Ζήσε τη γειτονιά μαζί με τα παιδιά… από την Πειραιώς στον Πειραιά

piraeus tavern

Είσαι νέος γονιός και ψάχνεσαι στη γειτονιά σου; Μετακομίσατε οικογενειακώς σε μια άλλη γειτονιά; Βρέθηκες τυχαία με τα παιδιά σε μια άγνωστη γειτονιά και δεν ξέρεις πού μπορούν να παίξουν ή πού να πάτε για φαγητό και να είστε άνετα; θες να κάνεις μια βόλτα και αναρωτιέσαι αν υπάρχει κάτι που ενδιαφέρει και τα παιδιά σου σε αυτή τη βόλτα;

Η σειρά «Ζήσε τη Γειτονιά μαζί με τα παιδιά» αναφέρεται σε όλες τις φιλικές προς τα παιδιά τοποθεσίες στις γειτονιές της πόλης μας και σε ό,τι ενδιαφέρον μπορεί να κρύβουν για παιδιά: πάρκα, εστιατόρια, καφέ, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, μαγαζάκια με ωραία παιχνίδια ή είδη δώρων, παιδικά θέατρα και ό,τι άλλο που χρειάζεται ή πρέπει να ανακαλύψει κάποιος που είναι γονιός. 

Όποιος έχει τέτοια μυστικά, ας τα μοιραστεί μαζί μας για να κάνουμε τις βόλτες μας στην πόλη ακόμα ομορφότερες…

Από το Γκάζι στα παλιά εργοστάσια-Μουσεία της Πειραιώς και το λιμάνι

Οι εικόνες που έχω για την Αθήνα από την παιδική μου ηλικία δεν είναι τόσο αυτά που είδα με τα μάτια μου, αλλά αυτά που μου διηγήθηκαν. Οι πιο όμορφες εικόνες εντυπώθηκαν βλέποντας το παρόν και μαθαίνοντας για το παρελθόν, εντοπίζοντας την ιστορική συνέχεια, ακούγοντας τις ιστορίες της γιαγιάς για τις άμαξες και τους χωματόδρομους γύρω από την Ομόνοια, που αργότερα εξαφανίστηκαν και τη θέση τους πήραν το τραμ και οι πρώτες βιοτεχνίες, και μετά ο σιδηρόδρομος και τα πρώτα εργοστάσια στο δρόμο προς τον Πειραιά. Έχουν νόημα αυτές οι ιστορίες. Μας οδηγούν στις ρίζες των πραγμάτων. Μας βοηθούν να καταλάβουμε τον κόσμο γύρω μας, την πόλη μας και τους ανθρώπους της και να τους αγαπήσουμε. Ας κατέβουμε λοιπόν με τα παιδιά την Πειραιώς, από το Γκάζι ως το λιμάνι!

Η Οδός Πειραιώς

Η οδός Πειραιώς είναι φυσική συνέχεια του αρχαίου δρόμου που συνέδεε την Αθήνα με το λιμάνι του Πειραιά και ακολουθεί τα Μακρά Τείχη που βρίσκονται εκεί από τον 5ο π.Χ. αιώνα. Μετά την ίδρυση του ελληνικού έθνους- κράτους, τα σχέδια για τη νέα πόλη προέβλεπαν τη δημιουργία μιας μεγάλης λεωφόρου, λόγω όμως της «οικονομικής στενότητος», κατασκευάστηκε μια αμαξιτή οδός, που ολοκληρώθηκε το 1836. Μέχρι το 1869 που ολοκληρώθηκε η σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών-Πειραιώς, ο κύριος τρόπος μετακίνησης από το κέντρο της Αθήνας στο λιμάνι του Πειραιά ήταν ένα ιππήλατο λεωφορείο, που το αποκαλούσαν «παντοφορείον» (omnibus), που διέσχιζε την Πειραιώς με αφετηρία την Ερμού.

Τα πρώτα χρόνια, στο πρώτο τμήμα της Πειραιώς μέχρι το Γκάζι, που ήταν το όριο της πόλης των Αθηνών, ανεγέρθηκαν αστικές κατοικίες και δημόσια κτίρια. Από το 1853 που χτίστηκε το πρώτο εργοστάσιο μεταξουργίας και αργότερα το εργοστάσιο φωταερίου το Γκάζι, σταδιακά η οδός Πειραιώς ταυτίστηκε με την έννοια της βιομηχανικής ζώνης της Αθήνας. Τα πιο ενδιαφέροντα κτίρια αυτής της εποχής είναι η Σοκολατοποιία Παυλίδη, το Πιλοποιείο Πουλοπούλου και τα Υφαντήρια Σικιαρίδη (σημερινή Σχολή Καλών Τεχνών). Στη συνέχεια, οι βιομηχανίες επεκτείνονται προς τους προσφυγικούς συνοικισμούς Ταύρο, Καλλιθέα, Άγιο Ιωάννη Ρέντη. Τέτοιο παράδειγμα είναι η Βιοσώλ, ο σημερινός «Ελληνικός Κόσμος».

Γκάζι & Τεχνόπολη με παιδιά

Μια βόλτα στην Πειραιώς από την Αθήνα προς το λιμάνι ταυτίζεται χρονικά με την επέκταση της πόλης και τελικά την ένωσή της με το λιμάνι. Επομένως, όσο πιο κοντά είναι τα παλιά εργοστάσια στο κέντρο τόσο παλαιότερα είναι κι όσο πλησιάζουμε προς το Πειραιά, βλέπουμε τα πιο πρόσφατα. Πρώτη μας στάση με τα παιδιά είναι το παλιό εργοστάσιο φωταερίου, το Γκάζι, που σήμερα έχει μετατραπεί σε έναν υπέροχο και πολυδιάστατο χώρο πολιτισμού, την Τεχνόπολη. Εδώ θα βρείτε το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, το οποίο σχεδιάζει εκπαιδευτικά προγράμματα με θέμα τον περιβάλλοντα χώρο και τις λειτουργίες του εργοστασίου. Η Τεχνόπολη είναι πάντα μια ωραία οικογενειακή βόλτα, καθώς υπάρχει καφέ-εστιατόριο δίπλα σε παιδική χαρά, ενώ πίσω από το Παρατηρητήριο, υπάρχει μια άλλη «εναέρια» παιδική χαρά για μεγαλύτερα παιδιά. Παρακολουθείστε το πρόγραμμα εδώ.

Απέναντι από την Τεχνόπολη στην Πειραιώς, βρίσκεται το θέατρο Κιβωτός, όπου η Κάρμεν Ρουγγέρη κάθε χρόνο παρουσιάζει μια παιδική παράσταση… Αξίζει να κοιτάζετε το πρόγραμμα κάθε αρχή της θεατρικής σεζόν. 

Τρεις Στάσεις Πολιτισμού: Μπενάκη, Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, Ελληνικός Κόσμος

Πιο κάτω βρίσκεται το κτίριο της Πειραιώς του Μουσείου Μπενάκη με πολλές εκθέσεις και παράλληλες δράσεις που απευθύνονται σε παιδιά δημοτικού και άνω. Σε πολύ κοντινή απόσταση, προς τη μεριά των Κάτω Πετραλώνων, στη οδό Πολυφήμου 6, βρίσκεται ένα λιγότερο γνωστό «διαμάντι» του Μουσείου Μπενάκη, το Κέντρο διατήρησης παραδοσιακών τεχνικών κλωστοϋφαντουργίας «Μέντης» που στεγάζεται στο χώρο της παλιάς βιοτεχνίας. Η καινοτομία είναι ότι το μουσείο είναι ένα ζωντανό εργαστήριο, όπου μεγάλοι και παιδιά μπορούν να έρθουν σε επαφή με όλα τα στάδια της επεξεργασίας του μεταξιού και της κατασκευής της κλωστής και των νημάτων. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκθέσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Μπενάκη θα βρείτε εδώ.

Κατεβαίνοντας την Πειραιώς, μια παράκαμψη προς το Ρουφ μας οδηγεί στη μοναδική αμαξοστοιχία-θέατρο «Τρένο στο Ρουφ» με τις όμορφες παιδικές -και μη- παραστάσεις, και το όμορφο καφέ στην αποβάθρα. Απέναντι, βρίσκεται το Πάρκο Ηρώων, ένα σχετικά άγνωστο πάρκο στην Αθήνα με παιδική χαρά, καφετέρια, χώρο για ποδήλατο και πικ νικ, πολύ πράσινο -αναπάντεχο για τα δεδομένα της περιοχής- και θερινό κινηματογράφο.

Λίγο παρακάτω βρίσκεται το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, που η Κάρμεν Ρουγγέρη έχει επιλέξει για τις παιδικές παραστάσεις της που αναφέρονται στην ελληνική μυθολογία. Στον τελευταίο όροφο λειτουργεί καφέ με θέα στην παλιά βιομηχανική ζώνη της Αθήνας και την Ακρόπολη, μια σπάνια σύνθεση που μπορεί να χωρέσει το ανθρώπινο μάτι σε ένα «κάδρο».

Φτάνουμε έτσι στον Ταύρο, όπου βρίσκεται το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Κάθε χρόνο παρουσιάζονται εκπαιδευτικές παραστάσεις για όλη την οικογένεια στη “Θόλο” και ψυχαγωγικές παραστάσεις στο Θέατρο. Παράλληλα, τα Σαββατοκύριακα πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα, αλλά επειδή ανακοινώνονται νωρίς, θα πρέπει έγκαιρα να έχετε δηλώσει συμμετοχή, αλλιώς θα βρεθείτε σε μια μεγάλη λίστα αναμονής. Στο χώρο του Ελληνικού Κόσμου φιλοξενούνται και παιδικά πάρτι σχεδιασμένα από το τμήμα Μουσειοπαιδαγωγών για παιδιά από 5 έως 12 ετών και κάθε καλοκαίρι διοργανώνεται summer camp. 

Κάτω στον Πειραιά, στο λιμάνι

Και έτσι φτάνουμε στο λιμάνι! Η θέα του λιμανιού και μόνο, με τους γερανούς και τα φορτηγά, με τα πλοία να φεύγουν και να δένουν και την αναμπουμπούλα στην προβλήτα είναι συναρπαστική για παιδιά και μεγάλους. Δύο εντυπωσιακά σημεία, που ακόμα κι αν δεν ζείτε στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, αξίζει να επισκεφτείτε με αφορμή κάποια παράσταση, είναι το Δημοτικό Θέατρο, όπου συχνά ανεβαίνουν παιδικά έργα ή φιλοξενούνται μπαλέτα του εξωτερικού και το Βεάκειο, όπου το καλοκαίρι μεταφέρονται οι παραστάσεις του προηγούμενου χειμώνα. Βάλτε επίσης στο οικογενειακό σας πρόγραμμα μια επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά με τις «Βόλτες στην Πόλη». Το μουσείο είναι μεν μικρό, αλλά έχει τη μεγαλύτερη συλλογή χάλκινων αγαλμάτων που έχουν διασωθεί από την αρχαιότητα (και δεν έχουν μετατραπεί σε σκεύη και κοσμήματα ή ό,τι άλλο…).

Οι γειτονιές του Πειραιά κρύβουν πολλά “διαμαντάκια”. Ένα από αυτά, είναι η οικοτεχνία “Argalios” όπου μπορείτε να ζήσετε την εμπειρία του παραδοσιακού αργαλειού και να φτιάξετε τα δικά σας υφαντά αξεσουάρ και κοσμήματα.  Το δίωρο βιωματικό σεμινάριο είναι ειδικά σχεδιασμένο για οικογένειες με μικρά παιδιά και πραγματοποιείται κατόπιν συνεννόησης. 

Για φαγητό και μεζέ με θέα τα καράβια που μπαίνουν και βγαίνουν από το λιμάνι κατευθυνθείτε στο Λιοντάρι του Πειραιά. Αυθεντικές πειραιώτικες ταβέρνες με πολύ καλό ψάρι και θαλασσινά, όπου κάθεσαι άνετα και με παιδιά, είναι ο “Καπετάνιος” (έχει αυλή) και στο Χατζηκυριάκειο, ο “Ηλίας” και η “Μαργαρώ” (με αρκετό εξωτερικό χώρο). Ιδανικά για φαγητό με μεγάλες παρέες με παιδιά είναι το “Ουζερί του Γιώργου”στο Κερατσίνι, κρυμμένο κάτω από του φουγάρο της ΔΕΗ. Έχει μεγάλη ποικιλία ψαριών και θαλασσινών, τραπεζάκια πάνω στο λιμανάκι, όπου κολυμπάνε πάπιες και στην άκρη του υπάρχει και παιδική χαρά.

Για ελεύθερο παιχνίδι, όταν ο καιρός είναι καλός, δύο καλές ιδέες είναι το Πάρκο Ανδρέας Παπανδρέου (ή αλλιώς Σελεπίτσαρι), στο Κερατσίνι και τα “Λιπάσματα” στη Δραπετσώνα. Γήπεδα, άπλα για πατίνι και ποδήλατο, παιδική χαρά, χώρο για πικ νικ και καφετέρια θα βρείτε και στα δύο.

 

1 thoughts on “Ζήσε τη γειτονιά μαζί με τα παιδιά… από την Πειραιώς στον Πειραιά

  1. Pingback: Argalios experience - Argalios.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *