Oρεινή Αχαΐα με παιδιά

kids Greece peloponnese mountains achaia

Αχαϊκό Χωριό, Καλάβρυτα, Ζαρούχλα για το τριήμερο κανείς;

Ο φετινός χειμώνας είναι πράγματι ο πιο «χειμωνιάτικος» από όλους τους προηγούμενους που θυμάμαι. Και αν έχετε παιδιά, σίγουρα θα έχετε ταλαιπωρηθεί και πολύ από τις ιώσεις που μας κουβάλησε. Αν έχετε όμως ενδιαφερθεί να διαβάσετε ένα post για «ορεινή Αχαΐα με παιδιά», σημαίνει ότι δεν σας πτοεί κρύο και ιώσεις, και δεν ακούτε «σειρήνες» που λεν’ «πού πας με τα παιδιά με τέτοιο κρύο!»

Επιλογή 1η:

Ιδανικός προορισμός για οικογένειες, ακόμα και πολυπληθείς (όπως εμείς) ή παρέες με παιδιά, το Αχαϊκό χωριό πάνω από τον Άγιο Παντελεήμονα στο Αίγιο. Είναι ένα συγκρότημα με ξύλινα σπιτάκια, φάρμα, λίμνη, δραστηριότητες βουνού για παιδιά και ταβέρνα. Είναι πλήρως αυτόνομο ενεργειακά και αυτάρκες και ο εμπνευστής του έχει γνήσια οικολογική συνείδηση. Τα παιδιά μπορούν να αρμέξουν τα ζώα, να μαζέψουν τα αυγά και να κάνουν χίλια δυο πράγματα σε ένα απολύτως ασφαλές περιβάλλον. Ακόμα και με τα χιόνια που έριξε τα Φώτα και του Αϊ-Γιαννιού (Ναι! Τότε που αποκλείστηκαν αυτοκίνητα στην Κορίνθου-Πατρών στο ύψος του Αιγίου!), το Αχαϊκό Χωριό δεν αποκλείστηκε.

Κοντινή εκδρομή από εκεί είναι η Πλατανιώτισσα, η εκκλησία μέσα στον Πλάτανο σε ένα υπέροχο τοπίο με τρεχούμενα νερά (έχει και 2 ταβέρνες που θα μπορέσετε να φάτε).

Μπορείτε επίσης να πάτε στο μουσειακό συγκρότημα υδροκίνησης στην Εφταπίτα, όπου τα παιδιά μπορούν να δουν τη λειτουργία του νερόμυλου και να κάνουν και άλλες δραστηριότητες μέσα στο μουσείο και όλοι μαζί να απολαύσετε μια βόλτα δίπλα στο Μεγανίτη.

Φεύγοντας για Αθήνα, αν βολέψει το πρόγραμμά σας, φάτε σουβλάκια στο Αίγιο! Θεωρούνται από τα καλύτερα της Ελλάδας και όχι αδίκως!

Επιλογή 2η:

Πανέμορφη εκδρομή στη φύση όλο το χρόνο, ο οδοντωτός που συνδέει το Διακοπτό με τα Καλάβρυτα, μέσα από το φαράγγι του Βουραϊκού. Η Ζαχλωρού δεν έχει καταλύματα που μπορούν να φιλοξενήσουν μεγάλες οικογένειες. Είναι -αυτό που αποκαλώ εγώ- «ζευγαρομέρος». Τα Καλάβρυτα όμως έχουν!

Σε κάθε περίπτωση, αξίζει η βόλτα στη Ζαχλωρού. Μπορείτε να περπατήσετε παράλληλα με τις γραμμές αν τα παιδιά είναι λίγο μεγαλύτερα ή ακόμα και να ανεβείτε μέχρι το Μέγα Σπήλαιο. Άλλωστε, ο σταθμός αυτός εξυπηρετούσε τους προσκυνητές πριν φτιαχτεί ο δρόμος. Αν τα παιδιά είναι στο μάρσιπο ή το καρότσι, πηγαίνετε με το αυτοκίνητο καλύτερα! Μετά μπορείτε να φάτε στις ταβέρνες δίπλα στο σταθμό του οδοντωτού.

Τα Καλάβρυτα είναι άνετο μέρος για εκδρομή με παιδιά. Έχει πεζοδρόμους και πλατείες, και ευρύχωρες ταβέρνες στην περίπτωση που βρέχει συνέχεια! Επισκεφτείτε το αρχοντικό της Παλαιολογίνας μέσα στα Καλάβρυτα και αν ο καιρός το επιτρέπει, τον τόπο Θυσίας (του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος). Σημειωτέον ότι και στη Ζαχλωρού, ακολουθώντας τις γραμμές του οδοντωτού προς τα Καλάβρυτα, υπάρχει ένας ακόμα τόπος θυσίας Ζαχλωριτών που εκτέλεσαν οι Γερμανοί στο δρόμο τους για τα Καλάβρυτα.

Αν είστε με αυτοκίνητο, από τα Καλάβρυτα μπορείτε να επισκεφτείτε τη Μονή Αγίας Λαύρας, το Σπήλαιο Λιμνών (αν βρέχει, δεν ενδείκνυται για παιδιά, καθώς μέσα γλιστράει) και τις πηγές του Αροανίου (Πλανητέρο). Εκεί μπορείτε να φάτε, καθώς υπάρχουν πολλά εστιατόρια που σερβίρουν, μεταξύ άλλων, πέστροφα (για μωρά σούπα πέστροφας αλεσμένη δεν είναι άσχημη ιδέα!) Και αν υπάρχει χιόνι όπως φέτος, μια ημερήσια στο Χιονοδρομικό Καλαβρύτων είναι μια τέλεια ιδέα!

Επιλογή 3η:

Η Ζαρούχλα είναι πλέον δημοφιλής προορισμός για Σαββατοκύριακο. Πολλοί την μπερδεύουν με τη Ζαχλωρού! Η Ζαρούχλα έχει πολλούς ξενώνες που είναι για οικογένειες και έχει και ένα καφέ κοντά σε ένα ποταμάκι που θα αρέσει πολύ στα παιδιά σας. Εμάς στους μεγάλους άρεσε γιατί έπαιζε ωραία μουσική!

Από τη Ζαρούχλα, μπορείτε να κάνετε εκδρομή στη λίμνη Τσιβλού, αν ο καιρός το επιτρέπει, και να φάτε σε μία από τις δύο ταβέρνες που έχει εκεί κοντά. Αν βρέχει, μην επιχειρήσετε να κατεβείτε κοντά στη λίμνη. Το πιθανότερο είναι να κολλήσετε, όπως εμείς, στη λάσπη, κι αν είστε πολύ επίμονοι, μπορεί και να «κάψετε» το δίσκο του αυτοκινήτου. [Αν ταξιδεύετε με βρέφος που θηλάζει, αυτό δεν θα αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα, κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωση που τα παιδιά είναι μεγαλύτερα]! Η εκδρομή στα Ύδατα της Στυγός δεν ενδείκνυται αν τα παιδιά είναι μικρά, γιατί περιλαμβάνει ανηφορική πεζοπορία τουλάχιστον δύο ωρών!

Γυρίζοντας προς την Αθήνα, μπορείτε να κάνετε παράκαμψη και να περάσετε από το οροπέδιο του Φενεού και τη λίμνη Δόξα, για άλλη μια γερή δόση υπέροχης φύσης! Διαβάστε σχετικά Κορινθία για όλη την οικογένεια και για όλο το χρόνο

Για την περιοχή διαβάστε επίσης Αχαΐα η Άγνωστη … με παιδιά

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *