Στους πρόποδες της Οίτης και την Παύλιανη… μαζί με τα παιδιά

kids Greece pavliani hiking river playground

Οικογενειακή εκδρομή με χιούμορ, φαντασία και χιόνια στην ορεινή Φθιώτιδα αγναντεύοντας την κοιλάδα του Σπερχειού

Σε δυόμιση ώρες από την Αθήνα, οδηγώντας δύο ώρες περίπου σε εθνική οδό και κάτι παραπάνω από μισή σε επαρχιακό δρόμο, βρίσκεστε στην Παύλιανη -μάλλον- το πιο ευφάνταστο χωριό της Ελλάδας. Το χωριό αποτελεί παράδειγμα θετικής δράσης από τους ίδιους τους κατοίκους του, οι οποίοι με μεράκι, χιούμορ και φαντασία έχουν καταφέρει να αναδείξουν το χωριό τους όχι μόνο ως πύλη για τους πεζοπόρους της Οίτης, αλλά προορισμό για όλη την οικογένεια, ιδιαίτερα φιλικό σε μικρά παιδιά.

Περπατώντας στην Άνω Παύλιανη, θα ανακαλύψετε πολλές ζωγραφιές και έξυπνα σκίτσα που έχουν δώσει νέα ζωή και νόημα σε τοίχους, εγκαταλελειμμένα σπίτια ή ακαλαίσθητες τεχνικές «παρεμβάσεις», μετατρέποντας τη βόλτα στο χωριό σε μια ζωντανή ανάγνωση κόμικς! Στο παλιό δημοτικό σχολείο, λειτουργεί το Κέντρο Ενημέρωσης για την Οίτη του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης, το οποίο απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και σκοπό έχει την ενημέρωση-ευαισθητοποίηση του κοινού για τη βιοποικιλότητα και το φυσικό περιβάλλον του βουνού. Η επίσκεψη στο Κέντρο μπορεί να συνδυαστεί -κατόπιν συνεννόησης- και με περίπατο σε κάποιο μονοπάτι της περιοχής (π.χ. το μονοπάτι του Ηρακλή) συνοδεία του προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης.

Ανάμεσα στο Άνω και το Κάτω χωριό, στο ύψος της καφετέριας «Μαντάμια Καφέ» εκτείνεται το φυσικό πάρκο αναψυχής, στο οποίο έχουν επίσης παρέμβει οι κάτοικοι του χωριού, καθιστώντας το αξιοθέατο που συνδυάζει το φυσικό κάλλος των πηγών του Ασωπού με την ανεξάντλητη φαντασία του ανθρώπινου νου. Το πάρκο αναδεικνύει όλες τις ομορφιές του την άνοιξη, αλλά και σκεπασμένο με χιόνι έχει μια άλλη γοητεία! Κατεβείτε προσεκτικά το μονοπάτι αν έχει χιόνι, διασχίστε τη «μουσική» γέφυρα με λίγα «μαθήματα πιάνου», επισκεφτείτε το Μουσείο Υδροκίνησης για να δείτε πώς λειτουργεί ο νερόμυλος, το νεροπρίονο, τα μαντάμια, η νεροτριβή και ακολουθείστε πορεία προς τα δεξιά ακολουθώντας το καλά σηματοδοτημένο μονοπάτι προς τις πηγές του Ασωπού. Καθ’ όλο το μήκος του, οι κάτοικοι της Παύλιανης έχουν «στολίσει» το μονοπάτι, εξυπηρετώντας πρακτικές αναγκαιότητες, όπως γέφυρες, σηματοδότηση, παγκάκια, αλλά κυρίως, κάνοντάς το ελκυστικό για μικρά (και μεγάλα) παιδιά, τα οποία θα αντέξουν πολύωρη πεζοπορία, καθώς ανά τακτά διαστήματα θα ανακαλύπτουν κούνιες και πολλά χειροποίητα/αυτοσχέδια παιχνίδια.

Σε πολλά σημεία του πάρκου μπορείτε να κάνετε πικ νικ και να περάσετε αρκετή ώρα, κυρίως την άνοιξη και το καλοκαίρι, ή να παίξετε με ασφάλεια χιονοπόλεμο και να φτιάξετε χιονάνθρωπο το χειμώνα. Στο πρώτο «πλάτωμα», βρίσκεται το «τελεφερίκ», στο δεύτερο, το ποδόλουτρο (σίγουρα όχι για το χειμώνα) και λίγο παρακάτω το «ποδοσφαιράκι» και το τραμπολίνο. Τα σκυλιά που κυκλοφορούν στην περιοχή, όχι μόνο είναι ακίνδυνα, αλλά είναι οδηγοί και προστάτες της πεζοπορίας σας. Γι’ αυτό και δεν μπόρεσα να παραλείψω να σας γνωρίσω το «φίλο» μας που μας έδειχνε το δρόμο, εκεί που το μονοπάτι ήταν καλυμμένο από φρέσκο χιόνι!

Ο Εθνικός Δρυμός της Οίτης και η γύρω περιοχή

Η Οίτη και η γύρω περιοχή είναι πλούσια σε ιστορία και μύθους. Στην Οίτη ανέβηκε ο Ηρακλής όταν η Δηιάνειρα του έδωσε να φορέσει το χιτώνα που ήταν ποτισμένος με το αίμα του Κένταυρου Νέσσου, στην προσπάθειά του να λυτρωθεί. Στο θέαμα του «τέλους» του Ηρακλή, ο Δίας έστειλε κεραυνούς που άνοιξαν τις πηγές του Γοργοποτάμου και πήραν τον Ηρακλή στον Όλυμπο για να ζήσει μαζί με τους θεούς.

Ο Γοργοπόταμος έχει μείνει στην ιστορία για τη μάχη των Ελλήνων κατά την Ελληνική Επανάσταση εναντίον στον Ομέρ Βρυώνη, αλλά και την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου το 1942 κατά τη διάρκεια της αντίστασης στις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής. Με παιδιά μπορείτε να φτάσετε εύκολα μέχρι κάτω από την ιστορική γέφυρα, και τις όχθες του ποταμού που σε αυτό το σημείο κάνει καταρράκτες. Ο Γοργοπόταμος απέχει από την Παύλιανη μία ώρα με το αυτοκίνητο μέσα από πανέμορφη διαδρομή στις παρυφές της Οίτης, τρεχούμενα νερά και με θέα την κοιλάδα του Σπερχειού μέχρι το Δέλτα του στο Μαλιακό κόλπο.

Η Υπάτη από την άλλη μεριά του βουνού, είναι η δεύτερη πύλη για την εξερεύνηση της Οίτης. Πριν την Υπάτη, στα Λουτρά, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιαματική πηγή. Σίγουρα θα χρειαστεί να εξηγήσετε στα παιδιά τι μυρίζει έντονα και να τα πείσετε ότι δεν «φταίτε» εσείς γι’ αυτό! Στην Υπάτη, βρίσκεται το Αστεροσχολείο, κέντρο εκπαίδευσης, έρευνας και διάδοσης της επιστήμης της Αστρονομίας (τηλ.: 2231098425, 2231079881) οι παλιοί νερόμυλοι και πέτρινες βρύσες και ο καταρράκτης με το μύλο.

Αν φτάσετε μέχρι την Υπάτη και είστε με παιδιά, επισκεφτείτε οπωσδήποτε την Ιερά Μονή Αγάθωνος. Πέραν του ότι είναι σημαντικό μοναστήρι, που έπαιξε σπουδαίο ρόλο κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, είναι ένα πραγματικό στολίδι της περιοχής και συχνά χαρακτηρίζεται ως «οικολογικό»! Φιλοξενεί στους χώρους του το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Οίτης και στους κήπους του λειτουργεί εκτροφείο άγριων πουλιών, παγονιών και ελαφιών. Η Παύλιανη από την Υπάτη απέχει μιάμιση ώρα περίπου μέσω της εθνικής οδού και η Μονή Αγάθωνος από την Υπάτη 15 λεπτά περίπου.

Γυρίζοντας στην Αθήνα, κάντε στάση σε έναν ακόμα ιστορικό τόπο, τις Θερμοπύλες, για να φανταστείτε τα «Στενά» και το πεδίο της Μάχης μεταξύ των Ελλήνων και των Περσών και να επισκεφτείτε το Μνημείο του Λεωνίδα και τα θερμά Λουτρά λίγο παρακάτω.

Για περισσότερες πληροφορίες για τον Εθνικό Δρυμό της Οίτης, επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες http://www.oiti.gr/ και http://www.katafygio-oiti.gr. Για να διαβάσετε περισσότερα για την περιοχή τους καλοκαιρινούς μήνες επισκεφτείτε Παύλιανη: διακοπές με παιδιά στο βουνό

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *