Η λίστα του Αθηναίου γονιού

Theocharakis museum workshop kids

Μια χρήσιμη λίστα δραστηριοτήτων για παιδιά και οικογένειες που μένουν στην Αθήνα (για τη σχολική χρονιά 2019-2020)

Κάθε ενημερωμένος γονιός που του αρέσουν οι βόλτες και εκτιμά τον ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά του, παρακολουθώντας το διαδίκτυο, συνειδητοποιεί ότι η εποχή που το μόνο που υπήρχε ήταν ένα-δύο πρωτοπόρα παιδικά θέατρα και αντίστοιχος αριθμός μουσείων “φιλικών προς τα παιδιά” έχει πλέον παρέλθει.

Η ροή της ενημέρωσης είναι καταιγιστική και οι παρεχόμενες ευκαιρίες όλο και πιο ενδιαφέρουσες, όλο και πιο εξειδικευμένες.   Σε κάθε γωνιά της Αθήνας, υπάρχουν κέντρα δημιουργικής απασχόλησης με προγράμματα κατασκευών και θεατρικού παιχνιδιού, και ακόμα και τα συνοικιακά βιβλιοπωλεία έχουν στο πρόγραμμά τους διαδραστικές βιβλιοπαρουσιάσεις παιδικών βιβλίων. Πλέον όλα τα θέατρα έχουν και παιδικές παραστάσεις, ενώ ξεναγήσεις ειδικές για παιδιά παρέχονται στους περισσότερους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας.

Για να μην πελαγώνετε από την πληθώρα των προγραμμάτων που απευθύνονται σε παιδιά, κρατήστε την παρακάτω λίστα και εμπλουτίστε την ανάλογα με τις δικές σας ανάγκες και τη δική σας περιοχή. Μπορείτε επίσης να ενημερώνεστε για το τι “παίζει” σε κάθε περιοχή της Αθήνας από την agenda του Little City Spots, ενώ αν έχετε ερωτήσεις επικοινωνήστε με άλλους γονείς μέσω της κλειστής ομάδας “Έξοδος με τα παιδιά” και “Έξοδος με παιδιά – Baby & Kid Friendly Places in Greece”.

Βιβλιοθήκες και Βιβλιοπωλεία

Παιδική βιβλιοθήκη Εθνικού κήπου: Βρίσκεται μέσα στον Εθνικό Κήπο και κάθε 1ο Σαββατο του μήνα διαβάζονται παραμύθια με συνοδεία κλασικής κιθάρας με δωρεάν συμμετοχή. Δεν χρειάζεται κράτηση.

Βρεφονηπιακή και Παιδική-Εφηβική βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων: Στο πρώην ΚΑΠΑΨ, βρίσκονται οι δύο βιβλιοθήκες μέσα σε πάρκο με παιδική χαρά και στο Σταθμό Λαρίσης, στο παλαιό Φρουραρχείο, βρίσκεται η Παιδική Βιβλιοθήκη που φιλοξενεί και βρεφικό τμήμα. Η συμμετοχή στις δράσεις είναι δωρεάν. Δεν χρειάζεται κράτηση.

Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής: Για τη χρονιά 2019-2020, η Μουσική Βιβλιοθήκη που βρίσκεται εντός του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών παρουσιάζει τις δύο περσινές επιτυχίες, το βρεφικό θέατρο «αβγώ» (10 μηνών-3 ετών) και το «Σβήσε το φως» (4-10 ετών) της ομάδας ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ, κι ένα νέο, πρωτότυπο έργο «Ένας ελέφαντας στο δωμάτιο» (3-9 ετών). Παράλληλα, τις Κυριακές πραγματοποιούνται δύο εκπαιδευτικά προγράμματα: η “Μουσική Συμμορία” (για παιδιά 2-5 ετών και τους γονείς τους) και το “Συγχαρητήρια για τη μουσική σας!” (για παιδιά 6-12 ετών). Η καινοτομία της Μουσικής Βιβλιοθήκης όμως, λέγεται Musix Lab, και πρόκειται περί ενός νέου, μοντέρνου χώρου που συνδυάζει τη μουσική με τις νέες τεχνολογίες και απευθύνεται σε παιδιά από 5-6 χρονών και ενήλικες. 

Ωνάσειος ΒιβλιοθήκηΤα εκπαιδευτικά προγράμματα της βιβλιοθήκης έχουν άμεση σχέση με τις συλλογές της. Το πρόγραμμα ανακοινώνεται στην επίσημη ιστοσελίδα και η είσοδος είναι δωρεάν με απαραίτητη την κράτηση θέσης.

Athens Comics Library: Βρίσκεται στο Μοναστηράκι και είναι η μόνη δανειστική βιβλιοθήκη αποκλειστικά αφιερωμένη στα comics στην Ελλάδα. Κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα πραγματοποιεί εργαστήρια για παιδιά (7-12 ετών) που θέλουν να γνωρίσουν καλύτερα τη μαγική τέχνη των comics. Οι συμμετέχοντες αφού περιηγηθούν στους 3000 τίτλους που φιλοξενούνται στην Athens Comics Library, μυηθούν στα βασικά συστατικά της 9ης Τέχνης, καλούνται να φτιάξουν τις δικές τους ιστορίες με αφορμή τους αγαπημένους τους ήρωες.

Γάτος Μαουρίτσιο: Το νέο αμιγώς παιδικό και βρεφικό βιβλιοπωλείο που διοργανώνει δράσεις σχεδόν κάθε Σάββατο στο Παγκράτι.

Βιβλιοπωλεία Άγκυρα, IANOS και Μεταίχμιο: Τα γνωστά βιβλιοπωλεία του κέντρου έχουν πολυχώρους όπου τα Σαββατοκύριακα παρουσιάζονται βιβλία για παιδιά και γίνονται και άλλες δραστηριότητες στις οποίες η συμμετοχή είναι δωρεάν. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως, χρειάζεται να κλείσετε θέση.

Μουσεία

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο: Γνωστό και μη εξαιρετέο. Στεγάζεται στο κτίριο του Ωδείου Αθηνών δίπλα στο μετρό Ευαγγελισμός. Έχει χώρο για παιχνίδι και δράσεις κάθε Τετάρτη και Σαββατοκύριακο. Τα προγράμματα για τις μικρότερες ηλικίες απαιτούν κράτηση. Τα υπόλοιπα παρακολουθούνται με σειρά προτεραιότητας.

Μουσείο Παιδικής Τέχνης: στην Πλάκα. Έχει προγράμματα που απευθύνονται σε νήπια με τους γονείς τους (ή τους παππούδες/γιαγιάδες), καθώς και δράσεις που είναι μόνο για παιδιά. Απαιτείται κράτηση για τη συμμετοχή.

Μουσείο Συναισθημάτων για παιδιά και εφήβους: στου Φιλοπάππου. Έχει προγράμματα μετά το κλείσιμο της έκθεσης στη 13.00 η ώρα με τη συμμετοχή και του γονέα. Δεν γίνεται κράτηση. Η συμμετοχή γίνεται με σειρά προτεραιότητας.

Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης: στην Πλάκα. Πανέμορφο κτίριο διαμορφωμένο σαν παλιό σχολείο με όμορφη μικρή αυλή. Έχει εργαστήρια και για πολύ μικρά παιδιά από 2 χρονών με τη συμμετοχή των γονιών τους και πραγματοποιεί υπέροχες ξεναγήσεις για παιδιά στο Μουσείο της Ακρόπολης. Απαιτείται κράτηση.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: στο Κολωνάκι. Με προγράμματα και για πολύ μικρά παιδιά (από 2,5 χρονών) και τους γονείς τους και με διαδραστικές ξεναγήσεις για οικογένειες. Απαιτείται κράτηση τη Δευτέρα πριν το Σαββατοκύριακο που σας ενδιαφέρει. Το πρόγραμμα ανακοινώνεται κάθε μήνα.

Μουσείο Πειραμάτων: στην Καισαριανή και στον Άγιο Δημήτριο. Βασίζεται στη χημεία και τη φυσική και οργανώνει και summer camp. Κάθε Κυριακή έχει προγράμματα για μικρότερα παιδιά με τους γονείς τους και για μεγαλύτερα. Χρειάζεται κράτηση.

Μουσείο Ηρακλειδών: στο Θησείο! Μουσείο με έμφαση στις επιστήμες και τα μαθηματικά. Συνήθως δεν μπορείτε να συμμετάσχετε μεμονωμένα σε κάποιο από τα εκπαιδευτικά του προγράμματα, αλλά χρειάζεται η παρακολούθηση όλου του κύκλου.

Ίδρυμα Θεοχαράκη: στο Κολωνάκι. Με προγράμματα για παιδιά από 2,5 χρονών. Απαραίτητη η προπληρωμή και η κράτηση θέσης. Υπάρχουν προγράμματα που απαιτείται η παρακολούθηση ολόκληρου του κύκλου (4 συναντήσεις συνήθως) και προγράμματα με εφικτή τη μεμονωμένη συμμετοχή. Είναι το μοναδικό μουσείο στην Αθήνα που διοργανώνει sleep over για γονείς και παιδιά σε κάθε του έκθεση.

Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας: στο Κολωνάκι. Στην Αθήνα, το τρίτο μετά τα “αδελφάκια” του στο Κατάκολο και την Αρχαία Ολυμπία. Συγκεντρώνει λειτουργικά και επιστημονικά τεκμηριωμένα αντίγραφα της τεχνολογίας αιχμής του ύστερου αρχαιοελληνικού κόσμου. Το μοναδικό pet-friendly μουσείο της Αθήνας. Πολύ φιλική στα παιδιά διαδραστική ξενάγηση και παιχνίδια, καθώς και camp τις αργίες και το καλοκαίρι.

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας: στην Κηφισιά. Κάθε Σάββατο έχει εκπαιδευτικά προγράμματα για γονείς και παιδιά σχετικά με τα ζώα!

Μουσείο Ψευδαισθήσεων: Ένα μουσείο που προσφέρει μια οπτική, σωματική και εκπαιδευτική εμπειρία με βάση τις οπτικές ψευδαισθήσεις και τις οφθαλμαπάτες. Διοργανώνει πάρτι με το Μάγο Dio και διαθέτει ένα “έξυπνο χώρο” παιχνιδιού και κατάστημα με γρίφους και άλλα ιδιαίτερα παιχνίδια

Εργαστήρι Εθνικής Γλυπτοθήκης: Είναι στο πίσω μέρος της Εθνικής Γλυπτοθήκης στο Άλσος Στρατού στο Γουδί. Κάθε Σάββατο ο Μιχάλης Μαδένης κάνει θαύματα. Δεν χρειάζεται κράτηση. Φέρτε απλώς χαρτοταινία, εφημερίδες και κουτιά!

Μουσείο ορυκτολογίας: του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δύο φορές το χρόνο διοργανώνει ανοιχτές Κυριακές ορυκτολογίας για οικογένειες! Ενδιαφέρουσα δραστηριότητα το «Κυνήγι Χρυσού» και το «Ηφαίστειο»!

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ: στην Κηφισιά. Μέσα στο χρόνο, διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες και η συμμετοχή είναι δωρεάν, αλλά πρέπει να κρατήσετε θέση.

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου: στο Γκάζι, το παλιό εργοστάσιο έχει μετατραπεί σε μουσείο, το οποίο διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα, είτε στους εσωτερικούς χώρους, είτε στον κήπο της Τεχνόπολης. Μετά μπορείτε να φάτε ή να πιείτε καφέ, ενώ τα παιδιά παίζουν στην παιδική χαρά έξω.

Μουσείο Μπενάκη: στο κεντρικό κτίριο στην Αθήνα υπάρχουν προγράμματα που παρακολουθούνται ως κύκλος και άλλα που σχετίζονται με τις περιοδικές εκθέσεις. Στο Μουσείο Παιχνιδιών στο Φάληρο στην Οικία Κουλούρα, έχουν ξεκινήσει προγράμματα ειδικά για σχολεία.

Βόλτες στην Πόλη: πρόγραμμα ξεναγήσεων ειδικά διαμορφωμένο για παιδιά στους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας, όπως: Μουσείο Ακρόπολης, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, Αρχαιολογικός χώρος Ακρόπολης, Ολυμπιείο, Αρχαία Αγορά, Κεραμεικός, Εθνική Πινακοθήκη και Γλυπτοθήκη, Εθνικό ιστορικό Μουσείο, Βυζαντινό Μουσείο, Αέρηδες και Πλάκα, Μονή Καισαριανής, Πολεμικό Μουσείο, Λόφος Μουσών και Νυμφών και Πνύκα.

Ιδρύματα και κέντρα που προάγουν τις Επιστήμες

Ίδρυμα Ευγενίδου – Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο: αυτοί που μεγαλώσατε στην Αθήνα, θα είχατε πάει ως παιδιά! Σεβαστείτε τις προτεινόμενες ηλικίες στις προβολές, διότι ο χώρος είναι ιδιαίτερος και μικρότερα παιδιά μπορεί να τρομάξουν.

Ίδρυμα Ευγενίδου-Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας “Athena”: ένας χώρος γνωριμίας, ενασχόλησης και πειραματισμού με την Επιστήμη και την Τεχνολογία για μικρούς και μεγάλους, με διαδραστικά εκθέματα, πειράματα, εργαστήρια και εκπαιδευτικά προγράμματα για το κοινό. Για την συμμετοχή στα εργαστήρια είναι απαραίτητη η συμπλήρωση μιας αίτησης συμμετοχής/υπεύθυνης δήλωσης, που μπορείτε να βρείτε στη σελίδα του Κέντρου.

Ελληνικός Κόσμος: Εκτός από τις παραστάσεις στη Θόλο που απευθύνονται σε μεγαλύτερα παιδιά, έχει εκπαιδευτικά προγράμματα τα Σάββατα για παιδιά προσχολικής ηλικίας με συνοδεία ενηλίκου. Απαιτείται κράτηση. 

Αστεροσκοπείο: στο κέντρο επισκεπτών στο Θησείο, κάθε 1η Κυριακή του μήνα στις 11:00, πραγματοποιείται το κυνήγι θησαυρού, και στις 16:00-18:00 το απόγευμα τα παιδιά προσχολικής ηλικίας 4-6 ετών κάνουν ένα δίωρο ταξίδι στο διάστημα! Κάθε Σάββατο πρωί τα παιδιά εξοικειώνονται με την Αστροφυσική και την Αστρονομία! Η θεματολογία είναι διαφορετική και ακολουθεί έναν κύκλο 4 εβδομάδων.

STEM Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής: “Mαθήματα” μηχανολογίας-ρομποτικής στους χώρους του στην Αγία Παρασκευή, την Κατεχάκη και την Κηφισιά ή σε άλλους χώρους όπου φιλοξενούνται. Τα προγράμματα μπορούν να φιλοξενηθούν και από Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων δημόσιων σχολείων.

Planet physics: παιδότοπος φυσικής! Περιλαμβάνεται ξενάγηση στην έκθεση από Φυσικό, προσαρμοσμένη στην ηλικία του παιδιού σας ή της παρέας που συνοδεύετε και παιχνίδι στον επιστημονικό παιδότοπο. Έχει παιδότοπο με μπαλάκια για μικρότερα παιδιά.

Δημιουργική απασχόληση

Υπάρχουν αμέτρητα εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης. Εμείς ξεχωρίσαμε ορισμένα κοντινά στο κέντρο της Αθήνας, που έχουμε επισκεφτεί και θεωρούμε ότι έχουν το κάτι το διαφορετικό!

Hello Kids: εργαστήριο εικαστικών και χειροτεχνίας στο Κέντρο της Αθήνας. Στην ιστοσελίδα αναρτάται το πρόγραμμα και είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης. Κάθε χρόνο διοργανώνει και φεστιβάλ χειροτεχνίας κοντά στο Πάσχα.

Σχολείο Παιχνιδιού: ένα εργαστήρι πολιτιστικής εκπαίδευσης με εργαστήρια για παιδιά, για ενήλικες, παιδαγωγικής θεάτρου και θεατρικού παιχνιδιού, καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία. Το γνωρίζουμε από τα χρόνια που στεγαζόταν στου Ψυρρή. Σήμερα έχει μεταφερθεί στην Καλλιθέα.

Δημοτική Αγορά Κυψέλης: Στη Φωκίωνος Νέγρη, η ανανεωμένη Δημοτική Αγορά πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα με την επιμέλεια του Impact Hub Athens με ρομποτική, μαθήματα μουσικής (Βιόλα, Βιολί, Τσέλο) και χορωδίας, παιχνίδια -κατασκευές, πειράματα, ζωγραφική και installations- και δραστηριότητες βασισμένες στη διδακτική μέθοδο STEAM για παιδιά 1.5 έως 18 ετών.

Μικρές Ιστορίες: στο Κουκάκι, κέντρο δημιουργικής απασχόλησης με προγράμματα και για πολύ μικρά παιδιά. Μεμονωμένες επισκέψεις ή συμμετοχή σε κύκλο συναντήσεων. Απαιτείται κράτηση.

Παιδικό θέατρο και εργαστήρια θεάτρου για παιδιά

Θέατρο Πόρτα: Το παιδικό θέατρο στην Ελλάδα γεννήθηκε εδώ από την Ξένια Καλογεροπούλου. Κάθε χρόνο νέες παραστάσεις για πολύ νέο, νέο και ανάμεικτο κοινό!

Εργαστήρι θεάτρου Πόρτα- Ξένια Καλογεροπούλου: Τα προγράμματα είναι οχτάμηνης διάρκειας και δεν γίνονται μεμονωμένες επισκέψεις. Διοργανώνει και summer camp.

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης: Κάθε χρόνο η Κάρμεν Ρουγγέρη ανεβάζει στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος μία παράσταση σχετική με τη μυθολογία. Παράλληλα, η ίδια και η ομάδα της πραγματοποιούν θεατρικό εργαστήρι για παιδιά το οποίο καταλήγει στην προετοιμασία μιας μεγάλης παράστασης, που χαίρονται συγγενείς και φίλοι στο τέλος της σχολικής περιόδου. Απευθύνεται σε παιδιά από 4,5 έως 12 ετών, και τα τμήματα λειτουργούν για τρεις ηλικιακές ομάδες κάθε Παρασκευή και Σάββατο. Στο Ίδρυμα για 10η συνεχή χρονιά, πραγματοποιείται το εργαστήρι για την Τέχνη της Αφήγησης με τη μοναδική «παραμυθού» Σάσα Βούλγαρη.

Εθνική Λυρική Σκηνή: η Λυρική έχει ένα κύκλο εκπαιδευτικών προγραμμάτων για το μπαλέτο και την όπερα. Η συμμετοχή είναι δωρεάν με απαραίτητη την κράτηση θέσης.

Θέατρο Φούρνος: Η παιδική σκηνή του Θεάτρου Φούρνος «ανεβάζει» κάθε χρόνο τρεις παραστάσεις για παιδιά προσχολικής και πρωτο-σχολικής ηλικίας, λαμβάνοντας υπ’ όψη όλες τις παραμέτρους για να είναι πραγματικά φιλικές σε τόσο μικρά παιδιά και ιδανικές για μια πρώτη επαφή του παιδιού με το μαγικό κόσμο του θεάτρου.

Μορφές Έκφρασης: Στα Πετράλωνα, το θέατρο του Θωμά Κινδύνη, εκτός από τις βρεφικές και παιδικές παραστάσεις, φιλοξενεί το πρόγραμμα «Παιδί & Τέχνη» με θεατρικά εργαστήρια που συνδυάζουν Μουσική, Τραγούδι, Κίνηση για ομάδες 3-4 ετών, 4-5 ετών, 6-12 ετών και 12-16 ετών. Επίσης λειτουργούν προγράμματα ρομποτικής με εφαρμογές στο θέατρο (9-15 ετών), ζωγραφικής και εικαστικών (9-12 ετών) και η «Παραμυθένια Ορχήστρα» για παιδιά και εφήβους από 9-16 ετών. Πραγματοποιείται summer camp στο Βοτανικό Κήπο Ιουλίας & Αλεξάνδρου Διομήδους με το κλείσιμο των σχολείων.

Studio Μαυρομιχάλη: το θέατρο έχει μια ενδιαφέρουσα παιδιά (και βρεφική) σκηνή. Φέτος, παρουσιάζει για 3η χρονιά την παράσταση παράσταση “Κάτι σαν κήπος”, που απευθύνεται σε βρέφη από 1 έως και παιδιά 5 ετών.

Παραμυθοχώρα: Κουκλοθέατρο και κέντρο δημιουργικής απασχόλησης με έμφαση στο θεατρικό παιχνίδι και την κατασκευή κούκλας! Στο Μετς. Απαραίτητη η κράτηση θέσης. Κάθε Κυριακή κουκλοθεατρική παράσταση!

Πάρκα και βιωματική εκπαίδευση

Κέντρο Πολιτισμού-Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Το πάρκο διοργανώνει δωρεάν δραστηριότητες για παιδιά, μαθήματα ιστιοπλοϊας, ξεναγήσεις στο κτίριο και προσφέρει έναν υπέροχο χώρο πρασίνου για βόλτα (μετά μπορείτε να φάτε στις ταβέρνες στην πίσω μεριά του καλό ψάρι και θαλασσινά!)

Κέντρο της Γης: Κέντρο Περιβαλλοντικής και Κοινωνικής Εκπαίδευσης και Ευαισθητοποίησης που ανήκει στην Οργάνωση Γη. Βρίσκεται στο Ίλιον, στο Πάρκο Τρίτση και λειτουργεί καθημερινές με προγράμματα για σχολεία και Σαββατοκύριακα με προγραμματισμένες ξεναγήσεις, εκπαιδευτικές δράσεις, καθώς και για ελεύθερο παιχνίδι και μαγείρεμα στη συλλογική κουζίνα. Ο χώρος διατίθεται και για παιδικά πάρτι.

Αρχέλων: Ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας και πιο συγκεκριμένα το Κέντρο Διάσωσης που βρίσκεται στη Γλυφάδα λειτουργεί και ως χώρος ενημέρωσης του κοινού τα Σαββατοκύριακα από τις 11 το πρωί ως τις 5 το απόγευμα.

Γαϊδουροχώρα: στο Κορωπί ένα αγρόκτημα που προστατεύει το γαϊδουράκι. Επισκέψιμος χώρος, φροντίδα των ζώων, καφεδάκι υπό σκιάν και κάθε Σάββατο απόγευμα, πεζοπορία με παρέα το γαϊδουράκι στην εξοχή.

The Wall: Αναρριχητικό Κέντρο για μικρούς και μεγάλους, αρχάριους και επαγγελματίες στην Παλλήνη. Παραδίδονται μαθήματα και διοργανώνονται εκπαιδευτικά πάρτι. Άσχετα αν έχετε σχέση με τα βουνά ή όχι, η αναρρίχηση αποκαλύπτει την ψυχή και είναι ένα εργαλείο που ενισχύει την αυτοπεποίθηση.

Adventure Park: στη Μαλακάσα. Ένα πάρκο αναψυχής μέσα στα πεύκα και στο πράσινο που διοργανώνονται δραστηριότητες που έχουν σχέση με τη φύση: εναέριες διαδρομές, τοξοβολία, bungee trampoline, operation tarantula, slackline, twister και zipline!

Πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής-ποδηλατοδρόμιο: στην Ηλιούπολη. Τα παιδιά μαθαίνουν ποδήλατο και ταυτόχρονα τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

Δεντρόσπιτο: στα Βριλήσσια. Ένας χώρος χειροποίητος με δεντρόσπιτα από αληθινό ξύλο για ελεύθερο παιχνίδι και καφέ-φαγητό για τους γονείς. Στον εσωτερικό χώρο, ένα “χωριουδάκι” στα μέτρα των παιδιών, μουσικές, θεατρικό παιχνίδι, κατασκευές και άλλα προγράμματα εποπτευόμενα από πολλούς επαγγελματίες παιδαγωγούς εξασφαλίζουν δημιουργικές ώρες για τα παιδιά, την οικογένεια και τους φίλους. Διοργανώνονται και παιδικά πάρτι.

Κηποπαιδεία: στην Παλλήνη. Ένας «φυσικός» παιδότοπος, με οτιδήποτε θα θέλαμε να μας φτιάξουν οι γονείς μας στην αυλή ή στον κήπο μας: μια μικρή αγορά, πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής με ξύλινα ποδήλατα, τραμπολίνο, λαβύρινθο από φυτά, μια «χωματοκουζίνα», ινδιάνικο χωριό, τεράστιες φωλιές, ένα σπίτι των χόμπιτ (!), εμπόδια να σκαρφαλώσουμε, τοίχο αναρρίχησης, ένα δεντρόσπιτο-βιβλιοθήκη, μια μικρή φάρμα και ένα μεγάλο πειρατικό καράβι με αληθινό θησαυρό! Υπάρχει και εσωτερικός χώρος.

Μαγικός κήπος: στο κτήμα Καραγιάννη στη Ραφήνα. Ένας κήπος με παιδική χαρά, τραμπολίνο, δεντρόσπιτα και αιώρες, πόνυ και κοτούλες, πολλές εκπαιδευτικές δραστηριότητες και καφετέρια, όπου γίνονται και παιδικά πάρτι!

Μια φορά κι έναν καιρό: στον Αυλώνα. Μέσα στο πράσινο, ένα παραδοσιακό χωριό για τη γνωριμία των παιδιών με τα παραδοσιακά επαγγέλματα και εργασίες της γης. Υπάρχει και αθλητικό κέντρο. Διατίθεται φαγητό, καφέδες και αναψυκτικά.

Κτήμα Αρίστη: στο Χαλάνδρι. Εβδομαδιαίο πρόγραμμα με δραστηριότητες για γονείς και παιδιά όπως λ.χ. Capoeira και μαθήματα μαγειρικής. Φιλοξενεί summer camp και είναι ανοικτό τα Σαββατοκύριακα με δράσεις για όλη την οικογένεια ή για να απολαύσετε τον καφέ και το τσάι σας.

Περιβόλι στη Βάρη: Ένα πανέμορφο περιβόλι, που τα παιδιά με τους γονείς μπορούν να ξεναγηθούν και να μάθουν για φυσικές μεθόδους κομποστοποίησης, να φάνε και να παίξουν με παιχνίδια της φύσης!

Farma Moo: στη Νέα Μάκρη. Αγρόκτημα βιολογικής καλλιέργειας, όπου μπορεί ο καθένας να νοικιάσει το δικό του κομμάτι γης, να σπέρνει, να καλλιεργεί και να δρέπει τους καρπούς του. Φιλοξενούνται ζώα και υπάρχει παιδική χαρά και ταβέρνα με μαμαδίστικο φαγητό.

Πάρκο Ζαχαίος: στην Παιανία. Ένα πάρκο με βιωματικές δραστηριότητες για τη γνωριμία των παιδιών με το σταφύλι, το λάδι, τη σηροτροφία, το μέλι και το σιτάρι.

Πολιτιστικό Πάρκο: στην Κερατέα. Φιλοξενείται Πάρκο Δεινοσαύρων και εκπαιδευτικά προγράμματα το Σαββατοκύριακο για τα Βότανα και Μυρωδικά, τα Παλιά Επαγγέλματα, την Ελιά, το Ψωμί, τον Τρύγο, τα Παλιά Παιδικά Παιχνίδια.

1 thoughts on “Η λίστα του Αθηναίου γονιού

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *