Βόλτα με βρέφη και μικρά παιδιά

kids Greece peloponnese beach forest

Δέκα ερωτήματα που η νέα μαμά καλείται να απαντήσει πριν βγει έξω από το σπίτι!

  1. Πώς θα το ταΐσω;

Το βασικότερο ζήτημα που αντιμετωπίζει η νέα μαμά -και που τη φοβίζει ενδεχομένως- να βγει από το σπίτι είναι το πότε θα ζητήσει να φάει το μωρό της. Η αλήθεια είναι ότι αυτό το εμπόδιο εξαλείφεται πλήρως με το θηλασμό. Ενώ ο δημόσιος θηλασμός είναι δεδομένος στις χώρες της βόρειας Ευρώπης ως ο μοναδικός φυσικός τρόπος διατροφής του βρέφους, αλλά και φυσική ανάγκη της τροφού, στην Ελλάδα, η τροφός ενδέχεται να αισθανθεί άβολα. Δεν θα εξετάσω τις αιτίες αυτού, ούτε θα υπερασπιστώ αλόγιστα τη μία ή την αντίθετη άποψη. Η χρήση όμως ενός υφασμάτινου μάρσιπου, εσάρπας ή μαντηλιού είναι μια πολύ καλαίσθητη επιλογή για τη νέα μαμά, που θα την κάνει να αισθανθεί άνετα γιατί δεν θα τραβήξει τα βλέμματα.

  1. Μόνη ή με παρέα;

Στο νέο της ρόλο η γυναίκα θέλει να ανακτήσει τη χαμένη της αυτοπεποίθηση. Για να αισθανθεί ότι μπορεί να τα καταφέρει και μόνη της να πάει μια βόλτα με το μωρό της, χρειάζεται πρώτα από όλα να το πιστέψει η ίδια. Είναι σημαντικό να γνωρίζει ότι δεν έχει την ανάγκη τρίτων και ότι μπορεί να αναζητά την παρέα τους όταν το θέλει πραγματικά. Σίγουρα η παρέα μιας μαμάς-φίλης ή ενός μπαμπά-φίλου δημιουργεί μια όμορφη ατμόσφαιρα, αφού η νέα μαμά θα μπορεί να μοιραστεί τους προβληματισμούς της χωρίς να αισθάνεται άσχημα.

  1. Πού να πάω;

Αυτό εξαρτάται από το τι θέλει ο καθένας. Πάντως να έχετε υπ’ όψη σας ότι αν δεν βρέχει, οι ανοιχτοί χώροι είναι πάντα καλύτεροι για τα βρέφη, καθώς έστι αποφεύγεται η ανταλλαγή μικροβίων. Πάρκα η Αθήνα έχει πολλά και σίγουρα θα τα ανακαλύψετε ως νέοι γονείς και θα αναρωτιέστε γιατί δεν είχατε πάει μία βόλτα ως ελεύθεροι! Επισκεφτείτε παλαιότερη ανάρτησή μου Πάρκα στην Αθήνα. Μία βόλτα σε κάποια έκθεση ή μουσείο με το μωρό σας όσο είναι μικρούλι ενδείκνυται, γιατί οι χώροι αυτοί είναι συνήθως ήσυχοι και δεν υπάρχει συνωστισμός. Πάντα θα βρείτε μια ήσυχη γωνιά να θηλάσετε και πάντα οι τουαλέτες είναι καθαρές. Αν επιθυμείτε να πιείτε καφέ, θα πρέπει να διαλέξετε ένα καφέ με ωραίο κήπο ή ταράτσα (τα μουσεία έχουν τέτοια καφέ και είναι αυστηρά άκαπνα) ή ένα άκαπνο καφέ. Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: https://www.akapnos.gr και το http://forum.nosmoke.gr.

  1. Με όχημα ή με τα πόδια;

Εμένα προσωπικά με αγχώνει η ιδέα να πάρω αυτοκίνητο, αν πάω σε μέρος που δεν ξέρω ή που δεν έχει χώρο στάθμευσης. Προτιμώ να πάρω ραδιο-ταξί και να έχω ενημερώσει ότι έχω παιδιά ή βρέφος. Οι οδηγοί, όταν έρχονται «συστημένοι» είναι πάντα πιο εξυπηρετικοί κι αν ξεχάσεις κάτι, το βρίσκεις. Υπάρχει και ταξί με παιδικό κάθισμα. Δείτε τη σελίδα του στο facebook/Ταξί με παιδικό κάθισμα.

  1. Με μάρσιπο ή με καρότσι;

Σε αυτήν την απάντηση παίζει ρόλο το πού πάμε! Αν πάμε κοντά και δεν θα πάρουμε όχημα, καλό είναι να πάρουμε καρότσι. Αν έχουμε σκοπό να περπατήσουμε πολλή ώρα ή αν περιμένουμε ότι το μωρό θα κοιμηθεί, πάλι χρήσιμο είναι για να ξεκουραστεί και η μαμά. Καλό είναι από την αρχή να έχουμε διαλέξει ένα ελαφρύ καρότσι, κι όχι ένα που κάνει «παπάδες», αλλά δεν μπορεί μια μαμά να διπλώσει μόνη της κρατώντας και το παιδί αν χρειαστεί. Ο μάρσιπος βοηθάει πάρα πολύ όταν υπάρχουν κι άλλα (μεγαλύτερα) παιδιά (και πρέπει να τα κυνηγήσεις)!

  1. Τι να πάρω μαζί μου;

Αυτές οι γνωστές «τσάντες εξόδου» έχουν καθαρά ψυχολογική και όχι πρακτική χρήση σε μια μικρή βόλτα. Στην πραγματικότητα, αν έχεις πάρει τέτοια τσάντα μαζί σου, το σίγουρο είναι ότι την έχεις γεμίσει για να νοιώσεις ασφάλεια! Τα περισσότερα από αυτά είναι πράγματα που θα μπορούσες να αντικαταστήσεις αν σου έλειπαν ή να βρεις μια άλλη λύση. Αυτά που έχω χρειαστεί πραγματικά σε μια μεγάλη βόλτα είναι πάνες και μια αλλαξιά για το παιδί. Σε ημερήσια εκδρομή στη φύση, έχω χρειαστεί μια αλλαξιέρα από μουσαμά (που διπλώνει) και απολυμαντικό χεριών. Πρόσφατα έχω δει μαμάδες να χρησιμοποιούν γιογιό ταξιδιού, που εφαρμόζει σε τουαλέτες ενηλίκων και «δέχεται» και σακούλες για τα παιδιά που μόλις έχουν βγάλει την πάνα. Δεν έχω ίδια πείρα από τη χρήση τους, φαντάζομαι όμως ότι αν είστε έγκυος στο δεύτερο και δεν μπορείτε να σηκώσετε το παιδί, θα είναι πολύ χρήσιμα.

  1. Πώς θα πάω τουαλέτα;

Αυτό είναι ένα σοβαρό θέμα για μια μαμά που βγαίνει βόλτα με ένα βρέφος μόνη της. Πρέπει να έχετε πάει τουαλέτα πριν βγείτε από το σπίτι. Αλλιώς η λύση είναι οι τουαλέτες αναπήρων που είναι μεγάλες και μπορεί να χωρέσει και το καρότσι!

  1. Γιατί κλαίει; Μήπως κρυώνει;

Αυτά είναι αναπάντητα ερωτήματα, όσα παιδιά και να έχεις! Ένα μωρό μπορεί να κλαίει για ένα σωρό λόγους μιας και αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να μας δείξει την ύπαρξή του! Μην αισθάνεστε άσχημα αν βρεθείτε σε κάποιο κλειστό χώρο και το μωρό σας αρχίζει να κλαίει. Πάρτε το απλώς μια βόλτα έξω. Αν είστε σε ανοιχτό χώρο κι αισθάνεστε ότι κρυώνει, υπάρχουν ποδόσακοι που εφαρμόζουν στο καρότσι και δεν κρέμονται όπως η κουβερτούλα –που συνήθως πατιέται από τις ρόδες και λερώνει.

  1. Με μικρό παιδί και έγκυος;

Τι γίνεται στην περίπτωση που είστε έγκυος στο δεύτερο παιδί και το πρώτο σας είναι ακόμα αρκετά μικρό; [Θα ήθελα πρωτίστως να σας πω ότι τα δύσκολα θα περάσουν γρήγορα και μετά τα δύο παιδάκια θα παίζουν μαζί και θα σας αφήνουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο από ό,τι νομίζετε]. Καλό είναι σε αυτές τις περιπτώσεις να περιορίζεστε σε μέρη ελεγχόμενα για να μην κυνηγάτε το παιδάκι σας σε παιδικές χαρές και μεγάλα πάρκα. Μια καλή λύση είναι να πηγαίνετε σε δραστηριότητες και εκπαιδευτικά προγράμματα που είναι με τη συμμετοχή του γονέα. Ο χρόνος σας με το μεγαλύτερο παιδί είναι πολύτιμος και πολύ εποικοδομητικός για τη μετέπειτα σχέση και διαχείριση του ερχομού του αδερφού-ής. Όσο και να σας κουράζει, προσπαθήστε να κάνετε κάτι μαζί, ακόμα και στο σπίτι και μην το αφήνετε σε τρίτους. Δείτε ιδέες στην κατηγορία “Θέλω να μείνω σπίτι”.

  1. Με δύο παιδιά;

Αν έχετε μωρό και ένα παιδί ακόμα που δεν είναι κατά πολύ μεγαλύτερο, το πρώτο που χρειάζεται να του μάθετε (για το δικό σας καλό και κατ’ επέκταση του παιδιού) είναι να κρατάει το καρότσι συνεχώς όταν είστε έξω από το σπίτι. Χρήσιμο σε μια «καροτσάδα» είναι το σκαλοπατάκι με τις ρόδες που εφαρμόζει στο πίσω μέρος του καροτσιού, αλλά δεν είναι για κακοτράχαλο μονοπάτι, ούτε για σκάλες! Το δεύτερο θέμα που αφορά στην ασφάλεια των παιδιών είναι ο χώρος που πάτε να είναι οριοθετημένος και να μπορεί να κάνει κάτι δημιουργικό το μεγαλύτερο παιδί. Βασικό ερώτημα και σε αυτήν την περίπτωση είναι τι κάνουμε με την τουαλέτα του. Βοηθητικό είναι σε κάθε περίπτωση να πηγαίνετε βόλτα και με άλλες μαμάδες-μπαμπάδες με παιδιά για να υπάρχει συνεργασία. Τώρα, αν έχετε τρία παιδιά, κάντε καλύτερα το σταυρό σας!

Αν έχετε προτάσεις για βόλτες με παιδιά και βρέφη σε άλλες πόλεις, στείλτε μας τις εμπειρίες σας για να τις συμπεριλάβουμε σε κάποιο σχετικό άρθρο.

Tip

Η πιο χρήσιμη συμβουλή που μου είχε δώσει μία πιο «σοφή» μαμά είναι αυτή που λένε στα αεροπλάνα: «Εφαρμόστε τη μάσκα οξυγόνου πρώτα στον εαυτό σας και μετά στο παιδί». Πρώτα πρέπει να ορθοποδήσετε η ίδια και μην ανησυχείτε. Το παιδί καλά θα είναι!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *