Σούπα με Σούμαν

Ένα θεατρικό έργο για παιδιά που συνδυάζει χορό και… ρεσιτάλ πιάνου!

Μια καθημερινή, ανθρώπινη ιστορία την οποία η παιδική φαντασία και το χιούμορ μεταμορφώνουν σε μια παράσταση με χορό και σε ένα ιδιαίτερο ρεσιτάλ πιάνου δημιούργησε η Μαριάνθη Φωτάκη και η ομάδα Thea-tree. Η παράσταση «Σούπα με Σούμαν» απευθύνεται σε παιδιά από 3 ετών και «μαγειρεύεται» τις Κυριακές στο Ίδρυμα Θεοχαράκη στο κέντρο της Αθήνας.

Η σκηνοθέτης, η οποία είναι η εμπνευστής της καλλιτεχνικής ομάδας thea-tree και υποδύεται στην παράσταση τη μητέρα, μας μιλά για την ιστορία της μικρής Κατερίνας, και κάθε μικρού παιδιού, που αρρώστησε και στα «στενά» όρια του δωμάτιού της και των κοντινών της προσώπων, διαμορφώνεται, αντιλαμβάνεται τον κόσμο γύρω της και τον επηρεάζει. Μας μιλά για το «μαγείρεμα» της σούπας και μας προετοιμάζει για τις διάφορες πτυχές του εαυτού μας που θα συναντήσουμε κατά τη διάρκεια του έργου.

Πώς «μαγειρεύτηκε» η ιδιαίτερη αυτή σούπα;

Τον Ιούλιο του 2018, έπειτα από μια μεγάλη περιπλάνηση στο χώρο του θεάτρου για παιδιά και από την ανάγκη να δημιουργηθεί ένας βασικός πυρήνας συνεργατών που έχουμε δοκιμαστεί στο χρόνο και που μπορούμε να συνυπάρξουμε  και να εκφραστούμε καλλιτεχνικά, γεννήθηκε το “thea-tree”.

Ένα βράδυ σε μια από τις συναντήσεις με τους αγαπημένους Παναγιώτη Τσιρίδη και Δήμητρα Κοκκινοπούλου έπεσε στο τραπέζι η ιδέα να γραφτεί ένα κείμενο βασισμένο σε μουσική του Σούμαν. Η μουσική του άλλωστε είναι πλούσια σε χρώματα και διαθέσεις που τα παιδιά ρουφούν σαν σφουγγάρια. Θέλαμε να κάνουμε μια παράσταση που να μπλέκονται οι τέχνες μεταξύ τους, έτσι ώστε τα παιδιά να πάρουν όσα περισσότερα ερεθίσματα μπορούν. Κάπως έτσι ξεκίνησε το «μαγείρεμα» της Σούπας. 

Το έργο αναφέρεται σε απλές καθημερινές στιγμές και θίγει -με τρόπο διακριτικό- ζητήματα που αντιμετωπίζει κάθε σπίτι. Πώς πιστεύετε ότι αυτό επιδρά στα παιδιά;

Δύο άνθρωποι δε βλέπουν ποτέ το ίδιο πράγμα. Πόσο μάλλον ένας ενήλικας και ένα παιδί. Όντας μαμά δυο μικρών κοριτσιών, ήθελα να φτιάξω μια παράσταση στην οποία θα ακουμπήσει και ο μικρός θεατής αλλά και ο μεγάλος που τον συνοδεύει. Για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, ανάλογα με το βίωμα και την οπτική γωνία που στέκεται.

Το έργο μιλάει για καθημερινές καταστάσεις που πολλές φορές όμως είτε αποφεύγουμε να δούμε, είτε τις κρύβουμε κάτω από το χαλί. Και εδώ έρχεται ένα παιδί να μας υπενθυμίσει ότι καταλαβαίνει αυτά που οι μεγάλοι νομίζουν ότι δεν αντιλαμβάνεται. Το παιδί βέβαια, σε αυτήν την ηλικία, δεν έχει ακόμη το βάρος του βιώματος του ενήλικα και παρακολουθεί την παράσταση με πιο αγνά μάτια. Επίσης η παράσταση κλείνει τόσο αισιόδοξα φέρνοντας έτσι ελπίδα και αποκατάσταση των πραγμάτων, κάτι που θεωρώ ότι έχει ανάγκη και ο μικρός αλλά και ο μεγάλος θεατής!

 

Κάνετε κάτι τολμηρό. Ένα ρεσιτάλ σε παιδική παράσταση. Ποια είναι τα οφέλη της συμμετοχής των παιδιών σε μια παράσταση με κλασικό πιάνο;

Η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης παράστασης είναι πως η μουσική ακούγεται ζωντανά από το πιάνο, το οποίο είναι κομμάτι του παιδικού δωματίου της μικρής Κατερίνας. Αυτό αποτελεί από μόνο του μια μοναδική εμπειρία καθώς η ζωντανή μουσική δημιουργεί δυνατά συναισθήματα στους ακροατές και φαντάζει στα παιδικά μάτια και αυτιά ακόμη πιο φαντασμαγορική! Η έκθεση των παιδιών σε ζωντανό ρεσιτάλ πιάνου μπορεί να είναι και το έναυσμα του ενδιαφέροντος τους για τη μουσική εν γένει ή για το πιάνο ειδικότερα.

Συντελεστές:

Κείμενο: Παναγιώτης Τσιρίδης

Σκηνοθεσία: Μαριάνθη Φωτάκη

Χορογραφίες: Χρυσηίς Λιατζιβίρη

Σκηνικά – Κοστούμια – Artwork: Μαρκέλλα Δουζενάκη

Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος

Πιάνο: Δήμητρα Κοκκινοπούλου

Παίζουν οι ηθοποιοί: Πηνελόπη Σεργουνιώτη, Μαριάνθη Φωτάκη

Παραγωγή: Καλλιτεχνική ομάδα ‘theatree

Info

Η παράσταση «Σούπα με Σούμαν» ανεβαίνει ξανά την Κυριακή 12 και 19 Ιανουαρίου στις 12:00 στο Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη, Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1 και η παράσταση «Ο Πέτρος και ο λύκος σε παγίδα για πιάνο» ταξιδεύει σε σχολεία, δήμους, βιβλιοθήκες και όπου υπάρχουν παιδιά! Δείτε περισσότερα στην επίσημη ιστοσελίδα του Ιδρύματος και στη σελίδα της ομάδας.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Πληροφορίες και σχολικές κρατήσεις: 210-36 11 206

Καθημερινά 10π.μ. – 6μ.μ​. (Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *