια εύκολη πεζοπορία σε δασικό δρόμο μέχρι τους Παλαιούς Πόρους, κινούμενοι σε σταθερό υψόμετρο στα 500-450 μέτρα. Η απόσταση είναι περίπου 2 ώρες ανάλογα με τη φυσική κατάσταση της οικογένειας και την αντοχή των παιδιών στο περπάτημα. Τόση είναι περίπου και η απόσταση μεταξύ του Παλαιού Παντελεήμονα και της πιο ορεινής Παλιάς (Άνω) Σκοτίνας, αλλά επειδή η υψομετρική διαφορά είναι μεγαλύτερη, καλό είναι τα παιδιά να έχουν κλείσει τα 12, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Από τους παραδοσιακούς οικισμούς του Κάτω Ολύμπου, μπορείτε σε 10 λεπτά κυριολεκτικά να βρεθείτε στην αμμώδη παραλία των Νέων Πόρων, του Πλαταμώνα, του Παντελεήμονα και της Σκοτίνας, σε τραπεζάκι εκεί που σκάει το κυματάκι (η αλήθεια είναι ότι δεν έχω δει ποτέ την παραλία ανταριασμένη-μπορεί η Χαλκιδική να λειτουργεί ως κυματοθραύστης!) και να τρώτε χταποδάκι και άλλα ψαρικά, ενώ τα παιδιά παίζουν με τα βοτσαλάκια με τη μοναδική θέα του Κάστρου και της χιονισμένης Όσσας.
Στον Παλαιό Παντελεήμονα, αν είστε τετραμελής οικογένεια, θα σας βολέψει ο ξενώνας «Καστάνια Γη» http://kastania-gi.gr. Είναι προφανές ότι ο «Δίας» και η «Ήρα» είναι τα μεγαλύτερα δωμάτια.
Στο φαράγγι του Ενιπέα μέσω του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4
Βρισκόμαστε πλέον στο Λιτόχωρο, το κλασικό σημείο εκκίνησης όλων των πεζοπόρων και ορειβατών προς το «φημισμένο» οροπέδιο των Μουσών και τα γνωστά μονοπάτια του κεντρικού Ολύμπου. Η διάσχιση του φαραγγιού του Ενιπέα διαρκεί 5 ώρες περίπου κι έχει μεγάλη υψομετρική διαφορά. Αν ταξιδεύετε όμως με πιτσιρίκια, δεν υπάρχει λόγος να μπείτε σε αυτή τη διαδικασία, ειδικά αν δεν συνοδεύεστε από έμπειρο οδηγό για παιδιά. Μπορείτε όμως να φτάσετε με αυτοκίνητο στην Παλαιά Μονή του Αγίου Διονυσίου και κατόπιν στη θέση «Πριόνια» για να θαυμάστε το τοπίο και να βρεθείτε στην καρδιά του βουνού. Η θέση αυτή είναι το τελευταίο σημείο που μπορεί να φτάσει κανείς με αυτοκίνητο.
Αν θέλετε να κάνετε –ντε και καλά- πεζοπορία, μπορείτε κατεβαίνοντας να διανύσετε την απόσταση από τον Άγιο Διονύσιο ως το Λιτόχωρο, που είναι κατηφορική, χωρίς μεγάλες υψομετρικές διαφορές και θα διαρκέσει περίπου μία ώρα (μάλλον είναι και το πιο όμορφο κομμάτι του φαραγγιού του Ενιπέα). Διαμονή στο Λιτόχωρο για τετραμελή οικογένεια στο Παληό Λιτόχωρο http://www.paliolitohoro.gr/.
Στα αποκαλυπτικά μονοπάτια του Βόρειου Ολύμπου
Η ομορφιά του Βόρειου Ολύμπου είναι λιγότερο διαδεδομένη. Από το Δίον, μπορείτε να επισκεφτείτε τον αρχαιολογικό χώρο με το όμορφο αρχαίο θέατρο, αλλά μπορείτε και να οδηγήσετε μέχρι τον Άγιο Κωνσταντίνο για να επισκεφτείτε το Ρέμα Ορλιά (προσοχή! Όχι τον Άγιο Βασίλειο, γιατί θα φτάσετε στην άλλη μεριά του ρέματος). Μόλις πλησιάσετε στο φαράγγι και δείτε το εκκλησάκι στο δεξί σας χέρι, θα παρκάρετε στην πρώτη στροφή από όπου ξεκινάει ο χωματόδρομος για τους καταρράκτες. Στα 5 λεπτά περπάτημα, ο χωματόδρομος τερματίζει στη βάθρα με το μικρό καταρράκτη. Λίγο πριν φτάσετε σε αυτόν, στο δεξί σας χέρι, θα δείτε μια σημαδεμένη κοτρώνα. Από εκεί ξεκινάει, ένα πιο στενό κατηφορικό μονοπάτι που σε 10 λεπτά σας βγάζει σε ένα από τα μαγικότερα θεάματα που έχετε δει στη ζωή σας, το μεγάλο καταρράκτη του ρέματος Ορλιά.
Το εντυπωσιακό είναι ότι όλο αυτό το γάργαρο τουρκουάζ νερό το «ρουφάει» κυριολεκτικά η γη λίγο παρακάτω, γιατί όπως λέει ο μύθος, σε αυτό το ρέμα έπλυναν τα χέρια τους οι Μαινάδες μετά το φόνο του Ορφέα και το ποτάμι από τη ντροπή του κρύφτηκε. Και πράγματι εξαφανίζεται λίγο παρακάτω. Το νερό όλο και λιγοστεύει και ξαφνικά χάνεται σε μια μικρή «λακουβίτσα», και για του λόγου το αληθές εκεί μπορείτε να φτάσετε με αυτοκίνητο.
Μια πανέμορφη τοποθεσία είναι η Βροντού. Μπορείτε να κάνετε στάση στο ρέμα του παπά (της Βροντούς) λίγο έξω από το χωριό (εδώ βρίσκεται και ο ΕΟΣ Βροντούς), να κάνετε πικ νικ την άνοιξη και μπάνιο το καλοκαίρι και να περπατήσετε μέχρι την Παλαιά Βροντού και το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας. Υπάρχουν ταμπέλες παντού. Η πεζοπορία μέχρι το καταφύγιο Κρεβάτια δεν ενδείκνυται για παιδιά, καθώς είναι πολύ ανηφορική και πρέπει να γυρίσετε πίσω με τα πόδια.
Μια εύκολη διαδρομή στη φύση που μπορείτε να κάνετε με παιδιά είναι προς την Αγία Κόρη. Αφήνετε το αυτοκίνητο στην είσοδο του ιερού χώρου και κατεβαίνετε μερικά σκαλιά, τα οποία σας οδηγούν στο εκκλησάκι κάτω στο ποτάμι με το άγιασμα. Από το σημείο που έχετε αφήσει το αυτοκίνητο, ξεκινάει ένα ανηφορικό μονοπάτι που σε ένα τέταρτο σας οδηγεί στον καταρράκτη της Αγίας Κόρης.
Στα Πιέρια Όρη
Ο Βόρειος Όλυμπος αντικρίζει τα Πιέρια Όρη και φαίνεται ότι έτσι οι Θεοί έβλεπαν τις Μούσες… Στο σημείο που συναντιούνται τα δύο βουνά βρίσκεται το φαράγγι του Ολύμπου που το διασχίζει ο δρόμος που συνδέει την Κατερίνη με την Ελασσόνα, το άλλο πέρασμα από τη Μακεδονία στη Θεσσαλία. Στη μέση του δρόμου, βρίσκεται ο Άγιος Δημήτριος –μάλλον- το πιο γραφικό χωριό της περιοχής, όπου θα βρείτε ταβέρνες και ξενοδοχεία. Αν όμως είστε μεγάλη οικογένεια ή παρέα με πολλά παιδιά, αυτό που ψάχνετε θα το βρείτε στο Κτήμα Μπέλλου http://www.ktimabellou.gr/, ένα πολύ ωραίο ξενοδοχείο με παιδικές χαρές και «αγροτουριστικές» δραστηριότητες, στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν παιδιά.
Ανεβαίνοντας προς το πιο τουριστικό Ελατοχώρι, στη Ρητίνη θα βρείτε μια πολύ καλή ταβέρνα «Γευστικό Πανόραμα» Facebook/ Γευστικό Πανόραμα. Λίγο παραπάνω, κάποτε βρισκόταν το «Ινδιάνικο Χωριό», το οποίο όμως έκλεισε και δεν θα ξαναλειτουργήσει. Στο Ελατοχώρι θα βρείτε αρκετούς ξενώνες φιλικούς στις οικογένειες, όπως το Πατρικό http://www.patriko-hotel.gr και το Archontariki Mountain Suites http://www.amadrias.gr. Στο παλιό Ελατοχώρι, βρίσκεται μία από τις καλύτερες ταβέρνες που έχουμε φάει ποτέ, το «Τζιβαέρι» Facebook Tzivaeri Elatoxori και λίγο έξω από το χωριό στο δρόμο για το χιονοδρομικό, στη θέση «Χώρος Αναψυχής Πέτρινο» θα βρείτε επίσης μια πολύ καλή ταβέρνα με χώρο στάθμευσης.
Στο Χιονοδρομικό του Ελατοχωρίου, όποιος δεν θέλει να πάει ψηλότερα με τους αναβατήρες ή να κάνει σκι, μπορεί να κάτσει στο όμορφο «σαλέ» που έχει και παιδότοπο http://www.elatohori-ski.gr. Επιστρέφετε στην Αθήνα μέσω Κατερίνης, έχοντας κάνει μια στάση στο όμορφο πάρκο (που την περίοδο των γιορτών μεταμορφώνεται σε Πάρκο των Χρωμάτων) και έχοντας πάρει για την επιστροφή τι άλλο; Αχνιστές μπουγάτσες!
Tips για μια χειμερινή πεζοπορία με παιδιά
- Η καλύτερη λύση είναι τα ισοθερμικά εσώρουχα. Αν δεν έχετε, μπορείτε απλώς να τους φορέσετε μέσα από τις φόρμες κολάν ή καλσόν (πιο εύκολο αν είναι κορίτσια).
- Γάντια, σκουφί είναι απαραίτητα και προτιμώμενο είναι το αντιανεμικό μπουφάν και όχι το φουσκωτό.
- Πολύ σημαντικά τα σωστά παπούτσια. Ποτέ γαλότσες!
- Καλό είναι να κουβαλούν μόνα τους ένα μικρό τσαντάκι –τύπου νηπιαγωγείου- με το νερό τους και χαρτομάντηλα-υγρομάντηλα, το οποίο σίγουρα θα γεμίσουν με «θησαυρούς της φύσης», τους οποίους μπορείτε μετά να τους αξιοποιήσετε –και καλλιτεχνικά και ως «ημερολόγιο» αναμνήσεων.
Ενδεικτική βιβλιογραφία για ένα ταξίδι στον Όλυμπο και τα Πιέρια Όρη
Μανδηλαρά Φιλ., «Οι 12 Θεοί του Ολύμπου», εκδόσεις Παπαδόπουλος.
Συλ. Έργο, «Οι 9 Μούσες», εκδόσεις Παπαδόπουλος.
Pingback: Εκδρομή στο βουνό – Εικονική περιήγηση
Pingback: Trip to the mountain – Virtual tour
Pingback: Горное путешествие – Виртуальный тур