Το Μικρό Εργαστήρι της Τέχνης στο Μουσείο Μπενάκη

Athens kids activities Benaki

Στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου Μπενάκη για παιδιά από 7 έως 10 ετών

Ένας χειροποίητος βιβλιοδετημένος οδηγός του Μουσείου, ένα μεταλλικό στεφάνι, ένα γλυπτό από πηλό και ένας αγιογραφημένος Άγγελος σε χρυσό και ασημί… Δεν είναι όμως αυτά καθαυτά τα χειροτεχνήματα που εντυπωσιάζουν εμάς τους μεγάλους επειδή «βγήκαν» από παιδικά χέρια. Είναι αυτά τα μάτια γεμάτα λαχτάρα και οι διηγήσεις: «Παρατηρούσα το αέτωμα του Μουσείου πολλή ώρα, αλλά νομίζω ότι το ανάγλυφο δεν το πέτυχα πολύ καλά», «ήταν κάτι στεφάνια ολόχρυσα, Μακεδόνων βασιλέων, που άλλα ήταν από ελιά, άλλα από βελανιδιά, άλλα από μυρτιά που ήταν για τη θεά Αφροδίτη», «εμείς φτιάξαμε τον ιππότη με πηλό, αλλά στην πραγματικότητα ήταν ξυλόγλυπτο», «διάλεξα το κεφάλι του Αγγέλου που στεκόταν δίπλα από την Παναγία, αλλά το σώμα άλλου Αγγέλου, από τη βυζαντινή συλλογή».

Πώς ένα μουσείο για «μεγάλους» μπορεί να γίνει τόσο ελκυστικό για μικρά παιδιά;

Και πώς μπορεί να αποτελέσει αφορμή για κερδίσουν βιωματικές γνώσεις και όμορφες μνήμες από ένα χώρο πολιτισμού;

Το Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού στεγάζεται σε ένα από τα ωραιότερα νεοκλασικά κτήρια της Αθήνας κοντά στον Εθνικό Κήπο και τη Βουλή και φιλοξενεί το «Μικρό Εργαστήρι της Τέχνης» με «οδηγό» τη Σοφία Δαϊσπύρου, ζωγράφο και χαράκτη με σπουδές στη Σχολή Καλών Τεχνών στο Παρίσι και στο Λονδίνο και με πολυετή εμπειρία στη διδασκαλία εικαστικών σε παιδιά. Παιδιά από 7 έως 10 χρόνων επισκέπτονται την προϊστορική και τη βυζαντινή συλλογή του Μουσείου, καθώς και τη συλλογή με τα ιστορικά κειμήλια και ανακαλύπτουν την ιστορία της ελληνικής τέχνης διαχρονικά μέσα από ξεχασμένες τεχνικές, πολύτιμα και καθημερινά αντικείμενα άλλων εποχών, παραδοσιακές ιδέες, που γίνονται αφορμή για νέες δημιουργίες.

Όσο για τους «μεγάλους», αυτές οι δύο ώρες είναι μια αφορμή για μια βόλτα στις μόνιμες συλλογές και τις τρέχουσες εκθέσεις του Μουσείου, για ένα καφέ με θέα το «πράσινο» του Κέντρου ή για μία βόλτα στο πωλητήριο για εκλεκτά δώρα, μιας και γιορτές πλησιάζουν!

Για μια βόλτα στην περιοχή, επισκεφτείτε Ζήσε τη γειτονιά μαζί με τα παιδιά… στο Κολωνάκι και το Λυκαβηττό

Info

Μικρό Εργαστήρι της Τέχνης

Σάββατο 11.00-13.00 (τα μαθήματα παρακολουθούνται σε «συνέχειες»)

Μουσείο Μπενάκη, Κτίριο Ελληνικού Πολιτισμού, Κουμπάρη 1 & Βασιλίσσης Σοφίας

Για κρατήσεις: Τ. 210 3671067-69, Δευτέρα έως Πέμπτη, 10.00-14.00

Τρέχουσες εκθέσεις:

  • Έκθεση φωτογραφίας Γιώργου Τατάκη και Μιχάλη Παππά με εικόνες από έθιμα και παραδοσιακά δρώμενα στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια που έχουν δημοσιευτεί διεθνώς, συμπεριλαμβανομένων των περιοδικών National Geographic, Leica’s magazines (LFI, M), VICE US κ.ά.
  • Έκθεση κοσμημάτων της Έλενας Σύρακα “Labyrinth” με έμπνευση τον Μινωικό και Μυκηναϊκό πολιτισμό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *