Ζήσε τη γειτονιά μαζί με τα παιδιά… γύρω από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας

Greece athens activities for kids

Είσαι νέος γονιός και ψάχνεσαι στη γειτονιά σου; Μετακομίσατε οικογενειακώς σε μια άλλη γειτονιά; Βρέθηκες τυχαία με τα παιδιά σε μια άγνωστη γειτονιά και δεν ξέρεις πού μπορούν να παίξουν ή πού να πάτε για φαγητό και να είστε άνετα; θες να κάνεις μια βόλτα και αναρωτιέσαι αν υπάρχει κάτι που ενδιαφέρει και τα παιδιά σου σε αυτή τη βόλτα;

Η σειρά «Ζήσε τη Γειτονιά μαζί με τα παιδιά» αναφέρεται σε όλες τις φιλικές προς τα παιδιά τοποθεσίες στις γειτονιές της πόλης μας και σε ό,τι ενδιαφέρον μπορεί να κρύβουν για παιδιά: πάρκα, εστιατόρια, καφέ, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, μαγαζάκια με ωραία παιχνίδια ή είδη δώρων, παιδικά θέατρα και ό,τι άλλο που χρειάζεται ή πρέπει να ανακαλύψει κάποιος που είναι γονιός.

Όποιος έχει τέτοια μυστικά, ας τα μοιραστεί μαζί μας για να κάνουμε τις βόλτες μας στην πόλη ακόμα ομορφότερες…

Από τη Νεάπολη Εξαρχείων στους Αμπελοκήπους

Ομολογουμένως, οι περιοχές γύρω από την «κάτω» πλευρά της Αλεξάνδρας -Πεδίο του Άρεως, πλατεία Βικτωρίας και Εξάρχεια- δεν είναι σε καμία περίπτωση περιοχές που σε προσκαλούν για μια οικογενειακή βόλτα. Πάλαι ποτέ αστικές γειτονιές, σήμερα δεν είναι σε καμία περίπτωση ασφαλείς για να μεγαλώνεις παιδιά -και το λέω με πολλή αγάπη γιατί κι εγώ εκεί μεγάλωσα: στο Πεδίο του Άρεως, την πλατεία Βικτωρίας, τον Πανελλήνιο και το Μουσείο. Το σκηνικό γίνεται καλύτερο ανεβαίνοντας προς τη Λεωφόρο Κηφισίας. Στη Νεάπολη Εξαρχείων, το Γκύζη και τους Αμπελοκήπους ζουν πολλές οικογένειες και σίγουρα υπάρχουν πολλοί λόγοι για να τις επισκεφτούν γονείς με παιδιά και από άλλες περιοχές.

Ξεκινώντας από «χαμηλά», η πιο όμορφη βόλτα σε μουσείο της Αθήνας, είναι αδιαμφισβήτητα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Eπισκεφτείτε το οικογενειακώς με τους έμπειρους σε παιδιά ξεναγούς που προτείνει το ΜΑΜΑΚΙΤΑ, συμπληρώνοντας τη φόρμα διαθεσιμότητας -στα ελληνικά- κι ένας ταξιδιωτικός σύμβουλος θα προσαρμόσει τη δραστηριότητα στη σύνθεση και τα ενδιαφέροντα της οικογένειας ή της παρέας και θα σας αποστείλει σύντομα λεπτομέρειες. Θα εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας και ενδεχομένως να εμπνεύσετε τα παιδιά, όπως ποτέ άλλοτε. Μετά την ξενάγηση, ο Κήπος του Μουσείου είναι ανακαινισμένος και κρατά για εσάς μια όμορφη γωνιά της πόλης για καφέ, χυμό ή κάποιο ελαφρύ γεύμα. Κοντά στο Μουσείο, στα Εξάρχεια, μπορείτε να φάτε επίσης στις όμορφες ταβέρνες με κήπο «Γιάντες», «Ροζαλία» και «Άμα Λάχει».

Ανεβαίνοντας τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας στα αριστερά μας εκτείνεται το Πεδίο του Άρεως. Παρά το γεγονός ότι στα παιδικά μας χρόνια αποτελούσε σημείο αναφοράς για οικογενειακές βόλτες το Σαββατοκύριακο και τις καθημερινές για κούνιες, σήμερα το ασφαλέστερο σημείο του είναι η πλατεία Πρωτομαγιάς, φυσική προέκταση του πάρκου στη μεριά των Δικαστηρίων, όπου υπάρχει άπλα για ποδήλατο και πατίνια, έχει μια μικρή παιδική χαρά και ένα καφέ για ένα ελαφρύ γεύμα ή για γλυκό-παγωτό.

Από την άλλη μεριά της Αλεξάνδρας, βρίσκεται η Νεάπολη Εξαρχείων, η οποία θεωρείται πρώτη επιλογή για κατοικία ανάμεσα στους νέους και προσφάτως παρουσιάζει αύξηση του πληθυσμού νέων οικογενειών. Η γειτονιά κρύβει -μεταξύ πολλών καλτ μπαρ και ρεμπετάδικων για ενήλικες μόνο- και πολύ ιδιαίτερους και ιστορικούς χώρους πολιτισμού, τα πιο ωραία θερινά σινεμά (Εκράν, Παναθήναια) και ψαγμένα βιβλιοπωλεία. Μπορεί ο μοναδικός χώρος πράσινου στη Νεάπολη, ο λόφος του Στρέφη, να μην είναι ιδανικός για βόλτες με παιδιά (πολλά σκουπίδια, κλειστή παιδική χαρά, περίεργος κόσμος), πίσω όμως από το λόφο όμως, βρίσκεται το εικαστικό θέατρο κούκλας «Πράσσειν Άλογα» με παραστάσεις και εργαστήρια για παιδιά.

Λίγο πιο πάνω, στην οδό Μαυρομιχάλη, βρίσκονται το «Στούντιο Μαυρομιχάλη» (στο 134), που ανεβάζει μεταξύ άλλων και παιδικές παραστάσεις, και το θέατρο (και παλιός) «Φούρνος» (στο 168), με παραστάσεις ακόμα και για βρέφη. Επισκεφτείτε τον «ηλεκτρονικό» του πολυχώρο για παιδιά «φρατζολάκι» για να ενημερώνεστε. Οι -σχετικές μεταξύ τους- διαδραστικές παραστάσεις «Μήλα, Ζάχαρη, Κανέλλα», «Μάρκος ο Γάτος» και το «παράθυρο της Χαράς» με ηθοποιούς και κούκλες κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον ακόμα και των πιο μικρών και «ανήσυχων» παιδιών και είναι μια τέλεια επιλογή για να πάτε με το πιτσιρίκι σας πρώτη φορά θέατρο. Στο φουαγιέ, τα παιδιά μπορούν να ζωγραφίσουν ούτως ώστε να εξοικειωθούν με το χώρο, ενώ στο τέλος της παράστασης θα πάρουν κάτι μαζί τους: ένα κομμάτι μηλόπιτα και τη συνταγή της, ένα μπαλόνι σε σχήμα σκύλου ή γάτας… κάτι που θα τους θυμίζει την παράσταση. Για φαγητό, μπορείτε να πάτε σε μία από τις παλαιότερες ταβέρνες της Αθήνας, τη «Λεύκα», με ιδανική αυλή (γωνία με Βουλγαροκτόνου) ή στην πλατεία Αργεντινής Δημοκρατίας, πάνω στην Αλεξάνδρας, όπου βρίσκονται διάφορα καφέ και εστιατόρια, αλλά τα τραπεζάκια είναι πάνω στο δρόμο, οπότε χρειάζεται προσοχή.

Ανεβαίνοντας προς Αμπελοκήπους, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι παιδικές παραστάσεις του Θεάτρου της Ημέρας. Στην συμβολή Κάλβου και Δέγλερη υπάρχει παιδική χαρά, ενώ μεγάλη καινοτομία του Δήμου Αθηναίων είναι η βρεφική και νηπιακή βιβλιοθήκη στο πάρκο ΚΑΠΑΨ. Πρόκειται για έναν πολύ ωραίο χώρο, ειδικά διαμορφωμένο για βρέφη και για νήπια, που διευκολύνει τις θηλάζουσες μητέρες και διοργανώνει τα Σάββατα διαδραστικές παρουσιάσεις βιβλίων. Βρίσκεται μέσα στο πάρκο, όπου στεγάζεται και η εφηβική βιβλιοθήκη και το καφέ Μύρτιλλο και έχει και μια πολύ απλή, αλλά όμορφη παιδική χαρά. Αν ο καιρός δεν είναι καλός, στη Λ. Ριανκούρ βρίσκεται ο παιδότοπος Playroom, ενώ για τους κατοίκους της γύρω περιοχής, στη Σιθωνίας, ο Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αμπελοκήπων, πέραν του προγράμματος προπονήσεων σε διάφορα αθλήματα και σε ρυθμική-χορό, παραδίδει μαθήματα για μικρές μαζορέττες, μαθήματα ιππασίας, ενώ παράλληλα διοργανώνει camps την περίοδο των σχολικών διακοπών!

Ένα από τα καλύτερα θέατρα στην πόλη για παιδιά και πρωτοπόρο στο βρεφικό θέατρο είναι το «Πόρτα» της Ξένιας Καλογεροπούλου στην αρχή της Μεσογείων. Κάθε χρόνο ανεβάζει τουλάχιστον μια παιδική και μια βρεφική παράσταση για να διαλέξετε ανάλογα με την ηλικία των παιδιών σας. Παρακολουθήστε το αφιέρωμα του ΜΑΜΑΚΙΤΑ από την εκπομπή CityLife στην παράσταση “Μουσική και Φίλοι”

Το θέατρο «Πόρτα» έχει το δικό του θεατρικό εργαστήρι με προγράμματα για νήπια με τους γονείς τους και για παιδιά 8μηνης διάρκειας κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, και summer camp για το καλοκαίρι. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και το θέατρο Άνεσις, το οποίο επίσης ανεβάζει θεατρικές παραστάσεις για παιδιά. Μετά την παράσταση, μπορείτε να γευματίσετε στα φιλικά προς τα παιδιά La Pasteria, πάνω στην Λ. Αλεξάνδρας, στο TGI Friday’s στην Λ. Κηφισίας (δίνουν μαρκαδοράκια και τετράδια ζωγραφικής για να απασχοληθούν τα παιδιά μέχρι να έρθει το φαγητό) και στο New York Sandwiches στον Πύργο των Αθηνών, που είναι τέλειο για brunch με παιδιά, αλλά χρειάζεται κράτηση.

Αν ο καιρός το επιτρέπει και θέλετε να πάτε για περπάτημα, ποδήλατο και ελεύθερο παιχνίδι σε κάποιο ανοιχτό χώρο, το Πάρκο της Σχολής Χωροφυλακής και το Άλσος Στρατού στο Γουδί, βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Μέσα στο Άλσος Στρατού, βρίσκεται το θέατρο Badminton και απέναντί του η καφετέρια «Ya» με παιδική χαρά. Στον ίδιο χώρο το καλοκαίρι στήνεται εξωτερικός παιδότοπος με τραμπολίνο. Δίπλα, βρίσκεται η Εθνική Γλυπτοθήκη, όπου κάθε Σάββατο πραγματοποιείται εργαστήριο για παιδιά από το Μιχάλη Μαδένη. Την έκθεση στην Εθνική Γλυπτοθήκη μπορείτε να επισκεφτείτε οικογενειακά με τους έμπειρους σε παιδιά ξεναγούς που προτείνει το ΜΑΜΑΚΙΤΑ στέλνοντας e-mail στο mommylook@mamakita.gr.

Στην πίσω πλευρά του θεάτρου Badminton και μπροστά από την εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου, βρίσκεται το «Άλσος Αθανάτων», ένα όμορφο περιφραγμένο και πεντακάθαρο πάρκο με παιδική χαρά, χώρο για ποδήλατο, πατίνια και πικ νικ καθώς και μια καφετέρια που λέγεται «The Park» που βλέπει στα γήπεδα ποδοσφαίρου του Αθλητικού Κέντρου Σαργκάνης. Στην καφετέρια φιλοξενούνται και παιδικά πάρτι. Το άλσος έχει τρεις εισόδους με κύρια αυτήν επί της Γεωργίου Παπανδρέου. Η είσοδος από το Υπουργείο Δικαιοσύνης σας οδηγεί στο Β09, χώρο για εκδηλώσεις (γάμους, βαπτίσεις και πάρτι) και στο γήπεδο της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Στο ίδιο σύμπλεγμα του πάρκου του Γουδίου, με είσοδο από την Κανελλοπούλου, βρίσκεται το Ολυμπιακό Συγκρότημα με εγκαταστάσεις για τένις και κολύμβηση για παιδιά από 5 ετών. Στην είσοδο του κολυμβητηρίου υπάρχει υπαίθριο γυμναστήριο (η καφετέρια «Άλσος» δεν λειτουργεί).

Και κλείνουμε τη βόλτα με μουσική:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *