Η Ελληνική Επανάσταση…αλλιώς

playmobil greek Revolution

Η νέα ανατρεπτική έκθεση με διοράματα από Playmobil στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο έρχεται να μας παρουσιάσει το 1821 με ένα «παιχνιδιάρικο» τρόπο πιο φιλικό στη νεότερη γενιά

Πώς θα σας φαινόταν να μαθαίνατε για το πώς ο οθωμανικός στρατός κατέπνιξε την επανάσταση στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες, για την Έξοδο του Μεσολογγίου ή για την πολιορκία της Τριπολιτσάς και για τις πιο αιματηρές συγκρούσεις κατά τη διάρκεια του αγώνα των Ελλήνων για την Ανεξαρτησία μέσα από ένα δημοφιλές παιχνίδι;

Ως μέρος της σειράς εκδηλώσεων «1821 απηχήσεις στο σήμερα», οι οποίες εντάσσονται στις δράσεις για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, σε συνεργασία με μια ομάδα Ελλήνων συλλεκτών PLAYMOBIL και με τη στήριξη του ελληνικού παραρτήματος της εταιρείας έχουν εγκαινιάσει μια πρωτότυπη, εντυπωσιακή και ιστορικά τεκμηριωμένη έκθεση με πάνω από 20 μικρά και μεγάλα διοράματα (τρισδιάστατες απεικονίσεις), με σκηνές από την καθημερινή ζωή στην Ελλάδα των αρχών του 19ου αιώνα και γεγονότα της Επανάστασης του 1821, καθώς και με πάνω από 80 πρωταγωνιστές της Επανάστασης, Έλληνες, φιλέλληνες και Οθωμανούς, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των γεγονότων με το βιογραφικό τους.

Οι Έλληνες συλλέκτες

Σημασία όμως έχουν οι λεπτομέρειες. «Μόνο το 5% των επισκεπτών παρατηρεί τις λεπτομέρειες», σημειώνουν ο Γιώργος Αγγελίδης, ο Ντένης Βαγγόπουλος, ο Άγγελος Γιακουμάτος, η Βασιλική Φατή και ο Στέλιος Μυλωνάς, οι πέντε συλλέκτες που με τη συμβολή των τριών επιμελητριών του Μουσείου, Νατάσας Καστρίτη, Παναγιώτας Παναρίτη και Ρεγγίνας Κατσιμάρδου, αφιέρωσαν τους τελευταίους μήνες στη μελέτη και το στήσιμο της έκθεσης. «Όμως μόνο ακόμα και γι’ αυτούς, αξίζει να στήσουμε τις φιγούρες με όλες τις δυνατές λεπτομέρειες», παραδέχονται.

Γεννημένοι και οι πέντε στα μέσα της δεκαετίας του ‘70, γονείς κατά πλειοψηφία -με «υπομονετικούς συζύγους», όπως υπογραμμίζουν- έχουν ως χόμπι το παιχνίδι και την κατασκευή custom φιγούρων και διοραμάτων Playmobil. Συμφωνούν δε, ότι το παιχνίδι με τα Playmobil είναι μία διέξοδος από το καθημερινό άγχος και ένας τρόπος για να συνδεθούν ουσιαστικά με την οικογένειά τους.

Ο Γιώργος έφτιαξε ένα διόραμα για τη βάφτιση του παιδιού του∙ ο Ντένης είναι αυτός που κατασκεύασε το διόραμα «Το Νεύμα του Ανδρέα» και το «Rock in Athens» στην έκθεση GR80’s στην Τεχνόπολη το 2017-για όποιον είχε την τύχη να πάει και να θυμηθεί τα νιάτα μας∙  ο Άγγελος εμπνέεται από την παγκόσμια και ελληνική ιστορία∙  η Βασιλική είναι η μόνη γυναίκα της ομάδας και ο Στέλιος ακολουθεί μια «σόλο» καριέρα κατασκευάζοντας φιγούρες ιστορικών προσώπων, μυθολογικών ηρώων, θρησκευτικών αγίων, καλλιτεχνών και αθλητών.

Κι αν καθώς περιηγείστε στην έκθεση, αναρωτιέστε κρυφά πώς τα αποθηκεύουν και πώς εντοπίζουν τι ακριβώς ψάχνουν, μην αισθανθείτε άσχημα. Ήταν η βασική ερώτηση που τους έκανα κι εγώ, μπας και βρω τρόπο να διαχειριστώ τις μικρές αυτές κλασικές φιγούρες που τόσο μεγάλο χώρο στο σπίτι και την καρδιά μας έχουν καταλάβει!

Για τους επίδοξους συλλέκτες

Τα Playmobil που εκτίθενται είναι καλλιτεχνικές δημιουργίες και δεν είναι προς πώληση. Μπορείτε όμως να αποκτήσετε τα συλλεκτικά τετράδια με τις φιγούρες που διατίθενται στην είσοδο του Μουσείου.

Info

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Οκτώβριος 2019- Μάιος 2020

Ώρες και μέρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή 9:00-14:00

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *