Αρχαία Ολυμπία με παιδιά

ancient olympia tour guide kids

Οικογενειακή εκδρομή στον ανοιξιάτικο θησαυρό της Πελοποννήσου και το πολυτιμότερο αρχαιολογικό διαμάντι της Ελλάδας

Η καλύτερη εποχή για να ταξιδέψεις στην αρχαία Ολυμπία είναι η «βαθιά» άνοιξη, που είναι όλα ανθισμένα. Οι ροζ-φούξια κουτσουπιές, οι κατακόκκινες παπαρούνες, τα κίτρινα, λευκά και μωβ αγριολούλουδα… ακόμα και το γρασίδι είναι τόσο καταπράσινο που ευωδιάζει αρώματα μεθυστικά. Σε αυτήν την «έκρηξη» της φύσης, στέκεται αγέρωχο το πνεύμα της κλασσικής Ελλάδας, η αρχαία Ολυμπία, που εμπνέει κάθε μέρα όλους τους επισκέπτες, μικρούς και μεγάλους με τις αξίες των Ολυμπιακών Αγώνων, της Αριστείας, του Σεβασμού και της Φιλίας.

«Μα δεν καταλαβαίνω γιατί όλοι οι Αγώνες ήταν μόνο για άντρες», παραπονέθηκε η μεγάλη μου κόρη που αγαπάει τον αθλητισμό στην Έλενα την ξεναγό μας με το που τη συνάντησε. «Υπήρχαν τα Ηραία, που ήταν για γυναίκες», της χαμογέλασε η Έλενα αποκαλύπτοντάς μας κάτι άγνωστο σε εμάς έως τώρα κι έτσι κάπως ξεκίνησε η επίσκεψη στο Μουσείο.

Η Ολυμπία ήταν από την αρχαιότητα πολύ «τουριστική»! Κόσμος συνέρρεε από όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου για να συμμετάσχει ή να παρακολουθήσει τους Αγώνες προς τιμήν του Δία, οι οποίοι ήταν η βασική πηγή εσόδων. «Γι’ αυτό και οι ντόπιοι επένδυαν χρήματα στον καλλωπισμό του τόπου. Πλήρωναν τους καλλιτέχνες της εποχής για να φτιάξουν αγάλματα μοναδικής ομορφιάς, όπως το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία, τη Νίκη του Παιωνίου, τον Ερμή του Πραξιτέλη, τα οποία ενίσχυαν ακόμα περισσότερο τη φήμη της Ολυμπίας και προκαλούσαν τον κόσμο να την επισκεφτεί», συνέχισε η Έλενα την ώρα που στεκόμασταν μπροστά στον Ερμή. «Από εδώ φαίνεται να χαμογελάει, ελάτε όμως από την άλλη. Είναι μάλλον σοβαρός».

Οι μύθοι από τα αετώματα, η αρματοδρομία μεταξύ Πέλοπα και Οινόμαου και η μάχη Κενταύρων και Λαπιθών, αλλά και οι πιο δημοφιλείς στα παιδιά άθλοι του Ηρακλή από τις μετόπες, μας συντρόφεψαν ως τον αρχαιολογικό χώρο και το Στάδιο, όπου οι Άριστοι και οι Δίκαιοι στεφανώνονταν με κότινους ελιάς. Και αυτοί που είχαν εξαπατήσει τους κριτές με τεχνάσματα, τιμωρούνταν με εξευτελισμό.

Η επίσκεψή μας τελείωσε με… σκάψιμο! Με τη βοήθεια αρχαιολόγων και συντηρητών, μικροί και μεγάλοι γνωρίσαμε στην πράξη τα δύο αυτά επαγγέλματα. Σκάψαμε, αποκαλύψαμε κομμάτια από αγγεία, τα συντηρήσαμε και τα …αγαπήσαμε! Και τα ευρήματα, αλλά και μαζί με αυτά, την ιστορία και τον τόπο μας.

Ποια είναι η ιδανική ηλικία για επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο

Σίγουρα δεν υπάρχει απόλυτη απάντηση. Οι άθλοι του Ηρακλή, οι μύθοι για τους θεούς του Ολύμπου, τα ολυμπιακά αθλήματα και οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι κίνητρα για να ξυπνήσουν την παιδική περιέργεια. Προτείνεται πάντως τα παιδιά να πηγαίνουν στο Δημοτικό. Για να μπορέσουν να εκτιμήσουν και να αφομοιώσουν το μέγιστο δυνατό για την ηλικία τους, καλό είναι να έχετε βρει ξεναγό, που είναι σε θέση να προσαρμόσει την ξενάγηση στην ηλικία των παιδιών και να σκαρφιστεί ιστορίες που θα κρατήσουν το ενδιαφέρον αμείωτο.

Με ορμητήριο την Ολυμπία

Η επόμενη μέρα ξημέρωσε με τη θέα του κάμπου και του αρχαιολογικού χώρου, από την περιοχή της Δρούβας, τον πρώτο οικισμό της Ολυμπίας τα νεότερα χρόνια. Δύο αδέρφια, ο Αλκιβιάδης και ο Ερνέστος Σπηλιόπουλος παρέλαβαν το ξενοδοχείο του πατέρα τους και με τις δικές τους οικογένειες πια, το σύγχρονο βλέμμα και τις γνώσεις τους το μετέτρεψαν σε ένα παράδεισο για όλες τις οικογένειες. Πεζοπόροι που εξερευνούν την περιοχή τους σαν ταξιδιώτες, δεν επαναπαύονται ποτέ και είναι πάντα σε θέση να δώσουν στους επισκέπτες τους πληροφορίες για τα αξιοθέατα, δημοφιλή και μη, της περιοχής.

Με την καθοδήγηση του Ερνέστου, συναντήσαμε το Νίκο, που μας αποκάλυψε τους καταρράκτες της Νεμούτας, έναν καλά κρυμμένο παράδεισο στην καρδιά της ορεινής Ηλείας. Η πρόσβαση στους τρεις από τους 30 περίπου καταρράκτες που βρίσκονται γύρω από το χωριό Νεμούτα είναι εύκολη ακόμα και από παιδιά νηπιακής ηλικίας, προτείνεται όμως, ελλείψει σηματοδότησης, να συνοδεύεστε από οδηγό που γνωρίζει την περιοχή και που θα σας διηγηθεί τους μύθους της και την ιστορία της σχετικά πρόσφατης «ανακάλυψής» τους από δύο ντόπιους πεζοπόρους.

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε με ορμητήριο την Ολυμπία

  • Να επισκεφτείτε το Μουσείο του Αρχιμήδη, ένα μοναδικό θεματικό μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας
  • Να συμμετάσχετε σε βιωματικές δράσεις στη Φάρμα Μελιού της Κλειώς
  • Να περπατήσετε ή να κάνετε ποδήλατο στο Δάσος της Φολόης, όπου λέγεται ότι ζούσαν οι Κένταυροι και οι Δρυάδες, και όπου φιλοξενήθηκε ο Ηρακλής λίγο πριν αιχμαλωτίσει τον Ερυμάνθιο Κάπρο
  • Να επισκεφτείτε τη Λίμνη Καϊάφα και να κάνετε σκι
  • Να επισκεφτείτε το Θεματικό Πάρκο Ελληνικής Μυθολογίας κοντά στον Πύργο
  • Να γευτείτε τοπικές ποικιλίες κρασιών στο Κτήμα Μερκούρη στο Κορακοχώρι
  • Να επισκεφτείτε την Αρχαία Ήλιδα και το φράγμα Πηνειού
  • Να επισκεφτείτε την Αρχαία Αλιφείρα, την κοντινή Μονή Σεπετού και να θαυμάσετε τον καταρράκτη Τρίτωνα που χύνεται σε παραπόταμο του Αλφειού. Στα σύνορα με τη Μεσσηνία, το Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα και τους καταρράκτες της Νέδας, αν έχετε ακόμα περισσότερες μέρες
  • Να ανεβείτε στο Κάστρο Χλεμούτσι, να περπατήσετε στα Λουτρά της Κυλλήνης και να χαρείτε τη μοναδική παραλία της αν δεν φυσάει τέτοια εποχή
  • Να απολαύσετε ηλιοθεραπεία στη μοναδική παραλία της Κουρούτας -νωρίς το καλοκαίρι τα νερά είναι ιδιαίτερα κρύα στο Ιόνιο!

Το βραδάκι μας βρήκε στην αυλή του “The Garden” με την πανέμορφη θέα του κάμπου. Πόσο άγνωστη είναι η Ηλεία τελικά και πόσο παρθένα η φύση της. Και πόσο ωραία μυρίζει η γαζία, το αγιόκλημα, τα γιασεμιά και οι τριανταφυλλιές στα μέρη που υπάρχει αγάπη για τον τόπο και τους ανθρώπους. Δείτε περισσότερα στη σελίδα του Hotel Europa.

Ακολουθεί μια ενδεικτική λίστα για βιβλία για την Αρχαία Ολυμπία και τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα εμπνεύσουν τα παιδιά και θα τα μυήσουν στην έννοια του μέτρου και τη φιλοσοφία του «αιέν αριστεύειν» και του «ευ αγωνίζεσθαι»:

Άννα Πολέντα-Αποστολάκη, Μαθαίνω για τους Ολυμπιακούς Αγώνες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, Άγκυρα 7+

Γιώργος Σγουρός, Παίζω και μαθαίνω με τους ολυμπιακούς αγώνες, Πατάκης, για παιδιά προσχολικής ηλικίας

Ιλεάννα Κλοκώνη, Από την Ολυμπία προς όλον τον κόσμο, Άγκυρα

Κάρμεν Ρουγγέρη, Ηρακλής ο ιδρυτής των Ολυμπιακών Αγώνων, Λιβάνη (μακάρι να έχετε δει και την ομώνυμη παράσταση της Κάρμεν Ρουγγέρη)

Κατερίνα Χαμηλάκη, Ολυμπία, Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, από 9-12 ετών

Κώστας Πούλος, ο Σπύρος Λούης και οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες, Παπαδόπουλος, 6+

Μαργαρίτα Δρίλλια, Οι Ολυμπιακοί Αγώνες και ο Αλεξίνικος, ο μικρός Ολυμπιονίκης, Λιβάνης

Μαρή Γιαννακούρου-Γαλερού, (σειρά 4 βιβλίων ή τόμος) Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα, Παπαδόπουλος, 3+, 4+

Φίλιππος Μανδηλαράς, Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, Παπαδόπουλος, 5+

Info

Για να οργανώσετε μία ιδιωτική ή ομαδική εκδρομή με βιωματικές δράσεις προσαρμοσμένες στην ηλικία των παιδιών στην Αρχαία Ολυμπία και την ευρύτερη περιοχή, στείλτε e-mail στο mommylook@mamakita.gr. 

Αλλιώς, αν επιθυμείτε να σχεδιάσει η έμπειρη ομάδα των ταξιδιωτικών μας συμβούλων τις φετινές καλοκαιρινές σας διακοπές, να είναι όλα οργανωμένα, με τη θάλασσα στα πόδια σας και δημιουργικές δραστηριότητες για τα παιδιά, επιλέξτε το οικογενειακό πακέτο που σας ταιριάζει καλύτερα και χαρείτε την Ελλάδα… Ασφαλώς! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *