Dig it… ή αλλιώς ανασκαφή για όλη την οικογένεια

Dig it Greece kids archaeologist

Να και κάτι που έλειπε από τον τόπο που γέννησε το αρχαίο ελληνικό πνεύμα και το ιδεώδες του Ολυμπισμού. Καιρό τώρα αναρωτιόμουν αν υπάρχουν εκπαιδευτικά προγράμματα με αντικείμενο το επάγγελμα του αρχαιολόγου, τα οποία να περιλαμβάνουν ανασκαφή. Γνώριζα τις ανασκαφές που κάνουν Έλληνες αρχαιολόγοι με την παρουσία κοινού για εκπαιδευτικούς λόγους, αλλά για ένα παιδί –αν κάποιος από τους γονείς του δεν είναι αρχαιολόγος- αυτές δεν είναι προσβάσιμες. [Αμυδρά θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια, κάποιες ανασκαφές στις οποίες συμμετείχε η μητέρα μου στη Σαντορίνη και την Κρήτη]. Πρόσφατα όμως έμαθα για το Dig It, ένα πρότυπο εκπαιδευτικό κέντρο με θέμα την αρχαιολογία, την ανασκαφή και το επάγγελμα του αρχαιολόγου, που απευθύνεται κυρίως σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, σε οικογένειες αλλά και σε οποιονδήποτε έχει ενδιαφέρον να ζήσει την εμπειρία της ανασκαφής.

Το Dig It ξεκίνησε τη λειτουργία του το Σεπτέμβριο του 2017 με πρωτοβουλία της αρχαιολόγου Έλενας Αλέξη. Η ίδια απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και «έννοια» για τη σχέση αρχαιολογίας-κοινού, ανησυχία δηλαδή για το αν το κοινό κατανοεί τελικά τον αρχαιολογικό πλούτο της χώρας με τον τρόπο που παρουσιάζεται, επέλεξε  να ασχοληθεί στο μεταπτυχιακό της  με την Αρχαιολογία για το Κοινό (MA in Public Archaeology/UCL Institute of Archaeology). Εργαζόμενη σε προγράμματα «community archaeology» ήρθε σε επαφή με το μη εξειδικευμένο κοινό, πράγμα εξαιρετικά ενδιαφέρον για εκείνη.

Γυρνώντας στην Ελλάδα, μένοντας για αρκετούς μήνες άνεργη και προσπαθώντας να δραστηριοποιηθεί με άξονα την αγάπη της για την αρχαιολογία, ξεκίνησε το Dig It και παρά τις δυσκολίες, σήμερα ηγείται ενός πρότυπου εκπαιδευτικού κέντρου με σκοπό την επιστημονικά άρτια, οργανωμένη αλλά και διασκεδαστική ενημέρωση κοινού για τα παραπάνω θέματα. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Dig It πραγματοποιούνται στα ελληνικά και τα αγγλικά και προσαρμόζονται στην ηλικία των επισκεπτών, που είναι κατά βάση σχολικές ομάδες και οικογένειες με παιδιά από 4 ετών.

Στο Dig It, o επισκέπτης έχει την ευκαιρία να ζήσει μια ολοκληρωμένη ανασκαφική εμπειρία με την καθοδήγηση του αρχαιολόγου και του συντηρητή. Σε αυτό πολύτιμη είναι η συμβολή της συντηρήτριας Όλγας Πετροπούλου. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, διάρκειας 1,30’ ώρας, υλοποιείται εντός του κέντρου -που στεγάζεται σε ισόγειο με αυλή πολύ κοντά στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας- και περιλαμβάνει μια μικρή εισαγωγή στον κόσμο της αρχαιολογίας και ανασκαφή σε τεχνητά σκάμματα στον εσωτερικό χώρο. Η ροή του προγράμματος στη συνέχεια προσαρμόζεται ανάλογα με την ηλικία. Τα Σαββατοκύριακα διοργανώνονται θεματικές δράσεις και σε συνεργασία με ξεναγούς της Ολυμπίας, το πρόγραμμα συνεχίζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο ή στον Αρχαιολογικό Χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας.

 

Ας γίνουμε λοιπόν όλοι αρχαιολόγοι για μια μέρα κι ας γνωρίσουμε κι εμείς και τα παιδιά μας την επιστήμη της αρχαιολογίας, γιατί έτσι «θέτουμε τα θεμέλια για την κατανόηση της αξίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και των μνημείων και δημιουργούμε τις βάσεις για την προστασία και το σεβασμό προς το πολιτιστικό μας περιβάλλον», υπογραμμίζει η Έλενα Αλέξη.

Info

Ο χώρος είναι πλήρως προσβάσιμος σε ΑΜΕΑ με ράμπα εισόδου και ειδικό WC και ασφαλής για τα παιδιά. Για περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις, τα ωράρια, τις τιμές εισιτηρίων, επισκεφτείτε τη σελίδα του Dig It στο Facebook https://www.facebook.com/digitolympia/ και επικοινωνήστε με το digitolympia@gmail.com και 26240 26232.

Για μια ολοκληρωμένη ιδιωτική εμπειρία επίσκεψης στην Αρχαία Ολυμπία, που να συμπεριλαμβάνει προσομοίωση ανασκαφής με αρχαιολόγο και συνοδεία ξεναγού έμπειρου σε παιδιά μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, συμπληρώστε τη φόρμα διαθεσιμότητας -στα ελληνικά- κι ένας ταξιδιωτικός σύμβουλος θα προσαρμόσει τη δραστηριότητα στη σύνθεση και τα ενδιαφέροντα της οικογένειας ή της παρέας και θα σας αποστείλει σύντομα λεπτομέρειες. Για ένα ταξίδι στην ευρύτερη περιοχή επισκεφτείτε Ηλεία με παιδιά

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *