Ένας κόσμος φτιαγμένος από … κούκλες

athens activities kids

Οι κουκλοθεατρικές ομάδες που πρέπει να δεις με παιδιά

Όταν ήμουν παιδί, το κουκλοθέατρο δεν με συγκινούσε ιδιαίτερα. Ίσως γιατί δεν μπορούσα –για λόγους που εξήγησα πολύ αργότερα στη ζωή μου- να εμψυχώσω κούκλες. Μου άρεσε όμως να τις κατασκευάζω. Με χαρτί, υφάσματα, χαρτοπολτό, πηλό… Και όταν απέκτησα παιδιά, θυμήθηκα την παλιά αυτή αγάπη κι άρχισα να ψάχνω νέους τρόπους κατασκευής τους. Κι άρχισα να πηγαίνω στο κουκλοθέατρο… Και άρχισα να συγκινούμαι. Ίσως γιατί μεσολάβησαν –τα χρόνια που πέρασαν- πολλές απαντήσεις στον εαυτό μου. Ίσως γιατί τώρα ξέρω τι με φοβίζει και τι φοβάμαι. Ίσως γιατί μεγαλώνοντας, εκτέθηκα περισσότερο και πολύ θα ήθελα να «κρυφτώ» μέσα σε μία κούκλα για να πω την Αλήθεια που πονάει…

Σε αυτήν την πορεία ανακάλυψης ενός ολόκληρου κόσμου, βρήκα παλαίμαχους του είδους, νέους ερευνητές- πειραματιστές, μοναχικούς «καβαλάρηδες» και ομάδες, που άλλοι έχουν τη δική τους στέγη κι άλλοι περιπλανώνται στις σκηνές της πόλης, της χώρας και του εξωτερικού. Άλλοι πάλι, εμψυχώνουν κούκλες κι άλλοι «παίζουν» και οι ίδιοι ως ηθοποιοί. Έχουν όμως ένα κοινό. Είναι όλοι τους δημιουργοί από το μηδέν: της κούκλας, του ήρωα, του παραμυθιού, της φωνής, της σκηνοθεσίας, της φωτογραφίας… με αποτέλεσμα η παράσταση να αντανακλά σε μεγάλο βαθμό την προσωπικότητα, την ευφυΐα και την ψυχοσύνθεσή τους. Ίσως τελικά αυτό είναι που μου αρέσει στο κουκλοθέατρο τελικά…

Θέατρο κούκλας Τάκη Σαρρή: μετρά πολλά χρόνια στο είδος. Σαράντα χρόνια όχι μόνο παραστάσεων, αλλά και διδασκαλίας και μετάδοσης της γνώσης γύρω από την τέχνη της κούκλας. Όλα αυτά τα χρόνια στηρίχτηκε στο πάθος, το πείσμα, την εργατικότητα, την αφοσίωση λίγων ανθρώπων που εμπνεύστηκαν και πίστεψαν στο όραμα του Τάκη και της Μίνας Σαρρή για ένα κουκλοθέατρο ουσίας που σε τρέφει όπως το ψωμί. Ψαρουδάκη 34, Κάτω Πατήσια. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τη σελίδα http://www.greekpuppettheatre.gr και τη σελίδα στο Facebook: Θέατρο Της Κούκλας.

Κουκλόσπιτο Πράσσειν Άλογα: Η Εμμανουέλα Καποκάκη είναι sui generis, one-of-a-kind καλλιτέχνης –ηθοποιός, εικαστικός και εμψυχώτρια κούκλας- με ταλέντο και κοινωνικές δεξιότητες στην προσέγγιση παιδιών, αλλά και μεγάλων. Με υπομονή και ευγένεια, σεβασμό και έμπνευση σκηνοθετεί παραστάσεις που συνδυάζουν τη δράση του ηθοποιού και της κούκλας, που είναι από την πρώτη μικρή λεπτομέρεια ως το τελευταίο χειροκρότημα χειροποίητες. Το  θέαμα είναι εντυπωσιακό και πρωτότυπο, διότι πρόκειται για ένα «one woman show» που καταφέρνει να σε μεταφέρει απόλυτα στον κόσμο του παραμυθιού, που διηγείται όπως το έχει «βιώσει» η ίδια. Οι μικροί μαγεύονται και οι μεγάλοι εντυπωσιάζονται από την τεχνική, την ακρίβεια και τη δημιουργικότητα. Στο τέλος της παράστασης, τα φώτα ανάβουν και τα μυστικά του Εικαστικού Θεάτρου Κούκλας ξεδιπλώνονται στα παιδιά και τους συνοδούς τους. Οι παραστάσεις μπορούν να φιλοξενηθούν σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία, πραγματοποιούνται σεμινάρια κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας για ενήλικες, εργαστήρια για παιδιά, ενώ το Κουκλόσπιτο λειτουργεί και ως εργαστήριο κατασκευής κούκλας όχι μόνο για τις δικές του παραστάσεις, αλλά και κατά παραγγελία. Β. Βουλγαροκτόνου 60, Νεάπολη Εξαρχείων. Για περισσότερες πληροφορίες https://prasinaloga.gr και στη σελίδα στο Facebook: Πράσσειν Άλογα – prasinaloga.gr.

Παραμυθοχώρα: Η Σπυριδούλα και η Μαρία Παπαγεωργίου, από αγάπη για τα παιδιά και τα παραμύθια συνέστησαν την ομάδα Κιβωτός Μύθων, που έχει τη δική της στέγη στο Μετς. Η Παραμυθοχώρα είναι ένας πολυχώρος για παιδιά, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο θεατρικό παιχνίδι και την κατασκευή κούκλας και κάθε Κυριακή παρουσιάζει μια κουκλοθεατρική παράσταση. Για περισσότερες πληροφορίες, www.paramithohora.gr και στο Facebook: ΠΑΡΑΜΥΘΟΧΩΡΑ.

White Puppet Theatre της Ιρίνα Μπόικο: Η Ιρίνα Μπόικο σπούδασε Σκηνοθεσία Θεάτρου και Κινηματογράφου κι έχει εργαστεί ως ηθοποιός. Έχει ιδρύσει το Θέατρο Κούκλας της “People & Puppets’ Svit”, το οποίο στεγάζεται στον Χώρο Τέχνης Ασωμάτων στην Αθήνα. Αγίων Ασωμάτων 6, Θησείο. Για περισσότερα, επισκεφτείτε τη σελίδα http://irinaboikotheatre.blogspot.gr/.

Εργαστήρι Μαιρηβή: Η Μαιρηβή με την ομάδα της κάθε χρόνο ανεβάζει δικές της παραγωγές και φιλοξενεί παραστάσεις άλλων κουκλοθεατρικών θιάσων, καθιερώνοντας έτσι μια μόνιμη σκηνή κουκλοθέατρου στο κέντρο  της Αθήνας. Το  “Εργαστήρι Μαιρηβή” είναι ένας χώρος προβών, μαθημάτων και εργαστηρίων και βρίσκεται στη Δεληγιώργη 33 στο Μεταξουργείο, ενώ οι θεατρικές δραστηριότητες στεγάζονται στη Σαχτούρη 4 &Σαρρή, στου Ψυρρή. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα http://www.mairivi.gr, και στο Facebook: Μαιρηβή Κουκλοθέατρο.

Φιγούρες και Κούκλες: Το κουκλοθέατρο της Αλεξίας Αλεξίου συστεγάζεται με τον Καραγιόζη του Τάσου Κώνστα, με τον οποίο έχουν ιδρύσει το Κέντρο Μελέτης & Σπουδής στην Τέχνη του Θεάτρου Σκιών & του Κουκλοθέατρου. Τριπόδων 30, Πλάκα (μετρό Ακρόπολη). Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα http://www.fkt.gr.

Hop Signor: Η Ευγενία Τσιχλιά έχει σπουδάσει Θέατρο και Κουκλοθέατρο και ο Θάνος Σιώρης Φυσική, Μαθηματικά και Οργανοποιία. Ο συνδυασμός τους «γεννά» σύγχρονους πειραματισμούς, που συνδυάζουν τα συναισθήματα, τη φαντασία και τη συμβολική και ποιητική δύναμη της κούκλας με άρτια τεχνικά χαρακτηριστικά, όπως η ρεαλιστική κίνηση της κούκλας, η χρήση πρωτότυπης μουσικής  και ο ειδικά σχεδιασμένος φωτισμός. Η ομάδα έχει συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ κουκλοθεάτρου με δικές της παραγωγές, όπως η «Καμηλοπάρδαλη» και η «Tabula rosa» κι έχει βραβευτεί με τα βραβεία «Award for ingenuity and refinement» (Βουκουρέστι, Νοέμβρης 2014),  «Prize for Theatre Poetics» (Σουμπότιτσα-Σερβία, Μάης 2015) και το «Βραβείο πρώτου γυναικείου ρόλου για την εμψύχωση μαριονέττας» (Κατόβιτσε-Πολωνία, Οκτώβρης 2015). Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα http://www.hopsignor.gr/ και τη σελίδα στο Facebook: Hop Signor Puppet Theater.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *