Στα «Μονοπάτια των Αρκάδων Ποιμένων»

peloponnese kids greece valtesiniko pori

Πεζοπορία για όλη την οικογένεια στα μονοπάτια του Βαλτεσινίκου

Τρία χιλιόμετρα μετά το Βαλτεσινίκο Αρκαδίας, στο φαράγγι του Ρεντεζέλα, βρίσκεται κρυμμένο το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου. Το ιστορικό μοναστήρι που είναι σαν σμιλευμένο στο βράχο κάηκε το 1826 μαζί με τα γυναικόπαιδα που κρύβονταν για να προστατευτούν από τον Ιμπραήμ που ήθελε να εκδικηθεί για το θάνατο του ανιψιού του. Κάθε χρόνο στο τέλος του καλοκαιριού, το μοναστήρι και το χωριό προετοιμάζονται για τον αγώνα βουνού στα Μονοπάτια των Αρκάδων Ποιμένων, που πραγματοποιείται στη μνήμη των θυμάτων, τα οποία μπορεί να λατρεύουν οι δρομείς, είναι όμως ιδανικά και για μια οικογενειακή φθινοπωρινή πεζοπορία, μιας και είναι βατά, σύντομα, σκιερά και κυκλικά.

Χαλαρή βόλτα στο Βαλτεσινίκο με παιδιά

Το Βαλτεσινίκο που είναι κυριολεκτικά πνιγμένο στο ελατόδασος σε υψόμετρο 1150 μέτρων στο όρος Μαίναλο απέχει δύο περίπου ώρες και κάτι από την Αθήνα και είναι ιδανικό για μια διήμερη εξόρμηση στη φύση. Με ήπια τουριστική υποδομή, σεβόμενη την αρχιτεκτονική της περιοχής και τη φύση, διαθέτει ξενώνες βολικούς για οικογένειες και ταβέρνες-ψησταριές με ντόπια κρέατα, μαγειρευτά, εξαιρετικά τυριά και ζυμωτό ψωμί.

Η βόλτα από την πλατεία μέχρι την «Καλλιθέα», στη μία άκρη του χωριού, και το Μοναστήρι της Παναγίας στην άλλη άκρη, είναι απολαυστικές και εύκολες όλες τις εποχές του χρόνου και για όλες τις ηλικίες. Πάνε άνετα και καρότσια, ενώ κοντά στην πλατεία, δίπλα από την ταβέρνα του Βασιλικού θα βρείτε και μια μικρή, αλλά ασφαλή παιδική χαρά. Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε και το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, οδηγώντας για 3 περίπου χιλιόμετρα μέχρι το σημείο που ξεκινάει το μονοπάτι. Έχετε υπόψη σας ότι καρότσια δεν μπορούν να κατέβουν, οι σκάλες είναι απότομες και η επίσκεψη ενδείκνυται για μεγαλύτερα παιδιά. Στην είσοδο στο παλαιομονάστηρο, υπάρχει φωτοκύτταρο, οπότε θα δείτε καθαρά τις τοιχογραφίες και τα σημάδια από την πυρκαγιά.

«Περπατώ, περπατώ εις το δάσος»

Η πεζοπορία στο δάσος είναι κάτι που αρέσει πολύ στα παιδιά. Έχουν πολλά να ανακαλύψουν στη διαδρομή, ζουν τη φύση «από μέσα» κι απελευθερώνουν την ενέργεια και τη φαντασία τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Για εμάς τους γονείς που μας απασχολεί πρωτίστως η ασφάλεια, η πεζοπορία με παιδιά στο δάσος γίνεται διασκεδαστική όταν το μονοπάτι είναι εύκολο, χωρίς υψομετρικές διαφορές, καλά σηματοδοτημένο, σύντομο και ασφαλές (μακριά από γκρεμούς και ελεύθερα πρόβατα και τσοπανόσκυλα). Και τα «Μονοπάτια των Αρκάδων Ποιμένων», όπου πραγματοποιείται ο ετήσιος αγώνας δρόμου είναι ακριβώς έτσι.

Στης Γριάς το Λιθάρι

Μπορείτε με αυτοκίνητο να ανεβείτε στην Αγία Τριάδα, τον Άγιο Παντελεήμονα και τον Άγιο Θεράποντα για να θαυμάσετε τη θέα από τη ράχη του βουνού στο πλούσιο δάσος. Από την Αγία Τριάδα και σε 3 περίπου χιλιόμετρα ήπιου μονοπατιού, θα βρεθείτε στην πηγή «Γριάς το Λιθάρι», ένα μεγάλο βράχο στη μέση του ελατόδασους από τη βάση του οποίου αναβλύζει καθαρό νερό. Σε αυτό το σημείο, υπάρχει χώρος για να ξαποστάσετε και να κάνετε πικ νικ με δικό σας εξοπλισμό. Δεν υπάρχουν τραπεζάκια, κιόσκια και τέτοια…

Αν τα παιδιά είναι μεγαλύτερα, μπορείτε να συνεχίσετε κυκλικά για να βγείτε στο Βαλτεσινικό από το ρέμα του Γκίνη. Υπάρχουν ταμπέλες σε όλη τη διαδρομή. Το κυκλικό μονοπάτι είναι περίπου 5 χιλιόμετρα, αλλά από της Γριάς το Λιθάρι μέχρι το Βαλτεσινίκο από το Ρέμα του Γκίνη, η πορεία γίνεται μέσα στο ελατόδασος και πλάι σε γκρεμό με δυο-τρία επικίνδυνα σημεία για παιδιά. Οι ενήλικες σε στοιχειώδη σωματική κατάσταση δεν διατρέχουν κίνδυνο, ούτε θα αντιμετωπίσουν δυσκολία. Αν είστε για λίγη ανάβαση, μπορείτε να ανεβείτε μέχρι το Παλαιόκαστρο, από όπου μία διαυγή μέρα φαίνεται μέχρι και η Ζάκυνθος.

Στο Ρέμα Ελλά και το Σανατόριο της Μάνας

Από το Βαλτεσινίκο μπορείτε επίσης να περπατήσετε δίπλα στο Ρέμα Ελλά και το Σανατόριο της Μάνας ή αντίστροφα. Καλό είναι, αν είστε μεγάλη παρέα, να έχετε αφήσει ένα αυτοκίνητο στον τερματισμό για να μην χρειαστεί να γυρίσετε πίσω. Η διαδρομή είναι περίπου 3 χιλιόμετρα χωρίς υψομετρικές διαφορές, ούτε επικίνδυνα σημεία. Τη μοναδική δυσκολία μπορεί να συναντήσετε φτάνοντας στο Βαλτεσινίκο, καθώς το τελευταίο τμήμα του μονοπατιού είναι ανηφορικό.

Στο Πορί

Για μικρότερη απόσταση πεζοπορίας, ιδανική για μικρά παιδιά, οδηγείστε με κατεύθυνση τα Λαγκάδια για 3 περίπου χιλιόμετρα και στρίψτε αριστερά μετά τη γέφυρα στο χωματόδρομο στο Πορί. Εδώ ταμπέλες δεν υπάρχουν, αλλά επειδή είναι μία τοποθεσία που όλοι στο χωριό γνωρίζουν καλά, μπορείτε να ρωτήσετε οποιονδήποτε για λεπτομέρειες. Περπατήστε παράλληλα με το ρέμα για να φτάσετε στον εγκαταλελειμμένο μύλο «του Παυλόπουλου». Θα δείτε βατραχάκια και καβούρια ποταμίσια! Τελευταία φορά που περπατήσαμε, μας γεννήθηκαν υποψίες για την ύπαρξη ενός απολιθωμένου δάσους…

Tips

Κάθε οικογένεια έχει τους δικούς της ρυθμούς και ισορροπίες, που εξαρτώνται από τη σύνθεση, τις ηλικίες, την ιδιοσυγκρασία και τα ενδιαφέροντα του κάθε μέλους της. Οι προτεινόμενες πεζοπορίες είναι δοκιμασμένες από τη δική μας πενταμελή οικογένεια, περισσότερες από μία φορές, με μικρότερη ηλικία συμμετοχής τα 3 έτη. Προτεινόμενη ηλικία στην πεζοπορία δεν υπάρχει, καλό είναι όμως αν επιχειρείτε για πρώτη φορά πεζοπορία με παιδιά, να συνοδεύεστε από έναν έμπειρο οδηγό βουνού. Δείτε τις πεζοπορίες που προτείνει το ΜΑΜΑΚΙΤΑ στην Αρκαδία συνοδεία εκπαιδευμένων και έμπειρων οδηγών βουνού με γνώσεις επιβίωσης στο δάσος, πρώτων βοηθειών, αλλά και βοτανολογίας, μανιταριών και τρούφας!

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το «Μονοπάτι του Μαινάλου» και για διαμονή στο Βαλτεσινίκο, επισκεφτείτε τη σελίδα http://www.e-valtesiniko.gr/. Επισκεφτείτε επίσης Πεζοπορία με παιδιά στο Μαίναλο και Ορεινή Αρκαδία με παιδιά

Αν επιθυμείτε να σχεδιάσουμε τις διακοπές σας στην Πελοπόννησο συνδυάζοντας βουνό και θάλασσα, πεζοπορία στο Μαίναλο με παιδιά και δημιουργικές δραστηριότητες στη φύση, συμπληρώστε τη φόρμα εδώ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *