Μουσείο Κοτσανά: Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία… και για παιδιά

museum ancient greek technology athens kids

Ξέρετε ποια ήταν η χρήση του ρομπότ της αρχαιότητας; Πώς λειτουργούσε ο συναγερμός και πώς οι μάντεις και οι ιερείς παραμύθιαζαν τους αρχαίους ημών προγόνους ότι τάχα είχαν κερδίσει την εύνοια των θεών; Έχετε δει το γερανό με τον οποίον «σκαρφάλωσαν» τα μάρμαρα στην Ακρόπολη κι έχτισαν τον Παρθενώνα ή την πρώτη «τηλεόραση»;

Ήταν ένα από αυτά τα πρωινά καλοκαιριού που έξω βράζει ο τόπος και δεν είχα αρκετή έμπνευση για να… εμπνεύσω τα παιδιά. Έπρεπε να σκεφτώ μια ιστορία, να «ταξιδέψουμε» κάπου μαζί που δεν έχουμε ξαναπάει. «Τα μουσεία πάντα δίνουν τη λύση σε τέτοιες περιπτώσεις», σκέφτηκα. Είχα διαβάσει ένα άρθρο ενός ξένου ανταποκριτή που αναφερόταν στο Μουσείο Κοτσανά στο Κολωνάκι, με αφορμή τη διάκριση του «αδελφού» Μουσείου Αρχιμήδη στην Ολυμπία από το FlightNetwork, τον καναδικό ταξιδιωτικό οδηγό. Είχαμε διαλέξει πλέον τον προορισμό μας.

«Μαμά κοίτα πώς ανοίγουν οι πόρτες με τη φωτιά!», μου ψιθύρισε η μεγαλύτερή μου κόρη. «Πράγματι! Ο θερμός αέρας ανοίγει το καζάνι κι αυτό με τη σειρά του κινεί την αλυσίδα που ανοίγει την πύλη του ναού», μας εξηγούσε τώρα η ξεναγός μπροστά από το έκθεμα-αντίγραφο της πύλης αρχαίου ναού μετά τη θυσία στη θεότητα. «Το πιο ωραίο είναι ο αυτόματος πωλητής… αγιασμού και το ρομπότ-υπηρέτρια που έφτιαχνε στα συμπόσια κρασί», συμπλήρωσε η δεύτερη. Το αυτόματο θεατράκι, η κούπα του Πυθαγόρα, το οστομάχιον (το παζλ της αρχαιότητας), η «πόλις» (ο πρόδρομος του σκακιού) και άλλες εφευρέσεις και παιχνίδια περίμεναν να τα ανακαλύψουμε τις δύο και πλέον ώρες που κράτησε η επίσκεψή μας στο εξαιρετικά ενδιαφέρον για όλους μουσείο.

Το νέο Μουσείο Κοτσανά στο Κολωνάκι, συγκεντρώνει λειτουργικά και επιστημονικά τεκμηριωμένα αντίγραφα της τεχνολογίας αιχμής του ύστερου αρχαιοελληνικού κόσμου. Περισσότερα από 145 διαδραστικά εκθέματα και 24 θεματικές ενότητες μέσα στο μουσείο, που στεγάζεται στο ιστορικό αρ νουβό κτίριο που κάποτε ανήκε στην οικογένεια της Ασπασίας Μάνου, στοχεύουν να συστήσουν σε παιδιά και ενήλικες άγνωστες πτυχές της τεχνολογίας και επινοήσεις σπουδαίων εφευρετών, όπως του Φίλωνος, του Ήρωνος, του Κτησιβίου, του Αρχιμήδη και πολλών άλλων, μέσα από την έκθεση “Αρχαία Ελλάδα – Οι Απαρχές των Τεχνολογιών”. Η δεύτερη μόνιμη έκθεση με τίτλο “Αρχαία Ελληνικά Μουσικά Όργανα και Παιχνίδια” αλλά και η περιοδική έκθεση “Σκέψου σαν τον Αρχιμήδη” έρχονται να συμπληρώσουν την εμπειρία του επισκέπτη.

Ποιος τα έφτιαξε;

Ο Κώστας Κοτσανάς είναι μηχανικός και αεροναυπηγός. Στα φοιτητικά του χρόνια, στο Πολυτεχνείο της Πάτρας, εμπνεύστηκε από τη διάλεξη ενός Καθηγητή του και μελετώντας την αρχαία ελληνική, τη λατινική και την αραβική γραμματεία από μετάφραση κατάφερε να κατασκευάσει τα πρώτα 30 πιστά αντίγραφα τεχνολογικών επιτευγμάτων της αρχαιότητας. Με ένα minivan άρχισε να περιοδεύει ανά την Ελλάδα για να μοιραστεί το πάθος, το μεράκι και τη γνώση του με άλλους.

Η κινητή του έκθεση φιλοξενήθηκε σε δημοτικές βιβλιοθήκες και χώρους πολιτισμού από το Καστελόριζο ως τη Δράμα και ύστερα πέρασε τα σύνορα. Ταξίδεψε σε αρχαιολογικά και επιστημονικά Μουσεία, πανεπιστήμια και διεθνείς οργανισμούς, όπως το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, το Ευρωπαϊκό Γραφείο Ευρεσιτεχνιών της Χάγης, της Βιέννης και του Μονάχου, το Αρχαιολογικό Μουσείο του Βαρέζε και της Βασιλείας, το Ελληνικό Μουσείο Μελβούρνης, το Μουσείο Επιστημών της Κορέας, την Εθνική Βιβλιοθήκη Γαλλίας (Παρίσι), το Γαλιλαίο Παρκ στη Γερμανία. Σήμερα αριθμεί πλέον πάνω από 500 εκθέματα.

Δύο μουσεία στην Ηλεία 

Μετά από χρόνια «περιοδείας» το Μουσείο Κοτσανά το 2003 απέκτησε το πρώτο μουσειακό χώρο στο Κατάκολο. Το 2014 προστέθηκε το Μουσείο Αρχιμήδη στην Αρχαία Ολυμπία και σήμερα, με το τρίτο κατά σειρά μουσείο στο Κολωνάκι που ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2018 αποτελούν το τρίπτυχο των Μουσείων Κοτσανά.

Στο μουσείο της Αθήνας, εκτός από τις διαδραστικές ξεναγήσεις για όλη την οικογένεια και για σχολικές ομάδες, πραγματοποιούνται ημερίδες, διαλέξεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, θεατρικές παραστάσεις (με υπέρτιτλους σε 3 γλώσσες), καθώς και «εκθέσεις μέσα στην έκθεση», όπως για παράδειγμα της εικαστικού Εύης Σαραντέα με 23 προσωπογραφίες σημαντικών αρχαίων ελληνικών φυσιογνωμιών, στις οποίες αποδίδεται ο ψυχικός και πνευματικός κόσμος τους, όπως ακριβώς εκφράζεται στα αρχαιοελληνικά αγάλματα.

Στο πωλητήριο διατίθενται ακριβή χειροποίητα αντίγραφα εφευρέσεων της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας και παρά το σύντομο χρονικό διάστημα της λειτουργίας του, το Μουσείο αφήνει ήδη ευδιάκριτο αποτύπωμα στα πολιτιστικά τεκταινόμενα της πρωτεύουσας, καθώς αποτελεί και το μοναδικό pet-friendly μουσείο της Αθήνας, παρέχοντας τη δυνατότητα στους φιλόζωους να το επισκέπτονται, συνοδευόμενοι από το κατοικίδιό τους.

Οργανώστε την επίσκεψή σας στο Μουσείο Κοτσανά επιλέγοντας τις δραστηριότητες που το ΜΑΜΑΚΙΤΑ προτείνει για οικογένειες με μικρά ή μεγαλύτερα παιδιά Παιχνίδια στην Αρχαία Ελλάδα”, “Επικοινωνία και Κρυπτογραφία”, “Υπολογιστικές Μηχανές στην Αρχαιότητα”. Συμπληρώστε τη φόρμα διαθεσιμότητας -στα ελληνικά- κι ένας ταξιδιωτικός σύμβουλος θα προσαρμόσει τη δραστηριότητα στη σύνθεση και τα ενδιαφέροντα της οικογένειας ή της παρέας και θα σας αποστείλει σύντομα λεπτομέρειες.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *