Κορινθία για όλη την οικογένεια και για όλο το χρόνο

kids Greece lake stymfalia

Φωτογραφίες: Νίκος Αντωνόπουλος, Δάφνη Μαυρομμάτη, Ελένη Φωτίου

Ένα οικογενειακό οδοιπορικό στην κορινθιακή γη που προσφέρει το τερπνόν μετά του ωφελίμου: απόλαυση του ουρανίσκου με γευσιγνωσία προϊόντων από την ελληνική γη, γνωριμία με τους αρχαιολογικούς θησαυρούς και την ιστορία, δραστηριότητες στη φύση και μπάνιο σε μια πεντακάθαρη και ήρεμη θάλασσα.

 «Όπου το κλίμα ευνοεί την αμπελοκαλλιέργεια, γεννιέται πολιτισμός», διάβασα κάπου και κάπως έτσι ξεκίνησε το ταξίδι στην κορινθιακή γη. Μπορεί να βρίσκεται μόνο σε απόσταση μίας και κάτι ώρας από την Αθήνα, αλλά κρύβει μυστικούς θησαυρούς που συνοψίζουν ολόκληρη την πορεία του ανθρώπου και του πολιτισμού που δημιούργησε. Η Κορινθία ντυμένη με αμπέλια σαν πέπλα σε καμπυλωτές πλαγιές, με βράχια που σκαρφαλώνουν σε ψηλές χιονισμένες βουνοκορφές και με το μπλε του Κορινθιακού κόλπου που κάνει την ηπειρωτική Ελλάδα να μοιάζει με νησί, προσφέρεται για οικογενειακές ποδηλατάδες και πεζοπορίες στις πεδιάδες και τα οροπέδια, γευσιγνωσίες προϊόντων από υπετροφές στους κάμπους, αλλά και πιο περιπετειώδεις δραστηριότητες στο έντονό της ανάγλυφο. Κι επειδή ο τόπος ήταν ανέκαθεν εύφορος, είναι γεμάτος ιστορία και κατάλοιπα πολιτισμού που καταγράφηκε από τους περιηγητές του κόσμου και συνεχίζει να γράφει και σήμερα τη δική του ιστορία.

Στους δρόμους του Παυσανία: από τον Ισθμό στον Ακροκόρινθο 

Στα «Κορινθιακά» του ο Παυσανίας γράφει: «Όποιος προσπάθησε να κάνει την Πελοπόννησο νησί, εγκατέλειψε το σκάψιμο του ισθμού πριν το ολοκληρώσει». Από τον 7ο αιώνα, με την κατασκευή της Διόλκου από τον Περίανδρο, έναν από τους σοφούς της αρχαιότητας, γίνονταν προσπάθειες ένωσης των δύο θαλασσών. Σήμα κατατεθέν της Κορινθίας κι ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της χώρας, η διώρυγα της Κορίνθου. Εντυπωσιακή για μικρούς και μεγάλους.

Η ιστορία της αποτυπώνεται στο μουσείο «Γραμμή του Χρόνου», όπου παρουσιάζονται με τρόπο σύγχρονο και διαδραστικό το εξαμίλιο τείχος και οι προσπάθειες διάνοιξης του ισθμού παράλληλα με την εξέλιξη σε διάφορους τομείς των Επιστημών από τη μηχανική και τη γεωλογία ως τη φυσική, τα μαθηματικά και τη φιλοσοφία. Επισκεφτείτε τους αρχαιολογικούς χώρους της Ισθμίας, της Αρχαίας Διόλκου και των αρχαίων λιμανιών των Κεχριών και του Λεχαίου, ζήστε όμως και την εμπειρία του διάπλου με τα μικρά κρουαζιερόπλοια για να απολαύσετε το θέαμα του φαραγγιού, της βύθισης των γεφυρών της Ισθμίας και της Ποσειδωνίας και των φυσικών πρανών της διώρυγας. Για να οργανώσετε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη “Γραμμή του Χρόνου” ή μία ιδιωτική περιήγηση στον Ισθμό συνοδεία ξεναγού έμπειρου σε παιδιά, συμπληρώστε τη φόρμα διαθεσιμότητας -στα ελληνικά- κι ένας ταξιδιωτικός σύμβουλος του ΜΑΜΑΚΙΤΑ θα προσαρμόσει τη δραστηριότητα στη σύνθεση και τα ενδιαφέροντα της οικογένειας ή της παρέας και θα σας αποστείλει σύντομα λεπτομέρειες.

Ο χώρος της Αρχαίας Κορίνθου και το Κάστρο Ακροκορίνθου την άνοιξη ντύνονται στα κόκκινα από τις παπαρούνες. Έξω από τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Κορίνθου θα βρείτε σε πεζόδρομο καφέ για να ξαποστάσετε και παιδική χαρά, ενώ στον Ακροκόρινθο μπορείτε να ανεβείτε με το αυτοκίνητο για να απολαύσετε τη θέα και αν τα παιδιά είναι μεγαλύτερα να ανηφορίσετε με τα πόδια προς το Πεντεσκούφι που αγναντεύει την Ακρόπολη και όλο τον Κορινθιακό.

Στο Σολομό, 3 χιλιόμετρα από τον Ακροκόρινθο, ο Παντελής Μοναχολάκος έχει ιδρύσει το μουσείο Λινός σε ένα χωριάτικο σπίτι με τα παραδοσιακά επαγγέλματα και το κελάρι του. Σε κοντινή απόσταση, η οικογένεια Κοντογιάννη μπορεί να σας παρουσιάσει πώς παράγει ελαιόλαδο και κρασί με βιοδυναμική καλλιέργεια, ένα βήμα πιο πέρα από τη βιολογική.

Στην Αρχαία Σικυώνα και τις «Δρύπες» 

Τα παιδιά είχαν αποκοιμηθεί καθώς το αυτοκίνητο προχωρούσε προς τα ενδότερα της κορινθιακής γης. Μόλις φτάσαμε στην Αρχαία Σικυώνα, το σημερινό Βασιλικό, ξύπνησαν από την έντονη μυρωδιά του χαμομηλιού μπροστά από το αρχαίο θέατρο. Αν και δεν έχει αποκαλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος του, το μεγαλείο του θεάτρου διαγράφεται μέσα από το χώμα και τα αγριολούλουδα και είναι το καλύτερο σημείο για να αγναντέψεις την αρχαία πόλη.

Ο Παναγιώτης Γιαννάκαινας μας συνάντησε μόλις βγήκαμε από το αρχαιολογικό μουσείο. Είναι από αυτούς τους ξεχωριστούς νέους που μετά από μια πορεία εξερεύνησης, έχουν γυρίσει στα πάτρια εδάφη και την καλλιέργεια της γης παράγοντας εκλεπτυσμένα προϊόντα υψηλής ποιότητας και γευστικής αξίας και επενδύοντας στην εκπαίδευση με αφορμή τη δική τους οικογένεια. Πατέρας δύο παιδιών, καλλιεργεί ένα αγρόκτημα με «Δρύπες», σαρκώδη φρούτα με κουκούτσι, όπως βερίκοκα, ροδάκινα κ.ο.κ. Παράγει προϊόντα για απαιτητικούς ουρανίσκους όπως chutney βερίκοκο ή μπαλσάμικη κρέμα από βερίκοκο και το ιδιαίτερο και βραβευμένο πετιμέζι ροδιού. Η φάρμα του είναι επισκέψιμη και ο ίδιος πρόθυμος να σας ξεναγήσει στις ροδιές από όλες τις ποικιλίες που φύονται στη Μεσόγειο, τις βερικοκιές και τα ζώα που όντας απολύτως εξοικειωμένα με την ανθρώπινη παρουσία δεν μοιάζουν καθόλου παράταιρα με τα γλυπτά και τις κατασκευές από μέταλλο που ο ίδιος φιλοτεχνεί στον περιβάλλοντα χώρο. Σε ένα μικρό σπιτάκι έχει φυλαγμένη μια «ειδική» σειρά: «Είναι ό,τι φρούτο έμεινε από την παραγωγή με το οποίο πειραματιζόμαστε για εμάς και τους φίλους μας». «Tenox» (φράουλα, κακάο, ζάχαρη καρύδας), «Μποστάνι» κηπευτικά από το μποστάνι μας, «Παίδων γεύσεις» (φράουλα, μπανάνα, βερίκοκο, αγαύη), «Μέξικα» (φράουλα, μπανάνα, βερίκοκο, κακάο, αγαύη) διαβάζει η μεγάλη μου κόρη στις αυτοσχέδιες ετικέτες. «Κι εμείς φίλοι είμαστε», αρπάζει ένα βαζάκι «για να το βάλει στις τηγανίτες» όπως μας είπε!

Για να οργανώσετε την επίσκεψή σας στο αγρόκτημα και να την εμπλουτίσετε με εκτέλεση συνταγών δημιουργικής κουζίνας “από το αγρόκτημα στο τραπέζι σας” συμπληρώστε τη φόρμα διαθεσιμότητας του προγράμματος “Family farming and cooking” -στα ελληνικά- κι ένας ταξιδιωτικός σύμβουλος του ΜΑΜΑΚΙΤΑ θα προσαρμόσει τη δραστηριότητα στη σύνθεση και τα ενδιαφέροντα της οικογένειας ή της παρέας και θα σας αποστείλει σύντομα λεπτομέρειες.

Στη Νεμέα: τη γη των αμπελιών και του Αγιωργίτικου 

Καθώς αφήναμε τη θάλασσα πίσω μας, τα αμπέλια άρχισαν να ζωγραφίζουν τις καμπύλες της Νεμέας. «Ο καλύτερος τρόπος για να ζήσεις την εμπειρία της Νεμέας είναι να καβαλήσεις ένα ποδήλατο», μας είπαν φίλοι. Στην περιοχή οργανώνονται οινικές ποδηλασίες, ενώ στις Μεγάλες Μέρες της Νεμέας, το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου, τα οινοποιεία Παλυβού και Λαφαζάνη πραγματοποιούν τρύγο για όλη την οικογένεια. Μπορεί η οινογευσία να μην είναι ό,τι πιο family friendly, αλλά το “πάτημα, και δη με παραδοσιακό τρόπο, όπως και η αφήγηση μύθων στα οινοποιεία -με ήρωα το Διόνυσο όπως γίνεται στους αμπελώνες της Γαλλίας- ενδέχεται να είναι μια πραγματικά εκπαιδευτική και συνάμα ψυχαγωγική εμπειρία για όλη την οικογένεια.

Για να οργανώσετε μια ιδιωτική, φιλική στις οικογένειες και σε μικρά παιδιά οινογευσία-οινογνωσία Αγιωργίτικου -αλλά και άλλων ποικιλιών- σε οινοποιείο της Νεμέας οποιαδήποτε μέρα του χρόνου, συμπληρώστε τη φόρμα διαθεσιμότητας -στα ελληνικά- κι ένας ταξιδιωτικός σύμβουλος του ΜΑΜΑΚΙΤΑ θα σας αποστείλει σύντομα λεπτομέρειες.

Μπορείτε να επισκεφτείτε επίσης τον αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας, το Στάδιο όπου πραγματοποιούνταν τα Νέμεα (αναβίωση των οποίων πραγματοποιείται κάθε 4 χρόνια με επόμενη διοργάνωση το 2020) και την Παναγιά του Βράχου της Νεμέας, επίσκεψη η οποία δεν ενδείκνυται για καρότσια, ενώ αν τα παιδιά είναι πολύ μικρά να είστε προετοιμασμένοι για «καλλικούτσα».

Λίγο πιο μακριά από τη Νεμέα, στο Χαλκί, ο «Σπήλιος» είναι -ίσως- η μοναδική smoke free ταβέρνα της περιοχής.

Η Στυμφαλία και το Μουσείο Περιβάλλοντος του ΠΙΟΠ 

Το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της λίμνης. Γιατί είναι ένα μουσείο που συνδυάζει τη φύση και τον άνθρωπο: την οικολογική ευαισθητοποίηση ως προς τη μοναδική σημασία της Στυμφαλίας και ταυτόχρονα την ανάδειξη της παραδοσιακής τεχνολογίας που αναπτύχθηκε στη λίμνη ανά τους αιώνες.  Η Στυμφαλία είναι καταφύγιο και τόπος αναπαραγωγής για πολλά μεταναστευτικά πουλιά. Εδώ μάλιστα, ζει και το μικρότερο ψάρι των Βαλκανίων, το τσιρώνι. Ταυτόχρονα είναι τόπος όπου αναπτύχθηκε ο προβιομηχανικός πολιτισμός της περιοχής. Το μουσείο είναι φιλικότατο στα παιδιά και διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα με παιχνίδια και δραστηριότητες, όπως το πρόγραμμα «Παιχνίδια μυστικά, στης λίμνης τα νερά».

kids Greece museum

Επίσης, χάρη στο πρόγραμμα Life Stymfalia με τη συμμετοχή της Τράπεζας Πειραιώς και του Δήμου Σικυωνίων, σηματοδοτήθηκε ένα παλιό μονοπάτι που συνδέει το Μουσείο με τις όχθες της λίμνης μήκους 1,8 χιλιομέτρων και αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά της. Το μονοπάτι μπορούν να περπατήσουν παιδιά καθώς είναι σύντομο και δεν έχει μεγάλη υψομετρική διαφορά. Χρειάζεται μόνο προσοχή στη διάβαση του δρόμου, γιατί το μονοπάτι συναντάει την άσφαλτο σε ένα σημείο. Επίσης προσοχή χρειάζεται σε μερικά βράχια που συναντάμε στη διαδρομή και στις όχθες, καθώς δεν είναι όλες τις εποχές του χρόνου εμφανές πού τελειώνει το μονοπάτι και πού αρχίζει το νερό. Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να φτάσετε μέχρι την ακρόπολη της αρχαίας Στυμφάλου για να απολαύσετε τη θέα του αρχαιολογικού χώρου και της λίμνης. Και φυσικά την άνοιξη το «κοπάδι από παπαρούνες», όπως μας είπε η μικρή μας κόρη. Είναι περίπου ένα τέταρτο περπάτημα από το Μουσείο.

Το τελευταίο Σαββατοκύριακου του Μαΐου κάθε χρόνο πραγματοποιείται το Stymphalia Lake Run με παράλληλες εκδηλώσεις για όλη την οικογένεια.

Στη Στυμφαλία υπάρχουν πολλές ψησταριές που ενδείκνυνται για φαγητό με παιδιά σε εξωτερική αυλή -ενίοτε και με παιδική χαρά.  

Στα άγνωστα δάση και τα βράχια

Στην περιοχή, δύο δάση φημίζονται για την ομορφιά τους. Το δρυόδασος του Μογγοστού έχει χαρακτηριστεί αισθητικό και προστατεύεται από το δίκτυο Natura 2000. Το γειτονικό δάσος της Βελίνας είναι πευκοδάσος ως επί το πλείστον. Είναι τα αγαπημένα ποδηλατών βουνού και πεζοπόρων, καθώς οι διαδρομές είναι σηματοδοτημένες και έχουν ωραία θέα στον Κορινθιακό κόλπο. Η πεζοπορία στο δάσος του Μογγοστού ξεκινάει από τη διασταύρωση της Χούνης, ένα τρίστρατο με μια βρύση, είναι κυκλική και διαρκεί περίπου 5 ώρες (10,2 χιλιόμετρα). Το δάσος της Βελίνας ενδείκνυται και για πιο μικρά παιδιά, καθώς η μικρή διαδρομή διαρκεί το πολύ δύο ώρες.

Βατά μονοπάτια για πεζοπορία έχει το χωριό Ψάρι Κορινθίας. Μετά την ολοκληρωτική του καταστροφή από τους Ναζί, το χωριό Ψάρι ανασυντάχθηκε και με τη βοήθεια της Ελληνικής Εταιρείας (ΕΛΛΕΤ) και του προγράμματος «Μονοπάτια Πολιτισμού», προσφέρει εύκολες και κυκλικές πεζοπορικές διαδρομές με εκκίνηση την εκκλησία της Κοίμησης. Η πιο εύκολη και βατή από παιδιά είναι ο «Άλικος Αμπελώνας» που διαρκεί περίπου 45 λεπτά.

Καλό είναι σε κάθε οικογενειακή πεζοπορία να συνοδεύεστε από έμπειρο οδηγό βουνού. Μπορείτε να απευθύνεστε στο ΜΑΜΑΚΙΤΑ στο mommylook@mamakita.gr και οι ταξιδιωτικοί μας σύμβουλοι θα σας συστήσουν τον κατάλληλο για την οικογένεια και την παρέα σας πιστοποιημένο οδηγό βουνού, έμπειρου σε παιδιά.

Εκτός από τα αμπέλια και τα δάση που θα συναντήσετε στις οδικές και τις πεζοπορικές διαδρομές στην ορεινή Κορινθία, ανεβαίνοντας προς τη Γκούρα και το Φενεό, αλλά και προς τα υψίπεδα της Ζήρειας, θα βρεθείτε κάτω από επιβλητικούς γεωλογικούς σχηματισμούς. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά σημεία των διαδρομών στα φαράγγια όλης της ορεινής Πελοποννήσου είναι η Ταρσός. Εδώ βρίσκεται κρυμμένη η Παναγιά των Βράχων, στην οποία μπορείτε εύκολα να ανέβετε με παιδιά. Στο δρόμο προς τη θάλασσα, βρίσκεται το όμορφο χωριό Ευρωστίνη (ή Ζάχολη), όπου εκτός από ωραίες ταβέρνες θα βρείτε μια ιστορική εκκλησία, τον Άγιο Γεώργιο και το Ρέμα των Μύλων, ένα σημείο με καταρρακτάκια και πάπιες που αρέσει πολύ στα παιδιά. Μην παραλείψετε να αγοράσετε κουλουράκια από το «Ευχάριστον». Στην ίδια κατεύθυνση, κρύβεται και η «Παναγιά των Καταφυγίων».

Εντυπωσιακό σημείο των βράχων βρίσκεται και στο Κεφαλάρι Κορινθίας, όπου το παλαιότερο αναρριχητικό πεδίο της Φρύγανης αναβίωσε με τη συμβολή του αναρριχητή Άρη Θεοδωρόπουλου και της ομάδας του. Με τη συμβολή του Δήμου και πολλών επιχειρηματιών της περιοχής έστησαν 50 αναρριχητικές διαδρομές, που οι λάτρεις του αθλήματος μπορούν μόνοι τους ή με συνοδεία να απολαύσουν κάθε άνοιξη και φθινόπωρο.

Στη δημοφιλή ορεινή Κορινθία: από το Φενεό στα Τρίκαλα και τη Ζήρεια 

Ήταν χειμώνας την πρώτη φορά που επισκέφτηκα την ορεινή Κορινθία κι αντίκρυσα τον κάμπο του Φενεού. Το οροπέδιο κάλυπτε ένα παχύ στρώμα ομίχλης, που υποχωρούσε καθώς το έλουζε το μεσημεριανό φως. Φτάσαμε μέχρι την άκρη του κάμπου, στο χωριό Μάτι για να δούμε τις κατακόμβες, που όπως μας λέει η μυθολογία ήταν έργο του Ηρακλή για να αποξηράνει τη λίμνη ή ήταν η είσοδος του Άδη, από την οποία κατέβηκε η Δήμητρα όταν έψαχνε την Περσεφόνη. Κοντά στο χωριό Φενεός, βρίσκεται η αρχαία Φενεός που είναι επισκέψιμη και τα ιερά της Δήμητρας δικαιολογούν εν μέρει τη δεύτερη εκδοχή του μύθου!

Ο Φενεός, όπως φαίνεται από ψηλά, την Καστανιά και τη Γκούρα, και η λίμνη Δόξα είναι πανέμορφα τοπία όλο το χρόνο. Τους χειμώνες, ενίοτε χιονισμένα, το φθινόπωρο με όλη την παλέτα των γήινων χρωμάτων, την άνοιξη με ανθισμένες παπαρούνες και το καλοκαίρι δροσερές λεκάνες που σε λυτρώνουν από το μεσημεριανό λιοπύρι. Στη Δόξα μπορείτε να κάνετε πεζοπορία (με παιδιά και καρότσια) και ποδηλατάδα γύρω από τη λίμνη -με προσοχή στα αυτοκίνητα- ιππασία και καγιάκ εντός της λίμνης. Περπατήστε μέχρι τον Άγιο Φανούριο, το εκκλησάκι του παλιού μοναστηριού και ανεβείτε (με όχημα) μέχρι τη νέα Μονή του Αγίου Γεωργίου, όπου οι μοναχοί φτιάχνουν εκπληκτικό γλυκό τριαντάφυλλο.

Μπορείτε επίσης να συμμετάσχετε στην εκπαιδευτική περιήγηση που προτείνει το ΜΑΜΑΚΙΤΑ με γεωπεριβαλλοντολόγους, γεωλόγους και παιδαγωγούς στο σπήλαιο Κάψια, ένα από τα ομορφότερα σπήλαια της Ελλάδας, στις πηγές του Λάδωνα και πικ νικ στη λίμνη Δόξα της γειτονικής ορεινής Κορινθίας «Aνακαλύπτοντας τους δρόμους του νερού», όπου μικροί και μεγάλοι ανακαλύπτουν το νερό που συνδέει όλες αυτές τις τοποθεσίες σπάνιας ομορφιάς και τους μύθους της περιοχής.

Η Ζήρεια και τα Τρίκαλα μπορεί να είναι συνυφασμένα με χριστουγεννιάτικες διακοπές στο χιόνι, αλλά η φύση του όρους Κυλλήνη έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει από τις χειμερινές εξορμήσεις για σκι. Ίσα-ίσα μάλιστα. Την ομορφιά του δάσους στο οροπέδιο, τη λίμνη Δασίου, τη θέα προς τη σπηλιά που γεννήθηκε ο Ερμής και τη συνάντηση με τα άγρια άλογα που ζουν στην περιοχή, δεν μπορείτε να τη βιώσετε το χειμώνα.

Τα Τρίκαλα (Κάτω-Μεσαία-Άνω) διαθέτουν πληθώρα καταλυμάτων που συνήθως είναι υπερπλήρη το χειμώνα. Την άνοιξη και το φθινόπωρο όμως υπάρχει διαθεσιμότητα. Οι ταβέρνες που σφύζουν από κόσμο στις γιορτές, έχουν περισσότερο χώρο για να γευματίσετε άνετα και με παιδιά τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου. Λίγο έξω από τα Άνω Τρίκαλα και προς το «Αθλητικό Κέντρο της Ζήρειας», το χιονοδρομικό δηλαδή, βρίσκεται η Μονή του Αγίου Βλασίου, ενώ υπάρχει ένα δίκτυο μονοπατιών τόσο μέσα στα χωριά, όσο και προς το βουνό, αλλά θα χρειαστείτε κάποιον γνώστη της περιοχής να σας κατατοπίσει μιας και σηματοδότηση -ακόμα- δεν υπάρχει. Η Ζήρεια την άνοιξη και το φθινόπωρο είναι ιδανική για ποδηλασία βουνού αρκεί να φέρετε τα δικά σας ποδήλατα, καθώς στο χιονοδρομικό διατίθενται μόνο ATV& Buggy.

Κατεβαίνοντας χαμηλότερα, στο Ρέθι, βρίσκεται η φάρμα «Φύση και Ον» που λειτουργεί από Οκτώβριο μέχρι Μάιο. Εδώ τα παιδιά θα ξετρελαθούν. Άλογα, γαϊδουράκια, κότες, χήνες, πάπιες, αρνάκια, παιδική χαρά, γήπεδα μπάσκετ και 5Χ5 και τοξοβολία, δίπλα σε ένα όμορφο καφέ-εστιατόριο. Απέναντι βρίσκεται και το κέντρο ελεύθερης ιππασίας για μια βόλτα με άλογα.

Για familyfriendly winetasting στο Δενδρό

Στο Δενδρό συναντήσαμε την Ηλιάνα, που είναι οινοποιός και «ερωτική μετανάστης» στην περιοχή. Μας υποδέχτηκε με το «Βαγένι» και το «Μελίπνοον» δύο κρασιά της οικογένειας Μαντά και ένα τεράστιο χαμόγελο. Με «μαμαδίστικη» υπομονή εξηγούσε στα παιδιά τι είναι το βαγένι, τι είναι τούτο, τι είναι τ’ άλλο. Μητέρα και οινοποιός έκρινε σκόπιμο πέραν του φιλικού στις οικογένειες ξενώνα «Εν Αρχή» στα Τρίκαλα να κάνει με την οικογένειά της μια προσπάθεια ανοιχτής στην οικογένεια οινογευσίας. Σύντομα λοιπόν, στο Δενδρό, το οινοποιείο της οικογένειας Μαντά θα φιλοξενεί οινικές δοκιμές σε συνδυασμό με απασχόληση και δραστηριότητες για τα παιδιά με θέμα το σταφύλι, το κρασί και την ιστορία του αμπέλου.

Κατεβαίνοντας στη θάλασσα 

Όταν πριν λίγο καιρό πρότεινα σε μια φίλη που θα ταξίδευε με μεγάλη παρέα και πολλά παιδιά διαμονή στον Κορινθιακό για να εξερευνήσει όλο το νομό με κοίταξε απορημένη. Σε άμεση πρόσβαση από την Αθήνα, σε μια τοποθεσία που ενδείκνυται για όλο το χρόνο και όλους τους καιρούς, η παράλια Κορινθία κρύβει ένα μικρό παράδεισο. Μεταξύ του Κιάτου και του Ξυλοκάστρου, στην άκρη ενός παραλιακού πευκοδάσους, βρίσκεται η Συκιά. Το χωριό αυτό σε κάνει δεις τον Κορινθιακό, αλλά και ολόκληρη την Κορινθία αλλιώς. Μάλλον η μόνη αμμώδης και τόσο προστατευμένη από το μαΐστρο παραλία στον Κορινθιακό, με το πευκοδάσος για περιπάτους και ποδηλατάδες όλο το χρόνο, η Συκιά είναι τόπος ξεκούρασης, αλλά και ορμητήριο για εξορμήσεις στην ορεινή Κορινθία, τη Νεμέα, την Κόρινθο και τον Ισθμό, αλλά και την Περαχώρα και το Λουτράκι.

Για να εκτιμήσεις την αξία ενός τόπου πρέπει να τον γνωρίσεις από κοντά. Για να τον αγαπήσεις, χρειάζονται οι κατάλληλοι άνθρωποι. Έτσι γνώρισα τη Δάφνη και μου φανερώθηκε η ομορφιά της Κορινθίας.

Η Δάφνη και το πιο φιλικό σε βρέφη ξενοδοχείο της Ελλάδας 

Η Δάφνη, μητέρα δύο παιδιών, ήρθε στη Συκιά πριν από μία δεκαετία και κάτι παραπάνω για να βοηθήσει τους γονείς της να ανακαινίσουν το οικογενειακό ξενοδοχείο και να ξαναγυρίσει «στας Ευρώπας» όπου εργαζόταν. Καθώς είναι από τους ανθρώπους που δίνονται ολοκληρωτικά σε ό,τι κάνουν, και τους αρέσει να εξελίσσονται μαζί με ό,τι υπάρχει γύρω τους, η «ανακαίνιση» αυτή δεν τελείωσε ποτέ.

Σήμερα η Δάφνη διευθύνει το Daphne’s Club, ένα ξενοδοχείο που η ίδια έχει μεταμορφώσει σε πραγματικό «σπίτι» για όλους. Για ξένους και για Έλληνες, για βρέφη, μικρά, μεγαλύτερα και πολύ μεγάλα παιδιά. Η ιδιαιτερότητά του δεν έγκειται μόνο στην προνομιακή του θέση, αλλά θα τη διαπιστώσετε εντός του ξενοδοχείου. Τα διαμερίσματα είναι ευρύχωρα και έχουν όλες τις ανέσεις ακόμα και για νεογέννητα και θηλάζουσες μητέρες. Έχει ό,τι χρειάζεται μία νέα μητέρα για να μπορέσει να κάνει διακοπές: βρεφικές κούνιες, αποστειρωτές, θήλαστρα, αλλαξιέρες, χαλάκια γυμναστικής, γιογιό… Μέχρι και ειδικό τσάι για θηλάζουσες θα βρείτε στο πρωινό, το οποίο είναι ευρωπαϊκών προδιαγραφών και ταυτόχρονα αυθεντικό ελληνικό: προϊόντα από παραγωγούς της περιοχής, όπως άλειμμα σταφίδας από την «Πριγκίπισσα Σταφίδα», που βρίσκεται στο Καισάριον, κουλουράκια από το «Ευχάριστον» της Ευρωστίνης, μαρμελάδες από το «Φίλεμα της Λέλας» και γλυκό λεμόνι από τον κήπο, κέικ που φιλοτεχνεί η ίδια η Δάφνη με μαύρη ζάχαρη και εσπεριδοειδή… Για να μην αναφερθώ στο ζυμωτό ψωμί που βγαίνει κάθε μέρα αχνιστό από το φούρνο!

Το ξενοδοχείο παρέχει όλα τα είδη θαλάσσης (ναι, αυτά που αναγκάζεστε να κουβαλάτε αν έχετε μικρά παιδιά), ακόμα και πετσέτες, ποδήλατα -παιδικά και ενηλίκων με βρεφικά καθίσματα- SUP και kite board, nordic walking sticks κι έπεται συνέχεια. Θα σας δώσουν επίσης έναν πλήρη οδηγό για το ταξίδι με βρέφη και μικρά παιδιά, που περιλαμβάνει όλες τις υπηρεσίες, τις δραστηριότητες και τις εκδρομές που μπορείτε να κάνετε ακόμα και με καρότσι. Στο σαλόνι υπάρχει χώρος για βρέφη, παιδότοπος με επιτραπέζια και άλλα παιχνίδια, βιβλιοθήκη για παιδιά και ενήλικες, μουσικά όργανα και dvd με παιδικές ταινίες, και αν χρειαστείτε, η Δάφνη θα σας κανονίσει από νταντά μέχρι και μάθημα κολύμβησης ή αγγλικών για το παιδί σας!

Βόλτα στον Πευκιά 

Το πρωί γίναμε όλοι μια παρέα στην αυλή. Η παιδική χαρά και τα πολλά πιτσιρίκια -για κάποιο περίεργο λόγο- δεν χαλούσαν την ησυχία του δροσερού πρωινού. Δεν είναι τυχαίο που αυτό ακριβώς το σημείο διάλεξε ο «ιδιόρρυθμος» -όπως λένε- ποιητής Άγγελος Σικελιανός για να φτιάξει την εξοχική του κατοικία. Περπατήσαμε μέσα στο πευκοδάσος και τα παιδιά βάλθηκαν να μαζεύουν κουκουνάρια. Στα δεξιά μας απλωνόταν η γαλήνια θάλασσα και η μυρωδιά της μπλεκόταν με αυτή του πεύκου. Το δάσος γινόταν όλο και πιο πυκνό γύρω από τον χωμάτινο μονοπάτι. Περιπατητές, παιδιά με ποδήλατα, κάποιοι με τα βιβλία τους απολάμβαναν τη δροσιά. «Μαμά, εδώ να πάρουμε παγωτό», με μια φωνή ακούστηκαν και οι τρεις μικρές μου που προπορεύονταν. Σε ένα ξέφωτο στο δάσος πάνω στη θάλασσα, μια ωραία καφετέρια μόλις άνοιξε! Συνεχίσαμε μέχρι το Ξυλόκαστρο και την παιδική χαρά της πλατείας Ηρώων. Μετά από παιχνίδι, γυρίσαμε πίσω από τις παλιές σιδηροδρομικές γραμμές για να «αλλάξουμε μυρωδιές», καθώς από αυτό το δρόμο οι λεμονιές και οι πορτοκαλιές έχουν την τιμητική τους.

Στη Συκιά, το Ξυλόκαστρο, το Μελίσσι και το Διμηνιό, θα βρείτε εστιατόρια για κρέας και ψάρι και όμορφα καφέ πάνω στη θάλασσα που σερβίρουν ποικιλίες και κάποια μαγειρευτά. Στα περισσότερα από αυτά, το happy guests πρόγραμμα του Daphnes Club έχει εξασφαλίσει 10% έκπτωση στους πελάτες του. Επίσης, παιδικές χαρές θα βρείτε στη Συκιά και το Ξυλόκαστρο, λούνα παρκ στο Ξυλόκαστρο, παιδότοπο στο Μελίσσι και το Κιάτο και water fun park στον Ισθμό.

Οργανώστε ένα οικογενειακό ή ένα “αποκλειστικά για παιδιά” κυνήγι θησαυρού συμπληρώνοντας τη φόρμα διαθεσιμότητας -στα ελληνικά. Ένας ταξιδιωτικός σύμβουλος του ΜΑΜΑΚΙΤΑ θα προσαρμόσει τη δραστηριότητα στη σύνθεση και τα ενδιαφέροντα της οικογένειας ή της παρέας και θα σας αποστείλει σύντομα λεπτομέρειες.

Όταν νύχτωσε, ακούσαμε μια γλυκιά μελωδία να έρχεται από την ταράτσα. Ανεβήκαμε και είχε στηθεί μια αυτοσχέδια συναυλία με νεμεάτικο κρασί και κορινθιακή μπύρα με θέα τη θάλασσα, τον πευκιά και τη φωτισμένη βίλα του ποιητή. Ήταν πανσέληνος. «Όλα εδώ είναι αληθινά», μου είπε η μεγάλη μου κόρη και δεν κατάλαβα ακριβώς τι εννοούσε η ίδια, αλλά συμφωνώ απολύτως μαζί της.

kids Greece hotel beach
Daphne’s Club

Για να προετοιμάσετε το ταξίδι στην ιστορία και τους μύθους της Κορινθίας, μπορείτε ενδεικτικά να διαβάσετε μαζί με τα παιδιά:

  • Σοφία Καλαντζάκου, «Η Αλεξάνδρα, ο Παύλος και το μυστήριο της λίμνης Στυμφαλίας», Εκδόσεις ΠΙΟΠ 2015
  • Μαρία Αγγελίδου, «Οι στυμφαλίδες όρνιθες», Μεταίχμιο 2017
  • Μαρία Αγγελίδου, «Το λιοντάρι της Νεμέας», Μεταίχμιο 2017
  • Φίλιππος Μανδηλαράς, «Διόνυσος, Ο κεφάτος Θεός», Παπαδόπουλος 2013
  • Φίλιππος Μανδηλαράς, «Ερμής, Ο Θεός για όλες τις δουλειές», Παπαδόπουλος 2011

Αν επιθυμείτε να σχεδιάσει η έμπειρη ομάδα των ταξιδιωτικών μας συμβούλων τις φετινές σας διακοπές, να είναι όλα οργανωμένα, με τη θάλασσα στα πόδια σας και δημιουργικές δραστηριότητες για τα παιδιά, επιλέξτε το οικογενειακό πακέτο που σας ταιριάζει καλύτερα και χαρείτε την Ελλάδα… Ασφαλώς! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *