Οινοτουρισμός για όλη την οικογένεια

play with grapes winery kids

Μια εμπειρία οινογευσίας για γονείς με παράλληλη δράση θεατρικού παιχνιδιού και γευσιγνωσίας σταφυλιού και των προϊόντων του για παιδιά στα οινοποιεία της Νεμέας με την ομάδα του ΜΑΜΑΚΙΤΑ

«Η μπύρα έχει γίνει από ανθρώπους. Το κρασί από το Θεό», μου έγραψε ο φίλος μας ο Νίκος θυμίζοντάς μου τα λόγια του Μαρτίνου Λούθηρου λίγο πριν ξεκινήσουμε για τη Νεμέα. Η αγάπη για το καλό κρασί και η γνώση των ποικιλιών του είναι ανεξάντλητη. Οι ελληνικές ποικιλίες δε, είτε δημοφιλείς, είτε πιο ιδιαίτερες, συνεχώς εξελίσσονται, ενώ χάρη στο μεράκι των οινολόγων και αυτών που αγαπούν τα προϊόντα του τόπου τους, νέοι συνδυασμοί διαρκώς προκύπτουν που μας προσκαλούν σε οινογευσίες σε όλα τα μήκη και τα πλάτης της Ελλάδας.

Πώς όμως να συμμετέχεις σε wine-tasting με παιδιά; Η ομάδα του ΜΑΜΑΚΙΤΑ βρήκε τον τρόπο.

kid winery peloponnese vineyards

Στα οινοποιεία της Νεμέας

Στους «Δρόμους του Κρασιού» και τη γη του Αγιωργίτικου, με τους ατέλειωτους αμπελώνες και τα δεκάδες οινοποιεία είναι απόλαυση να ταξιδεύεις όλο το χρόνο. Μια επίσκεψη δε, δεν είναι ποτέ αρκετή. Κι αυτό γιατί σε κάτι λίγο περισσότερο από μία ώρα από την Αθήνα, γύρω από τη Νεμέα, βρίσκονται ένα σωρό αξιοθέατα και «αξιόγευστα». Ο αρχαιολογικός χώρος της Νεμέας, το αρχαίο Στάδιο, όπου πραγματοποιούνταν και αναβιώνουν τα Νέμεα, ο Ναός του Ηρακλέους στις Αρχαίες Κλεωνές, τα οινοποιεία και οι οικοτεχνίες που παράγουν και τυποποιούν παράγωγα του σταφυλιού και του αμπελιού είναι μόνο μερικές από τις προκλήσεις που κρύβει αυτός το τόπος.

Η ξενάγηση στα οινοποιεία μοσχομυρίζει μούστο και τα κελάρια αναδύουν τη μυρωδιά από τα δρύινα βαρέλια. «Κι όμως! Δεν έχουμε μόνο βαρέλια. Οι αμφορείς έχουν αρχίσει να γίνονται πολύ της μόδας. Στα οινοποιεία της Γαλλίας είναι πολύ διαδεδομένη η χρήση τους, αλλά και στην Ελλάδα, έχουμε αρχίσει να τους χρησιμοποιούμε συχνά», μας εξηγεί η Έλενα του οινοποιείου Σκούρα με διάθεση και μεράκι να μας αποκαλύψει όλα τα μυστικά του Κτήματος, που τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε έναν πειθαρχημένο, καινοτόμο και αξιόλογο οινοπαραγωγό, αλλά και κέντρο οινοτουρισμού στην περιοχή.

Μετά την ξενάγηση στους χώρους της διαλογής, της οινοποίησης και της εμφιάλωσης μαζευτήκαμε όλοι γύρω από ένα μοναστηριακό τραπέζι στο κελάρι. Η γλυκιά και υποβλητική φωνή της αφηγήτριας Μαρίας Παπανικολάου καθήλωσε μικρούς και μεγάλους, καθώς άρχισε να μας διηγείται ιστορίες από τα πολύ παλιά τα χρόνια. Μύθους που μας θύμισαν ότι το κρασί δεν είναι μόνο ο χυμός του σταφυλιού, αλλά πολλά περισσότερα. Είναι το αμπέλι και ο Διόνυσος, που γεννήθηκε δύο φορές, μία από τη μητέρα του τη Σεμέλη και μία από τον πατέρα του το Δία. Είναι «η άμπελος η αληθινή» και η συμβολική της δύναμη. Είναι η αξία του οίνου και του κρασιού στην πλούσια ελληνική παράδοση και στην καθημερινότητά μας.

Οινογευσία… και με παιδιά

Η ώρα για την τέρψη του ουρανίσκου είχε φτάσει. Και για τους μεγάλους και για τους μικρούς. Τα παιδιά μαζεύτηκαν στην αυλή με θέα τους αμπελώνες και με την εμψύχωση των έμπειρων θεατροπαιδαγωγών επιδόθηκαν σε μια μοναδική «σταφυλογνωσία». Ναι έτσι ακριβώς! Έπαιξαν θέατρο με -ποιον άλλον;- το Διόνυσο, το θεό του αμπελιού, του κρασιού και του θεάτρου. Δοκίμασαν όλα τα είδη σταφίδας, μουσταλευριά και μουστοκούλουρα. Έκαναν πειράματα με ξύδι και κατασκευές με αμπελόφυλλα, την ώρα που εμείς οι μεγάλοι δοκιμάζαμε πέντε ξεχωριστές ετικέτες κρασιού: «Νεμέα» από 100% Αγιωργίτικο με όλα τα αρώματα από κόκκινα φρούτα του πάθους και του δάσους, «Salto» από 100% Μαυροφίλερο που μυρίζει εσπεριδοειδή, «Viognier» από 100% την ομώνυμη λευκή ποικιλία με τα φρουτώδη αρώματα, «Peplo» από Αγιωργίτικο με Syrah και Μαυροφίλερο και αρώματα κερασιού και φράουλας, και τέλος το «Σύνορο» που «μυρίζει σαν μια βόλτα στο γρασίδι μια βροχερή μέρα», όπως αναφώνησε μια έκπληκτη φωνή από την παρέα.

Το τραπέζι μας περίμενε στρωμένο κι εμείς είχαμε χρόνο να γευτούμε τα κρασιά και τα συνοδευτικά εδέσματα χωρίς «αντιπερισπασμούς». Μετά από μιάμιση περίπου ώρα, οι μικροί γευσιγνώστες άρχισαν να συρρέουν γύρω από το τραπέζι τσιμπολογώντας τους λαχταριστούς μεζέδες κι έτσι γίναμε πια μια μεγάλη όμορφη παρέα, η οποία αποφάσισε να ανακαλύψει… σαλιγκάρια. Αυτή όμως είναι μια άλλη ιστορία, που θα σας τη διηγηθώ μια άλλη φορά.

Info

Η πλατφόρμα ΜΑΜΑΚΙΤΑ διοργανώνει φιλικές στην οικογένεια οινογευσίες για γονείς οινόφιλους -ή απλώς «μερακλήδες»- σε οινοποιεία σε όλη την Ελλάδα με παράλληλη δράση για παιδιά και νήπια. Για να διοργανώσετε ένα ομαδικό ή οικογενειακό family friendly wine-tasting επικοινωνήστε στο e-mail mommylook@mamakita.gr.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *