Δωδεκάνησα με παιδιά

astipalea island castle

Τα Δωδεκάνησα είναι μεν ένας μακρινός προορισμός, αλλά ιδανικός για καλοκαιρινές διακοπές με μικρά παιδιά λόγω κυρίως της ύπαρξης των μικρών νησιών με καταλύματα πάνω στη θάλασσα και με δυνατότητες μετακίνησης σε άλλες παραλίες με εκδρομικά καΐκια. Αξίζει να το βάλετε στα πλάνα σας αν οι διακοπές θα κρατήσουν από μία εβδομάδα και πάνω και αν μπορείτε να προγραμματίσετε αεροπορικά εισιτήρια εγκαίρως. Ειδικά η Λέρος και η Κως έχουν επιδοτούμενα εισιτήρια και μπορείτε να ταξιδέψετε φτηνά αν τα κλείσετε από νωρίς.

Κατηγορία: Δωδεκάνησα με παιδιά χωρίς αυτοκίνητο

Επιλογή 1: Λειψοί-Μαράθι, Δωδεκάνησα ιδανικά για παιδιά

Στους Λειψούς μπορείτε να μείνετε πάνω στην παραλία της Λιεντούς ή στο λιμάνι. Η απόσταση για τη Λιεντού και για τις άλλες τρεις παραλίες -συνέχεια της Λιεντούς καλύπτεται εύκολα παίρνοντας το καρότσι αν το παιδί είναι μικρό. Αν μείνετε στο λιμάνι, στα περισσότερα καταλύματα μπορείτε να ζητήσετε να σας μεταφέρουν με δικό τους όχημα σε κάποιες άλλες παραλίες, όπως η Κατσαδιά ή ο Πλατύς Γυαλός. Η κατάσταση είναι οικογενειακή! Η κυκλοφορία οχημάτων είναι περιορισμένη κι έτσι τα παιδιά δεν διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο, έχει ωραία παιδική χαρά, και πάνω από όλα, πολλά ντόπια παιδάκια διαφόρων ηλικιών που θα ενσωματώσουν τα δικά σας πολύ εύκολα στην παρέα τους. Οι Λειψιώτες κάνουν πολλά παιδιά, τα οποία έχουν συνηθίσει να κάνουν baby sitting στα μικρότερα! Παραλίες με ταβέρνα πάνω στη θάλασσα είναι ο Πλατύς Γιαλός, η Κατσαδιά και η Λιεντού. Όλες οι παραλίες είναι «μπεμπίσιες» (ρηχές με άμμο) και πολλά κοχύλια!

Μπορείτε να εμπλουτίσετε τη διαμονή σας με μια ημερήσια εκδρομή στα Ασπρονήσια, Μακρονήσι, Αρκιούς και Μαράθι. Κοντινές αποστάσεις με ήρεμη θάλασσα μιας και βρισκόμαστε συνεχώς μέσα σε σύμπλεγμα νησιών. Στο Μαράθι εκτός από ημερήσια εκδρομή, μπορείτε να περάσετε και πολύ όμορφες διακοπές με παιδιά. Δύο καταλύματα πάνω στη θάλασσα με ταβέρνα, σκιά, μπεμπίσια νερά σαν σε λίμνη, χωρίς καθόλου αυτοκίνητα!

Πάτε από Λέρο, όπου φτάνετε με αεροπλάνο.

Επιλογή 2: Ψέριμος, ακόμα μία επιλογή ιδανική για παιδιά

Στην Ψέριμο όπου και να μείνετε, είστε πάνω στη θάλασσα. Το πιο κοντινό με μεγάλο δωμάτιο για οικογένεια -με κουζινάκι- είναι το Κάλλιστον. Δεν θα βρείτε μεγάλες πολυτέλειες αλλά εδώ και πρόσφατα λειτουργεί ένα πολύ κυριλέ κατάλυμα, το Pserimos Village, με πανέμορφη αυλή, όπου χάνετε όμως την αίσθηση ότι είστε πάνω στη θάλασσα. Αυτό έχει και παιδική χαρά. Οι ταβέρνες είναι πάνω στην παραλία, με φρέσκο ψάρι Α’ κατηγορίας, όπως σαργοί και συναγρίδες και σερβίρουν κάθε μέρα ντόπιο κατσικάκι κοκκινιστό. Η Ταβέρνα Μανώλα, πέραν όλων των προηγούμενων, σερβίρει ωραία λαδερά και έχει κι ένα εξαιρετικό τυρί -το ονομάζουν μυζήθρα ή χλωρή- το οποίο τρώγαμε κάθε μέρα για πρωινό, τηγανητό με μέλι και φρέσκο ψωμάκι. Υπάρχουν δύο μίνι μάρκετ με όλα τα απαραίτητα -και φρούτα- και τα νερά είναι «μπεμπίσια». Ρηχά και αμμουδιά. Η παραλία προφυλάσσεται από το βοριά, αυτοκίνητα δεν κυκλοφορούν, παρά μόνο το σκουπιδιάρικο μία φορά την ημέρα και μερικά μηχανάκια μόνο από τη μία μεριά της παραλίας. Αν τα παιδιά είναι μεγάλα μπορείτε να κάνετε πεζοπορία. Αν θέλετε να κάνετε πεζοπορία και τα παιδιά είναι μικρά, μπορείτε να ξυπνάτε εναλλάξ με το σύζυγο από νωρίς και επιστρέφετε μέχρι να ξυπνήσουν τα μικρά. Οι πεζοπορικές αποστάσεις είναι 45 λεπτά το πολύ one way, απλώς φροντίστε να έχετε ενημερωθεί για τη διαδρομή γιατί τα μονοπάτια δεν είναι σηματοδοτημένα.

Πάτε από Κω, όπου φτάνετε με αεροπλάνο. Είναι 20 λεπτά από το Μαστιχάρι.

Επιλογή 3: Αστυπάλαια

Η Αστυπάλαια είναι πολύ όμορφη και ιδανική για οικογένειες, καθώς δεν είναι ιδιαίτερα τουριστική, πας με αεροπλάνο και μπορείς να αποφύγεις το αυτοκίνητο γιατί στις παραλίες μπορείς να πας με καΐκι ή και με το τοπικό λεωφορείο, του οποίου τα δρομολόγια είναι πολύ βολικά. Η πλούσια ακτογραμμή του νησιού σχηματίζει πολλούς απάνεμους κόλπους, οι οποίοι όμως δεν είναι προσβάσιμοι ούτως ή άλλως με το οδικό δίκτυο, το εντυπωσιακό όμως είναι ότι όλες σχεδόν οι παραλίες έχουν θέα του Κάστρου.

Ιδανική επιλογή διαμονής είναι ο Πέρα Γιαλός και κυρίως τα διαμερίσματα και ξενοδοχεία που είναι στη δεξιά πλευρά της παραλίας, όπως ο Βυθός. Έχουν θέα του Κάστρου και άμεση πρόσβαση στη βοτσαλωτή παραλία (πολύ ψιλό χαλίκι), που είναι πανέμορφη για παιδιά και έχει όλες τις ανέσεις (και πολλά παιδιά). Στην αριστερή γωνία της παραλίας υπάρχει τυροπιτάδικο, που λειτουργεί από πολύ νωρίς το πρωί και εκτός από τοπικές τυρόπιτες έχει μάφινς σε όλες σχεδόν τις γεύσεις! Προμηθευτείτε παξιμάδια και κουλουράκια από το εργαστήριο «Ηλιάνα» για το δρόμο. Υπάρχουν σε όλα τα μπακάλικα και σούπερ μάρκετ του νησιού.

Η βόλτα στη Χώρα μπορεί να γίνει παίρνοντας το λεωφορείο, και αν δεν υπάρχει καρότσι, κατεβαίνοντας από το μονοπάτι με τα φαρδιά σκαλοπάτια. Συμβουλή μου να μην ανέβετε στο ψηλότερο μέρος του Κάστρου με τα παιδιά. Ιδιαίτερα επικίνδυνα!

Το Λιβάδι είναι ακόμα μια παραλία ιδανική για οικογένειες, από την άλλη μεριά του Κάστρου με δυνατότητες διαμονής και φαγητού. Κι εδώ η μετακίνηση μπορεί να γίνει με το λεωφορείο, αλλά το Λιβάδι δεν είναι το «κέντρο του νησιού», οπότε αν θέλετε να πάτε σε άλλες παραλίες θα πρέπει να περάσετε από τον Πέρα Γιαλό. Άλλη τέτοια περίπτωση η Μαλτεζάνα και ο Σχοινώντας. Έχουν πανέμορφη παραλία, καταλύματα και ταβερνάκια, αλλά η πρόσβαση στη Χώρα ή σε άλλες παραλίες του νησιού και στο λιμανάκι για τα καΐκια που κάνουν θαλάσσιες εκδρομές, αν δεν έχετε αυτοκίνητο, είναι λίγο πιο περίπλοκη. Από τη Μαλτεζάνα μπορείτε να νοικιάσετε και καγιάκ για μια θαλάσσια βόλτα στους κοντινούς κολπίσκους.

Κάντε οπωσδήποτε την εκδρομή σε Βάτσες και Καμινάκια (ημερήσια), καθώς και Κουνούπα και Κουτσομύτη (ημερήσια). Υπάρχουν δύο καΐκια που κάνουν αυτές τις εκδρομές καθημερινά. Στα νησάκια σας βγάζει μια μπενζίνα, στις Βάτσες και τα Καμινάκια υπάρχει ταβέρνα και σκίαση. Το ίδιο και στην Κουνούπα, αλλά στον Κουτσομύτη όχι. Μπορείτε πάντα να παραμείνετε στο σκάφος. Σε περίπτωση που κολυμπήσετε προς την ακτή, να γνωρίζετε ότι τα ρεύματα είναι πολύ ισχυρά (υπόγεια), βγαίνετε εύκολα στην παραλία, αλλά κυρίως τα παιδιά δυσκολεύονται μόνα τους να γυρίσουν πίσω στο σκάφος. Ωραία παραλία για παιδιά είναι και το Μεγάλο Στενό (με καντίνα χωρίς καταλύματα).

Πάτε απευθείας με αεροπλάνο.

Επιλογή 4: Αγαθονήσι

Το νησάκι είναι μικρό, με πολύ περιορισμένη κυκλοφορία οχημάτων, με δωμάτια και ταβέρνες πάνω στην παραλία. Η παραλία του λιμανιού είναι πεντακάθαρη -όχι όλο το μήκος της με άμμο, έχει και ψιλό χαλίκι- και προσφέρεται για οικογενειακές διακοπές, μιας και υπάρχει δυνατότητα διαμονής στο Γλάρο, τη Μαρία και τη Θεολογία αρκεί να μην έχετε υψηλές απαιτήσεις. Το Αγέρι είναι πιο πολυτελές αλλά έχει σκαλιά. Στην παραλία υπάρχει επίσης ένα καφέ, ένα μίνι μάρκετ, ένα ταβερνάκι, ο «Γλάρος», όλα δίπλα δίπλα για ήσυχες διακοπές. Λίγο παρακάτω προς το λιμάνι υπάρχει άλλο ένα μίνι μάρκετ και άλλη μια ταβέρνα.

Περπατώντας, με καρότσι για τα μωρά, μπορείτε στα 500 μέτρα να πάτε στην παραλία Σπηλιά. Πάρτε όμως μαζί σας τα απαραίτητα διότι έχει μόνο τρία με τέσσερα αρμυρίκια. Το δειλινό αξίζει να ανεβείτε στον περιφερειακό δρόμο -άλλη μια ωραία καροτσάδα- προς το Μικρό Χωριό και από εκεί περιμετρικά του λιμανιού προς το Μεγάλο Χωριό, που είναι και η «πρωτεύουσα» του νησιού, (όπου βρίσκεται και το αγροτικό ιατρείο, αχρείαστο να’ναι)! Στον περιφερειακό δρόμο υπάρχει και μια ωραία ταβέρνα με υπέροχη θέα και καλά μαγειρευτά. Κάνει και ντελίβερι κάτω στην παραλία. Η μαγείρισσα είναι κόρη της κυρίας Μαρίας που έχει τα δωμάτια. Μια μικρή παιδική χαρά υπάρχει στο τέλος της παραλίας κι έχει σκίαση.

Πάτε από Λέρο ή Σάμο, όπου φτάνετε με αεροπλάνο.

Επιλογή 5: Σύμη

Πολύ γραφική και πολύ μακρινή, αλλά δεν χρειάζεται αυτοκίνητο. Σε όλες τις παραλίες πηγαίνουν εκδρομικά καΐκια. Μπορείτε να μείνετε στο γυαλό αλλά δεν θα βρίσκεστε μπροστά από παραλία. Η περατζάδα όμως, ιδιαίτερα το σούρουπο είναι εκπληκτική. Αν θέλετε να έχετε τη θάλασσα στα πόδια σας, μείνετε στο Πέδι. Όλες οι παραλίες είναι εκπληκτικές, αλλά για να κάνετε το γύρο του νησιού και να πάτε στον Πανορμίτη πρέπει να το επιτρέπει ο καιρός. Έχετε στο νου σας ότι επειδή είναι κοσμοπολίτικο νησί, δεν έχει τη «χαλαρότητα» των οικογενειακών διακοπών. Οι παραλίες είναι μικρές και τα εστιατόρια δεν είναι τόσο «children friendly», με αποτέλεσμα να αισθανθείτε άσχημα αν ενοχλήσουν τα παιδιά σας.

Πάτε με το καταμαράν από Ρόδο ή Κω, όπου φτάνετε με αεροπλάνο.

Greek islands with kids
Λέρος

Κατηγορία: Με αυτοκίνητο

Επιλογή 1: Λέρος

Νησί παρεξηγημένο, ιδανικό για οικογενειακές διακοπές με μικρά παιδιά! Όπως λέει και το όνομα (λερός στα αρχαία ελληνικά σημαίνει λείος) νησί με ήρεμη κορυφογραμμή, σχεδόν επίπεδο, με παραλίες στο επίπεδο του δρόμου (δεν χρειάζεται να ανεβοκατέβεις σκαλιά με παιδιά και πράγματα για να κάνεις το μπάνιο σου), με άμμο και ταβερνίτσες. Κι επειδή τα μέρη τα κάνουν οι άνθρωποι, εδώ θα βρείτε τους πιο ζεστούς και φιλόξενους ανθρώπους. Η Λέρος έχει μάλλον το «χάρισμα» να λειαίνει τους ανθρώπους. Μπορεί και αυτό να είναι ακόμα μία σημασία του ονόματός της! Διότι δεν είναι μόνο οι ντόπιοι ωραίοι άνθρωποι. Είναι έτσι και όλοι οι «ξένοι» που αποφάσισαν να μετοικήσουν στο νησί!

Δεν πρόκειται να συναντήσετε ορδές τουριστών τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ οι επιλογές διαμονής είναι πολλές και καλές με άμεση πρόσβαση στη θάλασσα χωρίς ανηφοριές και σκάλες. Άλιντα, Κριθώνι, Παντέλι είναι παραλίες ιδανικές για παιδιά με καταλύματα και ταβέρνες. Σε όλες όμως παρεμβάλλεται δρόμος. Ο Βρωμόλιθος είναι όμορφη παραλία με ταβέρνα πάνω στη θάλασσα (από την ταβέρνα στην παραλία έχει σκαλάκια), αλλά έχει βότσαλο και στα ρηχά υπάρχει ένας επίπεδος βράχος που γλιστράει κατά μήκος της παραλίας, γεγονός που γενικά τρομάζει τα μικρά παιδιά. Άλλες παραλίες ιδανικές για παιδιά είναι ο Ξηρόκαμπος, στο νοτιότερο μέρος του νησιού (έχει ταβέρνες), οι δύο Παναγιές, προέκταση από τα Άλιντα (χωρίς τίποτα για φαγητό και καφέ), Δυο Λισκάρια (με ταβέρνες κι ένα ωραίο καφέ) και το Πλεφούτι (κι εδώ υπάρχουν δύο ωραίες ταβέρνες). Η Γούρνα παρότι αμμουδιά, βασανίζεται από το βοριά και είναι σπάνιο να την πετύχεις χωρίς αέρα και κύμα. Παρότι οι αποστάσεις εξαιρετικά μικρές, χρειάζεστε αυτοκίνητο για να δείτε όλο το νησί.

Η Λέρος έχει ενδιαφέροντα αξιοθέατα, που σχετίζονται με τη μάχη της Λέρου κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την Ιταλοκρατία στα Δωδεκάνησα. Τα παιδιά θα ενθουσιαστούν από το «Τούνελ» και αν είναι λίγο μεγαλύτερα από τις δυνατότητες κατάδυσης ανάμεσα σε πολεμικά αεροσκάφη που βρίσκονται στο βυθό της. Από το Παρθένι, μπορείτε να νοικιάσετε καϊκι να πάτε στον Αρχάγγελο, το απέναντι ξερονήσι που έχει μια πανέμορφη ταβέρνα, το Στίγμα και υπέροχη αμμουδιά! Στο Λακκί υπάρχει παιδότοπος και λίγο πιο έξω, μπόουλινγκ για τα μεγαλύτερα παιδιά.

Βασική παράμετρος για τις διακοπές μας ο Νικήτας ο παιδίατρος της Λέρου. Έχει σώσει μικρούς και μεγάλους, όχι μόνο στη Λέρο αλλά και στα κοντινά νησιά. Έχει δικά του δεκατέσσερα παιδιά, παρόλο το νεαρό της ηλικίας του και ήδη είναι παππούς. Το σίγουρο είναι ότι στη Λέρο αισθάνομαι ασφαλής.

Πάτε με αεροπλάνο με επιδοτούμενα εισιτήρια αν τα κλείσετε νωρίς.

Επιλογή 2: Ρόδος, Κως, τα μεγάλα Δωδεκάνησα με παιδιά

Οι πιο συνήθεις επιλογές για οικογένειες στα Δωδεκάνησα είναι οι πιο μαζικές Ρόδος και Κως. Εδώ χρειάζεστε οπωσδήποτε αυτοκίνητο, θα βρείτε όλων των ειδών τα ξενοδοχεία (από all inclusive μέχρι μικρά καταλύματα πάνω στην παραλία). Στη Ρόδο προτιμήστε να μείνετε σε κάποια από τις παραλίες της νοτιο-ανατολικής Ρόδου, ενώ στην Κω, θα πρότεινα την Κέφαλο. Δραστηριότητες για παιδιά άπειρες. Ενδεικτικά για τη Ρόδο αναφέρω:

Ενυδρείο Ρόδου: στο βορειότερο σημείο του νησιού στην πόλη

Μουσείο Παιχνιδιών: στην Αρχίπολη με συλλογή από ελληνικά παιχνίδια.

Πάρκο Ροδίνι: υπέροχο πάρκο φυσικού κάλλους 3 χλμ από την πόλη

Οικο-Πάρκο Καμινάρι: πρόκειται για ένα υπαίθριο μουσείο παραδοσιακής ζωής & λαϊκού πολιτισμού και βρίσκεται στον Αρχάγγελο. Το μεγαλύτερο μέρος είναι υπό κατασκευή.

Το σπίτι της γιαγιάς Τσαμπίκας: Μάλωνα, μουσείο αγροτικής, πολιτιστικής & λαογραφικής κληρονομιάς

Κέντρο ενημέρωσης για το Γκιζάνι: το μοναδικό ψαράκι της Ρόδου στην Ελεούσα

Το τρενάκι της Ρόδου: στην πόλη της Ρόδου. Ξεκινάει μπροστά από το Ακταίον.

Επίσης μπορείτε με τα παιδιά να κάνετε ιππασία στην παραλία Τσαμπίκας και στην Ιαλυσό, περιηγήσεις με γαϊδουράκια στο Ασκληπιείο της Νότιας Ρόδου, θαλάσσιες βόλτες με σκάφος με γυάλινο πάτο στη Λίνδο, να παίξετε Paintball στο Γεννάδι, να διασκεδάσετε στο Water park στο Φαληράκι,, να εντυπωσιαστείτε από το βυθό στο Blutopia Marine Park στην Κάμειρο Σκάλα και να παίξετε Μπόουλινγκ στο Φαληράκι. Υπάρχουν πολλές καταδυτικές σχολές και παιδότοποι.

Για την Κω ενδείκνυται το ποδήλατο και οι ποδηλατάδες!

Επιλογή 3: Κάλυμνος, Τέλενδος

Η Κάλυμνος είναι ωραία για τους ορειβάτες και αναρριχητές και έχει πολλές σχολές και για παιδιά και αρχάριους. Ιδανική επιλογή διαμονής το Μασούρι με ταβέρνες και καταλύματα χωρίς να παρεμβάλλεται δρόμος αλλά με σκαλιά για να κατέβεις στην παραλία. Χρειάζεται οπωσδήποτε αυτοκίνητο, αλλά έχει ενδιαφέρον λόγω της σπογγαλιευτικής παράδοσης (μουσεία και εργαστήρια επεξεργασίας σπόγγων). Υπάρχει κι ένα μικρό ιδιωτικό μουσείο θαλασσίων ευρημάτων στα Βλυχάδια. Τα παιδιά θα ξετρελαθούν με τα τεράστια κοχύλια!

Η Τέλενδος ενδείκνυται για διακοπές χωρίς αυτοκίνητο. Μικρό νησάκι με δύο προσβάσιμες παραλίες. Η μία βρίσκεται απέναντι από την Κάλυμνο κι έχει άμμο και η άλλη από την πίσω μεριά κι έχει βότσαλο. Δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα και κατά μήκος της αμμώδους παραλίας στα δεξιά της αποβάθρας που δένουν τα καΐκια από τις Μυρτιές έχει όμορφα ταβερνάκια και καταλύματα.

Πάτε από Κάλυμνο, όπου φτάνετε με αεροπλάνο. Είναι 10 λεπτά με το καΐκι από τις Μυρτιές.

Κατηγορία: Όχι πολύ φιλικά Δωδεκάνησα για παιδιά

Περνάμε τώρα στα πιο δύσκολα -λόγω προσβασιμότητας και παραλιών- νησιά:

Η Τήλος είναι ένα πιο απομονωμένο νησί και παρότι πανέμορφο, η πρόσβαση στα χωριά και τις παραλίες είναι δύσκολη γιατί παρεμβάλλονται ορεινοί όγκοι. Χρειάζεται οπωσδήποτε αυτοκίνητο. Η πεζοπορία είναι το δυνατό της σημείο, που όμως δεν ανταποκρίνεται σε οικογενειακές διακοπές όταν τα παιδιά είναι πολύ μικρά. Το πιο αξιόλογο είναι ότι εδώ έχουν βρεθεί σπάνια παλαιοντολογικά ευρήματα, απολιθωμένα οστά νάνων ελεφάντων, που ζούσαν εκεί μέχρι και πριν από 5000 χρόνια. Το μουσείο είναι ενδιαφέρον για τους μικρούς επισκέπτες. Επιλογή για να μείνετε με παιδιά τα Λιβάδια, ο Άγιος Αντώνιος και η Έρυστος, αλλά ο αριθμός κλινών είναι πολύ περιορισμένος. Τα Λεθρά έχουν βότσαλο και ο Σταυρός θαλασσινές σπηλιές αλλά καθόλου σκιά. Από τα Λιβάδια, μπορείτε με καΐκια να κολυμπήσετε στη Σκάφη, στο Θολό και τον Άγιο Σέργιο.

Η Κάρπαθος, ακόμα ένας ορεινός όγκος, μακρόστενος με πανέμορφες αλλά δύσκολα προσβάσιμες παραλίες! Οι περισσότερες παραλίες έχουν «κατεβασιά» από το δρόμο, εκτός από την Αμοοπή (η καλύτερη επιλογή για οικογένειες), τις παραλίες του Αφιάρτη και τον Λευκό στη δυτική πλευρά με τη λευκή άμμο, που δέρνεται όμως από το μαΐστρο του Αυγούστου! Οι παραλίες βόρεια από τα Πηγάδια, την πρωτεύουσα του νησιού, Αχάτα, Κάτω Λάκκος, Κυρά Παναγιά και Άπελλα έχουν γαλαζοπράσινα νερά  αλλά γεμίζουν από κόσμο τον Αύγουστο και κυρίως η Κυρά Παναγιά όταν το εκκλησάκι της γιορτάζει στις 23 Αυγούστο. Μπορείτε να πάτε με εκδρομικά καΐκια. Φοβερή εκδρομή είναι και η Σαρία. Η Κάσος είναι λίγο extreme για οικογένειες με μικρά παιδιά, αφενός γιατί αν το Καρπάθιο πέλαγος είναι αγριεμένο, βγάζεις τα σωθικά σου στο Kasos Princess, που είναι κατά τα αλλά φοβερό σκαρί, αφετέρου διότι δεν υπάρχει καλή παραλία στην Κάσο για παιδιά.

Η Πάτμος είναι κοσμοπολίτικη και πολλοί την προτιμούν για σοφιστικέ ήσυχες διακοπές χωρίς παιδικές φωνούλες και παιχνίδια στην παραλία. Αν βρεθείτε εκεί για διακοπές με τα παιδιά σας, παρόλα αυτά, προτιμήστε τον Κάμπο: ο Πάνω Κάμπος έχει ωραίες ταβέρνες, ενώ ο Κάτω Κάμπος έχει τουριστικά καταλύματα, εστιατόρια και ταβέρνες, να ξέρετε όμως ότι γεμίζει μόνο το καλοκαίρι. Μια άλλη επιλογή είναι το Μελόι. Πιο νότια είναι ο Γροίκος, το πιο ανεπτυγμένο τουριστικό θέρετρο. Η παραλία είναι με ψιλό χαλίκι και άμμο και «κλειστή», καθώς προστατεύεται από το Τραγονήσι. Έχει πολλά ταβερνάκια και ξενοδοχεία, αλλά είναι και αγκυροβόλι ιστιοφόρων, έχει γενικά λοιπόν, μια κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα.

Η Νίσυρος είναι όμορφη αλλά δεν ενδείκνυται για διακοπές με μικρά παιδιά. Μια ημερήσια εκδρομή από την Κω όμως δεν είναι κακή ιδέα. Το Μανδράκι έχει ένα ωραίο μονοπάτι δίπλα στα θάλασσα μέχρι την Παναγιά τη Σπηλιανή, αλλά το δέρνει ο βοριάς και η παραλία που είναι κάτω από την Παναγία λέγεται Χόχλακας (όνομα και πράμα!) Το νησί δεν έχει εύκολες παραλίες για παιδιά, λόγω του ηφαιστείου. Η πιο όμορφη παραλία του νησιού είναι η Παχιά Άμμος για την οποία θέλετε 15 λεπτά περπάτημα σε μονοπάτι για να φτάσετε.

Η Χάλκη είναι κι αυτή κοσμοπολίτικη με δύο αμμουδιές με τη στενή έννοια του όρου, τον Πόνταμο και τα Φτενάγια, όπου μπορείτε να μείνετε κιόλας. Τα πιο όμορφα καταλύματα είναι τα καπετανόσπιτα πάνω στο λιμάνι, τα οποία όμως δεν ενδείκνυνται για μωρά ή πολύ μικρά παιδιά.

Το Καστελόριζο δεν έχει παραλίες με τη στενή έννοια του όρου. Όλοι κολυμπούν στο λιμάνι, που ενδείκνυται για βουτιές, όχι όμως για πλατσουρίσματα. Η βόλτα στο γαλάζιο σπήλαιο είναι υπέροχη, το ίδιο και η πεζοπορία στο βουνό, για τα οποία καλό είναι να περιμένετε να μεγαλώσουν τα παιδιά, αλλιώς…. Ας είχατε έρθει νωρίτερα!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *