Όσοι με γνωρίζουν καλά, ξέρουν το σύνδρομο με τα «κυκλάκια». Γεννήθηκε από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Στην πόρτα του παιδικού μου δωματίου είχα τρεις χάρτες: της Ελλάδας, της Ευρώπης και του κόσμου. Ήταν διαδραστικοί (!) Πάνω τους ζωγράφιζα «κυκλάκια» με μαύρο μαρκαδόρο πίνακα, απ’ αυτόν που σβήνει. Τα «κυκλάκια» δεν ήταν για το πού είχα πάει. Αλλά για το πού θα ήθελα να πάω.
Η εμμονή με τα “κυκλάκια”
Προέκυπταν από βιβλία λογοτεχνίας, ταξιδιωτικά άρθρα του National Geographic, εκπομπές της Μάγιας Τσόκλη και …άλλους χάρτες. Καθετί ενδιαφέρον που διάβαζα και με μετέφερε σε ένα τόπο, γεννούσε μια ανάγκη να τον επισκεφτώ και δια ζώσης. Μυθολογία, ιστορία, τέχνες, Sir Patrik Leigh Fermor, Καζαντζάκης…
Αργότερα με τις σπουδές στις διεθνείς σχέσεις εντάθηκε περισσότερο το «πρόβλημα». Το βιβλίο «Ταξίδι στη σκιά του Βυζαντίου» του William Dalrymple με έκανε να ταξιδέψω στα χνάρια του συγγραφέα και των δύο «προκατόχων» του το 2004, γεγονός που με σημάδεψε για πάντα. Αργότερα, είχα την τύχη να συνταξιδέψω και με τον ταξιδευτή συγγραφέα Αλέξανδρο Μασσαβέτα ως τα βάθη της Τουρκίας. Τα «κυκλάκια» ποτέ δεν μειώθηκαν.
Και μετά γεννήθηκαν τα travel blogs…
Η εποχή γέννησε και τα travelblogs, τα ταξιδολόγια, που μπορείς να βρεις ακόμα πιο πολλά όνειρα, πιο πολλές πηγές έμπνευσης, πιο πολλά «κυκλάκια». Να βρεις πιο εύκολα το χαρακτήρα που σου ταιριάζει, να τον αισθάνεσαι κοντά σου, να τον εμπιστεύεσαι. Άρχισα να διαβάζω πλέον τη Μάγια Τσόκλη στο Travelsbytravelers, γιατί «κατέχει» η ίδια την Τέχνη του Ταξιδιού. Τον Αντώνη Ιορδάνογλου, γιατί είναι μοναχικός καβαλάρης και φωτογράφος κι έχει το ταλέντο να διηγείται ιστορίες όπως ένας φίλος που μόλις επέστρεψε από το ταξίδι. Διαβάζω The hiking experience γιατί η πεζοπορία είναι ό,τι αγαπώ περισσότερο στο ταξίδι.
Και μετά ήρθαν τα παιδιά…
Με την οικογένεια, τα «κυκλάκια» επεκτάθηκαν και στην παιδική λογοτεχνία: Άλκη Ζέη, Πηνελόπη Δέλτα, Φίλιππος Μανδηλαράς, Μαρία Αγγελίδου, Αντώνης Παπαθεοδούλου… Όμως το ταξίδι με παιδιά απαιτεί προετοιμασία. Ένα πρόγραμμα που να ικανοποιεί όλους, μικρούς και μεγάλους. Άρχισα λοιπόν να διαβάζω family blogs και να εμπνέομαι από άλλους γονείς που ταξιδεύουν με τα παιδιά τους. Σε αυτά βρίσκω πάντα αυτό που ψάχνω. Φιλικά στην οικογένεια καταλύματα και δραστηριότητες στο ταξίδι που θα κρατήσουν το ενδιαφέρον των παιδιών αμείωτο.
Ανακάλυψα λοιπόν την Πελιώ, που ήταν η πρώτη δημοσιογράφος που μετέφερε με την πένα της τις ανάγκες των γονιών και της οικογένειας στο Ταλκ. Τρελαίνομαι για τη γραφή της και τα αστεία της μπορούν να με κάνουν να ξεκαρδιστώ.
Άρχισα να διαβάζω τη Μαριάννα στο Days of Bliss γιατί έχει 4 παιδιά και είναι ο πιο χαλαρός και συνάμα διεισδυτικός άνθρωπος του κόσμου. Οι φωτογραφίες και τα άρθρα της μου λένε κάθε φορά «Να χαίρεσαι τη στιγμή και να ζεις τη ζωή εις βάθος. Ό,τι κι αν συμβεί, η ζωή είναι ωραία και μας αγαπάει». Με έκανε να αγαπήσω την Ύδρα σε αυτό το άρθρο https://daysofbliss.gr/2016/06/hydra-bliss.html
Διαβάζω τις Callie, Kathy και Mama Maria στο Anthomeli γιατί πρόκειται αληθινά για μια οικογενειακή υπόθεση: δύο γλυκύτατες αδερφές και η γιαγιά-πλέον Μαρία, η οποία είναι -μάλλον- η γενεσιουργός αιτία για την αγάπη όλης της οικογένειας για τα ταξίδια. Έχουν γυρίσει οικογενειακώς την Ευρώπη με ένα αυτοκινούμενο και μοιράζονται με αμεσότητα τις ταξιδιωτικές τους εμπειρίες. Το πιο επίκαιρο άρθρο τους που διαβάζω κάθε φθινόπωρο είναι http://www.anthomeli.com/2017/10/10-tropi-na-kanete-fthinoporo-pio-diaskedastiko.html
Διαβάζω τη Μάγδα στο Kathemeragoneis γιατί τρέφει αυθεντικό ενδιαφέρον για την ιστορία, τα καλά βιβλία, τους αρχαιολογικούς θησαυρούς του τόπου μας και τα μουσεία. Έχει αγόρια περίπου στην ίδια ηλικία με τα κορίτσια μου και τα μεγαλώνει με τρόπο τέτοιο που πολύ θα ήθελα να την έκανα συμπεθέρα! Το άρθρο της στο οποίο συχνά αναφέρομαι και προκαλώ φίλους να το διαβάσουν είναι από την αγαπημένη μας Αρκαδία https://www.kathemeragoneis.com/karytaina-apo-toys-galloys-ippotes-mechri-to-pentochiliaro/
Διαβάζω την Άννα, τη Dreamista που ονειρεύεται και τη θαυμάζω γιατί ταξιδεύει με δίδυμα. Είναι πηγή έμπνευσης για όλες όσες έχουν δίδυμα ή μωρά σε κοντινές ηλικίες και την εμπιστευόμαστε γιατί έχει σίγουρα βρει το πραγματικά πιο άνετο ξενοδοχείο. Τρελαίνομαι για τις πρακτικές συμβουλές της και τους οδηγούς επιβίωσης! https://www.dreamista.gr/tag/travel-with-twins-tips.
Διαβάζω τη Celeste γιατί μου αρέσει να βλέπω πώς αντιλαμβάνονται την Ελλάδα οι ξένοι που αγαπούν αυτόν τον τόπο. Φρέσκια ματιά χωρίς στερεότυπα και προκαταλήψεις που σε κάνει να ταξιδεύεις σε μέρη που έχεις ξαναπάει σαν να είναι η πρώτη φορά. Έχετε σκεφτεί να κάνετε οικογενειακό spa για παράδειγμα; https://familyexperiencesblog.com/family-spa-and-wellness-vacation-in-greece/.
Πριν πάω οπουδήποτε, ψάχνω τα αρχεία και κάνω ερώτηση στην ομάδα «Έξοδος με τα παιδιά» στο Facebook, γιατί σίγουρα θα βρεθεί κάποιος local να μου λύσει τις απορίες, ενώ όταν θέλω να πάρω τους δρόμους με τα παιδιά μου στην Αθήνα, συμβουλεύομαι πάντα την ατζέντα του Littlecityspots γιατί μπορώ να εντοπίσω αυτό που με ενδιαφέρει βάσει ηλικιών, περιοχής και δραστηριότητας. Ενδιαφέρουσες προτάσεις βρίσκω και στην ομάδα Έξοδος με παιδιά – Baby & Kid Friendly Places in Greece
Ο χρόνος περνάει. Το ταξίδι όμως δε σταματάει ποτέ γιατί ο κόσμος είναι μεγάλος και η ζωή μικρή. O Alain De Botton στην «τέχνη του ταξιδιού» μιλάει για όλες τις ανακαλύψεις και τις απογοητεύσεις ενός ταξιδιού μνημονεύοντας φιλοσόφους που κατάφεραν να κάνουν μυριάδες ταξίδια περνώντας τη ζωή τους κλεισμένοι αντικειμενικά μέσα σε ένα δωμάτιο. Προσεύχομαι κάθε μέρα να φτάσω να ζήσω τις μέρες εκείνες.