Στην Καβάλα και τα περίχωρα με παιδιά

kavala castle greece kids

Η Καβάλα είναι -στα μάτια μου- μια μικρή Κωνσταντινούπολη. Λίγο το Κάστρο, οι γλάροι, τα τείχη, οι καμπύλες… την καθιστούν μια πολύ γοητευτική πόλη όλες τις εποχές του χρόνου. Η πόλη η ίδια και οι παραλίες μπορεί να προσελκύουν την πλειοψηφία των επισκεπτών, αλλά η Καβάλα μπορεί να αποτελέσει ορμητήριο για εκδρομές στις Σέρρες, τη Δράμα και το Νέστο, αλλά και τη Θάσο το καλοκαίρι. Πλούσιος τόσο ιστορικά και αρχαιολογικά, όσο και θρησκευτικά, ο κάμπος-λεκάνη των ποταμών Αγγίτη και Στρυμόνα ενώνει τους τρεις νομούς, έχει μεγάλη περιβαλλοντική σημασία και πολλά ενδιαφέροντα για όλη την οικογένεια.

Στην πόλη της Καβάλας με το τρενάκι και τα πόδια

Ανεβήκαμε στο τρενάκι και ήμασταν έτοιμοι για μια πρωινή βόλτα στην παλιά πόλη. Η είσοδος στο Κάστρο είναι ταυτόχρονα ένα άνοιγμα σε μια άλλη εποχή. Διασχίζοντας το κεντρικό καλντερίμι, και καθώς τα σπίτια της σύγχρονης πόλης- εκεί κάτω- αρχίζουν να φαίνονται μικρά, συναντάμε το Ιμαρέτ, το οθωμανικό ιεροδιδασκαλείο και πτωχοκομείο που χτίστηκε από το Μεχμέτ Αλή, και που πλέον στεγάζει ένα πολυτελέστατο ξενοδοχείο.

Λίγο παρακάτω στην πλατεία, βρίσκονται το σπίτι του και το άγαλμα, όπου έφιππος ο Μεχμέτ Αλή τοποθετεί στη θήκη το κοφτερό σπαθί του σε ένδειξη ειρήνης. Στη μύτη της παλιάς πόλης, η Παναγία και μετά ο Φάρος και τα «βραχάκια» είναι ένα μαγευτικό σημείο για να αγναντέψεις το πέλαγος και τους γλάρους, που αν σε δουν με κουλούρι, κάνουν πράγματι πολλή φασαρία.

Συνεχίζουμε με τα πόδια για το φρούριο. Περνώντας τη μικρή πλατεία και το τέμενος του Χαλίλ Μπέη, καταλήγουμε στο ψηλότερο σημείο της πόλης, όπου -ευτυχώς- βρίσκεται μια καφετέρια για να ξαποστάσουμε και να απολαύσουμε την πανοραμική θέα. Όχι όμως για πολύ, διότι οι πολεμίστρες και τα τείχη είναι μάλλον πολύ ελκυστικά για τα παιδιά που αρέσκονται στο να σκαρφαλώνουν και που δεν καταλαβαίνουν γιατί τα πρόσωπα των γονιών τους ασπρίζουν έτσι ξαφνικά![Αν έχετε μικρά παιδιά, είναι σαφές ότι δεν θα κάτσετε για πολλή ώρα στην καφετέρια του Κάστρου, διότι κάγκελα δεν υπάρχουν].

Η επιστροφή στα χαμηλά ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακή. Κατηφορίσαμε από το καλντερίμι της Λάμπρου Κατσώνη που βγάζει στην πίσω πλευρά της παλιάς πόλης και τις Καμάρες, το παλιό υδραγωγείο. Ακολουθώντας το δρόμο που οδηγεί προς το καρνάγιο, καταλήξαμε στο λιμανάκι με τις ψαροταβέρνες στην περιοχή των Σφαγείων, που έχουν πολύ καλό φαγητό και είναι πολύ βολικές για οικογένειες.

Το απόγευμα μας βρήκε στη συνοικία του Αγίου Νικολάου για καφέ και μετά ο παραλιακός δρόμος μας οδήγησε ως το Πάρκο του Φαλήρου με τις παιδικές χαρές και την πολλή απλωσιά για πατίνια και ποδήλατα. Στην άκρη της παραλίας, υπάρχει μάλιστα κι ένα λούνα παρκ που ανοίγει όταν πέσει ο ήλιος. Το ηλιοβασίλεμα φώτιζε τη χερσόνησο του Άθω και έβαφε την άμμο της παραλίας ακόμα πιο ροδακινιά.

Μπορείτε να περιηγηθείτε στην Παλιά Πόλη με αυτοκίνητο, με τα πόδια αλλά και με το τρενάκι του Δήμου Καβάλας που είναι ένα μεταφορικό μέσο το οποίο εξυπηρετεί τους κατοίκους της Παναγίας, αλλά και τους τουρίστες δωρεάν καθημερινά από τις 8.00 ως τις 14.00 κάθε ώρα. Έχει ως αφετηρία την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, έναντι της Πλατείας Ελευθερίας.

Στα μονοπάτια της Καβάλας

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Καβάλας διαθέτει μια πολύ ενημερωμένη ιστοσελίδα για όσους ενδιαφέρονται να περπατήσουν στη φύση και την ιστορία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Μέσα στην Καβάλα, βρίσκεται το μονοπάτι της Αρχαίας Εγνατίας, που συνέδεε από τα μέσα του 2ου αιώνα π.Χ. τη Ρώμη με τον Εύξεινο Πόντο. Είναι εύκολο και σύντομο. Ξεκινάει από τη συμβολή των οδών Εγνατίας και Μακεδονίας, κάτω από το ξενοδοχείο «Εγνατία» και καταλήγει στην οδό Ιοκάστης.

Ένα επίσης εύκολο μονοπάτι του ενός χιλιομέτρου είναι μέσα σε πευκοδάσος στο περιαστικό δάσος Καβάλας και οδηγεί από το ξωκλήσι του Άγιου Παντελεήμονα στη θέση Σταυρός. Πρόκειται για το Σταυρό που φωτίζεται το βράδυ και μοιάζει σαν να ίπταται. Την ίδια αίσθηση έχει κανείς αν φτάσει μέχρι εκεί και με τα πόδια.

Ένα από τα πιο δημοφιλή μονοπάτια της Καβάλας είναι ο «Δρόμος του Νερού», 10,5 χιλιομέτρων. Ακολουθεί το παλιό σκεπασμένο αυλάκι όπου το νερό κυλούσε για να καταλήξει στις Καμάρες  τα οθωμανικά χρόνια και περνάει από 5 πέτρινα γεφύρια.

Πολύ πιο εύκολο και για μικρά παιδιά είναι το μονοπάτι της Παλιάς Καβάλας (Εσκί Καβάλα). Μπορείτε να αφήσετε το αυτοκίνητο στο νταμάρι και να περπατήσετε μέχρι τον καταρράκτη, με το εντυπωσιακό ύψος των 12 μέτρων. Εδώ μπορείτε να κάνετε πικ νικ ή να συνεχίσετε μέχρι την Παλιά Καβάλα. Δείτε περισσότερα για τα μονοπάτια της Καβάλας στη σελίδα https://www.eoskavalas.gr.

Στους Φιλίππους και την Αγία Λυδία

Ο Κάμπος ήταν ακόμα καταπράσινος. Δεν είχε προφτάσει η κάψα του καλοκαιριού να ξεράνει το χορτάρι, αλλά και ούτε να δυσκολέψει τη βόλτα μας στον αρχαιολογικό χώρο των Αρχαίων Φιλίππων. Πρόκειται για μία πόλη όπου κατοικείται ήδη από τη Νεολιθική εποχή. Οι Φίλιπποι ιδρύθηκαν το 356 π.Χ. από το Φίλιππο, βασιλιά της Μακεδονίας, τη χρονιά δηλαδή που γεννήθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος. Το 42 π.Χ. μια σημαντική μάχη μεταξύ ρωμαϊκών δυνάμεων μετέτρεψε την πόλη σε ρωμαϊκή αποικία. Σχεδόν έναν αιώνα αργότερα, το 49 μ.Χ. ο Απόστολος Παύλος ίδρυσε την πρώτη στην Ευρώπη χριστιανική κοινότητα.

Ο αρχαιολογικός χώρος είναι αρκετά μεγάλος και καταλήγει σε ένα μικρό, αλλά πολύ περιεκτικό μουσείο. Για να τον περπατήσετε με παιδιά θα κάνετε τουλάχιστον μία ώρα και σκίαση δεν υπάρχει παρά μόνο μερικά δεντράκια κατά τη διαδρομή. Προτιμήστε αργά το απόγευμα, βάλτε αντηλιακό, πάρτε μαζί νερό, καπέλο και γυαλιά ηλίου και φανταστείτε ιστορίες από τη βαριά παρακαταθήκη του τόπου για να κρατήσετε το ενδιαφέρον αμείωτο. Στην είσοδο-έξοδο του αρχαιολογικού χώρου υπάρχει μεγάλος χώρος με τραπεζάκια κάτω από τα δέντρα στο γκαζόν, καντίνες και παιχνίδια, και κάτι θα μπορέσετε να τους τάξετε για να βγάλετε μέχρι τέλους τη διαδρομή!

Λίγα μέτρα μακριά (αλλά με το αυτοκίνητο), το βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας σηματοδοτεί το τέλος του αρχαίου κόσμου, καθώς εδώ βαφτίστηκε η πρώτη χριστιανή της Ευρώπης. Στη Λυδία, υπάρχει επίσης το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής «Λυδία» για πατίνια και ποδήλατα. Έχει τη Μίνι για πινακίδα και θα το εντοπίσετε εύκολα. Δείτε περισσότερα εδώ https://www.facebook.com/parkoLydia/.

Στα λασπόλουτρα των Κρηνίδων που απέχουν λίγα χιλιόμετρα από τη Λυδία προς το Παγγαίο, δεν έχει νόημα να πάτε με παιδιά. Χρήσιμο είναι να γνωρίζετε πάντως ότι λειτουργούν μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες.

Στο όρος Παγγαίο

Το Παγγαίο είναι η εξόρμηση στη φύση των κατοίκων της πόλης της Καβάλας και όχι μόνο. Τα ποντιακά χωριά και τα παλιά χωριά με τα οθωμανικά αρχοντικά, εργαστήρια και σχολεία, όπως η Μουσθένη και η Μεσορόπη αποτελούν μάρτυρες της Ανταλλαγής των Πληθυσμών του 1923.

Το βουνό είναι γεμάτο μονοπάτια και μοναστήρια. Η Μονή Εικοσιφοινίσσης είναι το πιο σημαντικό από αυτά, φιλοξενεί την «Αχειροποίητο Εικόνα της Θεοτόκου» και είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό λόγω του μεγέθους του. Από τη Μονή ξεκινάει το πιο δημοφιλές μονοπάτι του Παγγαίου, το μονοπάτι της Εικοσιφοίνισσας που είναι όμως ανηφορικό (αν το ανέβεις), αλλά… κατηφορικό αν το κατέβεις κι έχεις λύσει το πρόβλημα της μετακίνησης του μεταφορικού μέσου!

Στην κορυφή του βουνού βρίσκεται το δασικό χωριό Παγγαίου, που προσφέρεται για φαγητό, καφέ και ελεύθερο παιχνίδι μέσα στη φύση. Μπορείτε να φτάσετε με αυτοκίνητο μέσω ασφαλτοστρωμένου δρόμου με στροφές. Προς το παρόν, δεν παρέχεται διαμονή. Δείτε τη σελίδα στο Facebook/ Δασικό χωριό Παγγαίου κοιν.σ.επ.

Στο δρόμο από την Ελευθερούπολη για τη Μουσθένη βρίσκεται η ψησταριά «2 βρύσες» κάτω από πλατάνια, που έχει και παιδική χαρά. Η Μουσθένη, εκτός από τη δροσερή για το καλοκαίρι ρεματιά με τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια και τις σπηλιές που αποκαλούνται «Τρύπες της Παναγίας», κρύβει ένα μικρό παράδεισο για οικογένειες στην άκρη του χωριού, το «Μποστάνι». Θα βρείτε φαγητό με παιδική χαρά σε περιβάλλον με τρεχούμενα νερά.

Πανέμορφο και βολικό μέρος για οικογένειες οι «Καστανιές» στη Μεσορόπη. Από τη λίμνη «Ομβριός» πάνω από τη Μεσορόπη στα 400 μέτρα υψόμετρο, ξεκινάει το πιο βατό και ενδιαφέρον για παιδιά μονοπάτι του Παγγαίου. Περνά από γεφυράκια και ρέματα κι αν συνεχίσετε και δεν φοβίσει εσάς ή τα παιδιά η πυκνή βλάστηση, σε κάτι περισσότερο από μία ώρα θα βρεθείτε σε έναν καταρράκτη στα 650 μέτρα, από όπου το μονοπάτι γίνεται πιο ανηφορικό.

kavala greece what to do with kids
Μονή Εικοσιφοινίσσης

Στο αγρόκτημα Παπαδοπούλου

Ιδανικό ορμητήριο για οικογένειες και εξορμήσεις στο νομό Καβάλας το Κτήμα Παπαδοπούλου. Στο Κρυονέρι, το αγρόκτημα αγναντεύει τον κάμπο των Φιλίππων, παράγει δικά του προϊόντα, διαθέτει εστιατόριο, χαμάμ, δυνατότητα διαμονής σε αυτόνομα σπιτάκια και πολύ άπλα και κούνιες για να παίξουν τα παιδιά.

Η κυρία Σοφία, ποντιακής καταγωγής, φτιάχνει χειροποίητα ζυμαρικά, σαλάτες από το μπαχτσέ, ζυμώνει ψωμί και ψήνει ντόπια κρέατα σε πετρόχτιστο φούρνο και μπορεί και να σας αποκαλύψει τα μυστικά της ποντιακής κουζίνας. Δείτε περισσότερα στη σελίδα http://www.ktimapapadopoulou.gr

kavala greece what to do with kids
Η θέα από το αγρόκτημα Παπαδοπούλου στο Κρυονέρι

Info

Αν επιθυμείτε να επισκεφτείτε την Καβάλα, η Δημωφέλεια, η δημοτική επιχείρηση Καβάλας διαθέτει μια ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα γεμάτη πληροφορίες για τον επισκέπτη: http://www.kavalagreece.gr.

Επίσης για ένα ταξίδι με παιδιά στην ευρύτερη περιοχή, επισκεφτείτε Οικογενειακός οικοτουρισμός στη βόρεια Ελλάδα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *