Θέατρο…από κούνια

artika baby theatre athens

Studio Μαυρομιχάλη…για βρέφη με την ομάδα Artika

Η ομάδα Artika ανεβάζει για 3η χρονιά την παράσταση «Κάτι Σαν Κήπος» και για 2η χρονιά την παράσταση «Πάει έρχεται» στο Studio Μαυρομιχάλη για πάρα πολύ νεαρό κοινό.

Η δημιουργός, Μαριλένα Τριανταφυλλίδου, ιδρυτικό μέλος της ομάδας και ηθοποιός, σκηνοθετεί και μας μιλά για τις αισθήσεις και τις ικανότητες στις τόσο μικρές ηλικίες, εξηγεί γιατί δεν προτιμά τον όρο «βρεφικό θέατρο», πώς ξεκίνησε η σχέση της με το τόσο νεαρό κοινό και τα οφέλη της επαφής με τις Τέχνες από την ώρα της γέννησης ενός ανθρώπου.

Ποια ήταν η αφορμή για να ασχοληθείτε με το θέατρο για τόσο μικρές ηλικίες;

Με πηγαίνετε αρκετά χρόνια πίσω, σε μια συγκυρία το 2004. Είχα μόλις επιστρέψει από το εξωτερικό, όπου είχα παρακολουθήσει μία παράσταση που απευθυνόταν σε πολύ νεαρό κοινό. Τότε ξεκινούσε να δημιουργείται το Small size Network, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την προώθηση και διάδοση των παραστατικών τεχνών για πολύ νεαρό κοινό, ενώ στην Ελλάδα, ξεκινούσαμε μαζί με την Κατερίνα Αλεξάκη την ομάδα Artika.

Γιατί να πάει ένας γονιός το παιδί του στο θέατρο από τόσο μικρή ηλικία;

Τα παιδιά πρέπει να εκλαμβάνονται ως πλήρη ανθρώπινα όντα από την πρώτη στιγμή της γέννησής τους με πλήρη δικαιώματα. Είναι σημαντικό όλοι να βοηθήσουμε ώστε να γίνουν τα παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας πιο «ορατά» καθώς κυριαρχεί η αντίληψη ότι «θα γίνουν» άνθρωποι, «θα γίνουν» πολίτες. Είναι ήδη ικανοί και ευαίσθητοι πολίτες και δεν μπορούμε να τους αρνηθούμε το δικαίωμά τους στην τέχνη και το δικαίωμα να έρχονται σε επαφή με υψηλής ποιότητας καλλιτεχνικά προϊόντα.

Περιγράψτε μας μερικές αντιδράσεις των παιδιών κατά τη διάρκεια της παράστασης που σας έχουν κάνει να γελάσετε;

Κατά τη διάρκεια κάθε παράστασης συμβαίνουν υπέροχα πράγματα. Τα παιδιά αντιδρούν με ανεπαίσθητους ήχους, ξαφνικούς ενθουσιασμούς, αναπάντεχα γέλια, αλλά και στάσεις του σώματος, ακόμα και απόλυτες σιωπές, που μαρτυρούν την πλήρη συμμετοχή των αισθήσεών τους.

Μερικές φορές, οι αντιδράσεις τους φέρνουν σε δύσκολη θέση τους γονείς ή τους συνοδούς τους. Μα τόσο εγώ, όσο και οι ηθοποιοί, δεν έχουμε έρθει ποτέ σε δύσκολη θέση, όποιες και αν είναι αυτές.

artika baby theatre athens

Info

Και οι δύο παραστάσεις απευθύνονται σε παιδιά από 1 έως 5 ετών

Κάτι σαν Κήπος: Κάθε Σάββατο στις 5.30 μ.μ.

Πάει έρχεται: Κάθε Κυριακή στις 5.30 μ.μ.

Πού; Studio Μαυρομιχάλη, Μαυρομιχάλη 134

Διάρκεια παράστασης: 35΄ + 10’ μετά την παράσταση όπου το φανταστικό συναντάει την πραγματικότητα.

Η ομάδα Artika είναι μέλος του Small size Network και του μεγάλου Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Mapping – a map on the aesthetics of performing arts for the early years» (Creative Europe 2018-2022). Δείτε περισσότερα για τις παραστάσεις στη σελίδα του Studio Μαυρομιχάλη και για την ομάδα στη σελίδα της Artika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *