Ταξίδι στις Μεσσηνιακές Οινούσσες

kids Greece methoni

Ή αλλιώς… στο νοτιοδυτικότερο άκρο της Ελλάδας!

Έχω ταξιδέψει πολλές φορές στη Μεσσηνία. Οι εικόνες μου από εκείνον τον τόπο είχαν το χρώμα της ελιάς μέχρι που ταξίδεψα στις Μεσσηνιακές Οινούσσες. Για όποιον φτάσει μέχρι εκεί, η Μεσσηνία στις αναμνήσεις του, παίρνει χρώμα από τα γαλαζοπράσινα νερά του Ιονίου, και μετατρέπεται σε ένα ταξίδι με ιστορίες πειρατών, στα μεγαλύτερα βάθη της Μεσογείου με φόντο το φως που καίει τα πάντα στον ορίζοντα και στην απέραντη ανοιχτή θάλασσα.

Οι Μεσσηνιακές Οινούσσες είναι τα νησάκια που βρίσκονται κάτω από το δυτικό «πόδι» της Πελοποννήσου: Πρώτη, Σαπιέντζα, Αγία Μαρίνα, Σχίζα και Βενέτικο. Δεν υπάρχει δυνατότητα διαμονής, αλλά μπορείτε να τα επισκεφτείτε από το Μάραθο (Μαραθόπολη), τη Μεθώνη και τη Φοινικούντα με τις βάρκες που κάνουν ημερήσιες εκδρομές ή με ναυλωμένο σκάφος, μια εκδρομή που προτείνει το ΜΑΜΑΚΙΤΑ και θα σας μείνει αξέχαστη. Συμπληρώστε τη φόρμα διαθεσιμότητας -στα ελληνικά- κι ένας ταξιδιωτικός σύμβουλος θα προσαρμόσει τη δραστηριότητα στη σύνθεση και τα ενδιαφέροντα της οικογένειας ή της παρέας και θα σας αποστείλει σύντομα λεπτομέρειες.

Αν επιθυμείτε να σχεδιάσει η έμπειρη ομάδα των ταξιδιωτικών μας συμβούλων τις φετινές καλοκαιρινές σας διακοπές, να είναι όλα οργανωμένα, με τη θάλασσα στα πόδια σας και δημιουργικές δραστηριότητες για τα παιδιά, επιλέξτε το οικογενειακό πακέτο που σας ταιριάζει καλύτερα και χαρείτε την Ελλάδα… Ασφαλώς! 

Σαπιέντζα: στη μοναδική παραλία των Μεσσηνιακών Οινουσσών

Η Σαπιέντζα είναι το νησί που βρίσκεται απέναντι από τη Μεθώνη, πραγματικός παράδεισος για φυσιολάτρες και πεζοπόρους. Το μεγαλύτερο μέρος του νησιού καλύπτεται από παρθένο δάσος από κουμαριές, το οποίο έχει ανακηρυχθεί και επίσημα διατηρητέο μνημείο της φύσης, και μαζί με τη Σχίζα -που βρίσκεται λίγο ανατολικότερα, απέναντι από τη Φοινικούντα- έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000 λόγω του φυσικού τους πλούτου.

Στο βορειότερο σημείο του νησιού, ακριβώς απέναντι από το Κάστρο της Μεθώνης, βρίσκεται η παραλία Άμμος. Η παραλία είναι πραγματικά τροπική: Γαλαζοπράσινα νερά, άσπρη άμμος, ενώ τα δέντρα κάνουν μια όμορφη σκιά. Τα κρι κρι είναι πολύ συνηθισμένα στην ανθρώπινη παρουσία και κατεβαίνουν μέχρι την παραλία για να τα ταΐσετε, ενώ αν βουτήξετε με μάσκα, το πιο πιθανό είναι να δείτε τα μεγαλύτερα κοχύλια και μπουρού που έχετε δει στη ζωή σας ζωντανά! Ναι, σαν αυτά που βλέπετε να εκτίθενται σε κάποιες ψαροταβέρνες και αναρωτιέστε αν είναι φτιαχτά. Από την παραλία μπορείτε να περπατήσετε προς το εσωτερικό του δάσους και να θαυμάσετε την όμορφη θέα από λίγο ψηλότερα. Πλέοντας προς το νότο από τα ανατολικά, υπάρχει -περίπου στο μέσο του νησιού- ένας μώλος, από όπου μπορείτε, με ένα μισάωρο πεζοπορία, να φτάσετε στη Σπαρτόλακκα, μια κόκκινη κοιλάδα που οφείλει το χρώμα της στην απολιθωμένη γύρη των φυτών (αυτό δεν ενδείκνυται αν έχετε μικρά παιδιά).

Στη νοτιότερη άκρη του νησιού βρίσκεται ο πέτρινος φάρος, που φτιάχτηκε κατ’ εντολή της βασίλισσας Βικτωρίας της Αγγλίας το 1885 και είναι πραγματικά επιβλητικός. Ανεβαίνοντας μερικά σκαλοπάτια μπορείτε να φτάσετε στην κορυφή. Στην άκρη της Σαπιέντζας βρίσκεται το διάσημο από το σχήμα του νησί «καρδούλα» που στολίζει πολλά εξώφυλλα φωτογραφικών λευκωμάτων για την Ελλάδα. Το πραγματικό του όνομα είναι «Δύο αδέλφια», αλλά δυστυχώς δεν μπορείτε να αντιληφθείτε το σχήμα του από το φάρο, αλλά μόνο αν «πετάξετε» drone.

Εδώ είναι που θα αισθανθείτε το δέος της ανοιχτής θάλασσας: «Αν το πάρεις όλο ευθεία», μας ενημέρωσε ο καπεταν-Βασίλης, «θα βρεθείς Λιβύη!» Μάλιστα, λίγο δυτικότερα, βρίσκεται το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου, γνωστό ως τάφρος ή φρέαρ των Οινουσσών, με βάθος 5.121μ. που είναι το επίκεντρο των ερευνών του πειράματος «Νέστωρ», το οποίο -λέγεται ότι- θα αποκαλύψει πολλές αλήθειες για την ιστορία του Σύμπαντος. Νόμιζα ότι οι επιστήμονες έδωσαν το όνομα του βασιλιά Νέστορα, το παλάτι του οποίου βρίσκεται (επισκέψιμο και πανέμορφο) στην τοποθεσία της αρχαίας Πύλου, 3 χλμ. από τη Χώρα Τριφυλίας, αλλά τελικά, ψάχνοντας στο διαδίκτυο, ανακάλυψα ότι πρόκειται για αρκτικόλεξα που περιγράφουν την έρευνα (NESTOR = Neutrino Extended Submarine Telescope with Oceanographic Research). Οι ακτές της Σαπιέντζας κρύβουν πολλές παγίδες για τους ναυτικούς. Απόδειξη και το ότι έχουν σημειωθεί αρκετά ναυάγια από τα αρχαία χρόνια, ευρήματα από τα οποία φιλοξενούνται στο Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων στο Νιόκαστρο της Πύλου.

Κάθε μέρα τον Αύγουστο, και κατόπιν συνεννόησης τους υπόλοιπους μήνες του καλοκαιριού, υπάρχει καΐκι που σας πάει από το μώλο της Μεθώνης στην παραλία Άμμο της Σαπιέντζας. Η διάρκεια της βαρκάδας είναι περίπου 10-15 λεπτά. Αν έχετε παιδιά, μην το φοβηθείτε. Ενδείκνυται! Πάρτε μαζί σας κάτι για φαγητό και ομπρέλα. Αν μαζευτείτε μεγάλη παρέα (άνω των 10 ατόμων), θα σας πάει μέχρι τον ανατολικό μώλο για να περπατήσετε μέχρι τη Σπαρτόλακκα, (αυτό δεν ενδείκνυται αν έχετε μικρά παιδιά) ή γυαλό-γυαλό μέχρι το Φάρο. Επιστρέφοντας στη Μεθώνη, μην παραλείψετε να κάνετε μια βόλτα στο Κάστρο και να πιείτε ένα ουζάκι στην ψαροταβέρνα που βρίσκεται πάνω στην παραλία, από το μπαλκονάκι της οποίας μπορείτε να ρίξετε και καμιά πετονιά, κι όλο και κάποιο λαβράκι θα πιαστεί!

Σχίζα-Αγία Μαρίνα: στα άγρια βράχια για ψαροτούφεκο

Η Σχίζα δεν έχει καμία παραλία. Νησί άγονο, άγριο και πολύ ταλαιπωρημένο, χρησιμοποιήθηκε ως πεδίο βολής της Αεροπορίας από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 ως και το 2005. Στην ενδοχώρα, βρίσκεται το ακόμα ανεξερεύνητο σπήλαιο της «Μαύρης Τρύπας».  Στα δυτικά της, βρίσκεται το μικρότερο νησάκι της Αγίας Μαρίνας, που πανηγυρίζει στις 17 Ιουλίου. Το νησάκι εκείνη την ημέρα γίνεται πολύ δημοφιλές, καθώς βαρκάκια κάνουν τη διαδρομή συνεχώς από τη Φοινικούντα για να μεταφέρουν τους επισκέπτες και προσκυνητές. Τον υπόλοιπο καιρό, το νησί περιτριγυρίζεται από δύτες και ψαροτουφεκάδες, ειδικά από τότε που ανακοινώθηκε η πλήρης αποκατάσταση του βυθού από τα βαρεά μέταλλα των βλημάτων. Στη δυτική του πλευρά υπάρχουν ιχθυοκαλλιέργειες, ενώ στην ανατολική του, παρά την απουσία παραλίας, υπάρχει ένα σημείο με γαλαζοπράσινα νερά, όπου σταματούν πολλά σκάφη για μπάνιο.

Για να επισκεφτείτε τη Σχίζα και την Αγία Μαρίνα, κατόπιν συνεννόησης αναχωρεί καΐκι τους καλοκαιρινούς μήνες από το λιμανάκι της Φοινικούντας, που θα σας πάει και στην όμορφη και μη προσβάσιμη με αυτοκίνητο παραλία «Μαράθι», η οποία βρίσκεται ανατολικά της Φοινικούντας. Η κρουαζιέρα είναι ημερήσια (10 το πρωί με 4 το απόγευμα) και θα πρέπει να έχετε μαζί σας κάτι ελαφρύ για φαγητό. Αν έχετε μικρά παιδιά, πρέπει να γνωρίζετε ότι θα βρίσκεστε εν πλω για πάνω από 2,5 ώρες.

Γυρίζοντας στη Φοινικούντα, μπορείτε να κάνετε μια βουτιά ακόμα στα καταγάλανα νερά της παραλίας, να φάτε σε κάποια από τις όμορφες ψαροταβέρνες και να κάνετε τη βραδινή σας βόλτα στον πεζόδρομο για χάζι στα μικρά μαγαζάκια.

Πρώτη: στην Παναγιά Γοργοπηγή και τα απάγκια των ναυτικών

Η Πρώτη βρίσκεται απέναντι από το Μάραθο Μεσσηνίας. Αν έχετε βρεθεί κάπου στην παραλία του Μαράθου, σίγουρα θα έχετε φωτογραφίσει τον ήλιο να δύει πίσω από το νησί που πολλοί προσομοιάζουν με μεγάλο ερπετό! Στο νησί βρίσκεται η Παναγία Γοργοπηγή, η οποία γιορτάζει στα εννιάμερα της Παναγίας. Την παραμονή, στις 22 Αυγούστου από το απόγευμα και ανήμερα, βαρκάκια πηγαινοέρχονται από το Μάραθο για να μεταφέρουν τους προσκυνητές. Το πρόγραμμα τοιχοκολλάται παντού στην περιοχή.

Τον υπόλοιπο καιρό, μπορείτε να κάνετε ημερήσια εκδρομή στην Πρώτη από το Μάραθο. Η βάρκα θα σας πάει στην παραλία Βουρλιά, τη μοναδική μικροσκοπική παραλία του νησιού απέναντι από το Μάραθο, για να κάνετε βουτιές γύρω από το μικρό ναυάγιο που κείται μέσα στον κόλπο. Μετά θα σας πάει στην τοποθεσία Γραμμένο, όπου θα δείτε τα μηνύματα των ναυτικών που γλίτωσαν από την τρικυμία, στη Σπηλιά της Φώκιας για μια βουτιά και στην Παναγία για ν’ ανάψετε ένα κεράκι. Αν ο καιρός είναι καλός, μπορεί να σας κάνει το γύρο του νησιού, καθώς η πίσω πλευρά του παρουσιάζει εντυπωσιακούς σχηματισμούς στα βράχια που έχουν σμιλευτεί από τα χειμερινά κύματα. Είναι μια εύκολη βαρκάδα που μπορεί να γίνει άφοβα και με πολύ μικρά παιδιά.

Γυρίζοντας στο λιμανάκι του Μαράθου, απολαύστε ψαρόσουπα ή αστακομακαρονάδα στου Αργύρη (κατόπιν παραγγελίας) και το ποτό σας σε κάποιο από τα παραλιακά μπαράκια του χωριού. Αν έχετε παιδιά, τα περισσότερα από αυτά έχουν μικρούς παιδοτόπους για την απασχόλησή τους. Για την ευρύτερη περιοχή διαβάστε Στη Μεσσηνία με παιδιά και Ταξίδι στην Αρχαία Πύλο την Αμμουδερή

2 thoughts on “Ταξίδι στις Μεσσηνιακές Οινούσσες

 1. ΠΑΠΑΥΓΕΡΗ ΕΥΡΥΔΙΚΗ says:

  Παρακαλώ θα ήθελα να επισκεφθώ τη Σαπιέντζα από τη Μεθώνη. Υπάρχει καίκι και αν ναι, ποιες ώρες, πόσο διαρκει η εκδρομή και πόσο κοστίζει. Αν δεν υπάρχει από Μεθώνη, υπάρχει αυτή η εκδρομή από άλλο κοντινό μέρος;

  • elenifotiou says:

   Καλησπέρα σας!
   Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας. Θα πρέπει να πάτε στην προβλήτα της Μεθώνης και να βρείτε τον καπετάνιο γιατί τέτοια εποχή που μειώνεται ο τουρισμός δεν έχει συνέχεια δρομολόγια. Δεν μπορείτε να πάτε στη Σαπιέντζα από άλλο μέρος. Μόνο από τη Μεθώνη εκτός αν ναυλώσετε σκάφος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *