Βόλτες στην Αθήνα με παιδιά (Μέρος Α’)

park Athens kids Greece

Για την ακρίβεια, στην Αττική και τα περίχωρά της!

Έρχεται το Σαββατοκύριακο, ο καιρός είναι καλός (δεν βρέχει), υπάρχει η παρέα (η οποία συνήθως περιλαμβάνει πολλά παιδιά) και δεν μας κατεβαίνει η ιδέα για το μέρος! Ένα άλλο εμπόδιο που δημιουργείται όταν δεν σου ‘ρχεται η ιδέα για το μέρος είναι ότι η παρέα ξενερώνει… Και όταν υπάρχουν μικρά παιδιά, η παρέα είναι εύκολο να ξενερώσει, γιατί οι μεγάλοι είναι κουρασμένοι και μπροστά στην αναποφασιστικότητά τους, τα παιδιά γκρινιάζουν. Μυστικό είναι οι ενήλικες να προπορευόμαστε της γκρίνιας των παιδιών… να χαράσσουμε εμείς το δρόμο και αυτά να ακολουθούν. Είναι αυτό που λένε «πρόσεχε μην σε πάρει η μπάλα…»

Συνήθως ψάχνουμε κάτι σε … πάρκο, θάλασσα, βουνό, αλλά … να είναι κοντά, να μπορούμε να αράξουμε κάπου με τα παιδιά, να μπορούμε να φάμε, ιδανικά να έχει και κάτι ενδιαφέρον να δούμε (και να κουραστούν τα παιδιά πριν το φαγητό). Ψάχνουμε κάτι με μικρή επικινδυνότητα, που να υπάρχει “άπλα”, να μην ενοχλούμε και να μη μας ενοχλούν. Δεν έρχεται αυτή η ιδέα εύκολα όμως.

Με τα χρόνια, έφτιαξα αυτή τη λίστα για να τροφοδοτεί την οικογένεια και τους φίλους μας με ιδέες για μια πρωινή βόλτα ή μια ημερήσια εκδρομή από την Αθήνα σε ένα μέρος που μπορούμε να μαζευτούμε πολλοί με παιδιά και να περάσουμε καλά όλοι μας (συνήθως περιλαμβάνεται και εκπαιδευτικό μέρος!):

 • Βόλτα με το τουριστικό τρενάκι στην Αθήνα: μια καλή ιδέα, με την παρέα να πάρετε το τρενάκι από το Σύνταγμα και να κατέβετε κάπου στο Μοναστηράκι (να φάτε σουβλάκια) και να ξανανέβετε για επιστροφή στο Σύνταγμα. Επειδή εμείς έχουμε κάνει αυτή τη βόλτα πολλές φορές, ποτέ δεν ξέρεις πού ακριβώς θα καταλήξεις. Μπορεί και στο Θησείο, τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ή στο Μουσείο της Ακρόπολης, στην Πλάκα κ.ο.κ.
 • Αρχαία Αγορά-Άλσος Θησείου-Διονυσίου Αρεοπαγίτου: Μια βόλτα μέσα στην Αρχαία Αγορά (που είχαμε να πάμε από το σχολείο), κούνιες στο άλσος Θησείου, φαγητό στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου ή στη στοά του Αττάλου. Οι Διόσκουροι δεν είναι πολύ καλή ιδέα με παιδιά! Για φαγητό το κέντρο της Αθήνας με παιδιά την Κυριακή έχει τις δυσκολίες του.
 • Λόφος Φιλοπάππου (Λόφος Μουσών)- Λόφος Νυμφών (Αστεροσκοπείο)- Πνύκα: δεν είναι πολύ καλή ιδέα όταν υπάρχουν καρότσια. Πολύ κούνημα. Τόσο, που λυπάσαι το μωρό… Όμως η βόλτα στα πλακόστρωτα του Πικιώνη και στο Λουμπαδιάρη και η θέα από την κορυφή είτε του Φιλοπάππου, είτε του Αστεροσκοπείου είναι υπέροχη. Κάντε πικ νικ κοντά στο μνημείο του Φιλοπάππου ή αν βγείτε από την έξοδο που είναι το θέατρο της Δώρας Στράτου, υπάρχουν κάποιες παραδοσιακές ταβέρνες με αυλή στη μεριά των Πετραλώνων (βλέπε Κούβελος κλπ)
 • Κεραμεικός: βόλτα στο αρχαίο νεκροταφείο. Στους πεζοδρόμους του Κεραμεικού έχει πολλές ταβέρνες που μπορείτε να κάτσετε άνετα μετά. Μια άλλη επιλογή είναι οι ταβέρνες και τα εστιατόρια στο Γκάζι.
 • Εθνικός Κήπος-Κήπος Προεδρικού Μεγάρου-Φωκιανός: Τις Κυριακές ο κήπος του Προεδρικού Μεγάρου είναι ανοιχτός για το κοινό. Αν λοιπόν έχεις την απορία, πώς είναι πίσω από τον τοίχο, είναι μια όμορφη, σχετικά σύντομη βόλτα. Είναι ήσυχα. Δεν μπορείς να αφήσεις τα παιδιά να τρέξουν όπου θέλουν. Αλλά μπορείς να τους μιλήσεις για διάφορα πράγματα που σχετίζονται με το Προεδρικό Μέγαρο… Μετά ο Εθνικός Κήπος έχει λιμνούλα, ζωάκια, την παιδική βιβλιοθήκη, όπου κάθε πρώτο Σάββατο του μήνα διαβάζονται παραμύθια μετά μουσικής, καφενείο και ωραία παιδική χαρά. Πίσω από τον Εθνικό Κήπο είναι το γυμναστήριο του Φωκιανού. Εκεί υπάρχει ωραίο καφέ με σνάκ και τραμπολίνο!
 • Αρδηττός-Στύλοι Ολυμπίου Διός-Καλλιμάρμαρο Στάδιο: Βόλτα στο λόφο του Αρδηττού. Το πέταλο του Καλλιμάρμαρου είναι η πιο ωραία διαδρομή τζόγκινγκ της Ευρώπης. Από τη μία μεριά τρέχεις και έχεις μπροστά σου την Ακρόπολη. Τρέχεις από την άλλη και έχεις το Λυκαβηττό. Η είσοδος είναι από την Αρχιμήδους. Για φαγητό υπάρχουν πολλές επιλογές πίσω από το Καλλιμάρμαρο (Colibri, Mystic Pizza, Μουριές, Μικρή Βουλή και άλλα γύρω από την πλατεία Βαρνάβα). Εναλλακτικά επισκεφτείτε τους Στύλους του Ολυμπίου Διός (είσοδος από Βασιλίσσης Όλγας) και μετά καταλήξτε από τον πεζόδρομο της Νικηφόρου Θεοτόκη στις ταβέρνες που λέγαμε…
 • Μονή Πετράκη-Λυκαβηττός: πολύ γέλιο το τελεφερίκ! Είναι ωραία βόλτα ο Λυκαβηττός. Μια φορά πριν ανεβούμε μπήκαμε και στη Μονή Πετράκη να ανάψουμε ένα κερί.
 • Άλσος Βεϊκου: στο Γαλάτσι χαρά Θεού! Πολλές παιδικές χαρές, δύο υπαίθρια καφέ με κάποια ελαφριά πιάτα (και με εσωτερικούς χώρους σε περίπτωση που κάνει κρύο), πίστα skateboard και θερινό σινεμά.
 • Πάρκο Σταύρος Νιάρχος και Κέντρο Επισκεπτών: το καινούριο απόκτημα της Αθήνας με το αρχιτεκτονικό αριστούργημα! Υπέροχες παιδικές χαρές, σιντριβάνια μέσα στις δενδρολιβανιές και τις ελιές. Στο Κέντρο Επισκεπτών αλλά και σε όλο το χώρο του πάρκου γίνονται δραστηριότητες για παιδιά και μεγάλους, ανάμεσά τους τα μαθήματα κωπηλασίας και ιστιοπλοΐας στο κανάλι, η υπαίθρια γιόγκα και άλλα πολύ ενδιαφέροντα!
 • Πεδίο Άρεως: όταν είχε γίνει η ανάπλαση, είχε χαθεί η μουντίλα του! Πάλι όμως το όμορφο αυτό πάρκο έχει χάσει τη φρεσκάδα του. Λένε ότι όταν σουρουπώνει έχει ξαναγίνει επικίνδυνο!
 • Αττικό Άλσος: Μέσα στο άλσος έχει παιδικές χαρές και ωραίο πλακόστρωτο. Έχει μια καντίνα από όπου μπορείτε να πάρετε καφέ, αλλά δεν έχει κάτι περισσότερο. Υπάρχουν επίσης άλλα δύο σημεία: το καφέ Υάδες που έχει παιδική χαρά και το παλιό Zeppelin- σημερινό Zafiro. Ταβέρνες υπάρχουν πάνω στον Περιφερειακό απέναντι από τη στροφή για τις Υάδες.
 • Ακαδημία Πλάτωνος: υπέροχη βόλτα με αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Υπάρχει το συνεργατικό καφενείο με ωραίο και υγιεινό φαγητό. Ενδείκνυται για πικ νικ.
 • Πάρκο Προμπονά: πολλές κούνιες και λιμνούλα, αλλά δεν έχει κάπου να καθίσεις για καφέ ή φαγητό. Βρίσκεται στα Πατήσια.
 • Λόφος Στρέφη: τα καλοκαίρια -όταν δεν έχει πάρτι το προηγούμενο βράδυ!- είναι ωραία. Έχει και ένα εστιατόριο. Άλλες φορές που έχω πάει, είναι πολύ βρώμικο. Την τελευταία φορά που πήγα, η παιδική χαρά ήταν κλειστή. Κρίμα.
 • Άλσος Νέας Σμύρνης: περιφερειακό άλσος αλλά πολύ όμορφο, με παιδικές χαρές και καντίνα.
 • Άλσος Στρατού-Γουδί: από τις ωραιότερες επιλογές στην Αθήνα κατά τη γνώμη μου. Υπάρχει καφέ λίγο μετά το θέατρο Badminton, εξωτερικός παιδότοπος το καλοκαίρι και παιδική χαρά όλο το χρόνο. Υπάρχει και η Εθνική Γλυπτοθήκη, όπου κάθε Σάββατο γίνεται εργαστήριο για παιδιά από το Μιχάλη Μαδένη. Υπέροχη βόλτα την άνοιξη… Υπέροχος χώρος και για πικ νικ.

Διαβάστε σχετικά Η λίστα του Αθηναίου γονιού

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *