Οικογενειακός οικοτουρισμός στη βόρεια Ελλάδα

map kids Greece northern

Ένα road trip με παιδιά στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με άξονα τη Λίμνη Κερκίνη, το Νέστο, το δέλτα του Έβρου και το δάσος της Δαδιάς

Η βόρεια Ελλάδα αποτελεί την «κορωνίδα» του ελληνικού φυσικού περιβάλλοντος. Με άγρια ζωή, μεγάλης σημασίας οικοσυστήματα για αποδημητικά και αρπακτικά πουλιά, οροσειρές με παρθένα δάση-βιογενετικά αποθέματα, το ταξίδι στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη είναι μία πορεία σε υδάτινους δρόμους και όχι μόνο. Είναι ένα ταξίδι στην ιστορία. Στα χνάρια του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της Αρχαίας Εγνατίας Οδού, στα βήματα του Αποστόλου Παύλου, στις φάσεις ακμής και παρακμής των Αυτοκρατοριών ως τη διάλυσή τους και την ανάδυση των νέων εθνών-κρατών. Οι διαδρομές περνούν από χωριά με έντονο το πολυπολιτισμικό στοιχείο, παράλληλα με τα σύνορα, από τη λίμνη Δοϊράνη ως τους Κήπους, το Πύθιο και το Ορμένιο και «αγγίζουν» δύο Τριεθνή.

Με οδηγό τις εικόνες τριών παιδιών ηλικίας 4, 6 και 8 ετών κάνουμε ένα road trip με 2 διανυκτερεύσεις σε κάθε «ορμητήριο». Ένα τέτοιο ταξίδι είναι προτιμότερο να γίνει άνοιξη ή φθινόπωρο, που τα χρώματα οργιάζουν, τα αποδημητικά πουλιά πάνε κι έρχονται και το χιόνι ή ο καυτός ήλιος και τα κουνούπια δεν αποτελούν ενοχλητικά εμπόδια.

Ο απολογισμός του ταξιδιού; Σε 2 εβδομάδες, 3.300 χιλιόμετρα, μέσα από 51 καταφύγια άγριας ζωής, 36 περιοχές Natura, 11 λίμνες-λιμνοθάλασσες, 10 κάστρα, 8 ποτάμια και πολλά ρέματα, 7 βουνά, 6 δάση εκ των οποίων τα 2 αισθητικά και τα 3 παρθένα, 5 καταρράκτες, 4 Εθνικά Πάρκα, 3 υγρότοπους ramsar, 2 σπήλαια, 2 δέλτα, 2 φάρους, αμέτρητες πηγές και είδη ζώων και πτηνών, ένα κατεστραμμένο ζευγάρι παπούτσια για τον καθένα, ένα ημερολόγιο-φυτολόγιο για το κάθε παιδί και 4500 φωτογραφίες.

Παρακάτω θα βρείτε αυτά που άρεσαν στους μικρούς και που οι μεγάλοι έκριναν ως βολικά.

Άφιξη στην Καβάλα

«Η Καβάλα μας άρεσε πολύ. Όλα μας άρεσαν δηλαδή στην πόλη. Κυρίως το Κάστρο και ο μεγάλος σκύλος που ζούσε στο ξύλινο σπιτάκι μέσα σε αυτό. Δηλαδή τι μεγάλος; Τεράστιος ήταν, αλλά ευτυχώς δεμένος. Μας άρεσαν τα μύδια στα Σφαγεία και ότι μετά μας έδωσαν γλειφιτζούρι σε σχήμα πιπίλας (!) Μας άρεσε ο καταρράκτης της Παλιάς Καβάλας και τα 5 βατράχια που ήταν ενωμένα μεταξύ τους στα νερά του. Μας άρεσε και το βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας γιατί δροσιστήκαμε! Μας έφαγε ο ήλιος στους Φιλίππους», Δήμητρα, ετών 6. 

Φτάσαμε στην Καβάλα αργά το απόγευμα. Μετά από ένα τόσο μακρύ ταξίδι το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να ξεπιαστείς, να φας κάτι μερακλίδικο και να πας για ύπνο. Η παραλία της Καβάλας και το Πάρκο Φαλήρου με τις παιδικές χαρές, την απλωσιά και το λούνα παρκ ήταν ακριβώς αυτό που χρειαζόμασταν.

Η Καβάλα έχει πολλά ενδιαφέροντα τόσο ως πόλη, αλλά και ως ορμητήριο για εξορμήσεις στην ευρύτερη περιοχή. Μπορείτε να πάτε βόλτα στο Κάστρο με το δημοτικό τρενάκι που ξεκινάει από την πλατεία Ελευθερίας ή με τα πόδια. Το να ανεβείτε στο φρούριο θέλει λίγο γερά πόδια και υπομονή, αλλά αξίζει. Υπάρχει μια καφετέρια που λειτουργεί από το πρωί ως το βράδυ, αλλά αν έχετε μικρά παιδιά δεν θα μπορέσετε να απολαύσετε τη θέα για πολλή ώρα, διότι τα Τείχη δεν έχουν κάγκελα. Μέσα στην πόλη, μπορείτε να περπατήσετε στην Αρχαία Εγνατία οδό και στο πευκόφυτο περιαστικό δάσος της Καβάλας μέχρι το Σταυρό.

Αποκαλυπτική η βόλτα στον κάμπο των Φιλίππων. Στάση πρώτη στο λατομείο από όπου ξεκινάει το μονοπάτι της Παλιάς Καβάλας, βατό και για παιδιά, το οποίο συναντά έναν πανύψηλο καταρράκτη σε 10 λεπτά. Στάση δεύτερη στους Αρχαίους Φιλίππους. Ο αρχαιολογικός χώρος είναι μεγάλος και καταλήγει σε ένα μικρό μουσείο, του οποίου τα εκθέματα διηγούνται την ιστορία της πόλης από την νεολιθική περίοδο ως την κατασκευή της Εγνατίας οδού, την ίδρυση των Φιλίππων, τη μάχη και τη μετατροπή της σε ρωμαϊκή αποικία, το πέρασμα του Αποστόλου Παύλου και την ίδρυση χριστιανικής κοινότητας. Έξω από τον αρχαιολογικό χώρο υπάρχει καντίνα και τραπεζάκια σε γκαζόν υπό σκιά, όπου μπορείτε να ξαποστάσετε και τα παιδιά να παίξουν. Σε κοντινή απόσταση, αλλά με αυτοκίνητο, βρίσκεται το Βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας. Στη Λυδία υπάρχει ένα πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, για να περάσετε ένα ευχάριστο απόγευμα με τα παιδιά.

Για φαγητό με παιδιά

Στην πόλη της Καβάλας, το λιμανάκι των Σφαγείων με τις ψαροταβέρνες και η συνοικία του Αγίου Νικολάου.

Στο Παγγαίο, κοντά στην Ελευθερούπολη, οι «2 βρύσες», στη Μουσθένη «το Μποστάνι» και στη Μεσορόπη οι «Καστανιές»

Κατάλυμα ιδανικό για οικογένειες

Το Κτήμα Παπαδοπούλου στο Κρυονέρι. Δείτε εδώ http://www.ktimapapadopoulou.gr.

Διαβάστε περισσότερα Στην Καβάλα και τα περίχωρα με παιδιά

Στο Νέστο ποταμό

«Η μέρα στο Νέστο ήταν η καλύτερη του ταξιδιού μας. Γιατί την περάσαμε όλη μέσα στο ποτάμι με το Δημήτρη, την Έλενα και τον Ηλία (η ομάδα της Riverland). Μας άρεσε που κολυμπήσαμε -τσαλαβουτήσαμε θα έλεγα- στο κρύο νερό, που «πετάξαμε» πάνω από το ποτάμι, που κάναμε αναρρίχηση, πικ νικ και που ξαπλώσαμε στην άμμο», Μαρία, ετών 4. 

Ο Νέστος είναι ένας από τους πιο ήπιους ποταμούς της Ελλάδας, με ελεγχόμενη ροή λόγω των δύο φραγμάτων που βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος. Είναι κοινώς, ιδανική αφορμή για γνωριμία των παιδιών με το ποτάμι, τα Στενά, το Δέλτα, το παραποτάμιο δάσος, αλλά και εν γένει τη χλωρίδα και την πανίδα του οικοσυστήματος.

Εμπειρία ξεχωριστή είναι να πάτε με τρένο από τους Τοξότες στη Σταυρούπολη (μισή ώρα), να περπατήσετε για ένα χιλιόμετρο στο παραποτάμιο, λαξευμένο στα βράχια, μονοπάτι από τη Γαλάνη και να πάτε με το αυτοκίνητο -ή ό,τι άλλο- στη θέση Θέας για να δείτε τους μαιανδρισμούς του Νέστου από ψηλά. Όλα αυτά γίνονται ακόμα πιο ιδιαίτερα αν έχετε συνοδό κάποιον γνώστη της περιοχής. Θα σας δοθεί η ευκαιρία να «ζήσετε» ολοκληρωτικά το ταξίδι στη φύση, θα αισθανθείτε μεγαλύτερη ασφάλεια και θα ακούσετε σίγουρα ενδιαφέρουσες ιστορίες.

Ο Ηλίας Μιχαηλίδης και η ομάδα της Riverland ξέρουν τα δέντρα, τα πουλιά, τα βότανα, τα τσάγια, τα σπαράγγια και ό,τι άλλο θα βλέπετε -ή δεν θα βλέπετε- γύρω σας. Μπορείτε μαζί τους να κάνετε βαρκάδα-κανό-καγιάκ, βόλτα με τζιπ και ποδήλατα στο Δέλτα και το παραποτάμιο δάσος, καθώς και αναρρίχηση, τοξοβολία, zipline και ιππασία στο «Πάρκο Περιπέτειας» στη Γαλάνη. Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.riverland.gr, και τη σελίδα του «Πάρκου Περιπέτειας» https://www.facebook.com/stavroupoliadventurepark/.

Για φαγητό με παιδιά

Κάτι ελαφρύ θα βρείτε στην καντίνα στη Γαλάνη

Στην πόλη της Ξάνθης θα βρείτε τα καλύτερα σουβλάκια στους πεζοδρόμους. Δοκιμάστε «Τα φιλαράκια».

Κατάλυμα ιδανικό για οικογένειες

Το Τζιβαέρι στο Λυκοδρόμιο. Δείτε εδώ http://tzivaeri.eu. 

Διαβάστε περισσότερα Στο Νέστο και την Ξάνθη με παιδιά

Στον Έβρο, το Δέλτα και το δάσος της Δαδιάς

«Στον Έβρο μας άρεσαν τα ζώα και τα πουλιά. Στο Πραγγί, οι πελαργοί ήταν ό,τι και τα περιστέρια στην Αθήνα. Τόσοι πολλοί… δεν θα το πίστευε κανείς στο σχολείο αν το έλεγα. Τα παπαγαλάκια του Μερετάκη στο Σπήλαιο (το χωριό), οι μαυρόγυπες στο Παρατηρητήριο της Δαδιάς, τα ελάφια στο Ευρωθήραμα, αλλά και που παίξαμε εκεί κρυφτό. Α! Μας άρεσε που μαζέψαμε κοχύλια και καβούρια στο δέλτα. Και τα παγωτά, κυρίως η γεύση τσιχλόφουσκα. Μας άρεσε το ξενοδοχείο μας που ήταν μέσα στο απολιθωμένο δάσος, η κυρία που μας έδειξε τους μεταξοσκώληκες στο μουσείο Τσιακίρη και η βόλτα με τα κιάλια δίπλα στο ποτάμι», Αριστέα, ετών 8 και Δήμητρα, ετών 6.  

Στο Παρατηρητήριο του δάσους της Δαδιάς, θα πάτε με ένα μικρό λεωφορείο και ξεναγό, αφού δείτε ένα ολιγόλεπτο ντοκιμαντέρ για την πανίδα και τη χλωρίδα στο Κέντρο Ενημέρωσης. Αν θέλετε να έχετε περισσότερες πιθανότητες να δείτε μεγάλα αρπακτικά, πηγαίνετε νωρίς το πρωί. Στο χώρο του Κέντρου Ενημέρωσης υπάρχει καφέ και χώρος για να παίξουν τα παιδιά. Στο χωριό Δαδιά θα βρείτε αξιόλογες ταβέρνες και στα 7 χιλιόμετρα βρίσκεται ο χώρος αναψυχής των Κατρατζήδων. Για να επισκεφτείτε το δάσος της Δαδιάς, φροντίστε να «κλείσετε» την ώρα της ξενάγησης στο 25540 32209, ενώ για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τη σελίδα www.dadia-np.gr.

Μέρος του Δάσους της Δαδιάς αποτελεί το Απολιθωμένο Δάσος, που ο Ζαχαρίας Μπουμπόπουλος έχει αναδείξει με δύο μονοπάτια (ένα για οικογένειες και ένα για ερευνητές) και ένα μικρό μουσείο με απολιθώματα. Φτάνετε από τη Λευκίμη.

Για να επισκεφτείτε το Δέλτα του Έβρου, πηγαίνετε στο Κέντρο Πληροφόρησης στην Τραϊανούπολη. Από εκεί θα σας παραλάβει μικρό λεωφορείο μετά από μια σύντομη προβολή, για να σας οδηγήσει στις πλάβες μέσα στον υγροβιότοπο. Η βαρκάδα διαρκεί λιγότερο από μισή ώρα. Πρέπει να κάνετε κράτηση στο Κέντρο Πληροφόρησης στο τηλέφωνο 25510 61000, ενώ για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τη σελίδα www.evros-delta.gr.

Επισκεφτείτε τα δύο μουσεία μετάξης στο Σουφλί, του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς και του Τσιακίρη . Είναι βιωματικά, κι επομένως άκρως φιλικά στα παιδιά. Στο Σουφλί υπάρχουν παιδικές χαρές και ένας εσωτερικός παιδότοπος. Κατευθυνόμενοι βόρεια, παράλληλα με τη γραμμή των συνόρων, σταματήστε στο Διδυμότειχο για να ανεβείτε στο κάστρο και για να απολαύσετε παγωτό στου Παραπάνγκου. Στο Πραγγί βρίσκεται ο μικρότερος σιδηροδρομικός σταθμός της Ελλάδας κι ένα δάσος από πελαργοφωλιές την άνοιξη, ενώ από τους Πετράδες ως το Πύθιο, ο Έβρος και τα σύνορα είναι τόσο κοντά που μπορείτε να δείτε και λεπτομέρειες από τα απέναντι χωριά. Θα ακούγατε και τις συζητήσεις, αν δεν ήταν τόσος ο «θόρυβος» από τα βατράχια. Θα χρειαστείτε κιάλια και χάρτη. Παραπάνω, στα Μαράσια, στο σιδηροδρομικό σταθμό και σε ένα σημείο που ο Έβρος σχηματίζει νησάκι βρίσκεται το καφέ «Άνοδος» με παιδική χαρά.

Επιστρέφοντας στην πρωτεύουσα, την Αλεξανδρούπολη, μπορείτε να πάτε στο Πάρκο Προσκόπων (πρώην Εγνατία) και το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής που βρίσκονται λίγο έξω από το κέντρο, για καφέ, βόλτα, ποδήλατο και παιδική χαρά.

Για φαγητό με παιδιά

Στο μεγαλύτερο εκτροφείο θηραμάτων στην Ευρώπη, το Ευρωθήραμα, που βρίσκεται στον Πεντάλοφο του Έβρου. Καταπληκτικό φαγητό σε πάρκο με ελάφια και ζαρκάδια. Δείτε περισσότερα στη σελίδα https://eurothirama.wordpress.com/.

Στη Νέα Βύσσα, στο «Παρατηρητήριο», ένα καφέ με θέα την Ανδριανούπολη.

Στην Αλεξανδρούπολη, στο «Νησιώτικο» στην παραλία, που δίπλα υπάρχει παιδική χαρά και στην «ταβέρνα του Αη Γιώργη» στη Νέα Μάκρη.

Κατάλυμα ιδανικό για οικογένειες

Το Απολιθωμένο δάσος. Δείτε εδώ http://www.ap-dasos.gr. 

Βρείτε περισσότερα στην Εξόρμηση στον Έβρο

Στη Δράμα

«Στη Δράμα μας άρεσε το Hydrama και ό,τι βρισκόταν εκεί: οι πηγές της Αγίας Βαρβάρας, οι πάπιες και τα μικρά παπάκια, το πρωινό, το δωμάτιο. Μας άρεσαν οι φρέσκοι χυμοί ροδιού, γκρέιπφρουτ, πορτοκαλιών και λεμονιών και το ότι είχε πολλά γάλατα να επιλέξουμε σε μπουκαλάκια. Και σοκολατούχο και άσπρο. Μας άρεσε που είδαμε χιόνι και φτιάξαμε «παγωτά» με κουκουνάρια και κρόκο Κοζάνης. Και μας άρεσε το ωραιότερο σπήλαιο της Ελλάδας. Της Αλιστράτης. Γιατί είχε τα κακά νυχτερίδας -γκουανό- και σταλακτίτες που έμοιαζαν με ποπ κορν», Δήμητρα, ετών 6 και Μαρία, ετών 4.  

Η Δράμα είναι ίσως η πιο φιλική στις οικογένειες πόλη στην Ελλάδα. Είναι καταπράσινη, γεμάτη πηγές και τρεχούμενα νερά, με πάπιες, χήνες και τα μικρά τους. Μπορείτε να περάσετε μία ολόκληρη μέρα τριγυρνώντας στα πάρκα: στις πηγές της Αγίας Βαρβάρας, το πάρκο Κομνηνών και φυσικά το Δημοτικό Πάρκο που στήνεται κάθε Χριστούγεννα «Ονειρούπολη».

Λίγο έξω από τη Δράμα, στην Αγορά Κυργίων, βρίσκεται ένα επισκέψιμο πάρκο αρπακτικών πουλιών, όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε επίδειξη εκπαιδευμένων γερακιών. Δείτε περισσότερα στη σελίδα www.arpaktika.gr.

Μοναδικά σπήλαια της Αλιστράτης και των πηγών του Αγγίτη. Το μεν είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα, το δε το μόνο που διατρέχει ποτάμι. Θα τα επισκεφτείτε με συνοδό και θα βρείτε χώρο για καφέ και φαγητό υπό σκιά στην είσοδό τους. Και τα δύο είναι βατά, αλλά το επισκέψιμο τμήμα της Αλιστράτης είναι μεγαλύτερο, καθώς φτάνει το ένα χιλιόμετρο (κι ένα ακόμα για την επιστροφή).

Στο Παρανέστι βρίσκεται ένα μικρό, αλλά περιεκτικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και δίπλα στο ποτάμι, θα βρείτε καφέ και κέντρο δραστηριοτήτων. Από εδώ περνά το πιο βατό κομμάτι του Ευρωπαϊκού Μονοπατιού Ε6. Από το Παρανέστι και ακολουθώντας το δρόμο παράλληλα με το Αρκουδόρεμα προς τα Διπόταμα, θα συναντήσετε πινακίδα για τους καταρράκτες της Αγίας Βαρβάρας που είναι προσβάσιμοι και από παιδιά. Αντίθετα, η κατάβαση στους εντυπωσιακότερους καταρράκτες της Ελλάδας, του Λειβαδίτη και Λεπίδα, είναι απότομη και δεν προτείνεται για μικρά παιδιά. Επίσης, οι διαδρομές προς τα παρθένα δάση στα βόρεια των νομών Δράμας και Ξάνθης, όπως το δάσος του Φρακτού, της Χαϊντούς και της Ελατιάς, χρειάζονται γερό στομάχι για τις στροφές και υπομονή. Οι δρόμοι περνούν από εντυπωσιακά δάση οξιάς και βελανιδιάς, αλλά μην περιμένετε να συναντήσετε κανένα χωριό.

Για φαγητό με παιδιά

Μέσα στη Δράμα στα πάρκα έχετε πάρα πολλές επιλογές για άνετο φαγητό με παιδιά.

Έξω από την πόλη, στις Πηγές Βοϊράνης, βρίσκεται το εστιατόριο «Πηγές του Παραδείσου».

Κατάλυμα ιδανικό για οικογένειες

Το Hydrama Grand. Δείτε εδώ www.hydramagrandhotel.gr. 

Διαβάστε περισσότερα Στη Δράμα με παιδιά

Στις Σέρρες

«Μας άρεσε το ξενοδοχείο στο Σιδηρόκαστρο, το Agnantio, γιατί είχε πισίνα, τζακούζι, αυλή, πρωινό με μπουφέ και μπουγάτσες. Μας άρεσε που καβαλήσαμε βουβάλι, που φάγαμε παγωτό από βουβαλίσιο γάλα και που είδαμε βουβαλάκια κι ένα κουτάβι στη φάρμα Γιαρτιμίδη. Μας άρεσαν οι φωτογραφίες που μας έδειξε ο κύριος Γιάννης (Ρέκλος) από τα φλαμίνγκο και το ενυδρείο-ερπετάριο στη Βυρώνεια, όπου είδαμε το «Βύρωνα» τον κροκόδειλο να έχει φίλη μια χελώνα, τη μικρή ελεύθερη σαύρα, το φίδι της άμμου που χαϊδέψαμε και το σπάνιο αλμπίνο σκαντζόχοιρο», Αριστέα, ετών 8.  

Επιλέξαμε το Σιδηρόκαστρο, γιατί μπορεί να αποτελέσει ορμητήριο για να επισκεφτούμε όλη την περιοχή. Στο Σιδηρόκαστρο, ανεβείτε στο κάστρο για τη θέα, κάντε βόλτα με το τουριστικό τρενάκι και πηγαίνετε προς το Αχλαδοχώρι στους καταρράκτες των ζεστών νερών.

Για χαμάμ ακόμα και με παιδιά, κάντε κράτηση στο Άγκιστρο. Δείτε περισσότερα εδώ http://www.hamamagistro.gr. Το γραφείο εναλλακτικού τουρισμού Agkistro Action πραγματοποιεί διαδρομές στα υπόγεια οχυρά της «Γραμμής Μεταξά», στο Μπέλλες και στο Άγκιστρο για οικογένειες με παιδιά άνω των 8 ετών, καθώς και άλλες δραστηριότητες όπως ποδηλασία, rappel, flying fox, τοξοβολία και πεζοπορία με έμπειρο συνοδό https://www.agkistroaction.gr/. Τίποτα όμως δεν συγκρίνεται με μια επίσκεψη στο οχυρό Ρούπελ. Η ιστορία του θα σας συγκινήσει.

Πηγαίνοντας προς τη λίμνη Κερκίνη, κάντε μία στάση στη Μονή Προδρόμου στο Ακριτοχώρι και το Ενυδρείο-Ερπετάριο στη Βυρώνεια. Στο σιδηροδρομικό σταθμό της Βυρώνειας, δίπλα από το Ενυδρείο, θα βρείτε ένα εκλεκτό μέρος για καφέ, φαγητό και για να παίξουν τα παιδιά, το «Μεθοριακό Σταθμό».

Η λίμνη Κερκίνη, σπάνιας ομορφιάς και σημασίας υγροβιότοπος, έχει χαρακτηριστικά Δέλτα ποταμού, καθώς βρίσκεται ανάμεσα σε δύο βουνά και δύο αναχώματα. Εκεί βρίσκεται ο Γιάννης Ρέκλος, ο άνθρωπος που συνέλαβε την ιδέα και «έστησε» τον οικοτουρισμό και την περιβαλλοντική εκπαίδευση στην Κερκίνη, για να σας πει τα πάντα για τη φύση και τις δραστηριότητες του ανθρώπου. Με τον «Οικοπεριηγητή» και τον «Ιχνηλάτη» μπορείτε να κάνετε οικογενειακές δραστηριότητες, όπως οδική ξενάγηση με τζιπ 4×4, παρατήρηση πουλιών, περιήγηση στη λίμνη με κανό ή βάρκα, φωτογραφικές εκδρομές, πεζοπορία, ιππασία και παραλίμνια ποδηλασία. Για ένα πλήρες πακέτο μπορείτε να απευθυνθείτε και στη «Γεωπαιδεία» www.geopedia.gr.

Τελευταίος σταθμός η λίμνη Δοϊράνη στο νομό Κιλκίς. Δίπλα στη λίμνη, εκτός από το τελωνείο, θα βρείτε καφέ και ταβέρνες κυρίως με ψάρι. Από εκεί η Αθήνα απέχει 6 ώρες.

Για φαγητό με παιδιά

Στο Σιδηρόκαστρο υπάρχουν πάρα πολλές ταβέρνες στο κέντρο.

Στο Ακριτοχώρι η ταβέρνα Ειρήνη είναι πολύ βολική για οικογένειες με βρέφη και μικρά παιδιά.

Στην Κερκίνη θα βρείτε μία ωραία πλατεία για φαγητό, καθώς και την «Ελωδία» στο λιμανάκι του χωριού για καφέ, φαγητό και παιδότοπο.

Στο φράγμα, το Λιθότοπο, βρίσκεται το δεύτερο λιμανάκι της λίμνης όπου υπάρχουν καφέ-εστιατόρια -και με παιδότοπο.

Στη Βυρώνεια, ο «Μεθοριακός Σταθμός» είναι must!

Στα Άνω Πορόια, η Όαση έχει και παιδική χαρά. Για καφέ και γλυκό το Tintza’s Café, με κήπο και παιδική χαρά.

Κατάλυμα ιδανικό για οικογένειες

Το Agnantio Hotel. Δείτε εδώ http://agnantiohotel.gr.

Περισσότερα θα βρείτε Σιδηρόκαστρο και λίμνη Κερκίνη με παιδιά και Με παιδιά στο νομό Σερρών

Τι μάθαμε από αυτό το ταξίδι

Μελέτη περιβάλλοντος: Γνωρίσαμε πουλιά, ερπετά, λουλούδια, βότανα, τσάγια, και μάθαμε να τα αγαπάμε περισσότερο. Αναρωτηθήκαμε γιατί οι νυχτερίδες κοιμούνται ανάποδα, γιατί τα «κακά» τους είναι σημαντικά για τη ζωή του σπηλαίου, ποια η διαφορά μεταξύ αλιγάτορα και κροκόδειλου και γιατί τα πουλιά, όταν κάνει ζέστη, πετάνε χαμηλά.

Γεωγραφία: Τη Μακεδονία, τη Θράκη σαν έννοιες. Τους νομούς Έβρου, Ξάνθης, Δράμας, Σερρών, Καβάλας. Μετρήσαμε πόσοι νομοί ακουμπούν στα σύνορα και πόσοι βρέχονται από θάλασσα. Έτσι μας γεννήθηκε η απορία αν ο νομός Ημαθίας βρέχεται από θάλασσα. Τελικά ναι. Δείτε το μικρό κομμάτι στο χάρτη μεταξύ δύο ποταμών. Δεν υπάρχει χωριό, ούτε δρόμος.

Ιστορία: του ελληνικού, αλλά και των γειτονικών εθνών και λαών. Σε μορφή παραμυθιού, φυσικά.

Διεθνείς σχέσεις: Ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να γνωρίσουν τα παιδιά το αντικείμενο των Διεθνών Σχέσεων με αφορμή τα σύνορα, τα τελωνεία, τα οχυρά και τον πόλεμο.

Τον Άνθρωπο: μέσω κάποιων ανθρώπων που γνωρίσαμε στη διαδρομή. Πρόκειται για τους «σπαρταθλητές» της Ελλάδας. Αυτούς που βρίσκονται μακριά από το κέντρο λήψης αποφάσεων και συνεργάζονται μεταξύ τους για να αναδείξουν το προϊόν και τον τόπο τους. Είναι αγρότες που έχουν εξελίξει τα προϊόντα τους και πάροχοι τουριστικών υπηρεσιών που έχουν ενσωματώσει την περιβαλλοντική εκπαίδευση -παιδιών και ενηλίκων- στις δραστηριότητές τους.

Τον εαυτό μας: Όπως όλα τα ταξίδια, αλλά αυτό ακόμα περισσότερο, ήταν ένα ταξίδι που μας άλλαξε τη ζωή. Μάθαμε περισσότερα για τον εαυτό μας, γνωρίσαμε ο ένας τον άλλον καλύτερα και δεθήκαμε ως οικογένεια. Προσωπικά νομίζω ότι κάτι θα μείνει σε όλους μας για πάντα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *