Ο θησαυρός στην “αυλή” μας

epidaurus greekly travel 12

*Του Τάσου Μυλωνά

Από μικρός θυμάμαι να ακούω πόσο σπουδαίος υπήρξε ο Αρχαίος Ελληνικός Πολιτισμός και πόσο τυχεροί είμαστε που έχουμε αυτή την κληρονομιά!

Κάποιοι το λένε με δέος, κάποιοι με υπερηφάνεια, κάποιοι με πλήρη συναίσθηση και κάποιοι απλά από συνήθεια, όμως η πραγματικότητα είναι μία: έχουμε, πράγματι, έναν απίστευτο θησαυρό δίπλα στο σπίτι μας, έξω από την πόρτα μας, στο όριο της «αυλής» μας. Ένα θησαυρό ανεκτίμητο, ανεξάντλητο και διαχρονικό. Αναπόφευκτα, η σκέψη αυτή γεννά το επόμενο ερώτημα: Τον έχουμε, άραγε, εκτιμήσει;

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό αποκτά προσωπικό χαρακτήρα, και σχετίζεται με την αντίληψη και τις επιδιώξεις του καθενός. Δεν θα επιχειρήσω καμιά γενίκευση, παρά μόνο θα μοιραστώ τη δική μου, προσωπική απάντηση στο ερώτημα αυτό.

Ναι, έχω πάει σε πολλούς Αρχαιολογικούς χώρους και Μουσεία, όχι μόνο με το σχολείο (!) αλλά και με πολλές άλλες αφορμές. Ναι, έχω θαυμάσει την ομορφιά, τη συμμετρία, την αρμονία, την επιλογή της γεωγραφικής θέσης και τη χωροταξία. Μπορώ να γράψω σελίδες για την αίσθηση που μου γεννήθηκε όποτε είχα την τύχη να παρακολουθήσω παράσταση στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, από την πρώτη φορά που εντυπωσιάστηκα με την ακουστική, ως κάθε επόμενη που με μάγεψε ακόμα περισσότερο το να κάθομαι στη ζεστή από τον καλοκαιρινό ήλιο πέτρα και να απολαμβάνω το θέατρο και τη μουσική κάτω από τον έναστρο ουρανό.

Κι όμως, μέχρι πρόσφατα δεν είχα ιδέα γιατί το θέατρο αυτό είναι μέρος ενός αρχαίου θεραπευτηρίου, του Ασκληπιείου της Επιδαύρου. Ούτε είχα νιώσει τον παλμό της ενέργειάς του όταν στέκεσαι στο κέντρο της σκηνής.

Θα μπορούσα να συνεχίσω με παραδείγματα, αντ’ αυτού θα τολμήσω να παραφράσω τον Ι. Καλβίνο, από το βιβλίο του ‘Γιατί να διαβάζουμε τους Κλασικούς’: Κλασικά είναι τα μνημεία [σσ: βιβλία] που όσο περισσότερο πιστεύουμε ότι τα γνωρίζουμε επειδή τα έχουμε ακουστά (ή έχουμε πάει μια φορά), τόσο περισσότερο όταν τα (ξανα-)επισκεπτόμαστε [σσ: διαβάζουμε] μας αποκαλύπτουν νέες, απροσδόκητες, άγνωστες πλευρές τους.

Πριν 3,5 χρόνια, όταν άφησα πίσω μου την καριέρα στην Τράπεζα για να ξεκινήσω την προσπάθεια που πήρε το όνομα Travel12, κατάλαβα ότι έπρεπε να γνωρίσω εκ νέου την Ελλάδα και να εμβαθύνω στις διάφορες πτυχές της ομορφιάς και του πλούτου της, αν ήταν να μπορώ να σχεδιάσω και να προσφέρω ολοκληρωμένες ταξιδιωτικές εμπειρίες που να αναδεικνύουν αυτά τα στοιχεία με τον καλύτερο τρόπο. Στην πορεία γνώρισα κάποιους εξαιρετικούς ανθρώπους, καθένας από τους οποίους έχει βοηθήσει με το δικό του τρόπο στην αναζήτησή μου αυτή, και τους οποίους ευχαριστώ για τις νέες οπτικές που με βοήθησαν να δω και τους ορίζοντες που μου ανοίχτηκαν ως αποτέλεσμα.

Πλέον έχω καταλάβει πως το ταξίδι αυτό δεν τελειώνει ποτέ, και πως όσο περισσότερο μαθαίνεις, τόσο αντιλαμβάνεσαι το βάθος που παραμένει ανεξερεύνητο. Έχει, όμως, κι ένα ακόμα σπουδαίο χαρακτηριστικό: πως όσο περισσότερο μοιράζεσαι, τόσο περισσότερο κερδίζεις! Όσο πιο απλόχερα δίνεις, τόσο περισσότερα παίρνεις, ιδίως όταν αυτή η «ανταλλαγή» γίνεται μεταξύ ανθρώπων που μοιράζονται τις ίδιες αρχές και αξίες. 

Είχα την τύχη όλα αυτά να συμβούν λίγο πριν τη γέννηση του γιου μου, και είμαι ευτυχής γιατί πλέον έχω μια ξεκάθαρη άποψη για το τι πρέπει να κάνω ώστε μέσα από ταξίδια και τη διασκέδασή μας, πάντα με ευχάριστο και ευφάνταστο τρόπο, να του «ανοίξω την πόρτα» στο μαγικό κόσμο της Αρχαίας Ελλάδας. Ελπίζω να συνεχίσω να έχω εκλεκτούς συνοδοιπόρους σε αυτή την αναζήτηση, και ίσως κάποια στιγμή όλοι μας, να φτάσουμε να καταλάβουμε και να εκτιμήσουμε το θησαυρό που έχουμε στην αυλή μας.

Η παραπάνω “προσωπική εξομολόγηση” περιγράφει και το πνεύμα της φετινής συνεργασίας 4 εταιρειών με κοινές αξίες και όραμα: Travel12, Mamakita, Daphne’s Club και Greekly. Στόχος μας να προσφέρουμε τις πιο ξεχωριστές οικογενειακές διακοπές, στις ιδιαίτερες συνθήκες της φετινής χρονιάς, στην Ελλάδα ασφαλώς! Δείτε περισσότερα εδώ!

ellada asfalws

*Ο Τάσος Μυλωνάς είναι ιδρυτής της TRAVEL12. Ο αριθμός δώδεκα συμβολίζει την αρμονία, τη συμμετρία και την ολοκλήρωση, που είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των εξατομικευμένων ταξιδιών που σχεδιάζει και οργανώνει. Οι ταξιδιώτες που εμπιστεύονται την TRAVEL12 απολαμβάνουν τις ομορφιές και ανακαλύπτουν τον πολιτισμικό πλούτο της χώρας μας με τον πιο αυθεντικό τρόπο, μέσα από υψηλού επιπέδου βιωματικές εμπειρίες που αφήνουν ανεξίτηλο αποτύπωμα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *