Η Νεμέα και οι Μεγάλες Μέρες της

ancient temple kids Greece

Ο τρύγος, τα οινοποιεία και ο οινοτουρισμός

Ο θεός Διόνυσος, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, μετά από παρότρυνση του πατέρα του Δία, ταξίδεψε πολύ για να βρει την «έγνοια» του για τους ανθρώπους. Ήθελε, -λέει ο μύθος- να τους κάνει να χαίρονται. Γνώρισε λοιπόν σε ένα από τα ταξίδια του τον Οινέα, που του έδωσε να πιει τον οίνο. Ενθουσιασμένος ο θεός, βρήκε το νόημα στη ζωή του και τριγυρνούσε στο εξής με αμπελόφυλλα για να διδάξει στους ανθρώπους την καλλιέργεια του αμπελιού για να ευφραίνεται η καρδιά τους. Κι αν κάπου εκτυλισσόταν πράγματι αυτή η ιστορία, θα ήταν εδώ, στη γη του Αγιωργίτικου, στην κοιλάδα της Νεμέας.

Φτάνοντας στην περιοχή των οινοποιείων τις Μεγάλες Μέρες της Νεμέας, ευφραίνεται πράγματι η καρδιά του ανθρώπου. Οι «Δρόμοι του Κρασιού», με τα οινοποιεία και τους αμπελώνες, συναντιούνται με τους αρχαιολογικούς χώρους της Αρχαίας Νεμέας, του Σταδίου και με το Ναό του Ηρακλέους στις Αρχαίες Κλεωνές και κάνουν την πραγματικότητα να μπλέκει με το μύθο. Με το gps ανά χείρας, για να επισκεφτούμε όσο περισσότερα οινοποιεία και εργαστήρια προϊόντων του τρύγου μπορούσαμε, ξεκινήσαμε τη βόλτα μας με τα παιδιά, γιατί μπορεί η οινογευσία να μην είναι ό,τι πιο «family friendly», αλλά ο τρύγος και το «πάτημα», και δη με παραδοσιακό τρόπο, είναι μια εκπαιδευτική και συνάμα ψυχαγωγική εμπειρία για όλη την οικογένεια.

Πρώτη στάση μας το οινοποιείο Λαφαζάνη, που πραγματοποιεί δράσεις που απευθύνονται σε όλη την οικογένεια. Μια βόλτα στους αμπελώνες με τα άλογα διαδέχτηκε μια ξενάγηση στο οινοποιείο και το αποσταγματοποιείο και στη συνέχεια η chef Ντίνα Νικολάου μας έμαθε να φτιάχνουμε γλυκά με σταφύλι και πετιμέζι.

kids Greece winery
Ιππασία στο οινοποιείο Λαφαζάνη

Περνώντας σχεδόν δίπλα από τον αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας και το Στάδιο που είναι κυριολεκτικά αγκαλιασμένα από τα αμπέλια, φτάσαμε στο Κτήμα Παλυβού για τρύγο και παραδοσιακό πάτημα. Πλήθος παιδιών είχε ξαμοληθεί στους αμπελώνες και τρυγούσε για να βρει το… θησαυρό, που τους είχε υποσχεθεί η Μαρία Παπανικολάου, η αφηγήτρια που κατάφερε να μετατρέψει ένα τσούρμο χαρούμενων παιδιών σε μικρούς τρυγητές. Πιτσιρίκια με χωνάκια παγωτό, με λερωμένα από το κόκκινο σταφύλι ξυπόλητα πόδια, και γονείς με ένα ποτήρι –συνήθως κόκκινο- κρασί στο χέρι έμοιαζαν πραγματικά να «επιτελούν» το θέλημα του θεού Διόνυσου, να χαίρονται και να γλεντούν, καθένας με το δικό του τρόπο.

«Το αμπέλι και η παραγωγή κρασιού έχουν εξέχουσα θέση στην ελληνική παράδοση, αλλά ακόμα περισσότερο εδώ στη Νεμέα, όπου ζω, την αμπελόεσα, τη μεγαλύτερη αμπελοοινική ζώνη στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Οι μύθοι και η λατρεία του Διόνυσου στην περιοχή είναι συνεχής εδώ και 4.000 χρόνια. Εδώ οι άνθρωποι ζούσαν και συνεχίζουν να ζουν από το αμπέλι. Με κάποιον τρόπο υπάρχει κάποια σύνδεση με το παρελθόν, σχεδόν μαγική», εξηγεί η Μαρία, που εκτός από αφηγήτρια είναι και συγγραφέας του παιδικού βιβλίου «Η απίστευτη ιστορία του θεού Διόνυσου» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οσελότος.

Greece kids where to go activities
Η Μαρία Παπανικολάου

Αρχίσαμε να ανηφορίζουμε προς το Κούτσι, πάντα με το gps ανά χείρας και τα παιδιά αποκοιμισμένα στο πίσω κάθισμα –τα είχαν ήδη δώσει όλα και ήμαστε μόνο στο μέσο της ημέρας. Στα δεξιά μας είχαμε μόλις περάσει τη Νεμέα και την Παναγιά του Βράχου, ένα εκκλησάκι, που έχει ανακαινιστεί και μπορείτε να επισκεφτείτε ανεβαίνοντας μερικά απότομα σκαλοπάτια [αν έχετε μικρά παιδιά, προετοιμαστείτε για «καλλικούτσα»].

Ο δρόμος περνάει από ατέλειωτους αμπελώνες, «βιολογικούς», όπως επισημαίνουν οι ταμπέλες, και οδηγεί στη νεμεάτικη ενδοχώρα. Μετά το Κούτσι, βρίσκεται η «Σοφία της Φύσης», που παράγει προϊόντα από σταφύλι, όπως το πετιμέζι αγιωργίτικο και το ξύδι σε διάφορες εκλεπτυσμένες εκδοχές: με μανταρίνι και μπαχαρικά, με κάρδαμο και 3 πιπέρια, ξύδι αγιωργίτικο και ροδίτης, γλυκόξιδο, βαλσάμικο ξύδι παλαιωμένο για 3 χρόνια, ξύδι ροδίτης με θυμάρι, ξύδι αγιωργίτικο με σκόρδο και βασιλικό, βαλσάμικη κρέμα με μανταρίνι, λευκό βαλσάμικο ξύδι με μέλι και άλλα απίστευτα… Η κυρία Σοφία μας κέρασε κέικ με πετιμέζι, μουστουκούλουρα και μας δρόσισε με ένα χυμό σταφύλι που όμοιό του δεν είχαμε ξαναπιεί, ενώ ο Νίκος μας αποκάλυπτε τα μυστικά που κρύβει το κρέας όταν «συναντάει» το ξύδι!

Οι Μεγάλες Μέρες Νεμέας συνδιοργανώνονται από το Σύνδεσμο Οινοποιών Νεμέας και το Δήμο Νεμέας κάθε χρόνο την εποχή του τρύγου, το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου, λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία. «Σκοπός των Μεγάλων Ημερών Νεμέας είναι να γνωρίσει ο κόσμος το Αγιωργίτικο, την ερυθρή ποικιλία μας, να γνωρίσει τον τόπο, να δει από κοντά το μεγαλύτερο ενιαίο αμπελώνα των Βαλκανίων και μέσα από τις εκδηλώσεις και τις δράσεις, να περάσει καλά και να μεταφέρει το μήνυμα και σε άλλους», αναφέρει ο Αντιδήμαρχος Νεμέας Αποστόλης Καραχοντζίτης. «Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ακριβή αριθμό, αλλά παραπάνω από 5000 επισκέπτες συμμετέχουν στις δράσεις των οινοποιών και του Δήμου και πραγματικά περνούν καλά γιατί ξανάρχονται. Έτσι η κοντινή μας απόσταση από την Αθήνα σε συνδυασμό με την επισκεψιμότητα των οινοποιείων έχουν οδηγήσει σε αύξηση των επισκεπτών Σαββατοκύριακου όλο το χρόνο. Φέτος μάλιστα, φοιτητές και σπουδαστές συναφών επαγγελμάτων ήρθαν πριν τις Μεγάλες Μέρες και είναι ακόμα εδώ για να συμμετέχουν στον τρύγο», συνεχίζει με ενθουσιασμό, καλώντας όλους, μικρούς και μεγάλους να επισκεφτούμε την περιοχή της Νεμέας και να περάσουμε καλά, όπως θα ήθελε και ο θεός Διόνυσος.

Και πράγματι, μόνο μια ώρα και κάτι από την Αθήνα, «θα συναντήσετε ένα μαγευτικό τοπίο με απέραντους αμπελώνες, καλό κρασί και πολλές επιλογές δραστηριοτήτων», όπως διαβάζω στην ιστοσελίδα που είναι αφιερωμένη στον οινικό τουρισμό της περιοχής. Με ξεναγήσεις σε οινοποιεία, αρχαιολογικούς και μυθολογικούς χώρους, αγροτουριστικές δράσεις, πεζοπορία, τοξοβολία, ποδηλασία βουνού, μαθήματα μαγειρικής και σεμινάρια γευσιγνωσίας, η εταιρία “Βένικος – υπηρεσίες εναλλακτικού τουρισμού“, ενώνει τις επιχειρήσεις παραγωγής τροφίμων και τις τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής με κύριο σκοπό την αξιοποίηση του πλούσιου οινικού και γαστρονομικού δυναμικού της Πελοποννήσου με αφετηρία τον αμπελώνα της Νεμέας και τα διάσημα κρασιά “ΝΕΜΕΑ Π.Ο.Π”.

Ευχόμαστε σε όλους τους παραγωγούς και οινοποιούς «και του χρόνου» και σε όλους εμάς… στην υγειά σου Διόνυσε!

Για να οργανώσετε μια ιδιωτική, φιλική στις οικογένειες, οινογευσία-οινογνωσία Αγιωργίτικου -αλλά και άλλων ποικιλιών- σε οινοποιείο της Νεμέας οποιαδήποτε μέρα του χρόνου, συμπληρώστε τη φόρμα διαθεσιμότητας -στα ελληνικά- κι ένας ταξιδιωτικός σύμβουλος θα προσαρμόσει τη δραστηριότητα στη σύνθεση και τα ενδιαφέροντα της οικογένειας ή της παρέας και θα σας αποστείλει σύντομα λεπτομέρειες.

Για μια βόλτα στην ευρύτερη περιοχή, επισκεφτείτε Κορινθία για όλη την οικογένεια και για όλο το χρόνο

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *