Οικογενειακή βόλτα στο δάσος… στη Βυτίνα

peloponnese kids greece menalon trail

Τριήμερο στο Μονοπάτι του Μαινάλου με παιδιά

Μπήκε το φθινόπωρο και η φύση αρχίζει να παίρνει τα πιο φανταχτερά της χρώματα. Είναι η καλύτερη εποχή για μια οικογενειακή βόλτα στο δάσος, ευκαιρία για να μαζέψουμε φύλλα κι άλλους θησαυρούς της φύσης και να φτιάξουμε στεφάνια, κολλάζ κι άλλες χειροτεχνίες- αναμνηστικά από όμορφες οικογενειακές στιγμές.

Χαλαρές βόλτες στη Βυτίνα

Σε απόσταση δύο περίπου ωρών από την Αθήνα, βρίσκεται η Βυτίνα, το παραδοσιακό αρκαδικό χωριό που είναι κτισμένο σε υψόμετρο 1033 μέτρων στο Μαίναλο. Το χειμώνα, το χιόνι και το κρύο μπορεί να δυσκολέψουν ένα οικογενειακό ταξίδι, ειδικά με μικρά παιδιά, αλλά στις αρχές του φθινοπώρου, η βόλτα στη Βυτίνα, τα γύρω χωριά και το δάσος του Μαινάλου είναι μια απόλαυση.

Στη Βυτίνα μπορείτε να επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο και τη βιβλιοθήκη, το Μουσείο Μελισσοκομίας και το Τριανταφυλλίδειο Κτήμα, καθώς και να περπατήσετε στο «Δρόμο της Αγάπης» και στο μικρό άλσος που βρίσκονται στο παλαιό χωριό, μέρη συνάντησης ερωτευμένων το δειλινό και οικογενειακής βόλτας τα πρωινά με καλό καιρό. Η κωμόπολη είναι τουριστικά ανεπτυγμένη, έχει όμορφους ξενώνες, ταβέρνες και καφέ στην κεντρική πλατεία, καθώς και πληθώρα μαγαζιών με παραδοσιακά προϊόντα, υπετροφές (!), τσάγια και βότανα. Στην πλατεία μάλιστα θα βρείτε κι ένα μαγαζάκι με ξύλινα παιχνίδια.

Πεζοπορία στο Μονοπάτι του Μαινάλου

Ιδανική βάση για μικρές και ήπιες πεζοπορίες για όλη την οικογένεια, η Βυτίνα αποτελεί σημαντικό κόμβο του Μονοπατιού του Μαινάλου (Menalon trail), του οποίου η διάσχιση μετά τη διεθνή πιστοποίησή του, έχει γίνει σκοπός πεζοπόρων από όλο τον κόσμο. Για το μονοπάτι, που είναι ασφαλές και σηματοδοτημένο όλο το χρόνο (όσο –βέβαια- είναι ανθρωπίνως δυνατόν), διατίθεται ενημερωμένος χάρτης και εφαρμογή κινητού που λειτουργεί και χωρίς σύνδεση ίντερνετ. Δείτε περισσότερα  http://menalontrail.eu.

Στο Φαράγγι του Μυλάοντα με παιδιά

Το τέταρτο τμήμα του Μονοπατιού του Μαινάλου (Ελάτη-Βυτίνα) είναι ιδανικό για πεζοπορία με παιδιά με εξαίρεση το κομμάτι που ξεκινάει από την Ελάτη και κατεβαίνει (ή ανεβαίνει, ανάλογα με το πώς το βλέπει κανείς!) απότομα μέχρι τις πηγές Πυργακίου. Το μεγαλύτερο τμήμα του μονοπατιού περνάει μέσα από το πανέμορφο φαράγγι του Μυλάοντα, όπου θα συναντήσετε βρύσες (βρύση Μακρίνου στο Πυργάκι και βρύση Αρτότση πριν τη Βυτίνα), το Αρχαίο Μεθύδριο, νερόμυλους, πετρόχτιστα γεφύρια και πολλούς θησαυρούς της φύσης. Βατραχάκια, καβουράκια ποταμίσια, κάστανα, καρύδια (ενίοτε τρυπημένα από τρυποκάρυδους), βελανίδια, έλατα πλάι σε πλατάνια και πολλά νερά θα σας συνοδεύουν σε μια εύκολη και εντυπωσιακή διαδρομή στην κοίτη του ποταμού.

Το μονοπάτι συναντά την άσφαλτο στη Γέφυρα Μεθυδρίου στη μέση περίπου της διαδρομής κι έτσι μπορείτε να επιλέξετε μία από τις δύο κατευθύνσεις: είτε να κινηθείτε προς το Πυργάκι, είτε προς τη Βυτίνα. Έχετε υπόψη σας ότι τα επίπεδα υγρασίας στην κοίτη του ποταμού είναι υψηλότερα από άλλα σημεία της περιοχής. Θα χρειαστείτε κλειστά παπούτσια και ένα ζευγάρι αλλαξιά κάλτσες, καπέλο και ένα μπουκαλάκι για νερό (θα μπορέσετε να το ξαναγεμίσετε στις βρύσες που θα συναντήσετε στη διαδρομή).

Γέφυρα Μεθυδρίου-Πυργάκι

Αν επιλέξετε να κινηθείτε προς το Πυργάκι, με κατεύθυνση την Ελάτη δηλαδή, θα χρειαστείτε περίπου μισή ώρα για να φτάσετε στη βρύση του Μακρίνου και τις πηγές Πυργακίου, αλλά υπολογίστε και επιστροφή. Το μονοπάτι περνά από το Αρχαίο Μεθύδριο και κινείται χωρίς υψομετρικές διαφορές δίπλα στο Μυλάοντα. Μετά τις πηγές Πυργακίου, το μονοπάτι γίνεται ιδιαίτερα ανηφορικό για να φτάσει στην Ελάτη, διαδρομή η οποία δεν ενδείκνυται με μικρά παιδιά. Θα βρείτε πόσιμο νερό και χώρο για πικ νικ (με δικό σας εξοπλισμό, δεν υπάρχουν ξύλινα τραπεζάκια ή κιόσκια).

Γέφυρα Μεθυδρίου-Βυτίνα

Αν επιλέξετε να κινηθείτε με κατεύθυνση τη Βυτίνα, το μονοπάτι κινείται παράλληλα με το Μυλάοντα και συναντά τον εγκαταλελειμμένο μύλο του Τσελέπη. Θα χρειαστείτε κάτι περισσότερο από μισή ώρα για να φτάσετε στο σημείο που ο Μυλάοντας συναντά το ρέμα του Μπάρμπα και το ξύλινο γεφυράκι στο όμορφο πλάτωμα με τα πλατάνια. Σε αυτό το σημείο, μπορείτε είτε να γυρίσετε πίσω, είτε να συνεχίσετε προς το Γεφύρι Ζαρζίου για να φτάσετε στη Βυτίνα μέσω της Παλαιάς Βυτίνας κι επομένως μέσω της πιο μεγάλης διαδρομής. Τρίτη επιλογή να ανηφορίσετε απευθείας για τη Βυτίνα, στην πλατεία της οποίας θα φτάσετε μετά από μία ώρα περίπου, αφού συναντήσετε τη βρύση Αρτότση κι αφού δείτε πανοραμικά την κωμόπολη με το χαρακτηριστικό τρούλο του Αγίου Τρύφωνα. Στην πλατεία, εντοπίστε το μνημείο του γεωγράφου και περιηγητή Ποταγού, που καταγόταν από εδώ. Έτσι! Για την τιμή των όπλων!

Από τη Βυτίνα, μπορείτε να επιστρέψετε στο αυτοκίνητο με ταξί ή αν είστε μεγάλη παρέα μπορείτε να έχετε ήδη αφήσει ένα από τα αυτοκίνητα εκεί.

Μονή Κερνίτσας-Ασκηταριό Σφυρίδας με παιδιά

Ένα από τα πιο όμορφα μέρη του Μαινάλου είναι το ασκηταριό της Σφυρίδας, το οποίο ανήκει στη Μονή Κερνίτσας. Η Σφυρίδα γιορτάζει στις 23 Αυγούστου, στα εννιάμερα της Παναγίας όταν συρρέουν προσκυνητές από τα γύρω χωριά, κυρίως της Νυμφασία και τη Βυτίνα και μετά τη λειτουργία στήνουν μια μικρή γιορτή γύρω από τη βρύση.

Αφού περάσετε το όμορφο χωριό Νυμφασία, κατευθύνεστε με το αυτοκίνητο προς την Ιερά Μονή Κερνίτσας, την οποία μπορείτε να επισκεφτείτε κατά την επιστροφή. Λίγο πριν το μοναστήρι, ένας βατός χωματόδρομος στρίβει αριστερά. Ακολουθείτε ανοδική πορεία (στη διχάλα που θα συναντήσετε, διαλέγετε την άνοδο) μέχρι το πλάτωμα που λειτουργεί ως χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων. Από εκεί ξεκινάει το μονοπάτι προς το ασκηταριό. Η πορεία σας θα διαρκέσει περίπου ένα τέταρτο με τα παιδιά.

Αν θελήσετε να ξαποστάσετε μετά τη βόλτα, η πλατεία της Νυμφασίας είναι πολύ ωραία για καφέ και παιχνίδι, καθώς υπάρχει άπλα και ασφάλεια. Μία πιο πρωτότυπη στάση μπορείτε να κάνετε στο καφενείο του Αη Γιώργη στη Λάστα, που είναι πάντα ανοικτό στον επισκέπτη και λειτουργεί βάσει της Αρχής της Αυτοεξυπηρέτησης! Φτιάχνετε τον καφέ σας, πλένετε ό,τι λερώσατε, αφήνετε το αντίτιμο και καλό δρόμο!

Ιδανική διαμονή για οικογένειες και πεζοπόρους στη Βυτίνα ο «Hikers Friendly» ξενώνας Αιώρα http://www.aiora-suites.gr/.

Οργανώστε την οικογενειακή εκδρομή σας στη Βυτίνα επιλέγοντας από τις δραστηριότητες που το ΜΑΜΑΚΙΤΑ έχει σχεδιάσει και υλοποιεί με τη συνοδεία έμπειρων οδηγών βουνού για οικογένειες με μικρά ή μεγαλύτερα παιδιά. Συμπληρώστε τη φόρμα διαθεσιμότητας -στα ελληνικά- κι ένας ταξιδιωτικός σύμβουλος θα προσαρμόσει τη δραστηριότητα στην εποχή και τη σύνθεση της παρέας και θα σας αποστείλει σύντομα λεπτομέρειες.

Αν επιθυμείτε να σχεδιάσει η έμπειρη ομάδα των ταξιδιωτικών συμβούλων του ΜΑΜΑΚΙΤΑ τις διακοπές σας στην Πελοπόννησο συνδυάζοντας βουνό και θάλασσα, πεζοπορία στο Μαίναλο με παιδιά και δημιουργικές δραστηριότητες στη φύση, συμπληρώστε τη φόρμα εδώ

Περισσότερα για την ευρύτερη περιοχή θα βρείτε Ορεινή Αρκαδία με παιδιά, ενώ για πεζοπόρους Πεζοπορία με παιδιά στο Μαίναλο

Σημείωση: Κάθε οικογένεια έχει τους δικούς της ρυθμούς και ισορροπίες, που εξαρτώνται από τη σύνθεση, τις ηλικίες, την ιδιοσυγκρασία και τα ενδιαφέροντα του κάθε μέλους της. Οι προτεινόμενες πεζοπορίες είναι δοκιμασμένες από τη δική μας πενταμελή οικογένεια, περισσότερες από μία φορές, με μικρότερη ηλικία συμμετοχής τα 3 έτη. Προτεινόμενη ηλικία στην πεζοπορία δεν υπάρχει, καλό είναι όμως αν επιχειρείτε για πρώτη φορά πεζοπορία με παιδιά, να συνοδεύεστε από έναν έμπειρο οδηγό βουνού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *