Ζήσε τη γειτονιά μαζί με τα παιδιά… στο Θησείο, στου Φιλοπάππου και στα Πετράλωνα

παιδιά δραστηριότητες athens kids

Είσαι νέος γονιός και ψάχνεσαι στη γειτονιά σου; Μετακομίσατε οικογενειακώς σε μια άλλη γειτονιά; Βρέθηκες τυχαία με τα παιδιά σε μια άγνωστη γειτονιά και δεν ξέρεις πού μπορούν να παίξουν ή πού να πάτε για φαγητό και να είστε άνετα; θες να κάνεις μια βόλτα και αναρωτιέσαι αν υπάρχει κάτι που ενδιαφέρει και τα παιδιά σου σε αυτή τη βόλτα;

Η σειρά «Ζήσε τη Γειτονιά μαζί με τα παιδιά» αναφέρεται σε όλες τις φιλικές προς τα παιδιά τοποθεσίες στις γειτονιές της πόλης μας και σε ό,τι ενδιαφέρον μπορεί να κρύβουν για παιδιά: πάρκα, εστιατόρια, καφέ, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, μαγαζάκια με ωραία παιχνίδια ή είδη δώρων, παιδικά θέατρα και ό,τι άλλο που χρειάζεται ή πρέπει να ανακαλύψει κάποιος που είναι γονιός.

Όποιος έχει τέτοια μυστικά, ας τα μοιραστεί μαζί μας για να κάνουμε τις βόλτες μας στην πόλη ακόμα ομορφότερες…

Στο Θησείο…με παιδιά

Η δημοφιλέστερη βόλτα των Αθηναίων με παιδιά τα Σαββατοκύριακα είναι, δίχως αμφιβολία, ο περίπατος στην Αποστόλου Παύλου και τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και η πιο συνηθισμένη εικόνα στο μυαλό μας είναι η θέα του βράχου της Ακρόπολης και του Παρθενώνα, που συνήθως λούζεται στο φως. Αυτή η βόλτα έχει λίγο χάζι στους πάγκους του παζαριού κάτω από την Αρχαία Αγορά και τη Στοά του Αττάλου, μικροαγορές από τους πάγκους των μικροπωλητών κοντά στο σταθμό του Θησείου (τι ωραία χειροποίητα κοσμήματα, παιχνίδια, στολίδια… και αυτά τα φωτάκια για το παιδικό δωμάτιο…πόσο πολύχρωμα!), καφές για τους μεγάλους και παιχνίδι για τα πιτσιρίκια στην Αποστόλου Παύλου, κούνιες στο Άλσος Θησείου και …μπαλόνια: μπαλόνια που προσπαθείς να αποφύγεις να αγοράσεις στα παιδιά, ή να αποφύγεις γενικώς καθώς περπατάς (μη σου’ ρθουν στο κεφάλι!), ή μπαλόνια που αγοράζεις και δένονται στο καρότσι ή σε κάποιο παιδικό χεράκι και που τελικά καταλήγεις να προσπαθείς να βολέψεις κάπως μέσα στο αυτοκίνητο ή το τρένο!

Η ευρύτερη γειτονιά του Θησείου όμως και η οικιστική ζώνη που απλώνεται γύρω από αυτό, στου Φιλοπάππου και τα Πετράλωνα, έχουν να προσφέρουν πολλά περισσότερα. Πρώτα από όλα η γειτονιά είναι γεμάτη ιστορίες, καθώς η πλατεία του Θησείου ήταν το παλιό “κέντρο” των γιορτών στην πόλη μας. Εδώ γιορτάζονταν τα “Ανθεστήρια”, εδώ υποδέχθηκαν οι Αθηναίοι τον Όθωνα, εδώ τραγουδιόνταν κάθε Τρίτη του Πάσχα τα  “Ρουσάλια” (Κάλαντα του Πάσχα) και εδώ παίζονταν όλες οι χειροποίητες παραστάσεις παντομίμας και Καραγκιόζη. Εδώ διασκέδαζε πάντα ο κόσμος, με τη θέα και “υπό τη σκέπη” της Ακρόπολης και του Παρθενώνα. [Μάλλον εύστοχα λοιπόν, μεταφέρθηκαν και οι εκδηλώσεις για την αλλαγή του χρόνου εδώ]. Σήμερα, η γειτονιά του Θησείου είναι η τρίτη επιλογή νέων οικογενειών για κατοικία (μετά το Παγκράτι και τη Νεάπολη Εξαρχείων). Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, που έχουν ξεφυτρώσει πολλά εργαστήρια και προγράμματα για παιδιά στα μουσεία της περιοχής.

Στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής

Η βόλτα στους αρχαιολογικούς χώρους με παιδιά γίνεται πολύ πιο ενδιαφέρουσα , αν την κάνετε με τη συνοδεία των έμπειρων ξεναγών και παιδαγωγών που προτείνει το ΜΑΜΑΚΙΤΑ: Αρχαιολογικός χώρος Κεραμεικού και Αρχαία Αγορά μπορούν να συνδυαστούν με γεύμα στον πεζόδρομο της Αδριανού ή στο Στέκι του Ηλία. Στην οδό Μελιδόνη βρίσκεται και το Κέντρο Νεότερης Κεραμικής με πολύ ενδιαφέροντα προγράμματα για παιδιά με πηλό.

Στην Ηρακλειδών βρίσκεται το “Μουσείο Ηρακλειδών“, ένα μουσείο αφιερωμένο στις Επιστήμες, τις Τέχνες και τα Μαθηματικά. Εδώ πραγματοποιούνται προγράμματα εκπαιδευτικής ρομποτικής, STEM, το Κυριακάτικο MathTech για παιδιά Δημοτικού, το εξαιρετικά ενδιαφέρον Σαββατιάτικο πρόγραμμα “Τα Μαθηματικά σαν παιχνίδι” για παιδιά νηπιαγωγείου και Α, Β και Γ’ Δημοτικού, καθώς και πολλές άλλες εκπαιδευτικές δράσεις που ενισχύουν τη μαθηματική αντίληψη. Για τους γονείς πάντα υπάρχει μια ενδιαφέρουσα έκθεση να παρακολουθήσουν, ένα κατάστημα με επιστημονικά παιχνίδια και ολόκληρη η Ηρακλειδών για να πιουν τον καφέ τους.

Στην οδό Πουλοπούλου 17, βρίσκεται ο φούρνος “Δήμου”, που έχει το καλύτερο -μάλλον- κουλούρι Θεσσαλονίκης που έχουμε φάει στην Αθήνα, πολλές άλλες λιχουδιές και ευγένεστατο προσωπικό, ενώ μας έχει σώσει πολλά πρωινά που δεν έχουμε προλάβει να φάμε τίποτα στο σπίτι. Στο τέρμα της Ηρακλειδών βρίσκεται το Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα, όπου συχνά διοργανώνονται εκδηλώσεις για παιδιά από το Δήμο Αθηναίων.

Στους τρεις Λόφους…

Αν δεν έχετε καρότσι ή πολύ μικρά παιδιά, μπορείτε να ανεβείτε στο Λόφο των Νυμφών. Δεν είναι τυχαίο που σήμερα εδώ βρίσκεται η Αγία Μαρίνα, η προστάτιδα των παιδιών, καθώς ο λόφος αυτός ήταν πάντα συνδεδεμένος με τη γέννηση και την υγεία των βρεφών:  σύμφωνα με αρχαίες δοξασίες, εδώ κατοικούσαν οι Ευμενίδες, που οι φρεσκο-αρραβωνιασμένες γυναίκες τις φίλευαν … λουκουμάδες, ενώ λέγεται ότι στο γλιστερό βράχο που βρίσκεται στη βάση του λόφου έκαναν “τσουλήθρα” οι στείρες γυναίκες για να αποκτήσουν παιδί. 

Στην κορυφή του λόφου βρίσκεται το Κέντρο Επισκεπτών Θησείου του Εθνικού Αστεροσκοπείου, που μπορείτε να επισκεφτείτε με παιδιά συμμετέχοντας σε μία από τις πολλές εκπαιδευτικές δράσεις του. 

  • «Μικροί Επιστήμονες εν Δράσει» στο τηλεσκόπιο Δωρίδη (Πνύκα), για παιδιά 7-9 ετών κάθε Σάββατο 10.30-12.30 (χωρίς γονείς)
  • «Οι εξερευνητές του Διαστήματος» στο Διοικητήριο και μετά στο τηλεσκόπιο Δωρίδη (Πνύκα), για παιδιά 4-6 ετών, κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα 16.00-18.00 (ένα μέρος με γονείς, κι ένα μέρος χωρίς γονείς)
  • «Στα χνάρια του χαμένου τηλεσκοπίου», ένα κυνήγι θησαυρού στον κήπο του κτιρίου Σίνα, για παιδιά Δημοτικού, την πρώτη Κυριακή του μήνα στις 11.00.

Ακολουθώντας τα πλακόστρωτα του Πικιώνη, που οδηγούν στον Άγιο Δημήτριο το Λουμπαδιάρη, φτάνετε στο Λόφο των Μουσών ή Φιλοπάππου. Για να είναι άνετη η βόλτα σας στα πλακόστρωτα, καλό είναι να μην έχετε καρότσι και να φοράτε όλοι αθλητικά παπούτσια. Τις ανοιξιάτικες μέρες, το πικ νικ πάνω στο λόφο είναι μια υπέροχη ιδέα (εξοπλιστείτε ανάλογα για τις αλλεργίες!). Μπορείτε να επισκεφτείτε το Λόφο των Νυμφών, την Πνύκα και το Λόφο των Μουσών με συνοδεία ξεναγού αποστέλλοντας e-mail στο mommylook@mamakita.gr.

Έτσι φτάνουμε στο θέατρο της Δώρας Στράτου, όπου πραγματοποιούνται μαθήματα παραδοσιακών χορών τα Σαββατοκύριακα. Η έξοδος στον Περιφερειακό του Φιλοπάππου μας οδηγεί στα Άνω Πετράλωνα. Αριστερά μας βρίσκεται το Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας, που απευθύνεται σε παιδιά από 5 ετών και άνω (τουλάχιστον νηπιαγωγείου). Η νέα διαδραστική έκθεση του μουσείου “Στο Παλάτι του Θυμού” λειτουργεί τα Σαββατοκύριακα μέχρι τη μία, ενώ μετά, τα παιδιά με τους γονείς τους έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στις “παραμυθοϊστορίες” που έχουν στόχο να βοηθήσουν μικρούς και μεγάλους να επεξεργαστούν τα συναισθήματα. Στη Γενναίου Κολοκοτρώνη, θα βρείτε μια πολύ ωραία αυλή του «Κούβελου» για φαγητό και στην πλατεία Μερκούρη, την Κάππαρη. Στην Τρώων, θα σας βολέψουν η Νόνα και ο Κήπος της Τρώων.

Στα Πετράλωνα … ως την Πειραιώς

Τα Κάτω Πετράλωνα ήταν εργατική γειτονιά και εκτός από τα πέτρινα αλώνια φημίζεται για τον πετροπόλεμο! Λέγεται ότι τα παλιά τα χρόνια, στα κουρεία ξεχώριζαν τους Πετραλωνίτες από τα σημάδια στο κεφάλι! Σήμερα η γειτονιά έχει αλλάξει πρόσωπο: πολύς καλλιτεχνικός κόσμος, ψαγμένα μαγαζάκια σε διαμορφωμένα λοφτ και παλιές βιοτεχνίες που έχουν μετατραπεί σε χώρους τέχνης, με προεξέχουσα τη βιοτεχνία Μέντη που είναι το μοναδικό μουσείο στην Ελλάδα που παράγει και βρίσκεται υπό τη σκέπη του Μουσείου Μπενάκη.

Στην οδό Αλκμήνης, θα βρείτε το θέατρο Αλκμήνη που συχνά ανεβάζει παιδικές παραστάσεις, το Hub Events όπου διοργανώνεται το Bobos Arts Festival, το καφέ με την πανέμορφη αυλή Upupa Epops, καθώς και το θέατρο του Θωμά Κινδύνη «Μορφές Έκφρασης», που ανεβάζει πάντα πολύ πετυχημένες παραστάσεις βρεφικού θεάτρου (“Κούκου μια βόλτα στο δάσος”, “Το παιδί και το κουδουνάκι” κ.α.) και έχει τμήματα θεατρικού παιχνιδιού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *