Η Εύη Κατσιγιάννη μας ταξιδεύει με τα παιδιά της στην πόλη της
Ο Βόλος αποτελεί έναν οικογενειακό προορισμό υψηλών προσδοκιών όλες τις εποχές του χρόνου. Τον χειμώνα όμως, έχει μια γοητεία αλλιώτικη. Όλα κυλούν πιο αργά και είναι η εποχή που η πόλη εκπέμπει μια εσωστρέφεια, χαρίζοντας απλόχερα συναισθήματα νοσταλγίας για τα παλιά όσο ποτέ άλλοτε. Σαν να φοράει άλλη φορεσιά…
Πέραν του ότι αποτελεί πέρασμα για να προσεγγίσει κανείς τα γραφικά χωριά του Πηλίου, ο Βόλος έχει να επιδείξει τα δικά του πλούσια κάλλη σε κάθε επισκέπτη. Οπότε, πάρτε κασκόλ και σκουφιά και φύγαμε!
Μόλις τρεισήμισι ώρες χωρίζουν την Αθήνα από τον Βόλο, όπου κάλλιστα μπορούμε να φτάσουμε χωρίς καμία στάση, αλλά αυτό εξαρτάται από τις συνήθειες της κάθε οικογένειας. Αν έχουμε φροντίσει ώστε τα παιδιά μας να έχουν φάει λίγη ώρα πριν, να έχουν πάει τουαλέτα και να έχουν κάπως κουραστεί με παιχνίδι τις ώρες προ ταξιδιού, είναι κάτι εφικτό. Διαφορετικά, θα πρότεινα μία στάση στα Καμένα Βούρλα και καφεδάκι παρά θιν’ αλός που είναι περίπου στο μέσο της διαδρομής.
Το πρώτο που θα συναντήσει κανείς ερχόμενος στο Βόλο (από την έξοδο της Αγχιάλου) είναι η καρτποσταλική εικόνα με τα σπίτια σε τέλεια διάταξη, στο βάθος τα χωριά του Πηλίου που είναι σαν να κρέμονται από την πλαγιά του βουνού και μπροστά το γραφικό λιμάνι των Αργοναυτών. Μια εικόνα που όποιος την δει δεν την ξεχνά ποτέ.
Πού να μείνουμε και πού να φάμε;
Και τώρα, πού θα μείνουμε; Ο Βόλος αν και πόλη με μεγάλο αριθμό επισκεπτών ετησίως, δυστυχώς δεν διαθέτει πολλά ξενοδοχεία κατάλληλα για οικογένειες με παιδιά. Μια εξαιρετική επιλογή είναι το ‘’Ξενία’’ https://www.domotel.gr/hotel/4/Xenia-Volos που βρίσκεται στην πιο αριστοκρατική συνοικία της πόλης, έχει άπλα για να παίζουν τα παιδιά και είναι πολύ κοντά στην παιδική χαρά του Αγίου Κωνσταντίνου. Η προσφάτως ανακαινισμένη ‘’Αίγλη’’ https://www.aegli.gr/el/page/2-to-xenodoxeboloio-aegli-sto- στην αρχή της παραλίας, μπροστά από το Λιμεναρχείο, είναι επίσης μια καλή πρόταση. Ομοίως, προσφάτως ανακαινισμένη, η ‘’Κυψέλη’’, https://www.hotelkipseli.gr/el/index.html στο κέντρο της παραλίας με μοναδική θέα στο λιμάνι του Βόλου, αποτελεί ασφαλή και οικονομική επιλογή. Το ίδιο και το νεόδμητο ‘’Volos Palace Hotel’’ http://www.volospalace.gr/gr λίγο πιο μακρυά από το κέντρο της πόλης, αλλά σε κομβικό σημείο. Τέλος, αν και απέχει 4 χλμ από την πόλη του Βόλου, το φιλικό για παιδιά Valis Hotel http://valishotel.gr/kids-club/ που είναι χτισμένο σχεδόν πάνω στη θάλασσα, πέραν των πολυτελών του υπηρεσιών, διαθέτει έμπειρους εκπαιδευτικούς, παιδικό κινηματογράφο και αίθουσα με παιχνίδια για μεγαλύτερα παιδιά.
Κι αφού ξεφορτώσαμε το αυτοκίνητο και τακτοποιηθήκαμε στο ξενοδοχείο, πάμε να τσιμπήσουμε κάτι! Εδώ οι επιλογές θα μπορούσαν να είναι αμέτρητες μιας και μιλάμε για έναν τόπο που υπηρετεί πολύ καλά την τέχνη της γαστρονομίας. Και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τους εκλεπτυσμένους ουρανίσκους των Βολιωτών, αλλά και με την άριστη ποιότητα των πρώτων υλών. Γιατί είναι ευλογημένος τόπος ο Βόλος! Παρόλ’αυτά, δυστυχώς δεν είναι όλα τα μαγαζιά κατάλληλα για οικογένειες με παιδιά. Από αυτά, για τσίπουρο μετά των ξακουστών μεζέδων ξεχωρίζει το ‘’Γιάννα-Νίκος’’ στα Παλιά. Βρίσκεται ακριβώς πάνω στην πλατεία με το μικρό σιντριβάνι κι έχει πολύ χώρο για παιχνίδι (κυνηγητό, κρυφτό, πατίνι). Το φαγητό εκπληκτικό και σε πολύ καλή τιμή. Μια ηλιόλουστη μέρα, είναι ιδανικό. Διαφορετικά, αν βρέχει, δύσκολα τα πράγματα. Ο χώρος μέσα είναι πολύ μικρός και φυσικά! καπνίζουν. Πολύ όμορφα είναι στην ‘’Αύρα’’, κλασική αξία του Βόλου. Πάνω στο κύμα, με ωραίο φαγητό και άπλα για παιχνίδι. Κοντά στον Άγιο Κωνσταντίνο, βρίσκεται ο ‘’Σαρρής’’, μια παλιά, πρώτης τάξεως οικογενειακή ταβέρνα, με μεγάλο πλεονέκτημα την (εδώ κι ένα χρόνο ανακαινισμένη) παιδική xαρά που είναι σε απόσταση αναπνοής. Αν πάλι, βρεθείτε στην αγορά της πόλης, μην παραλείψετε να περάσετε από το ‘’Πλαγίως’’, ένα all day bar café restaurant, με υπέροχα μεσογειακά πιάτα και πολύ φιλικό στα παιδιά προσωπικό. Τέλος, στην Άλλη Μεριά, στα ‘’Σκαλάκια της Χαράς’’, προσφέρουν υπέροχο φαγητό (για τα παϊδάκια και το πρόβειο σουβλάκι, λένε τα καλύτερα) κι όχι δεν έχουν σκαλιά, αντιθέτως το κλίμα και ο χώρος είναι πολύ family friendly.
Και για καφεδάκι, στο μέσο της παραλίας βρίσκονται οι «Παιζωναύτες» http://www.paizonaftes.gr/, ένας πολύ όμορφος χώρος όπου τα παιδιά μπορούν να παίξουν στα φουσκωτά, στο τραμπολίνο ή να απασχοληθούν δημιουργικά φτιάχνοντας παιχνιδοκατασκευές με την καθοδήγηση παιδαγωγών, την ώρα που οι γονείς απολαμβάνουν τον καφέ ή το ποτό τους αγναντεύοντας τη θάλασσα. Πολύ ωραία είναι επίσης στο Ξενία, όπου έχει άπλα για τα παιδιά και φυσικά στο Valis που υπάρχει ξεχωριστός χώρος με παιχνίδια για να παίζουν τα παιδιά.
Βόλτες για ήλιο ή για κρύο και βροχή
Ο Βόλος ενδείκνυται για περιπάτους και ποδηλατάδες. Η βόλτα που πρέπει να κάνετε οπωσδήποτε με τα παιδιά σας είτε με τα πόδια, το ποδήλατο, το πατίνι ή το καρότσι, είναι να διασχίσετε την παραλία από το Λιμεναρχείο μέχρι τον Άγιο Κωνσταντίνο, που είναι λίγο παραπάνω από ένα χιλιόμετρο, χαζεύοντας τα αγκυροβολημένα σκάφη κι ατενίζοντας τον Παγασητικό κόλπο. Και αν τα παιδιά σας είναι λίγο μεγαλύτερα, σε ηλικία δηλαδή που δεν φοβάστε ότι μπορεί να χρειαστεί να πέσετε στη θάλασσα για να τα σώσετε, ή μικρότερα που να κάθονται στο καρότσι, μπορείτε να διασχίσετε το ‘’κορδόνι’’, τον κυματοθραύστη του λιμανιού που ξεκινά απέναντι από το κτήριο του Πανεπιστημίου και καταλήγει στον Φάρο, μια απόσταση ενός χιλιομέτρου με πολλαπλό ενδιαφέρον, αφού εκτός από τις πολύ όμορφες εικόνες της πόλης που χαρίζονται γενναιόδωρα σε όποιον έχει την τύχη να το διαβεί, μπορεί να συναντήσει κανείς καλλιτέχνες που το επιλέγουν ως ησυχαστήριο, ψαράδες και ζευγαράκια όλων των ηλικιών που απομονώνονται εκεί μακρυά από το θόρυβο της πόλης και τα αδιάκριτα βλέμματα των κατοίκων της.
Κι αν το κρύο είναι τσουχτερό ή βρέχει και δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για εξωτερικές δραστηριότητες, ο Βόλος έχει να προσφέρει πολλά ενδιαφέροντα πράγματα σε μια οικογένεια με παιδιά. Μια επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να γνωρίσουν τα παιδιά, αλλά και οι γονείς, τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Θεσσαλίας που φιλοξενούνται εκεί, από την παλαιολιθική περίοδο έως και τα ρωμαϊκά χρόνια. Παράλληλα, όλο τον χρόνο, γίνονται περιοδικές εκθέσεις με νέα ευρήματα ανασκαφών ή αφιερώματα σε σημαντικά πρόσωπα της Θεσσαλίας. Και μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τον Ι.Ν. Αγίας Τριάδας που βρίσκεται ακριβώς δίπλα, για να θαυμάσετε τις αγιογραφίες του Γουναρόπουλου.
Το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας http://www.piop.gr/el/diktuo-mouseiwn/Mouseio-Plinthokeramopoieias-Tsalapata/to-mouseio.aspx, που στεγάζεται στο παλιό εργοστάσιο πλινθοκεραμοποιίας Ν. και Σ. Τσαλαπάτα, εντυπωσιάζει τους μικρούς επισκέπτες οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να μάθουν για το παραδοσιακό επάγγελμα του πλινθοκεραμοποιού και να δουν κινούμενες και σταθερές μακέτες, που εξηγούν πώς φτιάχνονταν τα τούβλα και τα κεραμίδια. Στόχος του είναι να αναδείξει την ιστορική ταυτότητα της πόλης του Βόλου και να συμβάλει στη διάσωση και την προβολή της βιομηχανικής κληρονομιάς της. Στο Μουσείο οργανώνονται εκπαιδευτικά προγράμματα με παιχνίδια και δραστηριότητες, όπως το πρόγραμμα «Χτίζοντας τούβλα και κεραμίδια», όπου τα παιδιά παίζουν με μικρογραφίες των μηχανημάτων του εργοστασίου.
Το Μουσείο της Πόλης http://www.diki.gr/museum/mpolis.html, είναι το μοναδικό σύγχρονης αντίληψης Μουσείο Πόλης στην Ελλάδα. Οι μικροί επισκέπτες του, μπορούν να περιηγηθούν στην έκθεση, να επεξεργαστούν αντικείμενα των συλλογών του Μουσείου, να ζωγραφίσουν, να ασχοληθούν με δράσεις σχετικές με τις ενότητες Ενδυμασία, Εργασία, Άνθρωποι, Αθλητισμός, Αστικός χώρος, Διασκέδαση, Περίοδοι κρίσης, Κατοικία, ενώ παράλληλα, κάθε Σάββατο υλοποιείται εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 6-10 ετών, με τίτλο «Παίζουμε και μαθαίνουμε στο Μουσείο».
Εξαιρετικά ενδιαφέρον για τα παιδιά, είναι το Εντομολογικό Μουσείο Βόλου http://www.entomologikomouseio.gr, μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα και ταυτόχρονα το μεγαλύτερο και πληρέστερο ιδιωτικό εντομολογικό μουσείο των Βαλκανίων. Η πλούσια συλλογή του εντυπωσιάζει μικρούς και μεγάλους. Στο Μουσείο πραγματοποιούνται δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά ηλικίας 4-10 ετών.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Βόλου http://www.volosmuseum.gr, αρκετά μικρό, αλλά πολύ δραστήριο, μέσα από τα εκθέματά του, κεντρίζει τη φαντασία και το ενδιαφέρον των επισκεπτών για τον πλανήτη, την ιστορία της εξέλιξης της ζωής και τις φυσικές διεργασίες με απώτερο σκοπό την ευαισθητοποίησή τους ως προς τα φυσικά μνημεία. Παράλληλα, το Μουσείο οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά με σκοπό να γνωρίσουν τη Φυσική Ιστορία της Ελλάδας και ειδικά της ευρύτερης περιοχής του Βόλου. Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα που λειτουργούν καθ’ όλη την διάρκεια του έτους είναι: Ανακάλυψε τους Δεινόσαυρους, Μικροί Παλαιοντολόγοι, Θαλάσσιος Κόσμος, Εργαστήρι Πειραμάτων, Ο κόσμος των Ζώων, Μικροί Σπηλαιολόγοι.
Κι αν αποφασίσουμε να απομακρυνθούμε…
Λίγα μέτρα πιο πάνω από τον Άνω Βόλο, στην Ανακασιά, βρίσκεται το Μουσείο Θεόφιλου, του σπουδαίου Έλληνα λαϊκού ζωγράφου. Η οικία Κοντού στην οποία στεγάζεται το μουσείο, είναι ένα από τα σημαντικότερα νεότερα μνημεία της περιοχής της Μαγνησίας, καθώς τόσο η ίδια, όσο και ο ζωγραφικός της διάκοσμος διατηρούνται σε άριστη κατάσταση. Αποτελεί μοναδική περίπτωση πηλιορείτικου αρχοντικού που διασώζει ολοκληρωμένο ζωγραφικό πρόγραμμα του Θεόφιλου. Εκεί, ο επισκέπτης μέσα από την εικονογράφηση της ελληνικής λαϊκής παράδοσης ανακαλύπτει το μεγαλείο του σπάνιου σε ήθος και καλλιτεχνική αξία ζωγράφου. Τα παιδιά ενθουσιάζονται με την αυθεντικότητα και την απλότητα του έργου του Θεόφιλου.
Λίγο έξω από την πόλη του Βόλου, βρίσκονται τα χωριά Διμήνι και Σέσκλο, οι πιο συστηματικά ανασκαμμένες νεολιθικές θέσεις της Θεσσαλίας, που μας προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για την αρχιτεκτονική και την οικονομική οργάνωση των προϊστορικών οικισμών. Μια επίσκεψη με μεγάλο ενδιαφέρον για παιδιά που φοιτούν στις τάξεις του Δημοτικού.
Φεύγοντας από τον Βόλο, μην παραλείψετε να πάρετε γαστρονομικά καλούδια για πεσκέσι (μουστολούκουμα από τον Παππού, χαλβά από τον Παπαγιαννόπουλο, γαλακτομπούρεκο και κρέμα από την Κυψέλη, τυρόπιτα με παραδοσιακό φύλλο από τον Παλιό Φούρνο στα Παλιά) και τυροκομικά προϊόντα από το “Διά τυρός” www.diatyros.wordpress.com