Ο «Μαγικός Κήπος» και τα θεραπευτικά αλογάκια

park ponnies Greece kids gentle carousel magic garden

Μια οικογενειακή βόλτα στο Κτήμα Καραγιάννη στη Ραφήνα που φιλοξενεί τα αλογάκια του Gentle Carousel

Φωτογραφίες από τη σελίδα www.magicgarden.gr 

Ο Μπίλυ ήταν κάποτε ένα μικρό αλογάκι που ζούσε στον κήπο ενός εγκαταλελειμμένου σπιτιού στην Καλλιθέα με ένα ξεροκόμματο. Η Ζιζέλ βρέθηκε ολομόναχη με ελάχιστες φροντίδες από τους περαστικούς τουρίστες στη Σαντορίνη. Τους έλαχε όμως κοινή και καλή μοίρα στο «Μαγικό Κήπο» της Μίνας Καραγιάννη στη Ραφήνα. Τον «Κήπο» που φιλοξενεί τα μικροσκοπικά θεραπευτικά αλογάκια του Gentle Carousel, της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης από τη Florida των ΗΠΑ κι αποτελεί το πρώτο παγκοσμίως παράρτημα των θεραπευτικών αλόγων – μινιατούρες. Από εδώ, τα μικροσκοπικά αλογάκια με τη μεγάλη καρδιά και τα γαλάζια μάτια κάνουν θαύματα εκεί που μόνο θαύματα χρειάζονται.

Φτάσαμε απομεσήμερο στο «Μαγικό Κήπο», έναν κήπο -πράγματι μαγικό- πάνω από το Μπλε Λιμανάκι της Ραφήνας που θυμίζει τις αυλές των αιγαιοπελαγίτικων νησιών. Και δεν είναι διόλου τυχαίο. Τα κτίσματα του κτήματος Καραγιάννη είναι σχεδιασμένα από το Γάλλο αρχιτέκτονα Roger Tourte, ο οποίος «συνδύασε τις καμπύλες των Κυκλάδων με αρχιτεκτονικά στοιχεία επηρεασμένα από τις μεσογειακές χώρες όπου ταξίδευε τα καλοκαίρια με το μικρό ιστιοπλοϊκό του: μαροκινά κλωστρά, ισπανικά ξυλόγλυπτα, ψηφιδωτά, καμάρες κι αρχαιοελληνικές πινελιές» όπως διαβάζω στην ιστοσελίδα. Εκτός από τα καλαίσθητα κτίσματα, το όμορφο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, την ιδιαίτερη παιδική χαρά με τα κουκλόσπιτα, τα δεντρόσπιτα και τα ξύλινα παιχνίδια, το Κτήμα Καραγιάννη φιλοξενεί τα 6 μικρά θεραπευτικά άλογα του Gentle Carousel Greece, τα οποία η Μίνα Καραγιάννη και η ομάδα της φροντίζουν προκειμένου αυτά να επισκέπτονται παιδιά και ενήλικες που χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη στο δύσκολο δρόμο τους.

«Επισκέπτονται καθημερινά ασθενείς, παιδιά και ενήλικες, σε νοσοκομεία, ορφανοτροφεία, γηροκομεία, ιδρύματα για την προστασία παιδιών με τραυματικές εμπειρίες, κέντρα αποθεραπείας θυμάτων από ατυχήματα ή ατόμων με κινητικά προβλήματα, ασθενείς υπό θεραπεία καρκίνου και όσους άλλους έχουν ανάγκη», μου διηγείται με αυθεντικό ενδιαφέρον η κυρία Καραγιάννη. «Η ομάδα του “Gentle Carousel” προσφέρει κάτι πολύ σημαντικό και ουσιώδες: δύναμη ψυχής, κίνητρο, προσπάθεια, συντροφιά, ελπίδα και μοναδικές στιγμές ανεκτίμητης χαράς. Αυτή η προσφορά είναι εντελώς δωρεάν και κάποιες φορές είναι απαραίτητη ίσως όσο και ένα ιατρικό μηχάνημα τελευταίας τεχνολογίας», συνεχίζει.

 

Τα παιδιά είχαν καταπιαστεί με τη φροντίδα των μικροσκοπικών αλόγων. Τα έπλεναν, τα βούρτσιζαν, τα σκούπιζαν, τα αγκάλιαζαν. Με πραότητα και υπομονή, αυτά δέχονταν το παιδικό χάδι και καρτερικά ακολουθούσαν τα παιδιά στη βόλτα τους μέσα στο κτήμα. «Τι τυχερά που είναι», ψιθύρισα. «Ποια; Τα άλογα ή εμείς τα παιδιά;» με ρώτησε απρόσμενα η μικρότερή μου κόρη. Και σάστισα. Καλύτερο είναι άραγε να δίνεις ή να παίρνεις;

Ο ήλιος άρχισε να δύει. Τα παιδιά είχαν χορτάσει παιχνίδι στη φύση, εμείς οι μεγάλοι είχαμε απολαύσει κουβέντα, γευστικά ροφήματα και τσιμπολόγημα και όλων μας οι καρδιές είχαν γεμίσει αγάπη.

 

Στο «Magic Garden» μπορείτε να περάσετε μια όμορφη οικογενειακή μέρα με φίλους και παιδιά, καθώς στο καφέ προσφέρονται χυμοί, ροφήματα και ελαφριά σνακς. Εκτός από το ελεύθερο παιχνίδι, κατόπιν συνεννόησης, τα παιδιά μπορούν να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα και μπορείτε να διοργανώσετε το πάρτι ή οποιαδήποτε άλλη κοινωνική εκδήλωση. Το καλοκαίρι λειτουργεί summer camp στα αγγλικά με την συμμετοχή των εκπαιδευμένων αλόγων του “Gentle Carousel” και με την επιμέλεια και την φροντίδα των εκπαιδευτικών του ACS, the American Community Schools of Athens.

Το “Gentle Carousel” χρειάζεται την βοήθεια μας για να προχωρήσει το έργο του. Μάθετε περισσότερα στη σελίδα http://magicgarden.gr.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *