Της Ιφιγένειας Λαναρά
Πόσες φορές εμείς οι γονείς έχουμε βρεθεί στη θέση να αγοράσουμε ένα ακόμα παιχνίδι και βλέποντας το παιδικό δωμάτιο -μην πω και όλο το σπίτι- να (ξανα)γεμίζει και τα παιδιά να απασχολούνται ελάχιστα με αυτά, να παραπονιόμαστε;
Σε εμάς, με εξαίρεση ορισμένα διαχρονικά παιχνίδια, συμβαίνει αρκετά συχνά, καθώς τα παιδιά προτιμούν τελικά να περνούν χρόνο μαζί με τους γονείς τους, να βιώνουν μαζί νέες εμπειρίες και να κάνουν από κοινού νέες εξερευνήσεις, νέες αναζητήσεις.
Ο Oliver James, διάσημος συγγραφέας βιβλίων ψυχολογίας, προτείνει στους γονείς να αποφεύγουν να αγοράζουν στα παιδιά υλικά αγαθά και να επικεντρωθούν στο να περνούν ποιοτικό χρόνο μαζί τους. Αυτό ακριβώς επιβεβαιώνουν και έρευνες που έχουν καταδείξει ότι τα παιδιά μπορούν να εκτιμήσουν μόνο το ένα τρίτο των παιχνιδιών που τους αγοράζουν οι γονείς.
Ώρα για οικονομία λοιπόν! Και με τα χρήματα που περισσεύουν, τί καλύτερο από το να οργανώσουμε ένα οικογενειακό ταξίδι. Εκτός από την χαρά που προσφέρει, το οικογενειακό ταξίδι λειτουργεί θετικά και στη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Commercial Research[1], τα βιωματικά δώρα (όπως δώρα διακοπών ή εκδρομές, κλπ.) έχουν πιο βαθύ αντίκτυπο στα παιδιά από ό,τι τα υλικά δώρα. Για να αντιληφθούμε τους λόγους που συμβαίνει αυτό, ας σκεφτούμε λίγο τα οφέλη του οικογενειακού ταξιδιού:
Το ταξίδι ενισχύει τους οικογενειακούς δεσμούς: Η ανταλλαγή εμπειριών και η δημιουργία οικογενειακών αναμνήσεων είναι κάτι που έχει πολύ μεγαλύτερη αξία από οποιοδήποτε υλικό αγαθό. Το ταξίδι αλλάζει την ατμόσφαιρα και τη δυναμική της οικογένειας. Μακριά από τις δουλειές του σπιτιού -που δεν τελειώνουν ποτέ- τις σχολικές διαδρομές και τις ατέλειωτες ώρες δουλειάς, οι γονείς μπορούν να αφήσουν τη ρουτίνα τους και να απολαύσουν την παρέα των παιδιών τους, δοκιμάζοντας μαζί τους νέες εμπειρίες.
Το ταξίδι είναι εξαιρετικά εκπαιδευτικό: Πηγαίνοντας σε νέα μέρη ή/και κάνοντας δραστηριότητες με όλη την οικογένεια, το ταξίδι βοηθάει τα παιδιά στην ανάπτυξη τμημάτων του εγκεφάλου τους που σχετίζονται με όλα, από τη διαχείριση του στρες έως τη βελτίωση της ικανότητας μάθησης. Το ταξίδι δημιουργεί οφέλη και δυνατότητες μάθησης για όλη την οικογένεια πριν ακόμη πραγματοποιηθεί. Η αναζήτηση ιδεών και ο σχεδιασμός του ταξιδιού μπορεί για παράδειγμα να βοηθήσει τα παιδιά μετά από κάποια ηλικία να εξασκηθούν στον οικονομικό προγραμματισμό. Έχει επιβεβαιωθεί από έρευνες ότι τα παιδιά που ταξιδεύουν, επιστρέφουν στο σχολείο με καλύτερες επιδόσεις στην ανάγνωση, τα μαθηματικά και τις γενικές γνώσεις από τους συνομηλίκους τους που δεν ταξιδεύουν.
Το ταξίδι διδάσκει τα παιδιά ανεκτίμητες δεξιότητες ζωής: Το ταξίδι σημαίνει απομάκρυνση από τις συνήθειες της καθημερινής ζωής και επιτρέπει στα παιδιά να αναπτύξουν νέες δεξιότητες. Τα παιδιά μαθαίνουν να προσαρμόζονται καλύτερα στις συνθήκες κάθε ταξιδιού, μαθαίνουν να είναι περισσότερο δεκτικά και να δοκιμάζουν νέα πράγματα. Ακόμα και σε περιπτώσεις «ατυχιών» τα παιδιά μαθαίνουν ότι όλα τα πράγματα στη ζωή δεν θα λειτουργούν πάντα όπως τα σχεδιάζουμε και αυτό δεν είναι πάντα απαραίτητα κακό!
Το ταξίδι μειώνει την προσκόλληση των παιδιών στην τεχνολογία: Το ταξίδι είναι ένας τρόπος για να απομακρυνθούν τα παιδιά από τις οθόνες της τηλεόρασης, να αφήσουν τα κινητά και τα tablets. Οι δραστηριότητες στη φύση επιτρέπουν στα παιδιά να βγουν έξω και να ασκηθούν. Επίσης, τους διδάσκει να εκτιμούν τη φύση και να δίνουν την δέουσα σημασία στην προστασία του περιβάλλοντος.
Το ταξίδι δημιουργεί αναμνήσεις που διαρκούν μια ζωή: Οι ερευνητές θεωρούν ότι το ταξίδι είναι επωφελές όχι μόνο βραχυπρόθεσμα, αλλά και μακροπρόθεσμα, καθώς βοηθάει στην οικοδόμηση μόνιμων, θετικών αναμνήσεων. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία διαπίστωσε ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων επέλεξε τις παιδικές οικογενειακές διακοπές ως την πιο αγαπημένη ανάμνηση, οδηγώντας τους ερευνητές να ονοματίσουν αυτές τις εμπειρίες “άγκυρες ευτυχίας” (“happiness anchors.”). Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, οι αναμνήσεις αυτές λειτουργούν ως άγκυρες και δίνουν τη δυνατότητα στο άτομο να αντιμετωπίσει με πιο θετικό τρόπο τις δυσκολίες που μπορεί να συναντήσει στη ζωή, το άγχος κλπ.
Την επόμενη φορά λοιπόν που θα θελήσετε να αγοράσετε ένα ακόμα παιχνίδι για τα παιδιά σας, σκεφτείτε και την ιδέα μιας οικογενειακής εξόρμησης!
[1] Journal of Consumer Research, Volume 43, Issue 6, 1 April 2017, Pages 913–