Στο εκκλησάκι με τα 17 πλατάνια

kids Greece excursion Agia Theodora

Μια… δροσιστική εκδρομή στα σύνορα Αρκαδίας και Μεσσηνίας

Τα προηγούμενα χρόνια που ο δρόμος για τη Μεσσηνία διαρκούσε περισσότερο και η διαδρομή απαιτούσε στάση για ξεκούραση, το εκκλησάκι με τα τρεχούμενα νερά και τα πλατάνια ήταν μία όαση δροσιάς μες στο καλοκαίρι. Σήμερα, που οι αποστάσεις έχουν εκμηδενιστεί, η Αγία Θεοδώρα μπορεί να αποτελέσει αφορμή για μία ημερήσια εξόρμηση από την Αθήνα.

Φτάσαμε στη Βάστα και μόλις είχε σταματήσει η καλοκαιρινή μπόρα. Το χώμα νωπό και τα φύλλα πεσμένα, αλλά φρέσκα από την άνοιξη. Στο ποτάμι, που αποτελεί σύνορο μεταξύ Αρκαδίας και Μεσσηνίας, βρίσκεται το μικρό εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας με τα 17 πλατάνια στη στέγη του. Η παράδοση, κατά μία εκδοχή, λέει ότι η Αγία είχε μονάσει σε μια ανδρική Μονή και ως Θεόδωρος κατηγορήθηκε ότι άφησε μία γυναίκα έγκυο. Εκτελέστηκε με αποκεφαλισμό και τα μαλλιά της έγιναν δέντρα και το αίμα της ποτάμι.

Το εκκλησάκι είναι τόπος προσκυνήματος, όχι μόνο στις 11 Σεπτεμβρίου που γιορτάζει, αλλά κάθε αργία και Σαββατοκύριακο. Σε κοντινή απόσταση θα βρείτε ταβέρνες, καθώς και το «Νερόμυλο του Νικόλα», έναν νερόμυλο που λειτουργεί ακόμα, στα 150 μετρά από την Αγία Θεοδώρα μέσα από ένα πανέμορφο μονοπάτι.

Στο Νερόμυλο, υπάρχει μία φάρμα με ζωάκια, μπορείτε να προμηθευτείτε προϊόντα, αλλά και να γευματίσετε δίπλα στο ποτάμι. Είναι ιδανικά για οικογένειες με μικρά παιδιά. Δείτε περισσότερα www.watermill.gr και στη σελίδα στο Facebook/ Neromylos toy Nikola.

Όποιος θέλει, μπορεί να κάνει μία ώρα πεζοπορία στο μονοπάτι που φτάνει στην Αγία Θεοδώρα από τη Βάστα, ενώ κατόπιν συνεννόησης με τους φίλους του Σιδηροδρόμου, γίνεται να πραγματοποιηθεί εκδρομή με το τρένο που σταματάει σε απόσταση 2 ωρών περπάτημα από την Αγία Θεοδώρα.

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε εκεί γύρω:

  • Να επισκεφτείτε το Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα
  • Να ανεβείτε στο Λύκαιο Όρος και να επισκεφτείτε την Αρχαία Λυκοσούρα, την αρχαιότερη πόλη της Ελλάδας
  • Να επισκεφτείτε την Αρχαία Μεσσήνη
  • Να επισκεφτείτε τη Μονή Βουλκάνου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *