Στην Κοζάνη με παιδιά*

activities Greece kids bridge

Road trip σε δρύινα δάση με φόντο τον Αλιάκμονα

*αφιερωμένο στη Δήμητρα και το Θωμά

Το να βρεθείς στη Μακεδονία από την Αθήνα με παιδιά δεν είναι εύκολη υπόθεση και σίγουρα δεν αποτελεί προορισμό Σαββατοκύριακου ή τριημέρου για τους κατοίκους των Αθηνών. Είναι, βέβαια, πανεύκολο για τους κατοίκους των πόλεων που γειτνιάζουν με την Εγνατία, η οποία έχει εκμηδενίσει τις αποστάσεις στη βόρεια Ελλάδα (η αλήθεια να λέγεται!). Σε κάθε περίπτωση αν το αποφασίσετε ή βρεθείτε τυχαία στο νομό Κοζάνης με τα παιδιά σας, η πόλη, τα χωριά και η φύση θα σας εκπλήξουν πολύ ευχάριστα, καθώς η γνώση των περισσότερων από την υπόλοιπη Ελλάδα για το νομό Κοζάνης επισκιάζεται από τις -πιο προβεβλημένες- εικόνες που μας μεταφέρονται από την υπόλοιπη Δυτική Μακεδονία (βλ. Καστοριά, Νυμφαίο, Πρέσπες, γεφύρια Γρεβενών κ.λ.π.)

Το πρόβλημα του να ταξιδεύεις με περισσότερα των δύο παιδιών σε μη τουριστικούς προορισμούς είναι η διαμονή. Ο νομός Κοζάνης δεν έχει πολλές επιλογές μεγάλων/δίχωρων δωματίων ή ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων. Τις περισσότερες πιθανότητες να βρείτε τετράκλινο δωμάτιο τις έχετε στην πόλη της Κοζάνης, ενώ συνολικά σε όλο το νομό, έχετε μόνο μία επιλογή στην Αιανή, μία στην Πτολεμαΐδα και μία στη Σιάτιστα. Οι εκδρομές που μπορείτε να κάνετε θα σας αποζημιώσουν (αν είστε περισσότεροι και στριμωχτείτε στα δωμάτια), καθώς οι επαρχιακοί δρόμοι είναι καλοί, οι περιοχές με πολλές στροφές είναι περιορισμένες και η φύση υπέροχη. Αν πετύχετε και ανθισμένο το διάσημο κρόκο Κοζάνης το φθινόπωρο, θα είστε ακόμα πιο τυχεροί!

Ξεκινώντας από Αθήνα, ο πιο σύντομος δρόμος είναι μέσω Ελασσόνας, Σαραντάπορου. Μπαίνοντας στο νομό Κοζάνης, μπορείτε να στρίψετε προς Μικρόβαλτο για να δείτε τα «μπουχάρια» και τα «νοχτάρια», τις «καμινάδες» που έχει φτιάξει η φύση με το πέρασμα των αιώνων και τη διάβρωση του εδάφους και θυμίζουν την πολύ διασημότερη Καππαδοκία. Στην κοιλάδα αυτή, μπορείτε να περιηγηθείτε ακολουθώντας ένα ξύλινο μονοπάτι ασφαλές, αλλά με σκαλοπάτια και να ξαποστάσετε στα παγκάκια και τα κιόσκια,  που έχουν στηθεί διαμορφώνοντας ένα πολύ ενδιαφέρον γεωλογικό πάρκο. Να αποφύγετε τις ώρες με ήλιο και τη χρήση καροτσιού. Η πεζοπορική διαδρομή με μικρά παιδιά θα σας πάρει περίπου μία ώρα.

Από το Μικρόβαλτο, μπορείτε να περάσετε τη μικρή γέφυρα της λίμνης Πολυφύτου, που καταλήγει στην Αιανή κι έτσι να φτάσετε στον πρώτο προορισμό σας για διανυκτέρευση τη Σιάτιστα. Πρόκειται για μια κωμόπολη με πανέμορφα αρχοντικά της οθωμανικής περιόδου, που μαρτυρούν πως η περιοχή αποτελούσε σημαντικό εμπορικό κέντρο και διαμετακομιστικό κόμβο στις μεταφορές μεταξύ της οθωμανικής Κωνσταντινούπολης και της Δύσης. Κάποια από αυτά είναι επισκέψιμα, όπως το Αρχοντικό της Πούλκως και δίπλα, η παραδοσιακή κατοικία του Χρήστου Τσιότσιου και Τατιάνας Ντέρου. Εντυπωσιακή είναι η πλατεία της Γεράνειας, όπου βρίσκεται η Αγία Παρασκευή και το Μουσικό Γυμνάσιο Σιάτιστας. Στην «πάνω» πλατεία βρίσκεται ο Άγιος Δημήτριος, την άνοιξη με μια τεράστια φουντωτή πασχαλιά, και τα υπόλοιπα σχολεία, τα οποία στεγάζονται σε πανέμορφα κτίρια με τζάμια βιτρώ, χαρακτηριστικά της τεχνοτροπίας της περιοχής. Στη Σιάτιστα μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε το Παλαιοντολογικό και Βοτανικό Μουσείο. Για φαγητό προτιμήστε το εστιατόριο με την αυλή και την παιδική χαρά «Ευ ζην» στον Άγιο Χριστόφορο.

Από τη Σιάτιστα, μπορείτε να επισκεφτείτε τη Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου του Μικροκάστρου και να κάνετε μια εκδρομή προς το Τσοτύλι και τα καστανοχώρια δυτικά στο Βόιο. Η διαδρομή είναι με στροφές, αλλά μέσα σε υπέροχη φύση με καστανιές, βελανιδιές και στα ψηλότερα σημεία με οξιές. Τα χωριά της περιοχής ήταν παλαιότερα πλούσιοι εμπορικοί κόμβοι, γι’ αυτό και έχουν υπέροχα σπίτια και κοντά τους πέτρινα γεφύρια πάνω από τον ποταμό Πραμόριτσα. Στη διαδρομή από το Τσοτύλι προς τον Πεντάλοφο και το Βυθό, μπορείτε να κάνετε τρεις παρακάμψεις για να θαυμάσετε μερικά από αυτά: 1. στο Τσοτύλι, αν πάτε προς το Ανθοχώρι, εύκολα μπορείτε να δείτε το πέτρινο γεφύρι του Στακνοχωρίου, (φτάνετε μέχρι εκεί με το αυτοκίνητο). 2. Στο Ροδοχώρι, θα δείτε πάνω στο δρόμο το Γεφύρι του Κριμηνίου και με περπάτημα το γεφύρι του Τσιούκαρη, 3. Στα χωριά Μορφή και Αγία Σωτήρα, με αρκετό περπάτημα και μόνο αν ο καιρός είναι καλός, μπορείτε να πάτε στο γεφύρι της Μορφής και το γεφύρι της Σβόλιανης (κάτω από την Αγία Σωτήρα). Κινήστε πλέον στα όρια με το νομό Γρεβενών.

stone bridge Greece
Ανθοχώρι

Αν συνεχίσετε στο κεντρικό δρόμο, θα συναντήσετε τον Πεντάλοφο, εντυπωσιακό χωριό με παλιά αρχοντικά, όπως και ο Βυθός. Από εκεί, μπορείτε να ακολουθήσετε την κατεύθυνση προς Αυγερινό, από όπου ακολουθώντας ένα δασικό δρόμο, μπορείτε να επισκεφτείτε το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας. Εδώ η αρχιτεκτονική μοιάζει πολύ με την Ήπειρο, καθώς οι μάστορες ήταν οι ίδιοι. Διασχίζετε το όρος Όντρια και καταλήγετε ξανά στο Τσοτύλι για φαγητό!

Μια άλλη εκδρομή με ορμητήριο τη Σιάτιστα ακολουθεί τη διαδρομή (πραγματικής φυσικής ομορφιάς) Εράτυρα, Σισάνι, Βλάστη και καταλήγει στην Πτολεμαΐδα, που μπορεί να αποτελέσει δεύτερο σημείο για τη διαμονή σας. Μπορείτε εναλλακτικά να συνεχίσετε απευθείας για Κοζάνη. Η Εράτυρα έχει μια πανέμορφη πλατεία με έναν ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής ναό του Αγίου Γεωργίου. Στο Σισάνι, στα βυζαντινά χρόνια, βρισκόταν η έδρα της Επισκοπής και λίγο έξω από το χωριό, θα δείτε προστατευμένα τα ερείπια του βυζαντινού ναού, δίπλα από τη νεότερη Μονή της Κοίμησης. Μπορείτε να πάτε μέχρι εκεί με αυτοκίνητο. Συνεχίζοντας στον κεντρικό δρόμο θα φτάσετε στη Βλάστη, ένα από τα πιο όμορφα χωριά του νομού. Έχει μεγάλη πλατεία (για πολύ παιχνίδι) και ωραίες ταβέρνες και καφέ. Στην Πτολεμαΐδα βρίσκεται ένα ακόμα παλαιοντολογικό μουσείο και το παλαιό υδραγωγείο.

Φτάνοντας στην πρωτεύουσα του νομού, την Κοζάνη, τα παιδιά θα βρουν όλα αυτά που μπορεί να τους έχουν λείψει από την πόλη: παιδότοποι, ωραία βιβλιοπωλεία, παιχνιδάδικα, ευρύχωροι πεζόδρομοι για βόλτα χωρίς λασπωμένα παπούτσια (αυτό μάλλον θα έχει λείψει περισσότερο στις μαμάδες!) Στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό της Κοζάνης, υπάρχει ένα καφέ με εξωτερικό παιδότοπο/παιδική χαρά για μικρά παιδιά και δωμάτιο με παιχνίδια για την περίπτωση που ο καιρός δεν είναι καλός. Στις ράγες του τρένου μπορούν να παίξουν άνετα τα μεγαλύτερα παιδιά. Το τρένο -εννοείται- δεν λειτουργεί πια! Ωραία παιδική χαρά υπάρχει κοντά στον Άγιο Αθανάσιο και μια μικρή στην πλατεία Λασσάνη. Σε αυτήν την πλατεία, βρίσκεται το αρχοντικό του αγωνιστή Λασσάνη, μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, το οποίο είναι επισκέψιμο κατόπιν συνεννόησης.

Εντυπωσιακό είναι το (3 σε 1) ιστορικό-λαογραφικό και φυσικής ιστορίας μουσείο της Κοζάνης! Το εξαώροφο κτίριο κτίστηκε βάσει της αρχιτεκτονικής της ευρύτερης περιοχής των οθωμανικών χρόνων σε χώρο όπου βρίσκονταν τα παλαιά λουτρά της Κοζάνης. Στο υπόγειο στεγάζεται το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στους δύο πρώτους ορόφους φιλοξενείται η ιστορική συλλογή, ενώ από τον τρίτο όροφο ως τον τελευταίο, η λαογραφική συλλογή, η οποία παρουσιάζει τα παλιά επαγγέλματα και σκηνές, εν γένει, από την κοινωνική, οικογενειακή και θρησκευτική ζωή, που αντικατοπτρίζουν τις συνήθειες και τον πολιτισμό των ανθρώπων της Κοζάνης, όπως διαμορφώθηκε μέσα στην ιστορία. Το μουσείο, αν και μεγάλο, κρατάει το ενδιαφέρον των παιδιών -κυρίως το υπόγειο με τα ταριχευμένα ζώα και πουλιά, ο όροφος με τα παλιά επαγγέλματα και οι μακέτες με την αντιπροσωπευτική αρχιτεκτονική της Μακεδονίας (τα μικρά σπίτια με την τόση λεπτομέρεια μοιάζουν το τέλειο κουκλόσπιτο!). Μην παραλείψετε να δείτε τον τεράστιο αμμωνίτη κατεβαίνοντας προς το υπόγειο!

Βγαίνοντας από το Μουσείο, στην κεντρική πλατεία με το πανύψηλο ρολόι υπάρχει άπλα για πατίνια και ποδήλατο, ενώ στους παρακείμενους πεζόδρομους μπορείτε να κάνετε άνετα βόλτα και να βρείτε ό,τι χρειάζεστε. Υπάρχουν πολλές ταβέρνες στην Κοζάνη, αλλά πιο ωραία είναι μια επίσκεψη για φαγητό στη Νεράιδα, με τη θέα της λίμνης Πολυφύτου και της Γέφυρας των Σερβίων, της μεγαλύτερης γέφυρας στην Ελλάδα, μέχρι την κατασκευή του Ρίου-Αντιρρίου. [Το δάσος Κουρί, 4 χλμ από την Κοζάνη, όπου ήταν η έξοδος των Κοζανιτών για φαγητό και βόλτα έχει εγκαταλειφθεί πλήρως].

Από τη Νεράιδα ο γύρος της τεχνητής λίμνης Πολυφύτου ως το φράγμα και επιστροφή από Βελβεντό-Σέρβια είναι μια πανέμορφη βόλτα δίπλα στα νερά του Αλιάκμονα. Στο Βελβεντό θα βρείτε την ωραιότερη παιδική χαρά της περιοχής, υπό σκιά και με καφετέρια (ούτε στα πιο τρελά μας όνειρα!), ενώ στα Σέρβια μπορείτε να ανέβετε στο Βυζαντινό Κάστρο και να θαυμάσετε τη θέα. Και στο Βελβεντό και στα Σέρβια, υπάρχουν τοπικά λαογραφικά μουσεία. Στον Πολύραχο υπάρχει παιδική χαρά με καφετέρια δίπλα στην εκκλησία.

activities Greece kids lake
Τεχνητή λίμνη Πολυφύτου

Για ένα ταξίδι στην περιφέρεια, επισκεφτείτε επίσης Στην Κοζάνη με παιδιά* και Καστοριά και Γρεβενά με παιδιά Καθ’ όλη τη διάρκεια της βόλτας σας στη Δυτική Μακεδονία, θα έχετε πολλές ευκαιρίες να γευτείτε τα γρεβενιώτικα παγωτά zoom serie! Αυτό δεν αποτελεί διαφήμιση, αλλά πραγματικό tip του ταξιδιού. Προτεινόμενη γεύση τσιχλόφουσκα (big bubble με smarties). Δεν παίζεται!

Καλή επιστροφή!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *