Στο δάσος της Φολόης με παιδιά

kids Greece foloi forest

Μια ημερήσια εκδρομή για οικογένειες φυσιολάτρες!

Όταν έμαθα για την ύπαρξη του δρυόδασους της Φολόης, δεν μπορούσα να πιστέψω πώς ένα δάσος μοναδικό στα Βαλκάνια και από τα σπανιότερα στην Ευρώπη βρίσκεται στην καρδιά της Πελοποννήσου και δεν συγκαταλέγεται ανάμεσα στους δημοφιλείς προορισμούς για μια εκδρομή στη φύση. Στο δάσος, σύμφωνα με τη μυθολογία, ζούσαν οι Κένταυροι με βασιλιά το Φόλο, που ήταν φίλος του Ηρακλή. Μάλιστα ο «καλός» αυτός Κένταυρος έκρυψε εδώ τον Ηρακλή όταν αναζητούσε τον Ερυμάνθιο Κάπρο. Με έντονη την επιθυμία να το δούμε από κοντά, φορτώσαμε τα απαραίτητα για ένα πικ νικ, ποδήλατα και παιδιά στο αυτοκίνητο και ξεκινήσαμε για ένα δάσος μυθικό που θεωρείται «το μπαλκόνι της Ηλείας».

Το ιστορικό δρυόδασος απλώνεται σε οροπέδιο στους πρόποδες του Ερυμάνθου στην ορεινή Ηλεία σε μια έκταση 42.000 στρεμμάτων, η οποία καλύπτεται από 5.000.000 δέντρα. Απέχει 3 ώρες από την Αθήνα μέσω της Ε.Ο. Κορίνθου-Τριπόλεως και στη συνέχεια μέσω της οδού Πύργου-Τριπόλεως. Μέχρι πριν μερικά χρόνια, υπήρχαν καταλύματα στις παρυφές του δάσους (είχα διαβάσει για τον «Κάμπο Νεράιδας»), αλλά για κάποιο λόγο σήμερα το ενδιαφέρον ανάδειξής του έχει υποχωρήσει. Κοντινότερη διαμονή θα βρείτε στο Λάλα και στη Λαμπεία. Μπορείτε όμως να κάνετε μια ημερήσια βόλτα σε μια επίσκεψή σας στην Ηλεία (το δάσος απέχει μισή ώρα από Αρχαία Ολυμπία).

kids Greece foloi forest
Το δρυόδασος της Φολόης

Ακολουθώντας τον κεντρικό δρόμο που ενώνει το Λάλα με τη Λαμπεία, θα δείτε μια ταμπέλα «προς Φολόη» που θα σας οδηγήσει στην καρδιά του δάσους μέσω ασφαλτοστρωμένου δρόμου. Το θέαμα είναι εντυπωσιακό. Οι δρύες αφήνουν ελάχιστο από το φως του ήλιου να περάσει μέσα από τις φυλλωσιές τους την άνοιξη και το καλοκαίρι, ενώ το φθινόπωρο τα πεσμένα φύλλα πλέκουν ένα «πάπλωμα» σε όλη την παλέτα των γήινων χρωμάτων. Το χειμώνα οι βελανιδιές γυμνές δημιουργούν ένα εξίσου μαγικό σκηνικό, που ακόμα κι αν κάποιος δεν γνωρίζει τους μύθους που το περιβάλλουν, σίγουρα θα τους δημιουργήσει με το μυαλό του μπροστά σε αυτό το θέαμα.

Ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος οδηγεί σε δύο χωριά, τη Φολόη και τον Κούμανη, όπου θα βρείτε ταβέρνες. Στη Φολόη βρίσκεται το Μουσείο του δάσους, αλλά εμείς το βρήκαμε κλειστό. Η πιο ωραία εμπειρία όμως είναι να ακολουθήσετε κάποιον από τους δασικούς δρόμους, τους οποίους μπορεί να διασχίσει και συμβατικό αυτοκίνητο με μια μικρή προσοχή. Οι δασικοί αυτοί δρόμοι, επίπεδοι και χωμάτινοι όπως είναι, εξασφαλίζουν συνθήκες ιδανικές για ορεινή ποδηλασία και για πεζοπορία και με παιδιά. Ακόμα κι αν δεν είστε της ταλαιπωρίας δηλαδή, δεν θα αντισταθείτε από την ομορφιά του να περπατήσετε μέσα στο δάσος.

Στην αναζήτηση του μονοπατιού «της γραβάτας», όπως το αποκαλούσαν παλιότερα επειδή είχε σηματοδοτηθεί με 300 γραβάτες αντί για ξύλινες πινακίδες, ακολουθήσαμε το δασικό δρόμο που ξεκινά κοντά στη διασταύρωση Φολόη-Κούμανη και καταλήγει σε περίπου μισή ώρα στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται πάνω στο δρόμο που οδηγεί στη Νέα Πέρσαινα. Στρώσαμε στο πλακόστρωτο και απλώσαμε τα μεζεδάκια… Ψιλή βροχή ξεκίνησε για να καλωσορίσει το δάσος το φθινόπωρο.

Δείτε τις οικογενειακές δραστηριότητες που το ΜΑΜΑΚΙΤΑ προτείνει στην περιοχή της Ολυμπίας εδώ, συμπληρώστε τη φόρμα διαθεσιμότητας -στα ελληνικά- κι ένας ταξιδιωτικός σύμβουλος θα προσαρμόσει τη δραστηριότητα στη σύνθεση και τα ενδιαφέροντα της οικογένειας ή της παρέας και θα σας αποστείλει σύντομα λεπτομέρειες. Για μια βόλτα στο νομό επισκεφτείτε Ηλεία με παιδιά

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *