Στο Mονοπάτι της Ηρώς

kids Greece hiking evia

Ανάβαση «ψυχής» από εκατοντάδες πεζοπόρους και ορειβάτες κάθε Νοέμβριο στην Εύβοια

Στο βουνό που υψώνεται πάνω από τα Πολιτικά και αγναντεύει το βόρειο Ευβοϊκό, μέσα σε πλούσια βλάστηση και κοντά σε ένα γάργαρο ρέμα, βρίσκεται το μονοπάτι που κάποτε συνέδεε το χωριό με ένα νταμάρι. Σήμερα «το μονοπάτι της Ηρώς» μας αποκαλύπτει την ιστορία του τόπου, αλλά πολύ περισσότερο, μας φανερώνει μερικά ανεκτίμητα σημάδια από τον αγώνα της ανθρώπινης ψυχής ενάντια στο θάνατο.

Μου είχε μιλήσει μια φίλη για το μονοπάτι και για το κορίτσι με το αγαπημένο μου όνομα, την ορειβάτισσα Ηρώ Μαραγκού, που έδωσε μάχη με τη χειρότερη μορφή καρκίνου και ηττήθηκε πριν κλείσει τα 30. Αφού είχε γυρίσει όλα τα βουνά της Ελλάδας, όνειρό της πλέον ήταν να ζωντανέψει το μονοπάτι αυτό με την ωραία θέα, που κάποτε χρησιμοποιούσε ο προπάππους της για να φέρνει ασβέστη από το νταμάρι που βρισκόταν στην κορυφή.

Άρχισε να ερευνά την ιστορία του και να γράφει, συνέστησε μια ομάδα για τον καθαρισμό και τη σηματοδότηση και μάζευε υλικά για τη διαμόρφωσή του. Μαζί με την ομάδα των εθελοντών «έριχναν» καθημερινά πολλή δουλειά μέχρι που την Ηρώ «χτύπησε» η κακιά ασθένεια. Το μονοπάτι ολοκληρώθηκε, αλλά λίγες μέρες πριν την πρώτη οργανωμένη ανάβαση, η Ηρώ ξεκίνησε για τη δική της «ανάβαση», για πολύ ψηλότερα.

Το όραμα της Ηρώς όμως πραγματώθηκε και το μονοπάτι «ζωντάνεψε». Στο μικρό θεατράκι που χτίστηκε από τους εθελοντές για να θυμίζει αυτήν την ιστορία, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, ενώ το μονοπάτι είναι πάντα ανοιχτό με τη φροντίδα του Ορειβατικού Συλλόγου Χαλκίδας, των εθελοντών και φυσικά της οικογένειας Μαραγκού. Κάθε πρώτο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου πραγματοποιείται μια ομαδική ανάβαση-πεζοπορία στις δύο διαδρομές: η πιο απαιτητική είναι κυκλική, 10 χιλιομέτρων και διάρκειας 4 ωρών περίπου με ανώτατο υψόμετρο 480μ. Η δεύτερη, πιο εύκολη φτάνει μέχρι τον Αη-Γιώργη κι επιστρέφει από τον ίδιο δρόμο σε περίπου τρεις ώρες και είναι κατάλληλη για οικογένειες με μικρά παιδιά.

Αυτή η πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου όμως ήταν «διαφορετική», όπως όλοι παραδέχτηκαν. Ο κόσμος ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Πέραν των οικογενειών και ανεξάρτητων πεζοπόρων, ο δραστήριος ΕΟΣ Χαλκίδας με τον Πρόεδρό του Τάσο Μπαλτά συνόδευε μια πολυπληθή ομάδα από τη Χαλκίδα. Η ομάδα που συντονίζει ο ορειβάτης Φώτης Θεοχάρης «Απόδραση στη Φύση» ήρθε από την Αθήνα, ενώ ο Ορειβατικός Σύλλογος Αχαρνών και οι Ελικώνιοι Περιπατητές γέμισαν άλλα δύο μεγάλα πούλμαν με ορειβάτες και πεζοπόρους κάθε ηλικίας που κατέκλυσαν το φιδωτό μονοπάτι με τα πράσινα μπλουζάκια και τα πολύχρωμα σακίδιά τους.

Η συμμετοχή μεγάλη και συγκινητική, αλλά ακόμα πιο ουσιαστική η συμβολή των τοπικών φορέων, κρατικών και ιδιωτικών, του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων, της Ομάδας Έρευνας & Διάσωσης Ευβοίας, των Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Ψαχνών, της Εταιρίας ΛΑΡΚΟ που διέθεσε το ασθενοφόρο της, του Α.Τ. Ψαχνών και των μοναχών της Μονής Παναγίας Περιβλέπτου. Το όραμα της Ηρώς δεν δημιούργησε απλώς ένα μονοπάτι, αλλά ένωσε τους ανθρώπους κι έδωσε νέα πνοή ζωής στον τόπο και την οικογένεια.

 Μετά την πεζοπορία, ο κόσμος συγκεντρώθηκε στο πλάτωμα του Αγίου Παντελεήμονα με τη θέα του ορίζοντα και του ελληνικού φθινοπωρινού ήλιου. Κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει πώς, αλλά η ρεβιθομανέστρα και το κρασί έμοιαζαν να πολλαπλασιάζονται, ενώ ο «σεφ» και οι εθελοντές στην κουζίνα χαμογελούσαν συνέχεια σαν να μην τους είχε καταβάλει η κούραση. Πεζοπόροι και ορειβάτες, άλλος από την Κύμη, άλλος από τα Άγραφα, άλλος από το Βόλο, άλλος από την Πελοπόννησο, συμμετείχαν ο καθένας με το δικό του τρόπο σε έναν ιδιότυπο χορό, κυκλικό, ελληνικό, οικουμενικό… που κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου εδώ στα ψηλά, με χαμόγελα δωρικά απέδιδαν τιμές στη μνήμη της Ηρώς, και κάθε ανθρώπου που νίκησε το θάνατο, μπορεί όχι σωματικά, αλλά πνευματικά, όπως του «αρμόζει».

Κι αν δεν βρίσκεται κάπου εδώ, στην ήττα του κακού «Εγώ» του ανθρώπου και στη συλλογικότητα η ζωή μετά θάνατον, πού αλλού να βρίσκεται;

Για περισσότερα σχετικά με την περιοχή, διαβάστε Σαββατοκύριακο με παιδιά στα πέριξ της Χαλκίδας ενώ για το μονοπάτι της Ηρώς, δείτε περισσότερα στη σελίδα https://tomonopatitishrws.blogspot.gr/, και  https://www.facebook.com/ToMonopatiTisIros/,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *