Η Άννα και οι Μορφές Έκφρασης

morfes ekfrasis kids theatre

Η Άννα-Σεβαστή Τζίμα είναι ηθοποιός, σκηνοθετεί τις παραστάσεις της Παιδικής Σκηνής του θεάτρου «Μορφές Έκφρασης» και είναι επικεφαλής της Παραμυθένιας Ορχήστρας. Φέτος, οι «Μορφές Έκφρασης» ανεβάζουν για 8η χρονιά την παράσταση «Κού-κου! Μια βόλτα στο δάσος», για 2η χρονιά τη «Χύτρα με το Χρυσάφι» και διανθίζουν το ρεπερτόριό τους με νέες παραστάσεις αντλώντας θέματα από την καθημερινότητα και με γνώμονα την πρόοδο του ανθρώπου έχοντας ως βάση τις Αξίες.

«Εντοπίζω τα θέματα που απασχολούν τα παιδιά σήμερα από τα εργαστήριά μας. Το «Κού-κου! Μια βόλτα στο δάσος» μιλάει για την φιλία και είναι μια παράσταση – παιχνίδι. «Η Ζοζεφίνα έχει μήνυμα» είναι  ένα έργο εμπνευσμένο από παραμύθι του Αισώπου και μιλάει στα παιδιά για ένα κορίτσι που κάνει έναν καινούργιο διαδικτυακό φίλο, που όμως τελικά δεν είναι αυτό που δείχνει. «Ο Πειρατής ο Μπου», θα οργώσει τι θάλασσες για να γνωρίσουν τα πολύ μικρά παιδιά τα πλάσματα του βυθού και να τους μάθει πώς να προστατεύουν το θαλάσσιο περιβάλλον», αφηγείται η Άννα, που δεν ήταν πάντα…ηθοποιός και σκηνοθέτης.

Η Άννα έχει σπουδάσει αρχιτεκτονική και εργαζόταν για πολλά χρόνια ως αρχιτέκτονας, «γεγονός που με έχει βοηθήσει στο θέατρο και κυρίως στη δομή», παρατηρεί στην κουβέντα μας. Ενδιαφέρεται αυθεντικά για την εξέλιξη, την πρόοδο και την Παιδεία και τρέφει βαθιά αγάπη για τις Τέχνες, κυρίως τη ζωγραφική και το θέατρο. «Κάποια στιγμή έκανα και τα δύο παράλληλα. Αρχιτεκτονική και θέατρο. Ήρθε κάποια στιγμή που έπρεπε να επιλέξω και τελικά επέλεξα αυτό που δεν κοίταξα το ρολόι μου για να δω πότε θα γυρίσω σπίτι», θυμάται για τη στροφή ζωής που έκανε πριν από αρκετά χρόνια.

morfes ekfrasis kids theatre

Οι παιδικές παραστάσεις του θεάτρου «Μορφές Έκφρασης» εκτός από την καθημερινότητα αντλούν τη θεματολογία τους από τα παραδοσιακά παραμύθια και και τα παραμύθια του Αισώπου: «Άντεξαν στον χρόνο γιατί μεταφέρουν σοφία, αλήθειες διαχρονικές και αξίες που καλλιεργούν τη συνέχεια στη ροή του πολιτισμού», εξηγεί η Άννα η οποία πιστεύει πως ο άνθρωπος πρέπει να έχει δεδομένα και αξίες για να μπορέσει να βρει το δρόμο του και να μην εγκλωβίζεται κάθε φορά που αντιμετωπίζει δυσκολίες.  

Το παιδικό θέατρο για την Άννα προέκυψε από τη μητρότητα. «Στην παιδική χαρά μάζευα όλα τα παιδιά, τα οποία με περίμεναν με ανυπομονησία κάθε απόγευμα όταν ο γιος μου ήταν μικρός. Κάπως έτσι είμαστε και στην «Παραμυθένια Ορχήστρα». Σαν παιδιά που θέλουμε να γνωρίσουμε τον εαυτό μας και να αλλάξουμε τον κόσμο!», αναφέρει σχετικά με την «Παραμυθένια Ορχήστρα».

morfes ekfrasis kids theatre

Η «Παραμυθένια Ορχήστρα» δημιουργήθηκε από τον Θωμά Κινδύνη, ως αποτέλεσμα της ανάγκης να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας, διαδικασία στην οποία μπορούμε να μπούμε πιο «άφοβα» όταν αισθανθούμε ασφάλεια και οικογενειακή θαλπωρή. «Δημιουργούμε παραστάσεις που μέσα από τη μουσική και το χορό, ανακαλύπτουμε τον εαυτό μας. Όπως συμβαίνει και στη «Χύτρα με το Χρυσάφι». Ένας νεαρός αγρότης, ο Νάιαλ πιστεύει πως αν ήταν τυχερός και έβρισκε έναν θησαυρό, τότε σίγουρα θα κατάφερνε να αλλάξει τη ζωή του. Τελικά όμως θα ανακαλύψει ότι ο μεγαλύτερος θησαυρός είναι το να γνωρίσει κα να αγαπήσει τον εαυτό του και φυσικά να τον κάνει να λάμψει!», διηγείται η Άννα για την παράσταση που βασίζεται σε ένα ιρλανδικό παραδοσιακό παραμύθι.

Η Άννα και η Παραμυθένια Ορχήστρα «ζουν» κάθε φορά το παραμύθι που παρουσιάζουν. Τόσο πολύ, που στις παραστάσεις τους κάνουν πραγματικούς φίλους: τα παιδιά! Κι επειδή το έχουμε δει με τα ίδια μας τα μάτια, η Άννα δακρύζει πάντα από χαρά στο τέλος κάθε παράστασης, όταν την αγκαλιάζουν τα πιτσιρίκια. «Είναι γιατί θυμάμαι κάθε φορά, ότι ο άνθρωπος είναι πραγματικά από τη φύση του ένα υπέροχο πλάσμα», εξομολογείται την ώρα που είμαστε έτοιμοι να αποχωριστούμε.   

Info

Κου-κου μια βόλτα στο δάσος: Κάθε Κυριακή στις 11:00 π.μ.

Χύτρα με το χρυσάφι: Κάθε Κυριακή στις 15.00 μ.μ. έως 17 Μαΐου

Πού ζει ο Άγιος Βασίλης:

Σάββατο 14, 21, 28 Δεκεμβρίου και 4 Ιανουαρίου στις 5.30 μ.μ.

Κυριακή 15, 22 και 29 Δεκεμβρίου στις 12:30 μ.μ.

Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου στις 11:30 και στις 6:00 μ.μ. και 2 Ιανουαρίου στις 11:30

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου και 3 Ιανουαρίου στις 6:00 μ.μ.

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου στις 11:30 και στις 6:00 μ.μ.

Δείτε περισσότερα στη σελίδα του θεάτρου Μορφές Έκφρασης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *