Τήνος: φύση, τέχνη, γεύση

volax hiking tinos

Οικογενειακή εκδρομή με πεζοπορία, γαστρονομία και μια γερή δόση από μαρμαροτεχνία και αρχιτεκτονική

Στο μυαλό των περισσότερων, η Τήνος είναι συνυφασμένη με τη θρησκευτική της ταυτότητα. Ταξίδια-αστραπή για ένα τάμα, Δεκαπενταύγουστος στην Παναγία, θρησκευτικές εκδρομές σαββατοκύριακου και ούτω καθ’ εξής… Η Παναγία προστάτεψε το νησί την εποχή που η αυθεντικότητα δεν ήταν και πολύ «της μόδας» και όταν τα υπόλοιπα κοντινά Κυκλαδονήσια είχαν ήδη πληγεί από την άμετρη δόμηση και το νεοπλουτισμό. Έτσι σήμερα η Τήνος είναι σε θέση να αποκαλύψει στους επισκέπτες της τη γνήσια αρχιτεκτονική της παράδοση, τις ανόθευτες τοπικές γεύσεις και την παρθένα της φύση μέσα από τα μονοπάτια της.

Το πρόσφατα ανανεωμένο και ξαναχαρτογραφημένο δίκτυο των μονοπατιών της Τήνου “Tinos Trails” ξεπερνά τα 150 χιλιόμετρα, συνδέει τα πανέμορφα χωριά του νησιού και επανασυστήνει στους επισκέπτες -ταγμένους πεζοπόρους ή απλώς περιπατητές- την ανεξερεύνητη Τήνο. «Ο επισκέπτης μπορεί να διαλέξει όποια διαδρομή ταιριάζει στα γούστα, την ηλικία και τις αντοχές του. Στην ιστοσελίδα θα βρει 12 θεματικές διαδρομές εμπειρίας με φίλτρα για να επιλέξει την πιο φιλική στα παιδιά, όπως για παράδειγμα τη «Στράτα των Μύλων» ή τα «Μαρμαροχώρια» για να βιώσει το μέγιστο της αρχιτεκτονικής εμπειρίας του νησιού!», αναφέρει ο Φοίβος Τσαραβόπουλος της ομάδας Paths of Greece. «Σε όλες τις διαδρομές, θα χαρεί το μάτι του περιστεριώνες και θα ζήσει την αυθεντική ζωή των Τηνιακών στα καφενεία που είναι ζωντανά σε κάθε χωριό του νησιού», παρατηρεί με ενθουσιασμό.

Η τουριστική ταυτότητα της Τήνου

«Αν η Τήνος διατηρεί την αυθεντικότητά της, το οφείλει στην Παναγία, καθώς η αυθεντικότητα στα περισσότερα από τα διπλανά μεγάλα νησιά επλήγη τα προηγούμενα χρόνια, λόγω του νεοπλουτισμού και της ανεξέλεγκτης τουριστικής ανάπτυξης», υπογραμμίζει ο Αλέξανδρος Κουρής, συνιδιοκτήτης της μικροζυθοποιίας «Νήσος», που είναι -παρεμπιπτόντως- η μεγαλύτερη «μικρή» της Ελλάδας και με τη μεγαλύτερη κοινότητα followers στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Με έδρα την Τήνο, μια μπύρα-ερωτικός μετανάστης που δημιουργήθηκε με το επιχειρηματικό πνεύμα του Αλέξανδρου και τις γνώσεις Επικοινωνίας της ταξιδιωτικής δημοσιογράφου Μάγιας Τσόκλη, προωθεί πιο πολύ το νησί, παρά τη μπύρα την ίδια! «Τρία είναι τα στοιχεία υπεροχής του νησιού», συμπληρώνει η Μάγια: «η φύση, η τέχνη και η γεύση», τα οποία αποκαλύπτονται στον επισκέπτη αν ψάξει πέρα από την επιφάνεια.

Η φύση…με τα πόδια

«Μία από τις πιο εντυπωσιακές διαδρομές είναι η Γεωδιαδρομή», πιστεύει ο Φοίβος που γνωρίζει πλέον κάθε πέτρα -ή βώλακα!- της Τήνου. Και με αυτήν την παραδοχή ξεκίνησε η πεζοπορία στη διαδρομή Φαλατάδος-Βωλάξ. Αφήνοντας πίσω μας την καταπράσινη θέα του Φαλατάδου και αγναντεύοντας την ψηλότερη κορυφή της Τήνου, τον Τσικνιά που έχει τους δικούς του μύθους του Ηρακλή και του Βοριά να διηγηθεί, περπατούσαμε πλέον προς το άνυδρο, σχεδόν «εξωγήινο» τοπίο μέχρι το Βωλάξ.

Εξασφαλίζοντας τη σχετική άδεια, ακολουθήσαμε την παράκαμψη που οδηγεί στην ιδιωτική περιουσία του Πραξιτέλη Γιαννουλίνου, λίγο έξω από το Φαλατάδο, στους Πετράδες, η οποία μας αποκάλυψε μια εντυπωσιακή στοά από «βώλακες» τις μεγάλες πέτρες που «βγάζει η γη», όπως λένε οι ντόπιοι. «Αγελουδοκαμάρα την αποκαλούμε αυτή τη στοά. Από τις αγελούδες, τα ξωτικά της Τήνου, που «ντύνουν» τους τοπικούς θρύλους και διηγήσεις», μας λέει ο Φοίβος προσκαλώντας μας να κάνουμε ησυχία για να απολαύσουμε αυτό το μοναδικό φυσικό θαύμα.

Η τέχνη και η αρχιτεκτονική

Η μαρμαροτεχνία και η αρχιτεκτονική είναι ό,τι πολυτιμότερο έχει να αποκαλύψει το νησί. Αξίζει να επισκεφτείτε το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς. Στον Πύργο, μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε κατόπιν συνεννόησης το εργαστήριο και την έκθεση του Πέτρου Μαρμαρινού, το Μουσείο Πανορμιτών Καλλιτεχνών και το σπίτι του Χαλεπά.

Στην Αετοφωλιά, επισκεφτείτε το -σχετικά άγνωστο- Μουσείο Παραδοσιακής Κεραμικής Τήνου που στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό σπίτι με περιστερεώνα και δημιουργήθηκε το 1989 από τον Πολιτιστικό σύλλογο Αετοφωλιανών, με την μουσειολογική μελέτη και επιμέλεια του  Κέντρου Μελέτης Νεώτερης Κεραμικής  στην Αθήνα. Στον Κουμάρο, λειτουργεί το καλοκαίρι -με τις φροντίδες της οικογένειας Τσόκλη- το θέατρο, ενώ το Μουσείο Τσόκλη βρίσκεται στον Κάμπο.

Επισκέψιμο είναι το κτίριο των Ουρσουλίνων, και αν βρεθείτε στο Βωλάξ, επισκεφτείτε ένα από τα εργαστήρια που συνεχίζουν την τέχνη της καλαθοπλεκτικής όπως αυτό του Λουδοβίκου.

Τα γευστικά μονοπάτια

Το πέτρωμα και η τηνιακή παράδοση στα τυριά, η λούζα, η αγκινάρα και τα γλυκά τυροπιτάκια είναι μόνο η αρχή. Από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Τήνου και το τυροκομείο της Αγγέλας Βίδου-Ρουγγέρη στη Στενή, στο -με τίποτα μην το χάσεις- «Θαλασσάκι» της Αντωνίας Ζάρπα, και από το «Περιβόλι της Νικολέτας» Φωσκόλου, στα παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία «Μεσκλιές» και «Χάλαρης» και στα μυρωδάτα χειροποίητα σαπούνια «Ένα κάρο» της Γεωργίας Ζήλου, όλες οι οικοτεχνίες και γευστικές «εκρήξεις» στον ουρανίσκο έχουν «βαρύ» ονοματεπώνυμο.

Κι αν είστε του κρασιού, ή και της μπύρας, οι αμπελώνες της Τήνου και η ζυθοποιία «Νήσος» θα σας προκαλέσουν -τουλάχιστον- έκπληξη. Δείτε περισσότερα στο Volacus στο Φαλατάδο, στο Τ-oinos και στη Nissos, και εδώ που φτάσαμε… άντε θα το πω κι εγώ! Καλή σας απόλαυση!

Ιδανική διαμονή για οικογένειες το Cavos Hotel & Suites στον Άγιο Σώστη πάνω σε υπέροχη παραλία.

Για να σχεδιάσετε μια family & kids friendly ιδιωτική ή ομαδική επίσκεψη στη φύση, την τέχνη και τη γαστρονομία του νησιού, αποστείλετε μήνυμα στο mommylook@mamakita.gr.  

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *