Μια βόλτα στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Athens kids activities

Η γειτονιά του Ευαγγελισμού, εκεί γύρω από τη Ριζάρη, τη Ρηγίλλης και το Άγαλμα Τρούμαν, είναι σαν να λούζεται πάντα από το αττικό φως και σαν να έχει «μεγαλύτερο ουρανό». Στο πάρκο της Ριζάρη, τα παγκάκια συχνά γεμίζουν νέους και οικογένειες που χαζεύουν τους βιαστικούς περαστικούς που τρέχουν να προλάβουν το επόμενο μετρό, ενώ η εικόνα της Ρηγίλλης την άνοιξη που ανθίζουν αυτά τα πανέμορφα μωβ λουλούδια στα δέντρα, μου έρχεται στο μυαλό μου κάθε φορά που περνάω από εκεί. Πράγματι, σε αυτό το «ύψος» της Βασιλίσσης Σοφίας, χάρις στον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου του Αριστοτέλη και στους κήπους του Βυζαντινού Μουσείου, δεν υπάρχουν ψηλές πολυκατοικίες, παρά μόνο κάποια όμορφα νεοκλασικά κτίσματα –επαύλεις των εύπορων Αθηναίων την περίοδο του Όθωνα- και έτσι έχει διατηρηθεί η μορφολογία του εδάφους και ο ορίζοντας, για να μας θυμίζουν την Αθήνα όταν τη διέτρεχε ο Ιλισός και την αίγλη του νεοχαραχθέντος –τότε- αυτού δρόμου, που μαρτυρούσε τη «ευρωπαϊκή» ταυτότητα του νέου ελληνικού κράτους.

Ανάμεσα στις όχθες του Ιλισού και τη λεωφόρο Κηφισίας (όπως ονομάστηκε τότε), χτίστηκε από τον αρχιτέκτονα Σταμάτη Κλεάνθη, κατ’ εντολή της Sophie de Marbois-Lebrun, Δούκισσας της Πλακεντίας, το κτίριο –για την ακρίβεια, το σύμπλεγμα κτιρίων- που στεγάζει σήμερα το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Η Villa Ilissia, ήταν το χειμερινό της ανάκτορο μέχρι και το θάνατό της (το θερινό ήταν το Καστέλο της Ροδοδάφνης στην Πεντέλη). Μετά περιήλθε στα χέρια του ελληνικού Δημοσίου, στέγασε τη Σχολή Ευελπίδων και το 1926 παραχωρήθηκε στο σημερινό Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Επίσκεψη στο Βυζαντινό Μουσείο με παιδιά

Από το 1989, το Μουσείο φιλοξενεί σχολεία στη μόνιμη και τις περιοδικές εκθέσεις του, πραγματοποιώντας εκπαιδευτικά προγράμματα και θεματικά οργανωμένες εκπαιδευτικές περιηγήσεις. Πιο συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα, επικοινωνώντας με το Γραφείο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στο τηλέφωνο 213 213 9507 (ώρες 09:00 με 15:00 καθημερινά):

  • Από τον αρχαίο κόσμο στον βυζαντινό (Ε’ Δημοτικού)
  • Στα χρόνια του Βυζαντίου (από Ε΄ Δημοτικού)
  • Στις κοινότητες των Ρωμιών (Στ΄ Δημοτικού, Γυμνάσιο και Λύκειο)
  • Από τόπο σε τόπο… (Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού)
  • Από την καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο (Νηπιαγωγεία, Α΄ και Β΄ Δημοτικού)
  • Τ’ αγριολούλουδα του Βαρλάμου (από Ε΄ Δημοτικού, Γυμνάσιο και Λύκειο)
  • Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου για τις επιδράσεις της βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης στη μοντέρνα και σύγχρονη ζωγραφική. Το πρόγραμμα συνοδεύεται από εικαστικό εργαστήριο (από Στ΄ Δημοτικού)
  • Πασχαλινό εργαστήρι για παιδιά. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με εργαστήριο ζωγραφικής (Νηπιαγωγεία, Α΄ και Β΄ Δημοτικού)
  • Στους κήπους του Βυζαντινού Μουσείου (από Νηπιαγωγείο μέχρι και Λύκειο)

Την περίοδο των γιορτών και των σχολικών αργιών, πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για γονείς με παιδιά, για τα οποία χρειάζεται κράτηση θέσης.  Για να ενημερώνεστε, μπορείτε να στείλετε e-mail στο Γραφείο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων: edu.bma@culture.gr. Για να επισκεφτείτε με παιδιά τη μόνιμη συλλογή του Μουσείου και να είναι ουσιαστική αυτή η ξενάγηση, προϋπόθεση είναι να έχουν διδαχθεί στο σχολείο τα βυζαντινά χρόνια*.

Για να οργανώσετε μια ιδιωτική επίσκεψη συνοδεία ξεναγού έμπειρου σε παιδιά, συμπληρώστε τη φόρμα διαθεσιμότητας -στα ελληνικά- κι ένας ταξιδιωτικός σύμβουλος θα προσαρμόσει τη δραστηριότητα στη σύνθεση και τα ενδιαφέροντα της οικογένειας ή της παρέας και θα σας αποστείλει σύντομα λεπτομέρειες.

Σε κάθε περίπτωση, πάτε-δεν πάτε στο Μουσείο, αξίζει να απολαύσετε μια βόλτα στους κήπους του. Με την οικογένεια ή χωρίς, αλλά και για μια εκδήλωση-βάφτιση, το καφέ-εστιατόριο Ilissia café που λειτουργεί στους κήπους είναι μια όαση στο κέντρο της Αθήνας, με τη θέα του Υμηττού.

Από τους κήπους του Βυζαντινού Μουσείου, μπορείτε να δείτε τον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου του Αριστοτέλη, του οποίου η είσοδος είναι στη συμβολή της Βασιλίσσης Σοφίας με τη Ρηγίλλης και το μικρό εκκλησάκι (και μικρότερη ενορία της Αθήνας) του Αγίου Νικολάου Ρηγίλλης, του οποίου η είσοδος βρίσκεται στην πλάτη του Ωδείου Αθηνών.

Αν κάνετε μια βόλτα στη γειτονιά με παιδιά, δεν μπορεί να σας διαφύγει το νέο Παιδικό Μουσείο, το οποίο λειτουργεί στο ισόγειο του κτιρίου του Ωδείου Αθηνών και είναι ανοιχτό από Τετάρτη ως Κυριακή. Για το ωράριο λειτουργίας και τα εκπαιδευτικά προγράμματα επισκεφτείτε τη σελίδα: http://www.hcm.gr/. Για καφέ ή φαγητό με τα παιδιά μπορείτε να πάτε στη γειτονική πλατεία Προσκόπων ή στην όμορφη παραδοσιακή ταβέρνα με αυλή του «Καραβίτη» λίγο παραπέρα.

*Βιβλία που μπορούν να προετοιμάσουν τα παιδιά σε μια επίσκεψη στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο είναι της Εύης Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου, «Μια βόλτα στα βυζαντινά χρόνια» και «Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη» από 5 ετών.

Για μια βόλτα με παιδιά στη Βασιλίσσης Σοφίας, επισκεφτείτε Ζήσε τη γειτονιά μαζί με τα παιδιά… στο Κολωνάκι και το Λυκαβηττό

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *